Poezie şi înscrisuri

22 decembrie 2015
Poezie şi înscrisuri jpeg

Moni Stănilă, Colonia fabricii, Editura Cartea Românească, 2015.

Volumul Colonia fabricii de Moni Stănilă nu e chiar uşor digerabil la o primă lectură. E nevoie de puţină rabdare, chiar de empatie pentru a reuşi să desluşeşti firele narative şi semnificaţiile acestui poem epic, situat cumva la limita dintre literatură şi experiment. Citind numeroasele procese verbale, dări de seamă, petiţii şi scrisori adresate oficialităţilor m-am întrebat: Oare chiar orice poate deveni poezie? – s-ar întreba unii. Ştim că în roman totul este permis. Dar şi în poezie? Nu mă grăbesc să formulez un răspuns.

Care ar fi resursele poeticităţii în cazul acestei cărţi ce pare să repudieze cu totul lirismul în favoarea unui prozaism de grad zero? Prin prozaism de grad zero înţeleg lipsa oricăror conotaţii. Unele fragmente trebuie citite literal. Aproape totul se desfăşoară împotriva metaforei. Nu e o noutate, fireşte. Poezia ultimilor ani ne-a obişnuit cu acest gen de literalitate, dar, în cazul de faţă, totul pare mult mai pronunţat, fără a ajunge să fie şi ostentativ.

Pornind de la titlu, Colonia fabricii nu face trimitere nici la Kafka, nici la alte lucruri care ar putea simboliza ceva prin ele însele. Nu. Colonia fabricii este un sat din judeţul Timiş, o aşezare creată înainte de Primul Război Mondial în jurul fabricii de sticlă de la Tomeşti. Acest loc este animat de o lume stranie ce pare să trăiască mai mult în moarte decît în viaţă: „Pe noi ne-au dus. Nu ne-am dus singuri. Ne-au dus, aşa cum duci mortul. Îl duci în căruţă. În spatele ei mama lui Dumitru plînge cel mai tare. Nu ne-au pus capac, nu ne-au legat. Cei care s-au temut au fiert tutun şi au băut. Nu toţi au trăit. Nici noi”. Cei vii stau laolaltă cu cei morţi. Moartea însă nu e una spiritualizată. Pare un voal ce întunecă din cînd în cînd minţile oamenilor. Dincolo de acesta rămîn nişte amintiri trunchiate, nişte flash-uri disparate ce formează împreună o istorie cursivă, istoria unei familii văzută din perspectiva a trei bărbaţi: Alexandru (1900-1984), Ion (1908-1981) şi Dan (1946-2064). Unele evenimente din viaţa acestor protagonişti par nişte simple notaţii dintr-o dare de seamă: „Rezumatul vieţii ca o notă de la primărie: / participant la război, întors pe dos, neveste, necazuri, arhitect cu / trei copii, primar, pădurar, crescut nepot, însurat nepot, admirat nepot cu trei copii, oi, pădure, munte, ceaţă, plecat bătrîn de acasă cîteva ori pe deal la Fărăşeşti, trăit în colibă bine-mersi, / venit Dan după mine, trimis dracului, nu merg, văzut luceferi, văzut nepoate, armonica norodana, ascultat boi, două neveste / moarte şi fiică diagnosticată cu leucemie, plecat primul, pa, pa”. Prin acest fragment, Moni Stănilă îşi asumă o tehnică pe care o stăpîneşte foarte bine pînă la sfîrşitul cărţii. Evenimentele vieţii trăite – ca şi cum ar fi nişte simple piese dintr-un dosar – se amestecă între ele, migrează de la un personaj la altul şi dau impresia unui puzzle care se împlineşte pe măsură ce se înaintează în lectură. Aş îndrăzni să spun, pe măsură ce se reia lectura unor fragmente.

Realitatea văzută din trei perspective pare uneori austeră, greoaie şi apăsătoare precum cursul egal al anilor, al deceniilor, asta în ciuda schimbărilor bruşte de destin consemnate însă cu aceeaşi aparentă detaşare. Istoria adevărată e transcrisă de cei trei naratori, de trei martori ai unei lumi în continuă prăbușire. Cele mai mari nenorociri prin care poate trece un om sînt expediate parcă la faptul divers. Un vers, un unic vers din carte se repetă ca un refren: „Maria, să îmi cînți mulți ani după moarte! ”. După a cui moarte?

Sînt inventariate – uneori chiar în baza unui proces verbal – numeroase aspecte din viața oamenilor, multe amănunte legate de ocupațiile lor zilnice, munca la cîmp, oieritul, și mă opresc aici, nu de alta, dar nu aș vrea să se creadă că în această carte avem de-a face cu vreo monografie (eventual idilică) a satului românesc (sărbatori, obiceiuri etc). Moni Stănilă ştie foarte bine cum să distorsioneze starea aparentă a lucrurilor; ştie cum să intensifice percepţia acelor rudimente de real care devin astfel mult mai prezente, mai pregnante în discursul lirico-narativ. În acest fel poezia prinde cu adevărat consistență. Nu rămîne o simplă notație. Poezia, cu cît e mai greu de descoperit, cu atît e mai frumoasă: „Pe vremea asta o femeie sănătoasă nu se găsește ușor. Pe prima am îngropat-o toamna. Dacă ai văzut un război, nu plîngi. Și nici nu îți iei lumea că ai rămas cu doi copii. Mergi în alt sat, vezi o femeie frumoasă și tînără, o minți că prin satul tău trece trenul și te însori iar”. În alte situații, este restituit pur și simplu adevărul istoric. O scenă de acest fel se detașează cumva prin plusul de emoție pe care îl transmite: „Băiatul vitreg al lui Colăcel? Îl știu, pe Sorin Leia îl știu și copiii noștri. Băiat bun, respectuos ca o fată. [...]. L-au împușcat în cap pe 17 decembrie. În februarie l-au scos din groapa comună, l-au adus acasă, l-au expus așa pe jumătate pămînt, cu dinții la vedere, apoi l-au îngropat după merit. În cămașa aia cu picățele cu care l-au găsit. Cum era să îl schimbe? Se desfăcea carnea de pe el, chipul eroului”.

Nu am suficient spațiu ca să pot transcrie mai multe asemenea mostre de frumusețe neconvențională. Un gen special de frumusețe capabil să spargă granițele dintre temperatura clocotitoare a vieții, a emoțiilor și înscrisurile antimetaforice ale realului.

Citiţi aici un fragment din carte.

Citiţi aici un interviu cu Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.