Puşcăriile ca tabere de creaţie

19 februarie 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

De curînd, dl vice-prim-ministru Vasile Dâncu a făcut o declaraţie cel puţin pripită, din punctul meu de vedere. (Îmi cîntăresc cît pot de bine cuvintele, ca să nu sune a defăimare...) Era vorba de răsplătirea activităţii „ştiinţifice“ din puşcărie prin reducerea pedepsei. Într-o primă fază, argumentul dlui Dâncu e rezonabil: cînd un drept e exercitat abuziv, amendezi abuzul, nu dreptul. Dar despre ce drept vorbim, de fapt?

Dreptul de a scrie? Dreptul de a cerceta? Dreptul de a face mari invenţii şi descoperiri? E evident că aceste drepturi există. Dar ele trebuie judecate în funcţie de context. Degeaba dai unui puşcăriaş dreptul de a cerceta, dacă nu-i dai şi dreptul de a frecventa bibliotecile publice, laboratoarele, cercurile de specialitate. De scris, nu-l opreşte nimeni să scrie, dacă asta îl amuză. Dar dacă se apucă brusc de scris (fără antecedente şi fără acreditări credibile), doar pentru că a aflat că, astfel, îşi va scurta detenţia, motivaţia lui e inconsistentă. Nu exclud, fireşte, posibilitatea – dacă e vorba de literatură – să ne trezim faţă-n faţă cu vreun Dostoievski de Jilava sau Piatra Albă. Dar asta n-ar fi decît o rarisimă, aproape implauzibilă, excepţie. Nu e igienic ca, de dragul ei, să eliberezi înainte de termen sute şi mii de impostori, escroci, şmecheri de cartier, cu diferite grade de vinovăţie penală.

O asemenea „generozitate“ nu are echivalent, din cîte ştiu, nicăieri în lume. Detenţia implică, prin definiţie, tocmai suspendarea punitivă a anumitor drepturi: dreptul la libertate, la liberă circulaţie, la telefon mobil etc. Şi asta tocmai pentru că deţinutul a abuzat de unele dintre drepturile sale. Şi îi restrîngem, temporar, drepturile, pentru a penaliza (şi exclude) abuzul. Dl Vasile Dâncu sfîrşeşte însă, într-un al doilea pas, prin a merge cu „bunătatea” pînă la suprarealism. Ar fi frumos, spune Domnia Sa, să lărgim spectrul performanţelor posibile în regim penitenciar. De pildă, să încurajăm artele plastice. Poate că unii încarceraţi sînt pictori, sau sculptori, foarte talentaţi. Două portrete şi cinci peisaje – o lună mai puţin de detenţie. Un bust şi o statuetă – tot aşa (plus, evenual, raţii sporite de mîncare, de vreme ce sculptura implică şi un efort fizic mai susţinut). Dar s-ar putea imagina şi o soluţie „administrativă“ a acestei diversificări. Închisorile ar putea deveni „tabere”, sau „cantonamente“ de profil: închisori specializate pe pictură, pe sculptură sau pe design. Apoi, închisori pentru istorici, filosofi şi actori. Nu mai vorbesc de închisori anume destinate fotbaliştilor, halterofililor, alergătorilor de cursă lungă. S-ar crea, astfel, o „reţea“ de creativitate şi de cultură (intelectuală şi fizică) de natură să ducă naţiunea spre noi culmi de bunăstare şi progres. Cei înzestraţi cu talente ieşite din comun ar putea, în acest context, să fie chiar invitaţi, episodic, „la răcoare“, numai şi numai pentru a avea răgazul să „producă“, nederanjaţi de corvezile vieţii zilnice din libertate. Arestarea ca premiu de încurajare. Nu „preventivă“, ci stimulatoare. Un mod insolit de a realiza visul lui Noica despre „cultura de performanţă“: spaţiul concentraţionar ca pepinieră de genii. Ieftin şi bun!

Un alt argument în favoarea puşcăriaşilor fecunzi spiritualmente este evitarea unei „discriminări“ supărătoare: de vreme ce munca fizică e răsplătită, de ce n-ar fi răsplătită şi munca cu capul? A răspuns prompt şi convingător la această întrebare dl Andrei Cornea în ultimul său articol din revista 22. Munca fizică e asumarea unui surplus de uzură, care se adaugă pedepsei deja în curs de executare. În loc să stai degeaba, te mobilizezi trupeşte şi îţi dublezi, astfel, suferinţa. N-ai nevoie decît de unelte simple şi de o minimă masă musculară. Munca intelectuală nu dispune, în detenţie, de instrumentarul adecvat şi e mult mai confortabilă decît cea manuală. Aproape că putem vorbi de o discriminare inversă: unul trage, asudînd, la sapă, altul stă cu ochii în tavan, plagiază, plăteşte „experţi“ din umbră şi se alege cu aceleaşi avantaje ca truditorul din teren... Pentru „savant“ trudeşte altul. O ultimă observaţie, cu titlu de ilustrare: Dl Cătălin Voicu a fost eliberat de curînd, mai devreme decît era prevăzut, pe baza celor 6 cărţi „muncite“ de el în puşcărie. „Coordonatori“: Dan Voinea, procurorul cauzei juste a revoluţiei din 1989 şi Gheorghe Iancu, fost avocat al poporului! Mă întreb dacă vreunul dintre ei ar fi dispus să semneze în nume propriu textele „colegului” lor arestat pentru corupţie. Mă întreb, de asemenea, cum a explodat, în mintea dlui Voicu atîta amar de competenţă juridică, după cîteva studii triste de drept la Academia de Poliţie, precedate de o şcoală de ofiţeri şi de unele tatonări în „ingineria mediului”?

Mă gîndesc, de asemenea, că, prin titluri ca „Îndreptar de drept constitutional“ sau „Ordinea publică în statul de drept“ (două din cele şase lucrări „realizate“ de Cătălin Voicu în penitenciar), autorul dovedeşte o „cunoaştere“ a legilor care ar fi trebuit să-l ferească de încălcarea lor. Or, Domnia Sa le-a încălcat „cu competenţă“. Asta ar fi de natură, după umila mea părere, să-i lungească pedeapsa. Ştia ce face! A acceptat actul de corupţie în cunoştinţă de cauză. Situaţiunea e, aşadar... complexă. Pînă una alta, să lăsăm omul în pace! Probabil că a practicat încălcarea legii ca „muncă de teren“ în vederea unei lucrări de „specialitate“...

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Spital bombardat in Gaza FOTO Profimedia jpg
Loviturile israeliene în Gaza au ucis 11 persoane, inclusiv copii. Directorul unui spital a fost rănit
Directorul spitalului Kamel Adwan din nordul Fâşiei Gaza a fost grav rănit, sâmbătă seara, în urma unui atac cu dronă asupra instituţiei, iar unsprezece locuitori din Gaza au fost ucişi în lovituri israeliene, a anunţat Apărarea civilă din teritoriul palestinian.
Radu Dragusin si Erling Haaland (EPA) jpg
gabriel cotabita a murit foto facebook jpg
Primele informații despre înmormântarea lui Gabi Cotabiță. Mesajul transmis de fiicele artistului: „Cei care vor să îi aducă un ultim omagiu...”
Îndurerată, familia regretatului Gabriel Cotabiță a anunțat detaliile referitoare la slujba de înmormântare a acestuia. Cei care l-au iubit și l-au apreciat atât ca și om, cât și ca artist, pot veni să-i aducă un ultim omagiu mâine, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu între orele 08:00
presedintele romaniei administratia prezidentiala foto inquam photos octav ganea
Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează și cine este la coada clasamentului european
Viitorul președinte al României are un salariu cunoscut ultima declarație de avere depusă de Klaus Iohannis, în mai 2024.
sharon stone profimedia jpg
Sharon Stone, divină la 66 de ani! A făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino
Sharon Stone (66 de ani) a făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino 2024. Actrița a pășit pe covorul roșu purtând o rochie strălucitoare și o capă impresionantă, decorată cu 3.000 de flori din mătase.
referendum Bucuresti  FOTO FB PMB png
Bucureştenii cu viză de flotant pot vota la referendumul lui Nicușor Dan indiferent de data obţinerii vizei
Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor din Capitală, că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum, indiferent de data la care au obţinut viza.
candidati jpg
FOTO. Alegeri 2024. Cum s-au prezentat politicienii la vot. Candidatele, dar și soțiile candidaților au oferit o lecție de eleganță
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan nu doar discursurile candidaților, ci și prezențele elegante ale acestora și ale însoțitorilor lor. În ziua votului, atenția a fost captată atât de declarațiile pline de emoție, cât și de ținutele alese cu grijă.
nose cover  jpg
„Nose Cover”, noul trend al adolescenților care intrigă, ar putea fi de fapt un gest salvator
În era social media, un nou trend fotografic captivant a apărut printre adolescenții Generației Z: gestul de a-și acoperi mijlocul feței, mai ales nasul, cu mâna. Denumit „Nose Cover”,
Max Verstappen (EPA) jpg
Max Verstappen scrie istorie în Formula 1: campion mondial a patra oară la rând
Olandezul și-a sărbătorit triumful în Las Vegas.