Presa, marele absent din lista revendicărilor reformiste

1 ianuarie 2017
Presa, marele absent din lista revendicărilor reformiste jpeg

Mi-e teamă că în curînd se va trage linia după manifestațiile din noiembrie pentru o nouă politică și unele domenii care au nevoie stringentă de reformă nici măcar nu au fost pomenite. E adevărat că atunci cînd vorbești de reformă morală, reformă politică și reformă instituțională - principalele linii de revendicări pe care le-am decelat “în stradă“ - imposibil să nu atingi aproape toate domeniile, dar asta nu ține loc de o nominalizare cu subiect și predicat.

Domeniul la care mă refer este presa, una dintre instituțiile de bază în funcționarea unei societăți democratice. Dacă lipsa de transparență din partea autorităților a fost una dintre marile nemulțumiri care au scos oameni în stradă, atunci e cazul de spus clar că fără presă nu poate fi vorba de nici o transparență. Că în România, pînă acum, presa are nevoie de reformă pentru a-și redefini poziția în societate, de data aceasta într-un mod corect.

Lumea știe prea bine cu cine are de-a face atunci cînd se uită la televizor. Nu degeaba în sondajele de opinie din ultimii ani presa este pe locurile codașe la capitolul încredere. Pe de altă parte, presa nu e nici genul de instituție care să domine topurile încrederii. Dar o poziție mediană poate fi considerată satisfăcătoare pentru felul în care presa dintr-o țară contribuie la asigurarea transparenței.
Presa din România are, e drept, un handicap istoric. Ea a trăit mereu în umbra politicului. E cazul perioadei interbelice, e cazul perioadei comuniste și e cazul perioadei de după 1989. Nu e de mirare că în recolta de politicieni corupți strînsă de DNA s-au găsit așa de mulți patroni din presă și jurnaliști. Așa sînt amestecate rolurile aici, și de aceea primul înțeles al reformei presei este de fapt emanciparea jurnalismului de politic. “Depolitizarea instituțiilor“ a fost menționată în stradă sau trecută pe lista de revendicări a ONG-urilor, dar ea se aplică, trebuie specificat, și presei, indiferent de patronatul ei, public sau privat. Dar, cum spuneam, emanciparea jurnalismului de politic ar fi o premieră istorică, nu doar una postdecembristă.

După 1989, au fost trei etape ale presei din România, împărțite aproximativ în decadele scurse de atunci. Au fost anii ‘90, cu a lor presă a semnelor de exclamare, au fost anii 2000, cînd în presă s-au pus poate mai multe semne de întrebare decît oricînd și au fost anii de după 2010, cînd au dominat punctele de suspensie. Dar oricît de spectaculoasă a fost evoluția post-decembristă a presei în anii de explozie, ea nu a ținut loc de definire și consacrare. După cum degradarea condiției jurnalistului în ultimii ani de criză economică nu are legătură cu criza morală perenă a presei din România.

Acum, după 25 de ani de la schimbarea de regim politic, convingerea mea e că în profunzimea redacției, presa din România nu are nicio problemă de identitate. Prin definiție, jurnaliștii care își respectă meseria - adică cei necocoșați de îndatoririle politice - au cele mai puternice personalități, nu neapărat publice și nu neapărat cunoscute, și pot genera un etos al profesiei. Problema este la nivelul managementului de presă, care e vătaful politicului în redacție și care a avut pînă acum mînă liberă și pentru a îndrepta presa în direcția greșită. Probabil că o reformă în presă de aici trebuie să pornească, de la o definire a independenței redacției față de management.
Există și pericolul ca unii să spună că nu mai are rost să ne cheltuim energiile cu reforma presei, oricum în epoca internetului oricine e jurnalist, informația s-a democratizat și poate chiar că nici nu mai e nevoie de așa o meserie. Eu nu împărtășesc așa o viziune. Și acum, precum în alte epoci, e nevoie de cineva sceptic, inteligent, curios, investit de societate tocmai cu verificarea faptelor și spuselor în numele unei majorități a oamenilor care nu au timp de asemenea investigații. S-au inventat motoare de căutare pe internet, dar nu și aplicația de pus cap la cap informațiile din el, presupunînd prin reducere la absurd că acolo ar fi toate.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.