Pensia. Ultima frontieră

Ilinca STROE
26 februarie 2014
Pensia  Ultima frontieră jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Tipă, 35-40 de ani. Mai degrabă intelectuală. „Aş vrea sa îmi declar anii lucraţi în străinătate, pentru luarea în considerare la calcularea pensiei. Am înţeles din presă că trebuie completat un formular.” Doamna de la „Comunicare” (etaj 2, Casa de Pensii Bucureşti) se uită la un coleg. Perceptibilă ezitare. Acesta preia sarcina, solemn: „În România, perioada de cotizare la fondul de pensii este de 35, respectiv 30 de ani. Aceasta se coroborează cu...” Jargonul se duelează cu înţelegerea circa trei minute, continuu; finalul, însă, este unul amical: „... formularul îl completaţi cînd depuneţi dosarul de pensionare.” Tipa verifică: „Deci, nu acum?” „Nu. Cînd vă pensionaţi.” „Peste 20 de ani? Dar e science fiction!”

SF, deci. Anul 2034. Imaginaţi-vă cu tîmplele argintate, cu oboseală acumulată după decenii de muncă într-un sistem nu totdeauna amabil - proaspăt ieşit(ă) la pensie. Şi alegeţi dintre următoarele variante (A, B, C sau D) una care, după părerea dumneavoastră, completează cel mai bine propoziţia: În 2034, în România, voi fi un pensionar...

A. la limită, mulţumit de pensia sa, însă bombănindu-i pe „ăia” cu pensii speciale triple, acrit de incapacitatea financiară a Statului de a-i ajuta pe tot mai mulţii săraci sau bolnavi şi, poate, simţindu-se un pic vinovat faţă de copiii săi, care ar avea un salariu cam cît pensia sa.

B. care se bucură teribil că, personal, s-a putut pensiona la 57 de ani, pe cînd madam Georgescu de la etajul 3 trebuie să mai presteze încă trei ani, dar bombănindu-i (rău!) pe „aia” cu pensii speciale şi îngrijorîndu-se cînd iese pe străzile unui Stat sărăcit, populat (uşor) majoritar de pensionari.

C. nu foarte mulţumit de pensia sa, după atîtea decenii de muncă şi atîta contribuţie la fonduri de pensii administrate privat, bombănindu-i (de rutină) pe „ăia” cu pensii speciale, însă mîndru că progeniturile au salarii bunicele într-un Stat  pînă la urmă ceva mai prosper decît înainte.

D. lucrînd, poate, part-time, fără orizont imediat de pensionare „definitivă”, cum ar veni, nederanjat de pensii speciale, căci nu există, client fidel al fondurilor de pensii administrate privat şi al pensiilor facultative private, într-un Stat (posibil prosper) pus pe antreprenoriat.

Dacă varianta A vă sună relativ cunoscută, aceasta este pentru că reflectă actualul sistem de pensii din ţara noastră, preconizat să se prăbuşească în jurul anului 2030. Celelalte trei încearcă să traducă în cotidian alternativele (deocamdată teoretice) la acea sumbră perspectivă: propuneri cuprinse într-un studiu extrem de util şi bine documentat, lansat recent de către Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi Centrul Român de Politici Europene: „Alternative și compromisuri în sistemul românesc de pensii pentru următorii 20 de ani”. Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Reforma Pensiilor - de la experţi la public, co-finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român gestionat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Propunerile vor fi discutate pe 7-9 martie într-un prim forum deliberativ de către 60 de cetăţeni din mai multe domenii: administraţie, business şi societatea civilă; recomandările lor vor fi apoi analizate de către ONG-uri. Alternativa cîştigătoare va ajunge pe masa Guvernului. Iar restul este... viitorul.
Dumneavoastră pe care îl alegeţi?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Furtuni cu grindină și vânt puternic în mai multe zone din țară. La Tulcea, ISU a emis mesaje RO-ALERT VIDEO
ISU Delta Tulcea a emis un mesaj RO-Alert pentru atenționarea locuitorilor, din Tulcea, Nufărul, Murighiol, Sarichioi, Babadag, Kogălniceanu, Frecăței, Somova și toate localitățile din Deltă Dunării.
image
Se află omenirea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Ce spun specialiștii
Preocupările legate de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial sunt crescânde, având în vedere recentele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, dar și situația din Ucraina.
image
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
Specialiștii au identificat și studiat mai mult de 120 de posibile amplasamente pentru centrală şi au fost luate în calcul mai multe bazine: Dunărea, Vişeul de Sus, Someşul Cald, Crişul Negru, Mureşul, Oltul, Siretul, Suceava, Moldova, Prutul Superior. În cele din urmă, a fost aleasă Dobrogea.

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.