Posteritatea Graziellei

22 iunie 2022
image

În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde (cum ar fi, în anii ’50, Caragiale critic al societății burghezo-moșierești și totodată, prin anticipație, al imperialismului american). Această uluitoare maleabilitate a operei trebuie pusă în legătură cu o idee care s-a impus tenace: Caragiale e, oricînd, „actual” întrucît găsim la el corespondențe tulburătoare cu lumea în care trăim. Nu am de gînd să contest aceste puternice convingeri. Dimpotrivă. În definitiv, nu e oare instructiv (și, de ce nu, amuzant) să-l aducem pe Caragiale în contemporaneitate? Cîteva exemple, la întîmplare. Traversăm o perioadă de criză, face statul cheltuieli nebunești, împrumuturi riscante etc.? Desigur. Este exact ceea ce ne prezintă Situațiunea, unde ni se indică și soluția: un larg „guvern de coaliție cu toți bărbații de stat, (…) fiindcă așa nu poate pentru ca să meargă, ca dumneata să tragi încolo și dumnealui încoace…” Iar în perioadă de criză, economia țării trebuie protejată de consecințele globalizării, altfel „ne-ar căptuși străinii din cele două emisfere” (Congresul cooperativ român). Și dacă treburile merg rău este și pentru că „guvernul bandiților” ne jupuiește fără milă; în acest timp, opoziția adevărată deplînge faptul că „nu mai este patriotism și totul se vinde” (Atmosferă încărcată). Cum să nu te gîndești, citind în Telegrame că reclamațiile privind persecuțiile la care ar fi supus Costăchel Gudurău sînt însoțite de precizarea „fost reprezentant națiuni”, cum să nu te gîndești, spuneam, la o cucoană care vrea să intre peste tot, spitale sau ambasade, nu contează, prevalîndu-se că este „senatoare a României”? Și cîtă dreptate au cei care dezvăluie intrigile, conspirațiile imunde care pun în pericol integritatea și existența României, căci cum „să intri dumneata în casă la mine cu pumnalul, cu toporul, cu conspirații, cu comploturi și asasinate, și eu să stau cu mîinile în șolduri și, în loc să te iau de urechi ca pe un măgar, și să-ți zic: destul! pîn-aici ! nu-ți permit mai mult în țara mea ! – eu, nu ! eu să viu pentru ca să-ți zic: bravo ! bine faci ! să mai poftești și aldată…” (O lacună…) Celor care sînt sceptici în ce privește eficiența inițiativei private în cultură, Caragiale le oferă remediul salvator: înființarea, în fiecare comună urbană, a unei societăți dramatice subvenționată de stat, condusă de un director numit de minister și de un comitet format din cinci membri – primarul, un negustor și un industriaș, ambii cetățeni români, un profesor și cel mai vîrstnic preot din localitate, iar în orașele reședință de județ – protopopul  (Inițiativa…).

Actualitatea (de fapt, actualizarea) lui Caragiale ar trebui valorificată și din altă perspectivă. După cum se știe, critica literară nu mai poate apela la concepte prăfuite și la metode depășite: e nevoie să se introducă acel suflu nou care a revoluționat științele sociale. Rezumînd, actul critic trebuie să țină seama de cele trei repere inconturnabile – rasă, clasă, gen. La Caragiale, conceptul de rasă e în bună măsură inoperant – nu putem aplica, din păcate, metodologia înnoitoare a studiilor post-coloniale. Lupta de clasă a reprezentat, în schimb, o grilă privilegiată în anii ’50 și e dificil a adăuga astăzi ceva nou (volumul de studii apărut în 1952, cu ocazia centenarului, e o capodoperă imposibil de depășit). Surprize plăcute ne-ar putea rezerva însă instrumentele de analiză utilizate în studiile de gen, ceea ce ar însemna o ruptură față de viziunea patriarhală ce a fost multă vreme predominantă și care a culminat în eseul misogin al lui G. Călinescu intitulat Domina bona.

Semnalez, pentru început, o memorabilă definiție a identității non-binare: „jănul e cumu-i lucru: masculin, feminin și ekerojen, reșpeckive ghe bărbat, ghe femeie și ghe ce nu-i nici bărbat, nici femeie” (Un pedagog de școală nouă). Întrebarea care se pune acum este dacă putem identifica la Caragiale o ostilitate manifestă față de femei sau dacă, dimpotrivă, scriitorul reușește să se elibereze de presiunea clișeelor sexiste. Răspunsul nu e ușor de dat. Dacă, în Groaznica sinucidere din strada Fidelității, Porția Popescu apare ca un personaj ridicol, nici Mișu Zaharescu nu e cruțat de ironiile autorului. În Telegrame Atenaisa P. este etichetată drept „fimeie fără inimă” dar bărbații ce roiesc în jurul ei sînt care de care mai penibili. Cozeria din Five oclock e, la urma urmelor, o joacă nevinovată, stridentă e însă vulgaritatea personajelor. Lăsînd gluma la o parte, e limpede că la eroii lui Caragiale, femei și bărbați deopotrivă, derapajul în vulgaritate îi aduce la un numitor comun. Cucoana din tren (Întîrziere) drăcuiește de mama focului. Invitați să ia dejunul la castelul Peleș, soții Piscupescu înjură și o fac în toate felurile pe servitoare (La Peleș). În autenticitatea ei frustă, moașa Lucsița (La Moși) este prototipul țoapei din popor.

Cu amuzată comprehensiune le prezintă Caragiale pe femeile care își folosesc farmecele pentru a-i „traduce” pe bărbații sensibili și a obține consistente avantaje materiale, spre admirația soților, bucuroși de cîștigurile venite parcă de nicăieri: Mici economii, Diplomație, Om cu noroc. Expertei în amorul tarifat îi fac pandant nevasta devotată căminului conjugal și care toarnă copii unul după altul – O cronică de Crăciun, Situațiunea – precum și mama pentru care reușita școlară a odraslei devine o chestiune de viață și de moarte – Premiul întîi, Bacalaureat.  

Există, zic eu, mai multe indicii care dovedesc că scriitorul a intuit importanța pe care o va căpăta feminismul. În Românii verzi se vorbește despre „Cornelia, societatea mamelor române pentru ajutorul mutual în caz de naștere”. În aceeași categorie, a organizațiilor ce apără, într-un fel sau altul, drepturile femeilor, intră S.P.M.D.R., adică „Societatea protectoare a Muzelor  Daco-Romane”. Acolo va susține nenea Iancu O conferență memorabilă, deslușind – în aplauzele entuziaste ale asistenței – sensurile profunde ale artei. În fine, în Țal !..., întîlnim o precursoare a studiilor de gen în persoana Graziellei, autoare a unui vast studiu intitulat Femeia în istoria și în poezia poporană a românilor, în trecut, în prezent și-n viitor. Deși i se oferă o cină în același timp pantagruelică și rafinată, scriitorul cedează psihic, după mai mai multe ore în care o ascultă pe Graziella vorbind despre „Ce a fost femeia în timpii primitivi, în anticitate, în evul mediu, în timpii moderni… Ce are a fi, ce trebuie să fie în timpii viitori” ș.a.m.d. Asta fiind doar începutul.

Continuarea a venit pe capul nostru.

(publicat în Apostrof, nr. 6 / 2022)

Alexandru Călinescu este critic și istoric literar, profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată este Instantanee cu final deschis, Junimea, 2020.

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinzătoare ale unui român care a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali faţă de Cluj sau Bucureşti. „Mă costă 10 euro pe noapte”
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social, după cum spune chiar el. Patrik a vrut să afle cât costă viaţa în paradisul din Bali comparativ cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinzătoare
image
Reacţia neaşteptată a doi şoferi ucraineni în faţa unui român. „Mi s-a făcut pielea de găină, n-am ştiut ce să răspund“
Un şofer român a povestit cum a decurs întâlnirea neaşteptată cu doi ucraineni la Berlin, într-o parcare. Cei doi au avut o reacţie emoţionantă atunci când au aflat că au în faţă un român.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actriţa din „Stranger Things“: „M-am îndrăgostit de Unsprezece şi am simţit că vreau să fiu ca ea“
Actriţa Millie Bobby Brown spune că o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficială, căci „Stranger Things“ tratează probleme reale – spre exemplu, personajul pe care îl interpretează, Unsprezece, se confruntă cu „stresul posttraumatic şi traumele din copilărie“.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.