Pasărea lui Brâncuşi

23 ianuarie 2017
Pasărea lui Brâncuşi jpeg

● Brâncuşi împotriva Statelor Unite, text şi regie: Eric Vigner, traducere: George Banu, decor şi costume: Constantin Ciubotariu. Teatrul Odeon.

„Eu am făcut piatra să cînte pentru Omenire.” (Constantin Brâncuşi)

Octombrie 1926. Brâncuşi vs Statele Unite ale Americii.

Un proces despre cunoaşterea istoriei triste a valorilor culturale.

Din Franţa sînt îmbarcate cîteva cutii din lemn care urmau să ajungă în Statele Unite. În unele dintre aceste cutii se aflau şi cîteva sculpturi ale lui Brâncuşi. Marcel Duchamp, un apropiat al sculptorului, le însoţea, iar acestea urmau să fie expuse la celebra galerie Brummer, cea care promova îndeosebi opere de artă aparţinînd avangardismului. La vamă, funcţionarii au desfăcut cutiile din lemn pentru a le verifica. Fiindcă arta însăşi nu-ţi spune că e artă, vameşii au declarat că, în unele dintre acele cutii din lemn se aflau „cîteva obiecte ciudate, care semănau, unele cu nişte ouă, altele cu nişte flăcări şi discuri...” Însă, dintre toate aceste obiecte, unul singur le-au dat peste cap ideea pe care o aveau despre artă – o structură subţire şi galbenă din bronz, strălucitoare, înaltă de aproape un metru şi jumătate, puţin umflată la mijloc, purtînd numele de Pasărea în spaţiu. Şi pentru că această pasăre nu prezenta nici o particulă legată de artă, conform criteriilor vameşilor, aceştia au refuzat să o scutească de taxe şi au etichetat-o cu suma de 240 dolari, reprezentînd 40% din valoarea sa de vînzare. Prin urmare, ca Brâncuşi să reintre în posesia operelor sale de artă, trebuia să plătească această taxă (suma care astăzi ar echivala cu aproximativ 2500 dolari).

Aici, procesul practic se termină. Plîngerea 209109G se încheie. Şi tot aici va începe procesul teoretic, metafora artelor, fiindcă la urma urmelor, orice operă de artă constituie un proces, începînd de la cel al creaţiei şi finalizîndu-se cu cel al efectului produs asupra omului.

Este evident faptul că, prin acest spectacol, Odeonul reuşeşte să atingă latura sensibilă a istoriei artelor ca documentarism, a teatrului document şi a publicării scenice a unui eveniment care dovedeşte încă o dată imaturitatea omului în faţa artei. Textul lui Eric Vigner este construit din stenogramele celebrului proces internaţional din anul 1928. Acest text a fost prezentat pentru prima dată, la cea de-a 50-a ediţia a Festivalului de la Avignon, în anul 1996.

Pasărea lui Brâncuşi sugerează, în pofida afirmaţilor incerte şi uneori hîde propulsate de către unii „critici de artă”, o eliberare constantă a sufletului omenesc, atunci cînd acesta îşi părăseşte trupul. Ori poate că Brâncuşi a vrut să retrăiască spiritul naturii eterne al ţării sale dragi în care a crescut, ciripitul păsărilor din pădurile de stejar şi de fag, trilurile păsărilor înconjurate de brazi, efectele sonore dădătoare de linişte sufletească din preajma munţilor ...

„O pasăre a intrat, odată, prin fereastra Atelierului meu. Şi încerca să iasă bătînd în geam şi nu găsea ieşirea - căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor…” (Constantin Brâncuşi)

Şi atunci, în vremurile acelea, sculptorul a vrut să fie liber, să-şi construiască o lume numai a lui în care să se poată regăsi nu omul de lîngă el, ci chiar el însuşi.

El nu a văzut viaţa reală, însă Pasărea lui a văzut-o. Prin răsfrîngerile ei, prin stră-lucirile ei, aşa cum însuşi Brâncuşi cugeta, cu mîna dreaptă sub bărbie, ostenit dar fericit, în atelierul său din Paris.

Concluzia Curţii:

„Obiectul luat acum în discuție este frumos și simetric în formele sale și, chiar dacă pot exista unele dificultăți în asocierea sa cu o pasăre, nu este mai puțin plăcut de privit și de apreciat din punct de vedere ornamental, iar acum că avem dovezile că este produsul original al unui sculptor profesionist și că, de fapt, este o sculptură și o operă de artă în conformitate cu declarațiile persoanelor mai sus menționate, susținem protestul și decidem că are dreptul la intrarea în țară fără a se supune taxelor vamale. (…) Școala numită «de artă modernă» se dezvoltă pe tendința de a reprezenta idei abstracte în loc de a încerca să imite natura. Indiferent dacă sîntem sau nu de acord cu aceste idei noi și școlile pe care le reprezintă, noi credem că existența lor și influența lor asupra lumii artistice trebuie recunoscute de către instanțele de judecată”.     

Pasărea în spaţiu a propovăduit esenţa artistului la împlinirea sa ca om, înainte de toate – la infinitul ideilor pe care le poate trezi o operă de artă care nu seamănă deloc de la o privire la alta cu ceea ce este de fapt.

Eternul strigăt al disperării în faţa umanităţii se aude pe holurile Odeonului. Fiecare scaun aşezat în sală răbufneşte la unduirea păsării, iar spectatorul priveşte uimit la definirea societăţii în care-şi duce zilele, cum poate, cu gîndurile răzvrătite şi cu simţurile atîrnate de un „spaţiu” al frumosului.

Eu cred în puterea liniilor şi a punctelor, în infinitul spaţiului în care zborul nu poate fi nimic altceva decît un vis al libertăţii. Eu cred în Brâncuşi aşa cum Brâncuşi crede în dalta sa. Şi ar fi bine să credeţi şi voi în ceea ce se poate numi: artă.

Privesc cerul. E plin de păsări. Trăieşte!

Dragoş N. Savu este specialist în comunicarea teatrală.

74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.