Partea nevăzută a coroanei

10 decembrie 2014
Partea nevăzută a coroanei jpeg

- mistere, ciudăţenii, drame -

Cartea lui Alexander von Schönburg s-ar fi putut intitula, la fel de bine, Tot ceea ce aţi dorit să ştiţi despre Regi, dar nu v-a trecut prin cap să întrebaţi - un fel de enciclopedie ad usum delphini despre monarhie, despre lumea regală (la propriu şi la figurat) pe cât de fascinantă, pe atât de puţin cunoscută şi de înţeleasă. Lumea regilor este un adevărat Univers - vechi de mii de ani, luminos şi impozant, bizar şi misterios, cu legi şi reguli proprii, insuficient explorat, de care te apropii cu respect, teamă şi curiozitate, care fascinează tocmai prin atribuţiile sale ieşite din comun şi la ale cărei sacre raţiuni, ca simplu muritor, nu ai acces. Cum spunea cineva: „Misterul constituie miezul regalităţii, nici lumina zilei nu are voie să pătrundă”.

Autorul este jurnalist, dar asta nu l-ar fi ajutat dacă nu ar fi beneficiat şi de calitatea de insider în lumea regală. Căsătorit cu o strănepoată a Reginei Elisabeta a II-a, Alexander von Schönburg a devenit un fel de prinţ. Un prinţ novice care a trebuit el însuşi să deprindă felul în care funcţionează această lume plină de istorie şi glorie, de fast şi protocoale, o lume în care nu s-a integrat niciodată pe deplin, dar pe care a ajuns s-o înţeleagă şi s-o îndrăgească. Din fericire, Alexander von Schönburg, el însuşi provenind dintr-o familie nobiliară, este genul de jurnalist care se apropie cu dragoste şi respect de subiectul său. „Nu aş scrie cartea aceasta dacă nu aş avea o slăbiciune pentru regi”, mărturiseşte el chiar la început, nu doar pentru a ne câştiga încrederea, dar şi pentru a-şi arăta motivaţia sentimentală a demersului său. În fond, cartea lui nu dezvăluie secrete menite să compromită sau să trimită în derizoriu regalitatea, întreprinderea lui nu-şi propune să arate că „Împăratul este gol”, ci revelează părţile (mai) puţin cunoscute fără de care regalitatea nu poate fi înţeleasă în toată complexitatea ei.

Asta nu înseamnă însă că nu avem parte de istorii picante, anecdote, curiozităţi şi alte trivia, dimpotrivă. Un capitol întreg, intitulat „Ce fac regii când sunt en famille?”, se ocupă cu retrospectiva guvernantelor, valeţilor, majordomilor şi secretarilor care au scris cărţi cu dezvăluiri despre viaţa privată a familiilor regale în serviciul cărora au lucrat. Comentează însă Alexander von Schönburg: „Nouăzeci şi nouă la sută din ce se cunoaşte până acum, chiar şi din surse cât de cât serioase, sunt nerozii”. Cu toate astea, aflăm, printre multe altele, că Regina Mamă nu mănâncă niciodată usturoi şi este alintată „Cârnăcior” de către soţul ei; Carol cel Mare a avut la curtea sa primul elefant din Europa; regii îşi fac cadou inclusiv căşti de duş şi pernuţe imprimate (în fiecare an Palatul Buckingham primeşte între opt şi douăsprezece mii de cadouri); Ferdinand I al Austriei credea că vulturii au două capete ca în blazonul familiei; guvernul albanez a dat anunţ la ziar, în 1923, pentru găsirea unui nobil englez în vederea încoronării lui drept rege; educaţia tinerilor prinţi şi prinţese implică deprinderea conversaţiei cu... obiectele de mobilier; în primul secol d. Ch. părul lung era semnul demnităţii regale supreme, şi nu coroana sau sceptrul a căror modă a apărut abia în Evul Mediu baroc; Brunei este cea din urmă monarhie ereditară absolutistă de pe glod; Simeon al Bulgariei a fost ultimul rege-copil din Europa; protocolul imperial îi interzice regelui Japoniei să-şi cunoască ginerele; până acum un secol, mânăstirea şi otrava erau modalităţile de „divorţ” ale cuplurilor regale; Regele Soare se pare că ar fi făcut toată viaţa doar trei băi generale; Ioana a Castiliei şi-a iubit atât de mult soţul, pe Filip cel Frumos, încât după moartea acestuia l-a îmbălsămat şi cina cu el alături; contele Hülsen-Haeseler a murit de inimă la un party îmbrăcat fiind într-un tutu; mai toţi angajaţii Palatului Buckingham sunt gay ş.a.m.d. Niciuna dintre aceste istorii sau informaţii nu sunt însă crime de lezmajestate, ci aduc monarhiei beneficiul de a o apropia de oameni făcând-o, după caz, şi mai interesantă sau mai umană, în fine, de a reduce, în mentalul colectiv, distanţa dintre popor şi capetele încoronate.

Însă cu adevărat remarcabil la cartea lui Alexander von Schönburg nu este atât privirea relativ indiscretă dincolo de cortina regală dezvăluind, cu măsură, pompa şi absurdul unor ceremonii şi al unor reguli, cât felul în care, pornind de la întrebări pe cât de legitime, pe atât de banale („de ce stă regele pe un tron?”, „de ce poartă coroană?”, „de ce nu au cărţi de credit?”, „ce ţine regina în poşetă?”, „de ce sunt mai afectuoşi faţă de cai decât faţă de oameni?” etc.), reuşeşte să ajungă la esenţele regalităţii explicându-i resorturile religioase, politice şi istorice. Altfel spus, privirea lui Alexander von Schönburg nu se opreşte în saloanele şi în dormitoarele regale, ci parcurge sute de ani de istorie şi mii de pagini de documente. Demersul lui este, fundamental, antropologic (de altfel, James Frazer şi Norbert Elias sunt autorii cel mai citaţi) şi, cu aerul că se ocupă de viaţa privată a regilor, face, de fapt, un fel de istorie a regalităţii care combate, indirect, foarte multe prejudecăţi, arătând printre altele, de pildă, forţa pe care o aveau mistica-religioasă şi legendele în faţa contextului istoric sau felul în care luxul şi ceremonialul de curte erau justificate mai ales prin funcţia lor politică, fiind  adevărate instrumente ale puterii. Referitor la aceasta, spune Alexander von Schönburg: „Nu trebuie uitată esenţa sacră a etichetei de curte; în definitiv, maeştrii de ceremonie organizatori ai solemnităţilor regale laice cunoşteau prea bine desfăşurarea marilor liturghii.”

Regele nu este doar o fiinţă ciudată, uneori şi sacră, dar şi una tragică. Dincolo de faptul că are un destin prescris, viaţa sa sentimentală nu-i aparţine, este o problemă de stat, şi rămâne pe viaţă prizonierul preceptelor, ritualurilor şi etichetelor, adeseori este şi greşit înţeles, chiar minimalizat prin trivializare. Cum spune autorul, la un moment dat, „a fi rege este nu de puţine ori o povară cu totul dezagreabilă; nu numai că-ţi petreci viaţa într-un soi de cămasă de forţă rituală, dar nu este nicio plăcere să fii mijlocitor între cer şi pământ şi, în acelaşi timp, răspunzător de toate belelele de aici, de jos.” Se desprinde din lectura acestei cărţi figura mai degrabă tragică a monarhilor. Un capitol foarte delicat fiind cel intitulat „De ce regele nu are voie să fie prea înţelept?” în care Alexander von Schönburg abordează problema politicii căsătoriilor dinastice care s-au soldat, de-a lungul secolelor, cu incesturi „mai mult sau mai puţin sistematice”, consangvinitatea fiind cauza principală a idioţeniei şi a degenerescenţei crescute în rândul regilor. Dar, cum spune un lord, regii oricum nu au nevoie să se evidenţieze prin înţelepciune şi clarviziune, un bun monarh trebuie să-şi justifice rangul şi existenţa nu prin guvernarea propriu-zisă sau prin exprimarea liberă a opiniilor politice, ci prin rolul simbolic „de a fi venerat şi a întruchipa identitatea statului”.

Din această perspectivă, nu e deloc surprinzător faptul că ultimul capitol, şi cel mai dramatic, este cel intitulat „Cum trebuie să moară un rege?”. Începe astfel: „Un rege trebuie să moară violent. Sună nemilos, dar se bizuie pe ideea străveche că imperiul ar putea să sufere prejudicii de îndată ce suveranul începe să dea semne de slăbiciune. Şi prejudiciile trebuie preîntâmpinate.” Regicidul ritual festiv a fost practicat frecvent în monarhiile tribale şi chiar în zorii regatelor germanice (se pare că regele danez Domaldi a fost „sacrificat” de supuşii săi după doar trei recolte compromise), iar ghilotinarea lui Ludovic al XVI-lea din timpul Revoluţiei franceze din 1793, prin care Europa şi-a pierdut cea mai veche monarhie, îi prilejuieşte lui Alexander von Schönburg o docu-proză în sine, una dintre cele mai amănunţite şi mai emoţionante relatări din această carte care, altfel, se încheie cu tragedia modernă a masacrului din iunie 2011 a familiei regale nepaleze, una dintre cele mai vechi monarhii din lume.

Tot ceea ce aţi dorit să ştiţi despre Regi... devine, astfel, şi o istorie a măririi şi decăderii regalităţii, ilustrarea pierderii treptate a sacralităţii într-o lume tot mai dezvrăjită. O frumosă şi emoţionantă poveste pentru oameni mari.

Alte cărţi ale lui Alexander von Schönburg traduse în limba română găsiţi aici.



 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.
470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.