Primele zile

13 februarie 2012
Primele zile jpeg

A 62-a ediție a Berlinalei a început cu o combinație de mondenitate și film de autor și cu o bizarerie. O megavedetă debutează ca autor. Angelina Jolie și-a adus la Berlin primul lungmetraj de ficțiune, In the Land of Blood and Honey, prezentat în secțiunea Berlinale Special. Nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun străin, filmul Angelinei e o poveste de dragoste și de război. Dragostea dintre o bosniacă și un sîrb, Ajla și Danijel, a căror relație se înfiripă tocmai cînd izbucnește conflictul sîrbo-bosniac. Relația lor e ruptă brutal de război, cei doi pomenindu-se în tabere opuse. N-am apucat să-l văd, vizionările s-au epuizat în primele două zile de Berlinală, dar impresiile din jur par convergente: bosniacii sînt cu toții niște îngeri și sîrbii sînt în unanimitate monstruoși. Replica îndelung comentată a filmului e șoapta lui Danijel la urechea Ajlei: „ce păcat că nu te-ai născut sîrboaică”. A reușit să-i înfurie pe spectatori și să-i facă pe critici să se scarpine miraţi. Bizareria vine din Market, unde au venit reprezentanții studiourile Shochiku ca să prezinte proiectul unui remake la Tokyo Story. Titlul propus este Tokyo Kazoku („familie din Tokyo”) și își doresc să funcționeze ca un omagiu adus marelui cineast Yasujiro Ozu. E greu de crezut că va reuși, cinema-ul japonez e cu foarte puține, dar notabile excepții (Tokyo Sonata și Kytapira/ Caterpillar, Ursul de Argint de anul trecut, de exemplu), într-o stare deplorabilă.


Tot în Berlinale Special este proiectat filmul regizorului Barnaby Southcombe, fiul actriței Charlotte Rampling, I, Anna, un thriller noir centrat în jurul unei crime. Ancheta se desfășoara din perspectiva unei femme fatale care se îndrăgostește de detectivul care conduce investigația. Partea glamour e că Charlotte Rampling e femme fatale cu pricina. Numai că fascinația și adorația fiului regizor pentru mama divă nu e suficientă și Rampling în rol, la 66 de ani, i-a cam făcut pe cei care au văzut filmul să strîmbe din nas.

Proiecția de ieri din Competiție, a filmului regizorului german Christian Petzold, Barbara, a fost o adevărată revelație. Localizat în RDG în 1978, filmul spune povestea unei femei care depune o cerere la guvern de a emigra în Germania Vest și asta îi atrage persecuție și urmărire continuă din partea securității. Barbara e medic pediatru și, ca pedeapsă pentru trădare, e mutată la un spital de provincie. Aici îl întîlnește pe noul ei șef, medic chirurg, un tînăr doctor care pare să o placă din prima. André e un medic cu interese de cercetător, pe care, se pare, un caz de malpraxis l-a izolat la micul spital, retezîndu-i toate ambițiile. El încearcă din răsputeri să se apropie de ea, dar Barbara descoperă fisuri în povestea lui. André are relații destul de strînse cu securistul care o supraveghează. Poate că totul e doar încă o metodă a Stasi de a o ține sub strictă supraveghere. Iubitul Barbarei din Germania Federală o vizitează pe ascuns, în pădure sau la motel, îi aduce țigări, ciorapi, bani și îi organizează evadarea în afară. Stasi o vizitează continuu, o hărțuiește, o percheziționează, îi verifică vaginul de spermă. Barbara, interpretată de superba Nina Hoss, actrița fetiș a lui Petzold, fumează compulsiv, își ascunde hăituită banii sub o piatră pe un drum pustiu, refuză orice comunicare sufletească cu colegii. Se animă doar atunci cînd își îngrijește pacienții. Iubitul Barbarei îi mărturisește cu idealism că ar vrea să se mute cu ea, ar fi fericit să locuiască cu ea în RDG. Ea îl refuză scurt, cu o întrebare: „Aici, fericit?” Poate că Barbara e cel mai bun film despre comunism făcut pînă acum. Dă cu grație peste gură tuturor celor care spun că s-au făcut prea multe filme despre asta.

E unul dintre acele filme destul de rare care reușesc, dincolo de premiza seducătoare, să livreze totul. Un thriller care pornește încet și ajunge să te învăluie sufocant, imprimîndu-ți în conștiință fiecare personaj. Prin comparație arată unde greșesc de obicei celelalte filme despre comunism. Pentru că nu se pot desprinde de demonizarea epocii, de auto-compătimire și resentimente. Prea puține se preocupă de incredibilul paradox al societății comuniste. Ambiguitatea ei, amestecul indescriptibil de rău abisal și bine înduioșător, sadism și tandrețe, aviditate mercenară și sacrifiu veritabil. Și  mai e și natura opoziției comunism-capitalist. Adică o lume în care nu există adevăr versus o lume complet mistificată. Personajele lui Petzold sînt paranoice și în același timp iubesc, se trădează și se susțin în moduri greu de înțeles pentru cei care n-au trăit într-o astfel de societate. Alegerea Barbarei între a fugi în Occident și a rămîne alături de medicul ce pare că o adoră fără să o cunoască de fapt, generează o meditație: care sînt alegerile corecte într-o lume fără repere? Pe ce se sprijină conștiința? Barbara trebuie să facă o alegere care îi va dicta întreaga viață și genericul de final deschide în mintea spectatorului infinite speculații asupra urmărilor ei. Filmul lui Petzold e de o finețe perfectă, reușește să ajungă la esențe: comunismul e o societate în care oamenii nu își pot pune viața într-un context moral clar. Nu îl preocupă dialectica, urmărește toate nuanțele pe care le capătă caracterul unei națiuni în comunism. Poate puține regimuri impun o creionare mai subtilă.

Headshot, al autorului tailandez Pen-Ek Ratanaruang, finalizat anul trecut și absent în mod suspect de la Cannes și de la alte festivaluri notabile, a avut prima proiecție ieri cu o sală plină pînă la refuz. Am stat sub ecran, în primul rînd, și asta a adăugat un plus de vertij elementului exotic al filmului: personajul principal e un fost polițist ajuns ucigaș plătit, care dă greș într-o misiune și e împușcat în cap. Scapă cu viață, dar ajunge să vadă totul cu susul în jos. Ratanaruang filmează superb și își alege, ca de obicei, actori de o frumusețe sculpturală pe care nu se mai satură să îi pozeze. Filmul geme de violență care erupe de fiecare dată brusc, în mijlocul cîte unui prim plan. Dar povestea e de-a dreptul ridicolă, complet lipsită de miză. Filmul începe vînos, personajul polițistului, Tul (Jayanama Nopachai), e o splendoare pe care o aștepți să se pună în acțiune, însă nu face decît să ajungă un perdant plîngăcios, mereu pe fugă, speriat de toți. Ratanaruang îl împușcă de două ori în cap. În jurul lui Tul se strînge ca o plasă o conspirație pe cît de amenințătoare pe atît de rizibilă. Cu decolteuri în prim plan, călugări budiști și mafioți cu cicatrici terifiante care scriu pe întuneric. E inacceptabil că Ratanaruang, autorul diafanului Last Life in the Universe, semnează acest scenariu, o pojghiță pentru un fetiș pentru imagine. La final, prin gura personajului lui, ne trîntește și o filozofie a percepției de aproape, a atenției la detalii.

Nimănui nu-i prea pasă.

Laura Popescu este critic de film.

Foto: Ken Regan © 2011 GK Films

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.