Prima zi

29 mai 2011
Prima  zi jpeg

Ceva se întîmplă cu Sibiul în timpul Festivalului de teatru. De 12 ani de cînd vin aici, la fiecare sfîrşit de mai şi început de iunie, vreme teribil de parfumată de tei, iasomie, salcîmi şi soc, cu gust înnebunitor de fragi care îmi aduce invariabil aminte de bunica, găsesc un oraş cu alură de campus studenţesc. Oameni coloraţi în toate sensurile, cu un unic însemn comun, badge-ul cu sigla FITS, tobe şi focuri (din spectacolele de stradă), muzică (de la flautul timid al unui solist necunoscut la concertele din Piaţa Mare), un amestec ciudat şi ademenitor de boemie şi pace, în care Sibiul cel de toate zilele se recunoaşte doar în ultima parte.

Dostoievski + Nekrošius = 5 ore

FITS a devenit major la această ediţie. 18 ani de teatru în toate formele lui au transformat un oraş liniştit din centrul României într-o scenă şi au făcut din sibieni unii dintre cei mai pretenţioşi spectatori de la noi, asta după ce, de-a lungul anilor, din selecţia festivalului au făcut parte, pe lîngă multe spectacole „de masă”, şi performance-uri din topul mondial, unele direct din avangardă. Anul acesta, FITS a riscat o deschidere de amploare, în toate sensurile. Idiotul după Dostoievski, în regia lui Eimuntas Nekrošius, un show vizual de cinci ore. Este al cincilea spectacol pe care celebrul regizor lituanian îl prezintă în România şi al doilea de la Sibiu. Cine i-a văzut trilogia shakespeariană, în special Hamlet-ul de gheaţă cu rockstarul Andrius Mamontovas în rolul titular, a regăsit în Idiotul aceeaşi stilistică imagistică: culori primare - alb, ocru, negru, texturi brute - lemn, fier, pînză de in, o lumină untoasă, caldă ca o fotografie sepia, expresivitatea corporală a actorilor coregrafiată în imagini puternice, metafore arhetipale multiple şi o bogăţie de simboluri în care reapar elemente din spectacolele anterioare (uşile din Othello, de exemplu). Alegoria lui Dostoievski despre Maria Magdalena (Nastasia Filipovna) şi Iisus (Prinţul Mîşkin) este ambivalentă la Nekrošius. Metafora biblică este constant întreţinută în cele cinci ore de spectacol (scene importante au ca fundal audio o slujbă ortodoxă), iar întreaga expunere discursivă despre bine şi rău se leagă strîns de traumele copilăriei. Personajele se raportează continuu la ele însele copii, sînt nişte adulţi care n-au „mestecat” copilul din ei, iar acesta ţîşneşte în momentele de vulnerabilitate. „Copilul” rănit izbucneşte la frică, dragoste sau vinovăţie, plînge sau urlă de furie, scheaună de multe ori sau mîrîie ameninţător. Sînt cîteva scene de mare forţă precum cea a îmblînzirii Nastasiei Filipovna de către Rogojin care o pieptenă şi îi împleteşte părul pe care ea, nărăvaşă, îl ciufuleşte, iar mai tîrziu, gestul se repetă, doar că părul Nastasiei a devenit aţă, iar cea care îi videază personalitatea în timp ce o „pieptenă” este Lizaveta Epanchina (Nastasia este mîncată de vie de invidia celorlalţi). Sau scena morţii Nastasiei, care este aşezată pe un scaun, în timp ce o oglindă rotundă, atîrnată de o frînghie, se roteşte ameţitor în jurul ei. Sunetele cuielor bătute în sicriul ei, undeva, în culise, răsună ţiuitor în capul lui Mîşkin şi al lui Rogojin. 

Cu Idiotul, Nekrošius e cum îl ştim, cu imaginaţie vizuală, atent la corp şi la lumini, elegant în expresie şi exact în discursul scenic. Din păcate, forţa expresiei sale s-a redus, lungimea spectacolului se resimte, mai ales din cauza monotoniei regizorale care suferă de un viciu diavolesc: stilul este remarcabil definit, dar lipsa surprizei îl face monoton. Sigur, situaţiile scenice ingenios şi argumentat rezolvate te pot ţine cinci ore, dar Nekrošius s-a retras prea mult în spatele imaginilor de această dată, în detrimentul vădit al soluţiilor. Spectacolul e frumos, dar nu poţi să nu te întrebi la sfîrşit de ce se fac dramatizări pentru scenă după marii romancieri precum Dostoievski. Pe de o parte, textul şi implicaţiile lui trebuie drastic reduse, sînt sărăcite, iar pe de altă parte, spectacolul e stufos,  greoi şi de cele mai multe ori, dificil de înţeles pentru cei care nu au citit cartea. Întrebarea e valabilă şi pentru regizorii români care în ultimul timp au devenit mari amatori de adaptări după romane ruseşti, nu întotdeauna cu succes. Verdictul vine prompt de la Noel Witts, profesor de dramă la Leeds Metropolitan University: “romanele sînt făcute să le citeşti”. Trebuie să mărturisesc însă că cei care au rezistat la maratonul lui Nekrošius au aplaudat frenetic la final. Deşi asta, în România, nu înseamnă chiar mare lucru. Sîntem generoşi din fire…

Majorat cu artificii

Pentru cei 18 anişori ai săi, părinţii FITS i-au dăruit “copilului” tradiţionalul foc de artificii, mutat pe neaşteptate din Piaţa Mare în faţa Teatrului Naţional “Radu Stanca”, cu ultimele noutăţi în materie de scîntei bubuitoare care te ţin cu capul răsturnat şi gura căscată, oricît de obosit de five_ours_performance & five_ours_travel ai fi. Dar nimic, nimic nu se poate compara la Sibiu cu clubul festivalului din curtea teatrului. La miezul nopţii, precum Cenuşăreasa, Dan Perjovschi şi-a “pierdut” desenele pe zidul teatrului, într-o expoziţie. Tare-i mai place lui Perjovschi să deseneze pe ziduri! Poate cu pereţii Sibiului să aibă mai mult noroc decît la CNDB, ai cărui pereţi, cu desene cu tot, sînt gata de demolare. Acoperişul deja a fost demontat. Dar uite cum se fac conexiunile: anul acesta, FITS are o generoasă secţiune de dans. Mai vorbim despre asta. Noapte frumoasă!

Foto: Mihaela Marin

Oana Stoica este critic de teatru şi jurnalist.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

AEP program comunicare FOTO AEP png
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.
lac pixabay jpg
Lacul bizar din România care apare după moartea unui om. Se spune că este blestemat și este considerat poarta spre Iad
De câteva ori pe an, uneori nu atât de des, se naște un lac misterios pe creastele Bucegilor, iar apariţia, prevestită de vânt şi grindină, este însoţită de moartea unui om. Localnicii din Poiana Ţapului spun despre lacul din munţi că este locul de intrare spre Iad.
Interviu  Gabriel Cotabiță Londra 2021 FOTO captură video png
In memoriam Gabriel Cotabiță. Imagini de colecție cu marele cântăreț. Ce spunea într-un interviu realizat acum 3 ani, la Londra. De ce nu a cântat niciodată muzică populară
În primăvara lui 2021, Gabriel Cotabiță concerta la Londra, pentru românii de acolo, în două spectacole memorabile. În plină pandemie de Covid 19, regretatul artist nu a avut parte de o audiență foarte mare, însă a cântat din suflet pentru cei prezenți.
acuzatii USR captura TIK TOK png
Înregistrările în baza cărora USR îl acuză pe Cătălin Predoiu că folosește Poliția Română pentru intimidarea alegătorilor. Cum răspunde IGPR
Uniunea Salvaţi România (USR) l-a acuzat, sâmbătă, pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoi (PNL), că folosește Poliţia Română, pentru „cenzurarea Internetului” şi „intimidarea alegătorilor”. IGPR a reacționat explicând că Poliția Română acționează strict în baza Legii.