„Prost crescut şi sincer“

24 august 2017
Mică antologie a tragicomediei româneşti jpeg

Aşa se caracterizează pe sine, semi-ironic şi modest, dl Kelemen Hunor, reacţionînd la un articol al meu, în care i-am dedicat un paragraf. Mă grăbesc să-l liniştesc. Nu, dle Kelemen, nu sunteţi prost crescut. „Sincer“ sunteţi şi vă felicit. Dar nu „prost crescut“. Sunteţi însă lipsit de tact (şi credeţi că asta este o virtute) şi nu prea coerent intelectualmente.

În replica Dvs. spuneţi că sunt nedrept atribuindu-vă gîndul că „n-aţi accepta o sărbătoare naţională”. „Nu am zis aşa ceva nicăieri şi niciodată. Am spus cu totul altceva…” Pentru lămurire, daţi-mi voie să vă citez: „Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea şi nici nu vrem să sărbătorim 2018.” Ce „altceva” aţi spus, iar eu n-am înţeles? Sigur, aţi spus şi alte lucruri, Dar nu vă puteţi retrage semnătura de sub afirmaţia de mai sus. Daţi-mi voie, acum, să vă explic ce am spus eu. N-am spus, cum pretindeţi cu oarecare rea-credinţă, că demnităţile şi premiile primite în România ar fi trebuit „plătite” printr-o tăcere (laşă). Nu să vă amputaţi, din „recunoştinţă”, spiritul critic vă sugeram, ci dimpotrivă, să-l fi exercitat cu aceeaşi severitate. Să fi spus, de pildă, „nu pot şi nu vreau să accept rangul de „ministru al Culturii” (sau de parlamentar, sau de laureat al unor înalte distincţii), într-o ţară care, de 100 de ani, nu are nici o realizare, se comportă naţionalist şi practică o complexă politică de asimilare a minorităţilor”. Veţi recunoaşte că vigilenţei Dvs. îi lipseşte consecvenţa: nu puteţi tolera celebrarea unei sărbători (se subînţelege „nemeritate”), dar puteţi, în aceeaşi ţară, să acceptaţi funcţii, decoraţii şi premii. Cînd vă oferă asemenea privilegii, ţara cu pricina e în regulă. Cînd însă trebuie să acceptaţi o festivitate a majorităţii, deveniţi amar şi faceţi inventarul unor dezamăgiri vechi de 100 de ani.

Încă două-trei mărunte reacţii: sunt flatat că mi-aţi citit textul de trei ori (deşi nu era chiar o pagină de Heidegger…). Mă mir însă că n-aţi reţinut conţinutul lui real: pasajul care vă priveşte ocupă doar un sfert din articolul meu, dedicat, mai ales, unor probleme de „atmosferă” intelectuală şi morală, pentru care răspunderea nu revine minorităţilor, ci „elitelor” politice şi jurnalistice autohtone. N-am fost mai sever cu Dvs. decît am fost cu mulţi dintre conaţionalii mei. Despre prostul gust al unor chermeze patriotice am scris de multe ori, atrăgîndu-mi adesea injurii acre, cu speculaţii perfide despre eventualele componente „neromâneşti” ale alcătuirii mele.

Că nu puteaţi schimba ţara în numele a 6% din voturi nu e un argument serios. ALDE are tot atît şi, din păcate, e în plină „ofensivă” guvernamentală. Mai grav e că aţi înţeles prea des, în urma unor calcule politice de nişă, să acceptaţi alianţe lucrative, cu orice tip de formaţiuni politice, mai mult sau mai puţin onorabile. Un pic de „exigenţă”, un pic de ştaif etic nu v-ar fi stricat.

Confuză şi direct ridicolă este „abila” Dvs. aluzie la vînzarea saşilor şi evreilor. „Să ne fi vîndut şi pe noi şi lucrurile ar fi mers, poate, mai bine!” – sună trista Dvs. băşcălie. Evident că un stat care îşi vinde cetăţenii (fie ei şi minoritari) e un stat lipsit de onoare şi dispus să scoată bani din orice. Dar încurcaţi borcanele. Şi evreii şi saşii au fost fericiţi să scape de dictatură şi au avut, ca să zic aşa, „cumpărători”. Cine era doritor să cumpere maghiari? Sau români? A fost ghinionul nostru comun să fim condamnaţi la supravieţuire în condiţii de mizerie politică. Iar ideea că saşii rămaşi şi-au pierdut identitatea e falsă şi, în fond, ofensatoare. Ca şi ideea că maghiarimea a fost „asimilată”. S-ar zice că aceste ”criminale” politici seculare n-au prea reuşit, de vreme ce, cum spuneam într-un alt articol, saşii plecaţi se bucură şi acum să vină ritmic în România pentru a-şi regăsi rădăcinile, iar Dvs. faceţi politică la nivel înalt.

Da, aveţi dreptate să vă doriţi o mai bună cunoaştere a istoriei locale, să propuneţi dezbateri publice şi culegeri de documente şi opinii, de natură să ajute la o mai curată cunoaştere a adevărului şi la o mai bună şi cordială comunicare între români şi maghiari. Da, aveţi dreptate să regretaţi că, dincolo de băţoase demagogii de ocazie, nu facem esenţialul, cînd e vorba de continuitatea dintre Transilvania şi Vechiul Regat. De pildă, nu suntem în stare să facem autostrăzi transcarpatice. Şi da, e mai bine să spunem sincer ce ne nelinişteşte, decît să afişăm o concordie găunoasă. Dar avînd grijă să nu aprindem incendii acolo unde nu e cazul, să adoptăm o bună-cuviinţă a convieţuirii, ceea ce, la nivel de masă, se întîmplă mai mult decît credem şi, oricum, mai mult decît o înţeleg şi o practică politicienii…N-ar fi rău, de asemenea, să ne reamintim şi de unele bune întîlniri dintre culturile noastre. Dumneavoastră, ca fost ministru al Culturii, ştiţi, desigur, că marile capodopere ale literaturii maghiare au circulat în România, încă din interbelic, prin grija şi competenţa unor cunoscuţi traducători români, de la Octavian Goga la Eugen Jebeleanu, de la A.E. Baconsky la Virgil Teodorescu, de la Al. Andriţoiu la Cicerone Theodorescu şi Emil Giurgiuca, de la Veronica Porumbacu la Paul Drumaru, George Dan, Aurel Tita şi mulţi alţii.

Îmi cer scuze pentru apelativul (greşit) ”domnul Hunor”. Nu e vorba de rea intenţie, ci de un reflex (incult) privind rînduiala numelor proprii în limba mea (şi a majorităţii ţărilor nemaghiare). Văd că şi prim-ministrul Ungariei e cunoscut, peste tot, ca Viktor Orbán, deşi, pe ungureşte, îl cheamă Orbán Viktor. Mi-e greu să spun Esterházy Péter, Bartók Béla, Nádas Péter etc. Şi nu numai mie. În toată lumea, pe cărţile şi compoziţiile lor stă scris prenumele înaintea numelui. Dar mă voi strădui. Scuze!

Nu voi continua acest schimb de bombăneli, pentru că mă tem că ele nu vor schimba nimic din ideile fixe, idiosincraziile şi reveriile istorice ale „combatanţilor”. Am – şi avem – probleme mai grave de rezolvat…

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Fistic Foto Nerds with Kives jpg
Gustarea aparent banală care scade tensiunea arterială mai repede decât pastilele și e incredibil de gustoasă
Fisticul, gustarea surpriză bogată în potasiu și grăsimi sănătoase, ajută natural la scăderea tensiunii arteriale și protejează sănătatea inimii tale.
locuri de munca angajari
Ce salarii sunt în România, Moldova, Bulgaria, Grecia și Ungaria și cât și-ar dori de fapt angajații
Un pachet salarial mai bun, format din salariu și beneficii, este principalul motiv de schimbare a jobului, potrivit unui studiu privind piața muncii realizat în România, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia și Ungaria.
zodii, fericire, foto shutterstock jpg
Zodia care va avea parte de o surpriză de zile mari pe 20 iunie. Planetele se aliniază pentru acest nativ, iar bucuria pe care o va trăi va fi imensă
Pe 20 iunie, astrele pregătesc o zi cu totul specială pentru un nativ al zodiacului, care va primi o surpriză neașteptată ce îi va aduce multă bucurie și împlinire.
Alin Andrieș FB MF jpg
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș: Vineri nu se poate discuta la ECOFIN planul de măsuri fiscale
Planul de măsuri fiscale poate fi prezentat Comisiei Europene doar în contextul în care este legiferat și, de aceea, la reuniunea ECOFIN nu se va discuta un astfel de plan, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș.
Fosta Miss Marea Britanie Jen Atkins și afecțiunea cauzată de bronzantul nazal Colaj YouTube This Morning jpg
Trendul viral care îți crește riscul de cancer de piele: bronzarea nazală. Avertismentul dermatologilor
Află totul despre trendul viral de bronzare nazală, care crește riscul de cancer de piele. Dermatologii avertizează asupra pericolelor ascunse și explică de ce această metodă nu este sigură.
SUA Iran FOTO Shutterstock jpg
Iranul are nevoie de doar două săptămâni pentru a asambla o bombă nucleară, spune Casa Albă: „Are tot ce îi trebuie pentru a realiza o armă nucleară”
Iranul are capacitatea de a asambla o bombă nucleară în „aproximativ două săptămâni” dacă liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei ar da ordin în acest sens, a precizat joi, 19 iunie, Casa Albă.
bebelus nou nascut pexels jpg
Boala care duce la decesul bebelușilor din cauza diagnosticării tardive. Simptomele sunt ușor de recunoscut
Cea mai frecventă cauză de internare în serviciul de hepatologie pediatrică este o boală care se manifestă cu simptome ușor de recunoscut. Cu toate acestea, se întâmplă să fie puse pe seama altor cauze și astfel se ratează momentul optim pentru intervenție, riscul cel mai mare fiind decesul.
Hezbollah Liban FOTO Profimedia jpg
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, anunță că mişcarea da va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul dintre Iran şi Israel
Liderul Hezbollah, Naim Qassem, a precizat joi, 19 iunie, că mişcarea libaneză va „acţiona aşa cum consideră", ca răspuns la războiul în curs dintre principalul său susţinător, Iranul, şi Israel.
rusia america sua sah drapel foto shutterstock
20 iunie, ziua în care SUA și URSS au semnat un acord pentru „telefonul roșu”. Cum a fost salvată lumea de la un război nuclear
Pe 20 iunie 1963, SUA și URSS au semnat acordul pentru o linie telefonică directă între liderii lor, un gest rar de apropiere într-o lume împărțită de frică și armament nuclear.