PSD, ICR şi intelectualii

23 octombrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Noul lider PSD, dl Liviu Dragnea, vrea să “refacă punţile rupte cu intelectualitatea critică de stînga şi de asemenea comunicarea normală cu intelectualitatea de dreapta”. “Mai ales în momentul în care subiectul este România”, a adăugat dumnealui. Frumos ideal. Cum procedăm?

Şi dl Ion Iliescu a spus că “liderii PSD au o legătură slabă cu intelectualii”. Pentru dl Iliescu, e o preocupare mai veche, încă din 1990 le făcea intelectualilor invitaţia să se implice civic şi politic, să fie alături de “noul regim”. Ceea ce nu prea i-a ieşit: doar unii au răspuns chemării şi au fost taxaţi de ceilalţi drept “intelectualii lui Iliescu”. De altfel, în anii ’90, disputele între “taberele”  de intelectuali au fost foarte aprinse şi au asigurat o mare cantitate de zgomote pe fragila scenă publică în care descopeream cu toţii democraţia, fiecare după puterile lui.

Dar – îmi pare rău că trebuie s-o spun – dl Iliescu are dreptate, ştie ce ştie. Peste tot în Europa, partidele (mai ales cele de stînga) au legături puternice cu intelectualii. Dacă dl Liviu Dragnea a spus că vrea să refacă aceste punţi, ne putem aştepta la vreo schimbare în bine? O să devină PSD asemenea partidelor de stînga din Franţa, Italia ori Germania, în jurul cărora roiesc intelectuali de frunte, care dau substanţă dezbaterilor politice din aceste ţări cu care am vrea să ne comparăm? Mă tem că nu. În primul rînd, pentru că mulţi dintre intelectualii noştri de stînga se feresc ca dracul de tămîie să fie asociaţi cu PSD. În al doilea rînd, pentru că e greu să reformezi spiritul de gaşcă din PSD şi să introduci, chiar şi cu ţîrîita, o deschidere către dezbateri fine, către idei şi concepte. N-o să funcţioneze prea curînd chestia asta în politica românească, în care ideologiile sînt neclare, stînga face privatizări, iar dreapta măreşte pensiile, în care nu se mai ştie cîţi politicieni au migrat de la un partid la altul, declarînd de fiecare dată că o fac “în numele conştiinţei”.

Dl Liviu Dragnea a făcut bine că a recunoscut greşeala de a fi schimbat atît de brutal conducerea ICR. Ar trebui să-i acordăm prezumţia de bună-credinţă. Dar e greu. Declaraţiile furibunde ale liderilor PSD împotriva lui Horia-Roman Patapievici şi a colegilor săi, acuzaţiile de “trădare de ţară”, calomniile din studioul Antenei 3 sînt încă vii, ajunge o simplă căutare pe Google şi dau năvală toate. Nu a fost vorba, atunci, de o simplă schimbare a conducerii. Şi la British Council, şi la Institutul Goethe se schimbă, din cînd în cînd, conducerea. Dar la ICR nu despre asta a fost vorba. A fost un uriaş act propagandistic, cu vorbe grele şi cu manipulări absurde, folosite de PSD în lupta împotriva lui Traian Băsescu. Cultura – reprezentată la nivel de performanţă maximă de ICR – a fost atunci folosită ca simplu instrument într-o bătălie politică. Deci PSD ar trebui să adauge nişte scuze publice pentru acest mod meschin de a trata cultura. Şi ar trebui să şi dovedească ceva prin fapte. Are o majoritate confortabilă în Parlament: de ce nu profită de situaţie pentru a îmbunătăţi legea de funcţionare a ICR? Există solicitări în acest sens încă din mandatul lui Horia-Roman Patapievici. De ce nu încearcă să refacă ce-a stricat în 2012 şi să repună ICR pe traiectoria performanţei? Simplu: pentru că e mai uşor – şi nu costă nimic – să faci o declaraţie de conjunctură, care “dă bine” la public.

Dacă însă intenţiile sînt într-adevăr bune şi frumoase, atunci să aşteptăm liniştiţi rezultatele. Faptele. Mă tem însă că aşteptăm degeaba. Căci, după ce-a înşirat aceste bune intenţii şi dorinţe de schimbare, dl Dragnea a mai adăugat un nobil ideal: să întărească legăturile şi cu intelectualii de dreapta. E prea mult. E prea de tot. E demagogic.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.