Pe platformă şi pe lîngă ea

21 octombrie 2016
Cum mi am făcut prieteni muncind jpeg

Mi se pare foarte deşteaptă mişcarea premierului: întrucît nu poate candida în alegeri, a prezentat o platformă care conţine, de fapt, principiile unei bune guvernări. Dacian Cioloş e cel mai bun şi onest şi vizionar premier de după 1990 şi n-ar fi rău să rămînă în funcţie şi după alegeri. Dar e complicat.

Reacţiile cîtorva politicieni hîrşiţi mi se par semnificative pentru distanţa uriaşă între felul de a guverna al acestui executiv şi felul de a face politică în România. Liviu Dragnea – acest rostitor zilnic de declaraţii sfătos-banale – a zis că platforma „e plagiată”. Titlul „România 100” e plagiat, că „am avut noi la PSD un document cu titlu’ ăsta”. Şi – a mai zis – „sînt acolo 10 puncte”, şi noi am avut 10 puncte la PSD. „E copiat după popularii şi socialiştii europeni”, a spus şi Traian Băsescu (un om din ce în ce mai nevorbit, măcinat de dorul talk-show-urilor).

Noroc cu Alina Gorghiu care, cu un aer de duduie drăguţă şi serviabilă, a vorbit numai de bine: a zis că platforma se identifică perfect cu ce vrea PNL-ul şi dumneaei personal. Şi că o va susţine (parcă a zis şi ceva de genul „din suflet”, mă rog, o chestie cu sentiment, n-am reţinut exact). Care va să zică, premierul în funcţie – care are în primul rînd meritul de a fi demonstrat că în România se poate guverna şi altfel, cu mai mult respect pentru cetăţeni şi mai multă responsabilitate – dă publicităţii un document care conţine idei şi propuneri foarte interesante pentru viitorul României şi „ai noştri” se lămuresc repede şi încep să clămpăne.

Chestia cu plagiatul e de tot rîsul şi bună de psihanalizat: de cînd cu plagiatul lui Ponta, această temă a devenit o obsesie în PSD (care se-ntîlneşte perfect în idei cu Băsescu pe tema asta), o fandacsie, o ipohondrie: „şi nimica mişcă”, vorba lui Leonida. Neavînd nimic substanţial de spus despre ideile lui Dacian Cioloş, incapabili de o dispută de idei şi argumente – pentru că nu-s obişnuiţi cu aşa ceva, n-au practicat asta de-atîţia ani – politicienii neamului emit păreri din vîrful buzelor.

Asta e, de fapt, diferenţa de clasă şi de stil: de ani întregi, în România politica se face din vorbe la televizor. Dacian Cioloş şi Guvernul său s-au pus pe treabă şi, în mare măsură, au reparat prostiile făcute de guvernele anterioare ori au rezolvat probleme care zăceau prin ministere de cîţiva ani, în timp ce miniştrii „de partid” zăceau pe la televizor. Marea problemă este că, pentru a-l avea în continuare premier pe Dacian Cioloş – ceea ce ar fi un lucru foarte bun – poporul suveran trebuie să voteze cu partidele dispuse să-i susţină platforma. Adică, pentru a avea un prim-ministru foarte bun, cetăţenii trebuie să voteze pentru Parlament (instituţie în care românii au foarte, foarte puţină încredere) nişte inşti despre care au o părere mai degrabă proastă ori despre care mulţi nici n-au auzit. Vor face asta cei mai informaţi şi educaţi, care cunosc mecanismele democraţiei şi care au urmărit cu atenţie activitatea Guvernului Cioloş (mai ales online, pe Facebook, căci e partea dinamică şi „conectată” a societăţii).

Cei al căror vot poate fi cumpărat uşor şi care au în continuare încredere în Victor Ponta (nu e totuşi aiurea-n tramvai că omul ăsta, prins cu plagiat şi care a guvernat prost, încă se mai află în politică şi are în continuare pretenţii la posturi înalte?) vor vota cu PSD. Unii concetăţeni de-ai noştri sînt „pe platformă”, alţii tropăie pe lîngă ea. Conform sondajelor, aceştia din urmă sînt mai mulţi decît cei dintîi. Iar dacă Parlamentul mai votează, pînă la alegeri, cîteva pomeni populiste (bonuri de masă, măriri de pensii sau mai ştiu eu ce), pseudocetăţenii care cred că trebuie să voteze cu cei care „dau ceva” vor pune ştampila pe acelaşi stil de a face politică proastă şi meschină.

Şansa de a-l avea în continuare premier pe Dacian Cioloş depinde de capacitatea PNL şi a USR de a scoate din case, în ziua votului, alţi alegători: cei care sînt dezamăgiţi şi care vor altceva. Chiar li se oferă altceva. Chiar merită să iasă din letargie şi să voteze. Rezultatele vor depinde, poate mai mult ca în alte dăţi, de campania electorală. Deocamdată, platforma „România 100” a lui Dacian Cioloş ar fi fost un bun prilej de dezbatere publică despre ce vrem cu adevărat, despre cum trebuie guvernată ţara, despre cum va arăta România peste cîţiva ani. S-ar părea că ratăm, din nou, o asemenea dezbatere. 

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

meteo  frig foto pixabay
Vremea se schimbă radical. Frig pătrunzător după temperaturile tropicale, unde se anunță lapoviță și ninsoare
După căldura tropicală, vremea se schimbă radical. Temperaturile încep să scadă, iar ploile se vor extinde în mare parte din ţară. La munte va fi foarte frig și vor cădea precipitații mixte.
romica tociu lacrimi 2 jpg
Romică Țociu, despre ,,războiul“ cu Alexandru Arșinel: „A fost o conjunctură nefavorabilă“
Fost angajat al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, pe vremea când Alexandru Arșinel era director, Romică Țociu a trebuit să facă față momentului în care a fost dat afară din motive despre care presa scria la acea vreme că ar fi doar „invidie“ între actori.
Vladimir Putin la Vladivostok FOTO EPA EFE jpg
„Cadou pentru Putin”: Cehii au strâns bani ca să cumpere un tanc pentru armata ucraineană
Cehii s-au mobilizat cu donaţii publice într-o campanie numită „Dárek pro Putina” (Cadou pentru Putin), reușind să strângă 1,3 milioane de euro pentru a cumpăra un tanc T-72 „Avenger” pentru armata ucraineană.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia