Posteritatea Graziellei

22 iunie 2022
image

În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde (cum ar fi, în anii ’50, Caragiale critic al societății burghezo-moșierești și totodată, prin anticipație, al imperialismului american). Această uluitoare maleabilitate a operei trebuie pusă în legătură cu o idee care s-a impus tenace: Caragiale e, oricînd, „actual” întrucît găsim la el corespondențe tulburătoare cu lumea în care trăim. Nu am de gînd să contest aceste puternice convingeri. Dimpotrivă. În definitiv, nu e oare instructiv (și, de ce nu, amuzant) să-l aducem pe Caragiale în contemporaneitate? Cîteva exemple, la întîmplare. Traversăm o perioadă de criză, face statul cheltuieli nebunești, împrumuturi riscante etc.? Desigur. Este exact ceea ce ne prezintă Situațiunea, unde ni se indică și soluția: un larg „guvern de coaliție cu toți bărbații de stat, (…) fiindcă așa nu poate pentru ca să meargă, ca dumneata să tragi încolo și dumnealui încoace…” Iar în perioadă de criză, economia țării trebuie protejată de consecințele globalizării, altfel „ne-ar căptuși străinii din cele două emisfere” (Congresul cooperativ român). Și dacă treburile merg rău este și pentru că „guvernul bandiților” ne jupuiește fără milă; în acest timp, opoziția adevărată deplînge faptul că „nu mai este patriotism și totul se vinde” (Atmosferă încărcată). Cum să nu te gîndești, citind în Telegrame că reclamațiile privind persecuțiile la care ar fi supus Costăchel Gudurău sînt însoțite de precizarea „fost reprezentant națiuni”, cum să nu te gîndești, spuneam, la o cucoană care vrea să intre peste tot, spitale sau ambasade, nu contează, prevalîndu-se că este „senatoare a României”? Și cîtă dreptate au cei care dezvăluie intrigile, conspirațiile imunde care pun în pericol integritatea și existența României, căci cum „să intri dumneata în casă la mine cu pumnalul, cu toporul, cu conspirații, cu comploturi și asasinate, și eu să stau cu mîinile în șolduri și, în loc să te iau de urechi ca pe un măgar, și să-ți zic: destul! pîn-aici ! nu-ți permit mai mult în țara mea ! – eu, nu ! eu să viu pentru ca să-ți zic: bravo ! bine faci ! să mai poftești și aldată…” (O lacună…) Celor care sînt sceptici în ce privește eficiența inițiativei private în cultură, Caragiale le oferă remediul salvator: înființarea, în fiecare comună urbană, a unei societăți dramatice subvenționată de stat, condusă de un director numit de minister și de un comitet format din cinci membri – primarul, un negustor și un industriaș, ambii cetățeni români, un profesor și cel mai vîrstnic preot din localitate, iar în orașele reședință de județ – protopopul  (Inițiativa…).

Actualitatea (de fapt, actualizarea) lui Caragiale ar trebui valorificată și din altă perspectivă. După cum se știe, critica literară nu mai poate apela la concepte prăfuite și la metode depășite: e nevoie să se introducă acel suflu nou care a revoluționat științele sociale. Rezumînd, actul critic trebuie să țină seama de cele trei repere inconturnabile – rasă, clasă, gen. La Caragiale, conceptul de rasă e în bună măsură inoperant – nu putem aplica, din păcate, metodologia înnoitoare a studiilor post-coloniale. Lupta de clasă a reprezentat, în schimb, o grilă privilegiată în anii ’50 și e dificil a adăuga astăzi ceva nou (volumul de studii apărut în 1952, cu ocazia centenarului, e o capodoperă imposibil de depășit). Surprize plăcute ne-ar putea rezerva însă instrumentele de analiză utilizate în studiile de gen, ceea ce ar însemna o ruptură față de viziunea patriarhală ce a fost multă vreme predominantă și care a culminat în eseul misogin al lui G. Călinescu intitulat Domina bona.

Semnalez, pentru început, o memorabilă definiție a identității non-binare: „jănul e cumu-i lucru: masculin, feminin și ekerojen, reșpeckive ghe bărbat, ghe femeie și ghe ce nu-i nici bărbat, nici femeie” (Un pedagog de școală nouă). Întrebarea care se pune acum este dacă putem identifica la Caragiale o ostilitate manifestă față de femei sau dacă, dimpotrivă, scriitorul reușește să se elibereze de presiunea clișeelor sexiste. Răspunsul nu e ușor de dat. Dacă, în Groaznica sinucidere din strada Fidelității, Porția Popescu apare ca un personaj ridicol, nici Mișu Zaharescu nu e cruțat de ironiile autorului. În Telegrame Atenaisa P. este etichetată drept „fimeie fără inimă” dar bărbații ce roiesc în jurul ei sînt care de care mai penibili. Cozeria din Five oclock e, la urma urmelor, o joacă nevinovată, stridentă e însă vulgaritatea personajelor. Lăsînd gluma la o parte, e limpede că la eroii lui Caragiale, femei și bărbați deopotrivă, derapajul în vulgaritate îi aduce la un numitor comun. Cucoana din tren (Întîrziere) drăcuiește de mama focului. Invitați să ia dejunul la castelul Peleș, soții Piscupescu înjură și o fac în toate felurile pe servitoare (La Peleș). În autenticitatea ei frustă, moașa Lucsița (La Moși) este prototipul țoapei din popor.

Cu amuzată comprehensiune le prezintă Caragiale pe femeile care își folosesc farmecele pentru a-i „traduce” pe bărbații sensibili și a obține consistente avantaje materiale, spre admirația soților, bucuroși de cîștigurile venite parcă de nicăieri: Mici economii, Diplomație, Om cu noroc. Expertei în amorul tarifat îi fac pandant nevasta devotată căminului conjugal și care toarnă copii unul după altul – O cronică de Crăciun, Situațiunea – precum și mama pentru care reușita școlară a odraslei devine o chestiune de viață și de moarte – Premiul întîi, Bacalaureat.  

Există, zic eu, mai multe indicii care dovedesc că scriitorul a intuit importanța pe care o va căpăta feminismul. În Românii verzi se vorbește despre „Cornelia, societatea mamelor române pentru ajutorul mutual în caz de naștere”. În aceeași categorie, a organizațiilor ce apără, într-un fel sau altul, drepturile femeilor, intră S.P.M.D.R., adică „Societatea protectoare a Muzelor  Daco-Romane”. Acolo va susține nenea Iancu O conferență memorabilă, deslușind – în aplauzele entuziaste ale asistenței – sensurile profunde ale artei. În fine, în Țal !..., întîlnim o precursoare a studiilor de gen în persoana Graziellei, autoare a unui vast studiu intitulat Femeia în istoria și în poezia poporană a românilor, în trecut, în prezent și-n viitor. Deși i se oferă o cină în același timp pantagruelică și rafinată, scriitorul cedează psihic, după mai mai multe ore în care o ascultă pe Graziella vorbind despre „Ce a fost femeia în timpii primitivi, în anticitate, în evul mediu, în timpii moderni… Ce are a fi, ce trebuie să fie în timpii viitori” ș.a.m.d. Asta fiind doar începutul.

Continuarea a venit pe capul nostru.

(publicat în Apostrof, nr. 6 / 2022)

Alexandru Călinescu este critic și istoric literar, profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată este Instantanee cu final deschis, Junimea, 2020.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Fiica Loredanei Groza a dat lovitura în lumea modei! Imaginile postate cu Elena Boncea i-au luat pe toți prin surprindere
Loredana Groza, una dintre cele mai bune cântărețe ale României, se bucură de un succes remarcabil atât pe plan profesional, cât și personal. Fiica sa, Elena Boncea, o face mândră cu fiecare ocazie. Cu ce reușită și-a încântat mama, descoperiți din rândurile de mai jos.
Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu recunoaște că a fost la ferma de la Ciolpani: „Am fost pentru că m-au rugat. Nu am participat la discuție”
Călin Georgescu a recunoscut în această seară, la Realitatea Plus, că a fost sâmbătă la ferma de la Ciolpani, unde s-a aflat și Horațiu Potra. Acesta a spus, însă, că nu a participat la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra.
congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c