Partea întunecată a sărbătorilor

24 decembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

├Än fiecare sf├«r╚Öit de an, ├«ncepe ÔÇ×nebuniaÔÇŁ S─ârb─âtorilor de iarn─â. Ce cumperi, unde mergi, vii la mine, vin la tine, c├«nd ne vedem, trebuie s─â ajungem ici, trebuie s─â ajungem colo etc. etc. Perioada de petreceri ╚Öi vacan╚Ťe, dintre Cr─âciun ╚Öi Revelion, este una dintre cele mai aglomerate ╚Öi trepidante perioade ale anului. La final ajungem aproape epuiza╚Ťi, f─âr─â s─â ╚Ötim prea bine cum s-a scurs o s─âpt─âm├«n─â. Pe scurt, s─ârb─âtorile pun presiune pe noi?

ÔÇ×De s─ârb─âtori trebuie s─â te sim╚Ťi excep╚Ťional! Cu orice cost!ÔÇŁ ╚śi costul este uneori mai mare dec├«t ne permitem s─â pl─âtim. Tr─âim sub imperativul fericirii, dup─â cum afirm─â Pascal Bruckner. Ne afl─âm ├«n acea ÔÇ×c─âutare nebun─âÔÇŁ care ne ├«nham─â ├«ntr-un maraton disperat pentru atingerea unui ideal al satisfac╚Ťiei vizibile ╚Öi validate de o societate ├«n care fericirea a devenit o obliga╚Ťie, ├«n care nu prea mai exist─â loc pentru acele momente ├«n care s─â te sim╚Ťi pur ╚Öi simplu natural ÔÇô nici extaziat, nici deprimat, ci relaxat, calm, f─âr─â nimic deosebit.

Azi s├«ntem ├«ns─â obliga╚Ťi s─â tr─âim ÔÇ×extraordinarÔÇŁ, nimic altceva nu e acceptabil. Unde ╚Ťi-ai petrecut Revelionul? Dac─â povestea ta de Revelion nu con╚Ťine un element fabulos, nu prezin╚Ťi interes, nu e╚Öti validat, nu-╚Ťi po╚Ťi sus╚Ťine preten╚Ťia de a fi special. Cum ╚Öi unde ├«╚Ťi petreci vacan╚Ťa a devenit deja o declara╚Ťie de statut. Una e s─â spui c─â ai fost la un party fabulos sau la schi ├«n Austria, cu totul alta ÔÇô la ╚Ťar─â, la bunici. Exist─â o presiune interiorizat─â de a nu fi considerat ÔÇ×comunÔÇŁ ÔÇô c─âci azi toat─â lumea ├«╚Öi dore╚Öte s─â fie extraordinar─â. Ceea ce practic ╚Öi logic e imposibil: pentru c─â a fi peste medie ├«nseamn─â c─â trebuie s─â existe acea medie, la care nu vrem s─â ne afl─âm.

Esen╚Ťa s─ârb─âtorilor ar trebui s─â fie ÔÇ×bucurieÔÇŁ. Un timp frumos, vacan╚Ť─â ╚Öi bun─â stare. Cu toate acestea, presiunile la care s├«ntem supu╚Öi ascund ├«n ele acele ÔÇ×p─âr╚Ťi ├«ntunecateÔÇŁ ale s─ârb─âtorilor.

Vorbind despre Cr─âciun ╚Öi perioada de p├«n─â dup─â Revelion, s─ârb─âtorile, pe l├«ng─â timp calitativ, mai ├«nseamn─â ╚Öi stres, nu doar financiar, ci ╚Öi emo╚Ťional. Se creeaz─â obliga╚Ťii sociale, trebuie s─â atingi ni╚Öte a╚Ötept─âri, s─â te ├«ncadrezi ├«n anumite regulile ÔÇ×de bun─â conduit─âÔÇŁ care par s─â se m─âreasc─â de la an la an.

╚śi, iat─â, putem vorbi despre o prim─â fa╚Ť─â ├«ntunecat─â: presiunea de a face fa╚Ť─â ╚Öi de a r─âspunde a╚Ötept─ârilor - un mecanism pervers care pe unii ├«i poate goli de bucuria de s─ârb─âtori. Bine├«n╚Ťeles, pentru unii presiunea social─â poate fi mai u╚Öor de gestionat, pentru acei ÔÇ×oameni de lumeÔÇŁ, care jongleaz─â cu evenimente ╚Öi cu rela╚Ťiile sociale, care se simt cel mai confortabil ├«n mijlocul conversa╚Ťiilor ╚Öi a grupurilor. Pentru al╚Ťii ├«ns─â, poate deveni un adev─ârat co╚Ömar.

Doar dac─â vorbim despre presiunea cadourilor ÔÇô ce s─â cump─âr, oare o s─â-i plac─â, oare am bani suficien╚Ťi? ÔÇô aceasta transform─â S─ârb─âtorile ├«ntr-o real─â misiune, un chin care poate accentua o anxietate social─â deja existent─â: dac─â nu cump─âr ce trebuie ╚Öi oamenii vor fi dezam─âgi╚Ťi? Ceea ce, pe l├«ng─â bani ╚Öi energie, poate ad─âuga un strop de frustrare. Vorbind despre frustrarea ÔÇ×shoppinguluiÔÇŁ, nu putem trece cu vederea strategiile de marketing ale companiilor, care ├«ncep ├«nc─â din noiembrie cu multe ╚Öi abile campanii de reduceri, care se alimenteaz─â din teama oamenilor de a rata o oportunitate. Oare e cea mai bun─â variant─â, oare dac─â nu cump─âr acum, mai g─âsesc ceva at├«t de bun? Ajungem, a╚Öadar, s─â cheltuim nu doar material, ci ╚Öi mult─â energie fizic─â ╚Öi psihic─â.

O a doua fa╚Ťet─â ├«ntunecat─â a perioadei de S─ârb─âtori este ÔÇ×testarea rela╚ŤiilorÔÇŁ. Ne a╚Ötept─âm s─â fim c─âuta╚Ťi, s─â fim suna╚Ťi, s─â primim daruri, acelea╚Öi lucruri pe care ╚Öi al╚Ťii le a╚Öteapt─â de la noi. Fiecare dar, fiecare mas─â preg─âtit─â devine un test ╚Öi un subiect de b├«rf─â pentru urm─âtoarele evenimente la care ne vom g─âsi ├«mpreun─â cu al╚Ťi prieteni.

C├«nd vin s─ârb─âtorile ne ├«mbarc─âm cu to╚Ťii ├«n acela╚Öi carusel din care nu lipse╚Öte angoasa singur─ât─â╚Ťii. Printre luminile ame╚Ťitoare cu design s─ârb─âtoresc ne putem descoperi tri╚Öti ╚Öi abandona╚Ťi. ├Äntr-un moment maxim de socializare, putem g─âsi c─â ne este mult mai greu s─â ne conect─âm cu ceilal╚Ťi dec├«t am crezut. Ritmul social de peste an, cu care s├«ntem obi╚Önui╚Ťi, se opre╚Öte brusc ╚Öi se poate sim╚Ťi pulsul conexiunilor interumane. ├Än acest nou ritm nu te mai po╚Ťi ascunde ├«n spatele ÔÇ×munciiÔÇŁ, nu mai po╚Ťi evita at├«t de u╚Öor rela╚Ťiile care ├«mpletesc p─âr╚Ťi egale de atrac╚Ťie ╚Öi respingere, iubire ╚Öi resentiment.

Iar aici intervine ├«nc─â o umbr─â, cea legat─â de disonan╚Ťa dintre valorile pe care le declar─âm, cele pe care s├«ntem convin╚Öi c─â le sus╚Ťinem ╚Öi cele pe care le practic─âm. Dac─â s├«ntem aten╚Ťi ╚Öi one╚Öti cu noi ├«n╚Öine, s-ar putea s─â descoperim de S─ârb─âtori c─â mai important─â dec├«t familia e imaginea acestei familii, felul ├«n care o prezent─âm celorlal╚Ťi, real sau virtual.

O alt─â asemenea ÔÇ×valoareÔÇŁ tradi╚Ťional─â este masa de Cr─âciun. Mai bine zis m├«ncatul din zilele de Cr─âciun, care numai o mas─â tihnit─â nu e, ci se transform─â ├«ntr-un soi de ├«mbuibare tradi╚Ťional─â. An de an, zeci de oameni ajung la urgen╚Ťe cu indigestii ╚Öi complica╚Ťii datorate maratonului de sarmale, fripturi, pr─âjituri ╚Öi vin. ├Äntre timp, valoarea rela╚Ťiilor cu cei dragi cu care ne a╚Öez─âm la mas─â r─âm├«ne pr─âfuit─â ├«n raftul cu declara╚Ťii.

Putem sc─âpa de obliga╚Ťii ╚Öi presiuni? Putem reg─âsi partea luminoas─â a S─ârb─âtorilor?

Dac─â vrei s─â ├«ndepline╚Öti cu stoicism toate cerin╚Ťele sociale, religioase ╚Öi tradi╚Ťionale, aceast─â perioad─â se transform─â ├«ntr-o prob─â de anduran╚Ť─â, fizic─â ╚Öi mental─â. Uneori e foarte greu s─â ie╚Öi din acest carusel, aproape un act de curaj.

Alternativa s─ân─âtoas─â, prin care S─ârb─âtorile s─â fie chiar s─ârb─âtori, nu se define╚Öte prin atitudini extreme. Obosi╚Ťi de presiunile cople╚Öitoare ale perioadei, putem fi tenta╚Ťi s─â ne izol─âm, s─â refuz─âm orice ├«ncercare de conectare a celorlal╚Ťi. Dar calea echilibrului e la mijloc, acolo unde alegem s─â fim ╚Öi prezen╚Ťi ├«n familie, ├«n comunitate, dar s─â ne ╚Öi ├«ngrijim pe noi ├«n╚Öine.  Nici s─â c─âdem epuiza╚Ťi, dar nici s─â ne baricad─âm ├«n cas─â. Ci s─â g─âsim o zon─â de echilibru, acea zon─â care s─â includ─â ╚Öi oamenii pe care dorim s─â-i vedem, dar care s─â ne lase ╚Öi nou─â un respiro de medita╚Ťie ╚Öi lini╚Öte.

Ai putea s─â alegi o jum─âtate de zi pe care s─â o faci numai a ta, ├«n care s─â-╚Ťi permi╚Ťi un moment de introspec╚Ťie. Un exerci╚Ťiu extrem de valoros, ╚Öi moral ╚Öi psihologic, ar fi s─â ├«╚Ťi ocupi o parte din timpul de Cr─âciun, ├«ncerc├«nd s─â fii recunosc─âtor. O astfel de pauz─â ├«╚Ťi d─â energia necesar─â pentru a face fa╚Ť─â mai apoi invita╚Ťiilor ╚Öi vizitelor, obliga╚Ťiilor. ╚śi poate c─â e vremea s─â te ├«ntrebi care dintre aceste obliga╚Ťii merit─â cu adev─ârat efortul? ╚śi care s├«nt nevoile proprii ├«n aceast─â perioad─â?

Departe de a fi un g├«nd egoist, s─â te g├«nde╚Öti ╚Öi la nevoile personale este un act s─ân─âtos, pentru tine, dar ╚Öi pentru al╚Ťii. A fi altruist nu ├«nseamn─â neap─ârat s─â te sacrifici, s─â-╚Ťi epuizezi energia ╚Öi lini╚Ötea sufleteasc─â pentru ceilal╚Ťi mereu. Odat─â epuizate resursele personale, generozitatea ╚Öi altruismul se pot transforma u╚Öor ├«n critic─â ╚Öi resentiment.

De Cr─âciun e bine, a╚Öadar, s─â te g├«nde╚Öti la al╚Ťii ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ├«n care te g├«nde╚Öti ╚Öi la tine. Ca s─â po╚Ťi avea energia necesar─â pentru a putea d─ârui ╚Öi altora. Nu este aceasta, p├«n─â la urm─â, marca echilibrului?

a consemnat Stela GIURGEANU

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.