Pasărea lui Brâncuşi

23 ianuarie 2017
Pasărea lui Brâncuşi jpeg

● Brâncuşi împotriva Statelor Unite, text şi regie: Eric Vigner, traducere: George Banu, decor şi costume: Constantin Ciubotariu. Teatrul Odeon.

„Eu am făcut piatra să cînte pentru Omenire.” (Constantin Brâncuşi)

Octombrie 1926. Brâncuşi vs Statele Unite ale Americii.

Un proces despre cunoaşterea istoriei triste a valorilor culturale.

Din Franţa sînt îmbarcate cîteva cutii din lemn care urmau să ajungă în Statele Unite. În unele dintre aceste cutii se aflau şi cîteva sculpturi ale lui Brâncuşi. Marcel Duchamp, un apropiat al sculptorului, le însoţea, iar acestea urmau să fie expuse la celebra galerie Brummer, cea care promova îndeosebi opere de artă aparţinînd avangardismului. La vamă, funcţionarii au desfăcut cutiile din lemn pentru a le verifica. Fiindcă arta însăşi nu-ţi spune că e artă, vameşii au declarat că, în unele dintre acele cutii din lemn se aflau „cîteva obiecte ciudate, care semănau, unele cu nişte ouă, altele cu nişte flăcări şi discuri...” Însă, dintre toate aceste obiecte, unul singur le-au dat peste cap ideea pe care o aveau despre artă – o structură subţire şi galbenă din bronz, strălucitoare, înaltă de aproape un metru şi jumătate, puţin umflată la mijloc, purtînd numele de Pasărea în spaţiu. Şi pentru că această pasăre nu prezenta nici o particulă legată de artă, conform criteriilor vameşilor, aceştia au refuzat să o scutească de taxe şi au etichetat-o cu suma de 240 dolari, reprezentînd 40% din valoarea sa de vînzare. Prin urmare, ca Brâncuşi să reintre în posesia operelor sale de artă, trebuia să plătească această taxă (suma care astăzi ar echivala cu aproximativ 2500 dolari).

Aici, procesul practic se termină. Plîngerea 209109G se încheie. Şi tot aici va începe procesul teoretic, metafora artelor, fiindcă la urma urmelor, orice operă de artă constituie un proces, începînd de la cel al creaţiei şi finalizîndu-se cu cel al efectului produs asupra omului.

Este evident faptul că, prin acest spectacol, Odeonul reuşeşte să atingă latura sensibilă a istoriei artelor ca documentarism, a teatrului document şi a publicării scenice a unui eveniment care dovedeşte încă o dată imaturitatea omului în faţa artei. Textul lui Eric Vigner este construit din stenogramele celebrului proces internaţional din anul 1928. Acest text a fost prezentat pentru prima dată, la cea de-a 50-a ediţia a Festivalului de la Avignon, în anul 1996.

Pasărea lui Brâncuşi sugerează, în pofida afirmaţilor incerte şi uneori hîde propulsate de către unii „critici de artă”, o eliberare constantă a sufletului omenesc, atunci cînd acesta îşi părăseşte trupul. Ori poate că Brâncuşi a vrut să retrăiască spiritul naturii eterne al ţării sale dragi în care a crescut, ciripitul păsărilor din pădurile de stejar şi de fag, trilurile păsărilor înconjurate de brazi, efectele sonore dădătoare de linişte sufletească din preajma munţilor ...

„O pasăre a intrat, odată, prin fereastra Atelierului meu. Şi încerca să iasă bătînd în geam şi nu găsea ieşirea - căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor…” (Constantin Brâncuşi)

Şi atunci, în vremurile acelea, sculptorul a vrut să fie liber, să-şi construiască o lume numai a lui în care să se poată regăsi nu omul de lîngă el, ci chiar el însuşi.

El nu a văzut viaţa reală, însă Pasărea lui a văzut-o. Prin răsfrîngerile ei, prin stră-lucirile ei, aşa cum însuşi Brâncuşi cugeta, cu mîna dreaptă sub bărbie, ostenit dar fericit, în atelierul său din Paris.

Concluzia Curţii:

„Obiectul luat acum în discuție este frumos și simetric în formele sale și, chiar dacă pot exista unele dificultăți în asocierea sa cu o pasăre, nu este mai puțin plăcut de privit și de apreciat din punct de vedere ornamental, iar acum că avem dovezile că este produsul original al unui sculptor profesionist și că, de fapt, este o sculptură și o operă de artă în conformitate cu declarațiile persoanelor mai sus menționate, susținem protestul și decidem că are dreptul la intrarea în țară fără a se supune taxelor vamale. (…) Școala numită «de artă modernă» se dezvoltă pe tendința de a reprezenta idei abstracte în loc de a încerca să imite natura. Indiferent dacă sîntem sau nu de acord cu aceste idei noi și școlile pe care le reprezintă, noi credem că existența lor și influența lor asupra lumii artistice trebuie recunoscute de către instanțele de judecată”.     

Pasărea în spaţiu a propovăduit esenţa artistului la împlinirea sa ca om, înainte de toate – la infinitul ideilor pe care le poate trezi o operă de artă care nu seamănă deloc de la o privire la alta cu ceea ce este de fapt.

Eternul strigăt al disperării în faţa umanităţii se aude pe holurile Odeonului. Fiecare scaun aşezat în sală răbufneşte la unduirea păsării, iar spectatorul priveşte uimit la definirea societăţii în care-şi duce zilele, cum poate, cu gîndurile răzvrătite şi cu simţurile atîrnate de un „spaţiu” al frumosului.

Eu cred în puterea liniilor şi a punctelor, în infinitul spaţiului în care zborul nu poate fi nimic altceva decît un vis al libertăţii. Eu cred în Brâncuşi aşa cum Brâncuşi crede în dalta sa. Şi ar fi bine să credeţi şi voi în ceea ce se poate numi: artă.

Privesc cerul. E plin de păsări. Trăieşte!

Dragoş N. Savu este specialist în comunicarea teatrală.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

pro tv facebook jpg
Prezentatoarea TV care se va întoarce în curând la Pro TV! Cine a dat-o de gol
O îndrăgită prezentatoare TV se va întoarce în curând la Pro TV! Vedeta este gata să revină la pupitrul știrilor alături de colegii ei, să-i încânte pe telespectatori. Este vorba despre Monica Dascălu! Cine a dat-o de gol că se întoarce pe micile ecrane?
RKZ 9434 pp jpg
Marek Gebski este noul Director Marketing & Digital al Philip Morris România
Marek Gebski este noul Director Marketing & Digital Philip Morris România, din 1 octombrie 2024.
Suc de tip cola jpg
„Refuz să-mi las copiii să mănânce două dintre «cele mai proaste» alimente.” Produsele interzise în casa unui doctor în nutriție
Dr. Federica Amati, cercetător și expert în nutriție, a dezvăluit care sunt cele două alimente pe care nu le permite copiilor săi să le consume.
ianis hagi sportpictures jpeg
Ianis Hagi, batjocorit de antrenorul lui Rangers. Philippe Clement merge prea departe cu umilirea românului
Mijlocașul tricolor, șanse zero să revină la prima echipă a lui Rangers.
Gigi Becali jpg
Gigi Becali a scăpat de acuzația de spălare de bani. Procurorii DNA au dispus clasarea dosarului
Emil Nuțiu, acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat de Tribunalul București. Nuțiu, un evaluator ANRP, ar fi supraapreciat valoarea unui teren din Voluntari cu peste 160%.
Cum ne creăm nefericirea prin ceea ce gândim și cum putem scăpa de gândurile negative mp4 thumbnail png
Cum ne creăm nefericirea prin ceea ce gândim și cum putem scăpa de gândurile negative, explică psihologul Aloma Odogwu
Suntem setați să gândim negativ? Oamenii sunt creatorii propriei nefericiri? Din ce sa naște un gând negativ? La Adevărul Live toate explicațiile vin de la psihologul Aloma Odogwu
Exercitii pentru barbia dubla  Sursa foto shutterstock 2399863527 jpg
5 exerciţii simple pentru combaterea bărbiei duble
Pierderea elasticității pielii şi apariţia bărbiei duble sunt consecințe foarte frecvente ale reducerii nivelului de colagen, dar acestea pot fi combătute cu câteva exerciții simple, făcute zilnic.
AccessABILITY Expo main visual RO png
AccessABILITY Expo găzduiește târgul de locuri de muncă ED&I, cu mii de oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități din România
Zeci de companii, vor pune la dispoziție mii de locuri de muncă destinate comunității cu dizabilități în cadrul primei ediții a AccessABILITY Expo va avea loc între 27 și 29 septembrie la Biblioteca Națională a României din București.
Spania a mărit vârsta celor care se pot vaccina cu Astra Zeneca la 65 de ani
Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier
O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul administrării unui vaccin Oxford-AstraZeneca a arătat că, în mod greșit, pacientul de 27 de ani a fost chemat la vaccinare mai devreme decât trebuia și că ulterior s-au făcut o serie de alte greșeli.