Politică fără partide

9 iunie 2017
Mică antologie a tragicomediei româneşti jpeg

Impresia mea este că, în România de azi, nu mai există partide politice. Există doar un fel de vietăţi dezosate, pline de crevase, lunecuşuri şi fundături, supravieţuind cu greu, fără resurse reale, în virtutea unor isprăvi trecute sau a unei „imagini“ întreţinute demagogic de cîţiva „adepţi“ zeloşi, dar neconvingători.

Mai întîi, marele, „eternul”, „monoliticul” PSD dă semne de fisurare galopantă, şi asta, culmea, după ce a cîştigat „masiv” ultimile alegeri. Preşedintele partidului nu pare foarte mulţumit de premierul pe care l-a desemnat şi de miniştrii săi; vechiul lider, Victor Ponta, bombăne incontinent de pe margine; unii tineri, mai bătăioşi, vor modificări radicale în sfera puterii judecătoreşti şi se arată indispuşi de inerţiile, bîlbîielile, ba chiar „laşităţile” celor responsabili. Stîngăcii inexplicabile, dacă luăm în seamă experienţa politică a partidului de guvernămînt, ies la lumină în fiecare zi: de la pripa infantilă de a strecura, pe sub uşă, ordonanţa 13, la decizia - online - de a organiza contramanifestaţii „pentru salvarea României”, urmată, ridicol, de nerecunoaşterea ei, dar şi de căutarea nevrotică a „trădătorului” care a făcut-o publică. Nu mai vorbim de hăţişul de promisiuni, retractări, reformulări, amînări şi precauţii legate de ”programul de guvernare”, de sustenabilitatea marilor manevre bugetare etc. A mai fost şi proverbialul Iordache – „altă-ntrebare”, sînt încă în scenă şi marele umorist Daea, şi jucăuşa Firea şi poliglota Olguţa Vasilescu. De neclintit, în optimismul lor „Zen”, nu sunt decît mohicanii loialităţii crîncene, campionii suficienţei volubile: Andronescu, Nicolicea, Codrin Ştefănescu. Ion Iliescu şi Adrian Năstase abia dacă mai lasă să se audă cîte un oftat, Mircea Geoană prînzeşte „diplomatic” cu Marian Munteanu, Marian Vanghelie ”dă tare” pe toate canalele, în foştii săi „complici”. Să fiu pesedist, aş intra la idei. Mi-aş spune că e, poate, momentul, unui reînceput, al unui salvator tratament purgativ… Sunt sigur că există membri ai partidului capabili să se comporte normal (cum a dovedit-o, nu de mult, dl Mihai Chirica, primarul Iaşului).

Cu liberalii, povestea e veche. Trecutul lor „recent” e de un dinamism greu sistematizabil: o sîrbă orăşenească, cu „figuri” hip-hop. Cîndva, după ’90, au încercat unele „nuanţe” de generaţie: PNL-AT (Aripa Tînără). Dar au colaborat, încă de-atunci, cu FSN, dar şi cu PAC, cu promiţătoarea Convenţie Democrată (PNL-CD), dar şi cu PD (Alianţa DA), plus o uşoară vitamină creştină (ACL) şi iar cu PD ("Platforma Liberală"), apoi cu PSD (USL), cu PDL, cu un pic de Cioloş, niţel USR, şi, în orice caz, fără Tăriceanu care a (re)inventat concubinajul liberalism-socialism, adică dreapta-împrejur spre stînga, cu momente de stînga-mprejur spre dreapta. Alegerile din urmă au fost o catastrofă, şefia partidului e incertă, perspectivele - melancolice. Sunt pe-acolo şi oameni de bine, dar nu se prea văd. Criză teribilă, monşer!

USR-ul îşi trăieşte, febril, pubertatea. Sergiu Moroianu se supără pe Matei Păun, Cristi Ghinea se supără pe Nicuşor Dan, Manuel Costescu cîştigă un loc în Parlament, după care îşi aduce brusc aminte că, de fapt, locuieşte la Londra, Adrian Dohotaru luptă împotriva risipei mîncînd, ostentativ, sărăţele din gunoi, Mihai Gotiu adoarme, trist, în fotoliul Senatului, Nicuşor Dan demisionează din fruntea partidului pe care l-a fondat, Clotilde Armand e… drăguţă. Unii îl vor pe Cioloş, alţii nu. Unii vor referendum-ul pentru familie, alţii nu. Partidul se mîndreşte că, în sînul lui, sunt reprezentate toate opiniile posibile. Deschidere maximă! Portret nobil, planetar, fără exigenţa meschină a unei definiţii orientative.

Ce-a mai rămas? A, ALDE! Un partid mic, dar cu călcătură grea! Numai că, în lumea noastră, nu există nimic atît de mic, încît să nu se poată face şi mai mic! Co-şeful partidului s-a certat cu colegul lui de şefie şi a plecat (sau a fost evacuat, nu mai ştiu!). Mai pleacă şi alţii. Poate se face un nou partid, cu (deocamdată) 10-12 membri, încurajaţi, uncheşeşte, de Ponta (care, totuşi, n-a purtat prea mult noroc tentativei de a pune bazele PRU…) Partidul lui Marian Munteanu e, probabil, „în adormire”. UNPR-ul e în doliu după generalul său cu patru stele, UDMR-ul, ca niciodată, e discret-echidistant. Poate PMP-ul? Fără Băsescu? Cu un Turcescu recalcitrant? Nu prea cred. Om vedea!

Inevitabil, presa e şi ea buimacă. Nu mai ştie cu cine să joace. Antena 3 era programată, pentru secole de-aici înainte, să întreţină răbdătoare campanii anti-Băsescu. Dar acum Băsescu e anti-Kovesi! Păi ce facem? Cu cine votăm? Dragnea? Ponta? Crin Antonescu? Mutăm mitralierele pe Iohannis? B1, de previzibilă orientare pe vremuri, a devenit un fel de salată exotică: vezi trecînd prin studioul său, pe post de experţi, şi fructe de mare, şi slănină, şi muguri de pin, şi mititei şi sîmburi de rodie, mă rog, tot ce îşi poate dori un degustător fără prejudecăţi, bucuros să adoarmă cu burta plină dinaintea unui ecran multipolar, policrom, dulce-sărat-amărui-acrişor. Digi24 părea postul cel mai stabil şi echilibrat, dar acum e ringul în care îşi scot ochii între ei propriii lui colaboratori. Mai e, evident, România TV. Acolo n-avem criză managerială sau ideologică, pentru că postul nu recurge, ca toată lumea, la verbe şi substantive, ci numai la epitete: ceea ce ni se comunică se mişcă undeva pe traseul dintre „exploziv”, „şocant”, „incredibil”, „cutremurător”, „devastator”, „zguduitor”, „lovitură grea”, „dezastruos”, „incendiar” ş.a.m.d. Apocalipsă în plină desfăşurare, rating pe termen lung.

Avem o explicaţie cît de cît plauzibilă pentru toată această harababură? Unii zic că de vină ar fi inconsistenţa ideologică a fiecăruia dintre partidele de pe scenă. Nu cred. Opţiunea ideologică nu e luată de nimeni în serios. Nimeni nu acţionează pe bază de convingeri. Ci pe bază de interese personale şi de grup, pe bază de relaţii, de cîştig, de vanitate. Pînă să ajungem la ideologii, trebuie să deplîngem lipsa, încă şi mai stingheritoare, a ideilor. N-am aproape niciodată sentimentul, ascultîndu-i pe marii „comunicatori” ai diverselor formaţiuni politice, că, pentru ei, exerciţiul gîndirii e o practică subînţeleasă, de fiecare clipă. Se exprimă standardizat, monoton, sărăcăcios, fără urmă de vitalitate intelectuală. Sunt ori „disciplinaţi” cu „ai lor”, ori grosolani cu duşmanul. De ani de zile aştept să mă văd sedus de inşi cu minime înzestrări dialectice. Vreau şi eu, pe piaţa politică, oameni cu adevărat interesanţi, provocatori prin imaginaţie politică, impunători prin stil, coerenţi, persuasivi, bine crescuţi, angajaţi în orice front de partid, dar liberi lăuntric, dotaţi cu umor, cu eleganţă, cu fairplay, cu pasiune dezinteresată pentru ţara lor. Eu unul, nu pot spune că am întîlnit asemenea exemplare. În cel mai bun caz, am dat peste cîte un biet om cumsecade, dar fără relief, peste „deştepţi” descurcăreţi, peste naturi candide, dar fără vigoare, peste melancolici resemnaţi. În rest, şmecheraşi, ţoape, taclagii, pezevenghi, caraghioşi, nesimţiţi, gloată incultă, gaşcă hrăpăreaţă, carne de tun pentru aranjamente lucrative, fără legătură cu ţara. Tot ce (mai) putem spera este să pogoare asupra noastră (dacă se poate nu prea tîrziu), nu neapărat Duhul Sfînt al Rusaliilor, dar măcar Duhul comunitar al locului. Duhul virtuţilor noastre adormite, al legămîntului uitat dintre ce e mai bun în noi şi ce ne suntem datori nouă înşine.

Articol preluat de pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Trump a încercat să negocieze vânzarea TikTok în direct, în cadrul unei conferințe de presă
Într-o mișcare neobișnuită, Donald Trump a abordat subiectul vânzării TikTok în timpul unei conferințe de presă, în fața camerelor de televiziune, în loc să poarte negocieri în privat.
Avioane americane bombardează Hamburgul  (© National Archives / Wikipedia)
Furtuna de foc de la Hamburg: prefața la apocalipsa nucleară de la Hiroshima
„Nici Hiroshima, nici Nagasaki, lovite de explozie nucleară, n-au atins iadul de la Hamburg. Focul şi oroarea au durat 10 zile”.
Imparateasa Irina jpg
Împărăteasa care a condus un imperiu! A urcat pe tron în urma câștigării unui concurs de frumusețe
Împărăteasa Irina rămâne model de curaj și tărie. Într-o lume condusă de bărbați, a avut curajul să repună în Biserici icoanele. De aceea, peste veacuri, a rămas drept „Sfânta Irina – Împărăteasa icoanelor”. A fost conducătoarea Imperiului Bizantin între anii 797 și 802.
Ilie bolojan PNL jpg
Ilie Bolojan anunță noi restructurări în Senat: „De la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi"
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un plan de reorganizare a instituției, care va implica o reducere semnificativă a personalului și economii substanțiale la bugetul Senatului.
vlad oprea sinaia  jpg
Percheziții la vila cu stradă proprie a primarului din Sinaia. Ancheta are legătură și cu un castel pe care l-ar deține Vlad Oprea în Franța
Procurorii DNA fac percheziţii la locuințele primarului din Sinaia Vlad Oprea. Edilul urmează să fie adus la Bucureşti pentru audieri, fiind suspectat de fapte de corupţie.
Gogosi pufoase la cuptor jpeg
Cum se fac gogoșile fără făină. Doar 2 ingrediente îți sunt necesare
Cine nu iubește gogoșile? Cu siguranță, micuții nu pot rezista unei gogoși calde, pufoase și aromate, mai ales atunci când sunt umplute cu ciocolată sau acoperite cu topping-uri delicioase.
Joaquin Phoenix şi Lady Gaga sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări Foto IMDB jpg
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat la şapte premii Zmeura de Aur. Lista celor mai proaste filme de la Hollywood
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat, marţi, la şapte premii Zmeura de Aur. De asemenea, Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, cei doi actori care joacă rolurile principale în film, sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări.
Femeie care iese pe usa casei FOTO Shutterstock
Lucrul pe care trebuie să-l pui la intrarea în casă pentru ca în locuință să domnească fericirea, norocul și iubirea
Intrarea într-o casă este, în multe culturi, considerată un loc sacru, o barieră între exterior și interior, care influențează energia care pătrunde în locuință.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Profesorul Cătălin Avramescu și-a retras candidatura de la alegerile prezidențiale. „E o chestiune de familie. Am mintea în altă parte acum”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, cel care recent și-a anunțat cadidatura la alegerile prezidențiale, a anunțat că se retrage din cursă. Anunțul a fost făcut public pe pagina sa de socializare.