Priorități

4 iulie 2015
Oameni fericiți jpeg

O ţară – orice ţară – e în primejdie cînd dregătorii ei nu mai disting între esenţial şi neesenţial, între semnificativ şi nesemnificativ, între prioritar şi secundar. 

Dacă ne luăm după gazete şi televiziuni, priorităţile României la această oră sunt: genunchiul lui Victor Ponta, modificările „exorbitante“ cerute de preşedintele ţării pentru locuinţa sa oficială, miracolele de la Prislop, noul iubit al Elenei Udrea, dilemele colaborării dintre PSD şi UNPR, Băsescu hoţ de telefoane mobile, iubirea poporului (cu pupături pe obrăjorii Danei Grecu) pentru Antena 3, „ziua steagului“ (pro şi contra) etc.  În plan secund, se vorbeşte şi despre alocaţiile pentru copii, taxe, amestecul Europei şi al Statelor Unite în „treburili interne”, „grexit”, legalizarea căsătoriilor gay în SUA, asasinatele ISIS, TVA, preţuri, pensii parlamentare, Catedrala Neamului.

Mi se va spune că, în democraţie, e normal ca politica să fie o preocupare unanimă, după cum e normal ca toate partidele să aibă o unică prioritate: achiziţionarea puterii. Mi se va spune, de asemenea, că presa fiind liberă, e dreptul ei să-şi asigure rating-ul cu subiecte de orice gen, cîtă vreme ele răspund curiozităţii publice. Uneori însă mă frapează marginalizarea, sau dispariţia totală din perimetrul atenţiei generale, a unor realităţi care, cel puţin din punctul meu de vedere, ar trebui să preocupe în mult mai mare măsură opinia publică şi instituţiile. Voi semnala cîteva, conştient, desigur, că, pentru mulţi dintre cititorii înamoraţi de „actualitate”, ele vor fi clasate la categoria „baba se piaptănă”…

Tocmai m-am întors dintr-o călătorie în judeţul Hunedoara. Episcopul locului, Preasfinţitul Părinte Gurie, nu numai un om de ispravă, dar şi un om de inimă, m-a ajutat să vizitez, (sau să revizitez), cîteva locuri din preajma Devei care, în mod normal, ar merita un interes de prim plan din partea oamenilor şi a oficialităţii. Am avut, astfel, ocazia să iau notă şi să reflectez asupra mai multor probleme legate de ambianţa noastră bisericească. La capătul drumului, propun cititorilor binevoitori următoarele teme de analiză:

1. Există, în toată ţara, monumente de mare preţ, capabile să ne potenţeze, în mod spectaculos, „imaginea”, de care altfel, facem atîta caz. România nu înseamnă doar Voroneţ, Hurezi, Curtea de Argeş sau Coloana Infinitului. Iată, spre exemplu, pe drumul dintre Deva şi Brad, biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din comuna Ribiţa. Construită la începutul secolului XV şi împodobită cu o pictură unică în ţară prin har şi rafinament, ea şi-ar găsi locul oriunde în Europa printre cele mai preţioase „documente” de epocă. Aflată pe lista Patrimoniului UNESCO, ea nu este şi pe lista priorităţilor patrimoniale naţionale. Starea zidăriei este primejdios de precară, starea frescei este, şi ea, îngrijorătoare.

Dacă lucrurile ar fi, la noi, bine aşezate, Patriarhia, Preşedinţia, Ministerul Culturii, şi toate instituţiile cu obligaţii şi mijloace în domeniul conservării valorilor naţionale ar trebui să intre în alertă. Iar Ribiţa nu e decît un singur caz din sute de alte cazuri asemănătoare. A vorbi despre patriotism, identitate culturală, „mîndrie“ autohtonă şi a lăsa de izbelişte asemenea monumente e o specie gravă de ipocrizie şi iresponsabilitate.

 2. Pe de altă parte, călătorind prin ţară de la un locaş de cult la altul, nu dai numai peste reuşite coerente şi peste splendori iradiante. Nu te poţi aştepta să parcurgi, fără intermitenţe, un paradis compact. Alături de minuni euforizante, dai şi peste netrebnicii, gafe de gust, lacune culturale şi profesionale, vulgaritate şi „fineţuri” mitocăneşti (pe scurt, kitsch-uri de toate soiurile şi calibrele): biserici noi cu „experimente” arhitecturale îndoielnice, dacă nu direct aiuritoare, restaurări şi repictări asasine, alăturări de obiecte şi acareturi incongruente, excese pompoase laolaltă cu neglijenţe penibile, deraieri iconografice, „originalităţi” ieftine, mofturi…

Confruntat cu astfel de „experienţe”, sunt de părere că Patriarhia Română ar trebui să-şi facă o prioritate din instituirea unui departament înăuntrul administraţiei sale, care să se ocupe de aspectul vizual al mediului nostru bisericesc. Nu mă gîndesc la un tiranic birou de „cenzură”, ci la o operaţiune de asanare cuviincioasă a spaţiului religios, la adoptarea unui set de criterii, de natură să devină un reper pentru toţi cei care amenajează ambianţa cotidiană a vieţii duhovniceşti, care au în grijă înfăţişarea clădirilor, a chiliilor, a muzeelor, a cimitirelor, grădinilor şi atelierelor mînăstireşti.

Fireşte, nu cu diversitatea avem a ne lupta, ci cu extravaganţa incultă, cu dezordinea, cu lipsa (sau ignorarea) unor sfătuitori pricepuţi. Ar fi urgentă, prin urmare, constituirea unui grup de experţi calificaţi, drept-credincioşi şi înzestraţi cu autoritatea necesară, pentru a ne ajuta să nu ne prezentăm lumii învestmîntaţi ca la bîlci sau ca la baluri de cartier. Atrag atenţia că nu e vorba aici de „modernizare”, de rentabile „acomodări” turistice, sau comerciale. E vorba de măsură, discernămînt, eleganţă, simplitate, nobleţe.

3. Din conversaţiile avute cu oameni ai locului, cu ierarhi şi preoţi din felurite parohii, am înţeles că problemele Bisericii sunt mult mai complicate şi mai nuanţate decît credem cu toţii şi decît ne spun gazetele. Noi ştim cîte ceva despre pelerinaje „lucrative”, profeţii înfricoşate, miracole (care ţin mai mult de magie decît de religie).

Dacă chiar ne pasă de cele „bisericeşti”, să nu rămînem la „breaking news” picante. Să facem anchete adevărate, să contemplăm nu doar derapajele somptuare ale „înălţimilor” ecleziastice, ci şi penumbrele de fundal ale prestigiului lor public.  Mai ştim cîte ceva şi despre capi ai Bisericii dotaţi cu Mercedes şi Audi, despre imensa cheltuială impusă şi guvernului şi enoriaşilor pentru construcţia vanitoasă a „catedralei neamului”.

Dar e bine să ştim că există şi nenumăraţi preoţi (mai ales la ţară), care păstoresc comunităţi sărace, care n-au cu ce să întreţină clădirea bisericii, salariile cîntăreţilor, îngrijirea mormintelor şi propria subzistenţă. Biserica nu e numai „nomenclatura“ ecleziastică.  E, mai ales, masa slujitorilor ei anonimi, modeşti, abandonaţi financiar şi administrativ. Dacă chiar ne pasă de cele „bisericeşti”, să nu rămînem la „breaking news” picante. Să facem anchete adevărate, să contemplăm nu doar derapajele somptuare ale „înălţimilor” ecleziastice, ci şi penumbrele de fundal ale prestigiului lor public.

Iar responsabilitatea pentru o astfel de reconsiderare revine, cred, în primul rînd, Bisericii. Nu „Catedrala Neamului” e cheia eventualei noastre mîntuiri, ci bunăstarea sufletească a credincioşilor şi decenţa funcţională a preoţimii. A încurca, la acest nivel, priorităţile e a crede că „Împărăţia lui Dumnezeu” este totuna cu împărăţia lumii pămînteşti.

Articol apărut pe

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.