Primele zile

13 februarie 2012
Primele zile jpeg

A 62-a ediție a Berlinalei a început cu o combinație de mondenitate și film de autor și cu o bizarerie. O megavedetă debutează ca autor. Angelina Jolie și-a adus la Berlin primul lungmetraj de ficțiune, In the Land of Blood and Honey, prezentat în secțiunea Berlinale Special. Nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun străin, filmul Angelinei e o poveste de dragoste și de război. Dragostea dintre o bosniacă și un sîrb, Ajla și Danijel, a căror relație se înfiripă tocmai cînd izbucnește conflictul sîrbo-bosniac. Relația lor e ruptă brutal de război, cei doi pomenindu-se în tabere opuse. N-am apucat să-l văd, vizionările s-au epuizat în primele două zile de Berlinală, dar impresiile din jur par convergente: bosniacii sînt cu toții niște îngeri și sîrbii sînt în unanimitate monstruoși. Replica îndelung comentată a filmului e șoapta lui Danijel la urechea Ajlei: „ce păcat că nu te-ai născut sîrboaică”. A reușit să-i înfurie pe spectatori și să-i facă pe critici să se scarpine miraţi. Bizareria vine din Market, unde au venit reprezentanții studiourile Shochiku ca să prezinte proiectul unui remake la Tokyo Story. Titlul propus este Tokyo Kazoku („familie din Tokyo”) și își doresc să funcționeze ca un omagiu adus marelui cineast Yasujiro Ozu. E greu de crezut că va reuși, cinema-ul japonez e cu foarte puține, dar notabile excepții (Tokyo Sonata și Kytapira/ Caterpillar, Ursul de Argint de anul trecut, de exemplu), într-o stare deplorabilă.


Tot în Berlinale Special este proiectat filmul regizorului Barnaby Southcombe, fiul actriței Charlotte Rampling, I, Anna, un thriller noir centrat în jurul unei crime. Ancheta se desfășoara din perspectiva unei femme fatale care se îndrăgostește de detectivul care conduce investigația. Partea glamour e că Charlotte Rampling e femme fatale cu pricina. Numai că fascinația și adorația fiului regizor pentru mama divă nu e suficientă și Rampling în rol, la 66 de ani, i-a cam făcut pe cei care au văzut filmul să strîmbe din nas.

Proiecția de ieri din Competiție, a filmului regizorului german Christian Petzold, Barbara, a fost o adevărată revelație. Localizat în RDG în 1978, filmul spune povestea unei femei care depune o cerere la guvern de a emigra în Germania Vest și asta îi atrage persecuție și urmărire continuă din partea securității. Barbara e medic pediatru și, ca pedeapsă pentru trădare, e mutată la un spital de provincie. Aici îl întîlnește pe noul ei șef, medic chirurg, un tînăr doctor care pare să o placă din prima. André e un medic cu interese de cercetător, pe care, se pare, un caz de malpraxis l-a izolat la micul spital, retezîndu-i toate ambițiile. El încearcă din răsputeri să se apropie de ea, dar Barbara descoperă fisuri în povestea lui. André are relații destul de strînse cu securistul care o supraveghează. Poate că totul e doar încă o metodă a Stasi de a o ține sub strictă supraveghere. Iubitul Barbarei din Germania Federală o vizitează pe ascuns, în pădure sau la motel, îi aduce țigări, ciorapi, bani și îi organizează evadarea în afară. Stasi o vizitează continuu, o hărțuiește, o percheziționează, îi verifică vaginul de spermă. Barbara, interpretată de superba Nina Hoss, actrița fetiș a lui Petzold, fumează compulsiv, își ascunde hăituită banii sub o piatră pe un drum pustiu, refuză orice comunicare sufletească cu colegii. Se animă doar atunci cînd își îngrijește pacienții. Iubitul Barbarei îi mărturisește cu idealism că ar vrea să se mute cu ea, ar fi fericit să locuiască cu ea în RDG. Ea îl refuză scurt, cu o întrebare: „Aici, fericit?” Poate că Barbara e cel mai bun film despre comunism făcut pînă acum. Dă cu grație peste gură tuturor celor care spun că s-au făcut prea multe filme despre asta.

E unul dintre acele filme destul de rare care reușesc, dincolo de premiza seducătoare, să livreze totul. Un thriller care pornește încet și ajunge să te învăluie sufocant, imprimîndu-ți în conștiință fiecare personaj. Prin comparație arată unde greșesc de obicei celelalte filme despre comunism. Pentru că nu se pot desprinde de demonizarea epocii, de auto-compătimire și resentimente. Prea puține se preocupă de incredibilul paradox al societății comuniste. Ambiguitatea ei, amestecul indescriptibil de rău abisal și bine înduioșător, sadism și tandrețe, aviditate mercenară și sacrifiu veritabil. Și  mai e și natura opoziției comunism-capitalist. Adică o lume în care nu există adevăr versus o lume complet mistificată. Personajele lui Petzold sînt paranoice și în același timp iubesc, se trădează și se susțin în moduri greu de înțeles pentru cei care n-au trăit într-o astfel de societate. Alegerea Barbarei între a fugi în Occident și a rămîne alături de medicul ce pare că o adoră fără să o cunoască de fapt, generează o meditație: care sînt alegerile corecte într-o lume fără repere? Pe ce se sprijină conștiința? Barbara trebuie să facă o alegere care îi va dicta întreaga viață și genericul de final deschide în mintea spectatorului infinite speculații asupra urmărilor ei. Filmul lui Petzold e de o finețe perfectă, reușește să ajungă la esențe: comunismul e o societate în care oamenii nu își pot pune viața într-un context moral clar. Nu îl preocupă dialectica, urmărește toate nuanțele pe care le capătă caracterul unei națiuni în comunism. Poate puține regimuri impun o creionare mai subtilă.

Headshot, al autorului tailandez Pen-Ek Ratanaruang, finalizat anul trecut și absent în mod suspect de la Cannes și de la alte festivaluri notabile, a avut prima proiecție ieri cu o sală plină pînă la refuz. Am stat sub ecran, în primul rînd, și asta a adăugat un plus de vertij elementului exotic al filmului: personajul principal e un fost polițist ajuns ucigaș plătit, care dă greș într-o misiune și e împușcat în cap. Scapă cu viață, dar ajunge să vadă totul cu susul în jos. Ratanaruang filmează superb și își alege, ca de obicei, actori de o frumusețe sculpturală pe care nu se mai satură să îi pozeze. Filmul geme de violență care erupe de fiecare dată brusc, în mijlocul cîte unui prim plan. Dar povestea e de-a dreptul ridicolă, complet lipsită de miză. Filmul începe vînos, personajul polițistului, Tul (Jayanama Nopachai), e o splendoare pe care o aștepți să se pună în acțiune, însă nu face decît să ajungă un perdant plîngăcios, mereu pe fugă, speriat de toți. Ratanaruang îl împușcă de două ori în cap. În jurul lui Tul se strînge ca o plasă o conspirație pe cît de amenințătoare pe atît de rizibilă. Cu decolteuri în prim plan, călugări budiști și mafioți cu cicatrici terifiante care scriu pe întuneric. E inacceptabil că Ratanaruang, autorul diafanului Last Life in the Universe, semnează acest scenariu, o pojghiță pentru un fetiș pentru imagine. La final, prin gura personajului lui, ne trîntește și o filozofie a percepției de aproape, a atenției la detalii.

Nimănui nu-i prea pasă.

Laura Popescu este critic de film.

Foto: Ken Regan © 2011 GK Films

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

profimedia 0956150865 jpg
Israelul a lansat o operațiune militară majoră în Cisiordania
Armata israeliană a ucis marți cel puțin 10 palestinieni, inclusiv un copil, în Cisiordania ocupată, după ce Israelul a anunțat o „operațiune militare la scară largă” în orașul Jenin, la doar două zile după armistițiul din Fâșia Gaza a intrat în vigoare, relatează CNN.
Banner Cătălin Botezatu
4fa93bb5d8cecf65542ce8a922ae22fc webp
Recunoști personajul din imagine? Actrița cu cei mai frumoși ochi din filme a dispărut în plină glorie. A jucat într-un film legendar
O recunoașteți pe actrița din imagine? S-a făcut remarcată nu doar prin talentul ei actoricesc, ci și prin faptul că avea cei mai frumoși ochi. A jucat rolul Firei în toate cele 6 filme din seria cu haiduci, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndrăgite artiste.
gripa jpg
Explozie de cazuri de gripă în Olt. Numărul deceselor a ajuns la trei. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în rândul copiilor
Direcția de Sănătate Publică Olt a anunțat alte două decese cauzate de gripă. Este vorba de pacienți nevaccinați, care aveau și alte afecțiuni. Îngriijorător este numărul foarte mare de cazuri diagnosticate în cursul săptămânii trecute, de peste două ori mai mare decât în săptămâna anterioară.
horoscop 17 martie webp
Zodii cărora viața le zâmbește din nou. Destinul li se schimbă, vor avea parte de adevărate surprize în viața lor
Universul pregătește un val de schimbări pozitive pentru câteva semne zodiacale, iar începutul acestui an marchează o etapă de renaștere pentru ele.
AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.