Poeta Firea şi Pasărea Măiastră

Publicat în Dilema Veche nr. 646 din 7-13 iulie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Dna Gabriela Vrînceanu-Firea a spus, din poziţia de Primar al General al Capitalei, că ar vrea să nu mai fie închise străzile pentru evenimente culturale, pentru că se blochează circulaţia, iar asta „nu se întîmplă în nici o capitală europeană”. O enervase că Şoseaua Kiseleff era închisă.  Apoi a revenit, într-o conferinţă de presă, spunînd că era vorba doar despre concertele din Piaţa Constituţiei. Cum o dăm, tot prost iese.

În primul rînd, chestia cu „nu se întîmplă în nici o capitală europeană” e o gogoaşă. Tocmai, că se întîmplă. (De exemplu, în Paris; dar găsim pe Google cîte exemple vrem). Nu numai în capitale, dar în orice oraş european care se respectă au loc în mod curent evenimente culturale pentru care se suspendă traficul auto pe unele străzi. În unele oraşe, sîmbăta şi duminica se suspendă traficul auto din motive ecologice sau pentru că se declară „ziua bicicliştilor şi a pietonilor”. În al doilea rînd, oraşele europene care se respectă au zone pietonale permanente ample, bine gîndite şi amenajate, tocmai pentru ca locuitorii să se simtă bine în oraşul lor. Dar dna Firea n-a spus nimic nou invocînd „capitalele europene”, e aproape un reflex: aşa s-au obişnuit mulţi dintre primarii şi politicienii noştri care au dat cu nasul prin Europa şi au impresia că au şi înţeles ceva.

Dar problema e mai complicată. Dna Firea a declarat că va fi primarul tuturor. Aşa încît, vrînd-nevrînd, trebuie să fie şi primarul celor „cîţiva tineri care fac sport” pe Kiseleff şi să nu invoce „supărarea bucureştenilor” pentru că a primit „nenumărate mesaje pe mailul personal şi pe Facebook”. Nu aşa se administrează un oraş şi nu aşa se iau deciziile, pe bază de mailuri şi impresii culese de pe Facebook. E o mare gafă, cînd administrezi ditamai oraşul, să-ţi dai cu părerea la televizor înainte de a vedea mai exact despre ce e vorba şi de a discuta cu cei implicaţi – în cazul de faţă, cu organizatorii evenimentelor şi cu directorii din primărie. Acceptabile pentru poeta Gabriela Firea, astfel de opinii despre cum ar trebui să arate cultura în Bucureşti sînt inacceptabile pentru un primar.

Mă tem însă că m-am pierdut în detalii. D-na Firea a publicat cărţi, a luat premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, a organizat un concurs de poezie („Ce-ţi doresc eu ţie, Mihai Eminescu”). E clar că iubeşte cultura. A şi spus-o. Tot în calitate de iubitoare de cultură, se află printre co-iniţiatorii propunerii legislative pentru înfiinţarea Festivalului Internaţional „Bucureşti – Pasărea Măiastră”. Expunerea de motive a acestei iniţiative sună aşa: „Festivalul Internaţional «Bucureşti - Pasărea Măiastră» va avea şansa de a deveni un brand al României, comparabil cu cel al Festivalului Internaţional «George Enescu». Concertele de Crăciun şi de Anul Nou de la Bucureşti vor rivaliza cu concertul de Anul Nou de la Viena, dar impactul celor din capitala României va fi mai mare, muzica tradiţională fiind mai apreciată de marele public decît cea clasică”.

Ce frumos şi interesant! Uite-aşa, printr-o lege dată de Parlamentul României, televiziunile lumii – din Honolulu pînă-n Thailanda – se vor repezi să transmită Concertul de Anul Nou de la Bucureşti. Îi vom umili pe vienezi, care s-au străduit atîta amar de ani să capete prestigiu şi anvergură internaţională. Noi o rezolvăm mai repede: înfiinţăm un festival de muzică tradiţională şi, pe cale de consecinţă, pac!, ne afirmăm în lume cu concertele de Crăciun şi Anul Nou.

E clar că lumea va prefera o horă şi-o bătută românească în loc de fandoselile alea clasice şi de valsurile lui Strauss, da? Să ne înţelegem. Ideea de a înfiinţa un festival prin lege e o năzbîtie. Festivalurile – ca şi alte evenimente culturale de amploare, mai ales cele care se defăşoară în stradă sau în spaţii deschise, un timp mai îndelungat – sînt manifestări ale bucuriei şi ale participării. Nu-i poţi obliga pe oameni, prin lege, să participe şi să se bucure. Dar acest proiect de lege spune mai mult decît pare: acesta e nivelul de înţelegere al iniţiatorilor, asta cred dumnealor despre cultură – că „dai o lege” şi o rezolvi. De fapt, acesta e motivul pentru care doamna Firea s-a repezit să spună că va desfiinţa evenimentele stradale: pentru că nu ştie despre ce e vorba. A rămas la cîteva idei învechite despre cultură, preluate din mers. Şi are impresia că sînt singurele valabile.

Or, dacă nu ştie, trebuie ajutată să înţeleagă. Dacă vrea să înţeleagă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât de mult ne influențează emoțiile destinul. Psiholog: „Cine le stăpânește, își controlează cu adevărat viața”
Nu punem mare preț pe forța emoțiilor, considerând că, de fapt, gândurile și programele mentale sunt cele care ne controlează destinul. Acest lucru este adevărat doar într-o anumită măsură, pentru că stările pe care le experimentăm zilnic au un rol determinant în viața personală și profesională.
image
Cel mai mare inamic al speciei umane. Are numai 6 mm, dar ucide anual aproape un milion de oameni
Cel mai mare inamic al umanității este de fapt o insectă banală, pe care o întâlnim inclusiv în România. Țânțarul este responsabil de moartea a 830.000 de oameni anual, iar specialiștii consideră că această insectă prin efectele produse a schimbat efectiv istoria umanității.
image
Tânăra care a făcut un scop în viață din a-i ajuta pe alții. Bistro-ul ei social, loc de întâlnire al celor ce vor să ajute
Când dorința de a face bine întâlnește inteligența umană, iese un bistro social. O tânără din Baia Mare a pus bazele unei astfel de afaceri tocmai din dorința de a face bine. Despre inteligența ei ne-a convins în momentul în care a început să vorbească despre această afacere, făcută pentru a ajuta

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.