Partea întunecată a sărbătorilor

24 decembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

În fiecare sfîrșit de an, începe „nebunia” Sărbătorilor de iarnă. Ce cumperi, unde mergi, vii la mine, vin la tine, cînd ne vedem, trebuie să ajungem ici, trebuie să ajungem colo etc. etc. Perioada de petreceri și vacanțe, dintre Crăciun și Revelion, este una dintre cele mai aglomerate și trepidante perioade ale anului. La final ajungem aproape epuizați, fără să știm prea bine cum s-a scurs o săptămînă. Pe scurt, sărbătorile pun presiune pe noi?

„De sărbători trebuie să te simți excepțional! Cu orice cost!” Și costul este uneori mai mare decît ne permitem să plătim. Trăim sub imperativul fericirii, după cum afirmă Pascal Bruckner. Ne aflăm în acea „căutare nebună” care ne înhamă într-un maraton disperat pentru atingerea unui ideal al satisfacției vizibile și validate de o societate în care fericirea a devenit o obligație, în care nu prea mai există loc pentru acele momente în care să te simți pur și simplu natural – nici extaziat, nici deprimat, ci relaxat, calm, fără nimic deosebit.

Azi sîntem însă obligați să trăim „extraordinar”, nimic altceva nu e acceptabil. Unde ți-ai petrecut Revelionul? Dacă povestea ta de Revelion nu conține un element fabulos, nu prezinți interes, nu ești validat, nu-ți poți susține pretenția de a fi special. Cum și unde îți petreci vacanța a devenit deja o declarație de statut. Una e să spui că ai fost la un party fabulos sau la schi în Austria, cu totul alta – la țară, la bunici. Există o presiune interiorizată de a nu fi considerat „comun” – căci azi toată lumea își dorește să fie extraordinară. Ceea ce practic și logic e imposibil: pentru că a fi peste medie înseamnă că trebuie să existe acea medie, la care nu vrem să ne aflăm.

Esența sărbătorilor ar trebui să fie „bucurie”. Un timp frumos, vacanță și bună stare. Cu toate acestea, presiunile la care sîntem supuși ascund în ele acele „părți întunecate” ale sărbătorilor.

Vorbind despre Crăciun și perioada de pînă după Revelion, sărbătorile, pe lîngă timp calitativ, mai înseamnă și stres, nu doar financiar, ci și emoțional. Se creează obligații sociale, trebuie să atingi niște așteptări, să te încadrezi în anumite regulile „de bună conduită” care par să se mărească de la an la an.

Și, iată, putem vorbi despre o primă față întunecată: presiunea de a face față și de a răspunde așteptărilor - un mecanism pervers care pe unii îi poate goli de bucuria de sărbători. Bineînțeles, pentru unii presiunea socială poate fi mai ușor de gestionat, pentru acei „oameni de lume”, care jonglează cu evenimente și cu relațiile sociale, care se simt cel mai confortabil în mijlocul conversațiilor și a grupurilor. Pentru alții însă, poate deveni un adevărat coșmar.

Doar dacă vorbim despre presiunea cadourilor – ce să cumpăr, oare o să-i placă, oare am bani suficienți? – aceasta transformă Sărbătorile într-o reală misiune, un chin care poate accentua o anxietate socială deja existentă: dacă nu cumpăr ce trebuie și oamenii vor fi dezamăgiți? Ceea ce, pe lîngă bani și energie, poate adăuga un strop de frustrare. Vorbind despre frustrarea „shoppingului”, nu putem trece cu vederea strategiile de marketing ale companiilor, care încep încă din noiembrie cu multe și abile campanii de reduceri, care se alimentează din teama oamenilor de a rata o oportunitate. Oare e cea mai bună variantă, oare dacă nu cumpăr acum, mai găsesc ceva atît de bun? Ajungem, așadar, să cheltuim nu doar material, ci și multă energie fizică și psihică.

O a doua fațetă întunecată a perioadei de Sărbători este „testarea relațiilor”. Ne așteptăm să fim căutați, să fim sunați, să primim daruri, aceleași lucruri pe care și alții le așteaptă de la noi. Fiecare dar, fiecare masă pregătită devine un test și un subiect de bîrfă pentru următoarele evenimente la care ne vom găsi împreună cu alți prieteni.

Cînd vin sărbătorile ne îmbarcăm cu toții în același carusel din care nu lipsește angoasa singurătății. Printre luminile amețitoare cu design sărbătoresc ne putem descoperi triști și abandonați. Într-un moment maxim de socializare, putem găsi că ne este mult mai greu să ne conectăm cu ceilalți decît am crezut. Ritmul social de peste an, cu care sîntem obișnuiți, se oprește brusc și se poate simți pulsul conexiunilor interumane. În acest nou ritm nu te mai poți ascunde în spatele „muncii”, nu mai poți evita atît de ușor relațiile care împletesc părți egale de atracție și respingere, iubire și resentiment.

Iar aici intervine încă o umbră, cea legată de disonanța dintre valorile pe care le declarăm, cele pe care sîntem convinși că le susținem și cele pe care le practicăm. Dacă sîntem atenți și onești cu noi înșine, s-ar putea să descoperim de Sărbători că mai importantă decît familia e imaginea acestei familii, felul în care o prezentăm celorlalți, real sau virtual.

O altă asemenea „valoare” tradițională este masa de Crăciun. Mai bine zis mîncatul din zilele de Crăciun, care numai o masă tihnită nu e, ci se transformă într-un soi de îmbuibare tradițională. An de an, zeci de oameni ajung la urgențe cu indigestii și complicații datorate maratonului de sarmale, fripturi, prăjituri și vin. Între timp, valoarea relațiilor cu cei dragi cu care ne așezăm la masă rămîne prăfuită în raftul cu declarații.

Putem scăpa de obligații și presiuni? Putem regăsi partea luminoasă a Sărbătorilor?

Dacă vrei să îndeplinești cu stoicism toate cerințele sociale, religioase și tradiționale, această perioadă se transformă într-o probă de anduranță, fizică și mentală. Uneori e foarte greu să ieși din acest carusel, aproape un act de curaj.

Alternativa sănătoasă, prin care Sărbătorile să fie chiar sărbători, nu se definește prin atitudini extreme. Obosiți de presiunile copleșitoare ale perioadei, putem fi tentați să ne izolăm, să refuzăm orice încercare de conectare a celorlalți. Dar calea echilibrului e la mijloc, acolo unde alegem să fim și prezenți în familie, în comunitate, dar să ne și îngrijim pe noi înșine.  Nici să cădem epuizați, dar nici să ne baricadăm în casă. Ci să găsim o zonă de echilibru, acea zonă care să includă și oamenii pe care dorim să-i vedem, dar care să ne lase și nouă un respiro de meditație și liniște.

Ai putea să alegi o jumătate de zi pe care să o faci numai a ta, în care să-ți permiți un moment de introspecție. Un exercițiu extrem de valoros, și moral și psihologic, ar fi să îți ocupi o parte din timpul de Crăciun, încercînd să fii recunoscător. O astfel de pauză îți dă energia necesară pentru a face față mai apoi invitațiilor și vizitelor, obligațiilor. Și poate că e vremea să te întrebi care dintre aceste obligații merită cu adevărat efortul? Și care sînt nevoile proprii în această perioadă?

Departe de a fi un gînd egoist, să te gîndești și la nevoile personale este un act sănătos, pentru tine, dar și pentru alții. A fi altruist nu înseamnă neapărat să te sacrifici, să-ți epuizezi energia și liniștea sufletească pentru ceilalți mereu. Odată epuizate resursele personale, generozitatea și altruismul se pot transforma ușor în critică și resentiment.

De Crăciun e bine, așadar, să te gîndești la alții în aceeași măsură în care te gîndești și la tine. Ca să poți avea energia necesară pentru a putea dărui și altora. Nu este aceasta, pînă la urmă, marca echilibrului?

a consemnat Stela GIURGEANU

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.