Parlamentari şi Ayatollahi

25 februarie 2016
Parlamentari şi Ayatollahi jpeg

– alegeri în Iran –

În Iran, reţelele de socializare gem de videoclipuri electorale ale candidaţilor pentru locuri în viitorul Majlis, Parlamentul iranian, şi în Consiliul Experţilor, instituţie care îl desemnează pe liderul suprem al Republicii Islamice Iran.

Unele videoclipuri electorale sînt mai inspirate, altele mai degrabă induc confuzie. De exemplu, un candidat se laudă că este asistent stomatologic dar nu spune ce altceva îl recomandă pentru un mandat parlamentar. Cine nu a avut bani pentru videoclipuri mai elaborate, s-a mulţumit cu înregistrări făcute cu telefoane inteligente sau cu afişe pe ziduri de clădiri.

În Iran are loc primul scrutin popular de la semnarea acordului nuclear, în urma căruia Teheranul scapă treptat de unele sancţiuni iar Europa şi SUA se asigură că Teheranul nu poate obţine arme nucleare. Momentul alegerilor vine pe un fond de relativ optimism în Iran. După ce sancţiunile internaţionale au sufocat economia în ultimii ani, iranienii vor o economie mai deschisă şi investiţii străine. Tocmai datorită atmosferei de deschidere din ultima vreme (peste 150 de delegaţii economice străine au ajuns pînă acum în Iran) şi alegerile parlamentare au suscitat un interes mai mare decît de obicei.

E drept, că în general iranienii nu ratează ocazia să voteze, la orice fel de scrutin, dar atmosfera este mai festivă de obicei la alegerile prezidenţiale, mai ales că pentru parlamentare şi perioada de campanie electorală este mai scurtă. Dar acum, s-a simţit ceva mai mult dinamism, alimentat şi de controverse, mai ales după ce, din numărul record de cîteva mii de candidaţi, jumătate au fost fost respinşi de Consiliul Gardienilor, o instituţie controlată de liderul suprem şi care decide dacă legile sînt în concordanţă cu islamul, iar candidaţii la orice fel de alegeri sînt fideli constituţiei şi au referinţe şi comportament corect islamic. Respingerea candidaturilor, mai ales din rîndul liberalilor, l-a făcut pe preşedintele conservator moderat Hassan Rouhani, să exclame: „Nici primul Imam şiit nu a fost atît de strict!”

Test pentru locomotiva Rouhani

Mai ales dacă şi-a fixat ca scop un nou mandat anul viitor, preşedintele Hassan Rouhani are nevoie, în noul Parlament, de politicieni cu care să poată colabora mai bine decît cu majoritatea de acum, care a avut de multe ori o atitudine contondentă, ba chiar la un moment dat, parlamentarii ultraconservatori au criticat acordul nuclear al Iranului cu marile puteri şi au ameninţat că nu îl vor ratifica. În plus, în mod constant parlamentarii i-au chemat pe diverşi miniştri din cabinetul lui Hassan Rouhani să dea explicaţii, inclusiv pe carismaticul ministru de externe, Javad Zarif, care a fost nevoit să spună de ce i-a strîns mîna secretarului american de stat, John Kerry, la negocierile de la Geneva, pe marginea acordului nuclear.

Însă oamenii nu vor vota partide ci programe politice şi ideologice. „Iranienii vor vota mai degrabă platforme decît persoane. Mulţi vor vota de fapt nişte liste prezentate public de un politician foarte cunoscut. În cazul liberalilor, fostul preşedinte Khatami, care nu are voie să apară în mass media oficială, a trimis pe internet un video în care cere iranienilor să voteze lista liberalilor. Mai avem şi liste propuse de conservatori moderaţi, apropiaţi de preşedintele Rouhani. In cazul ultraconservatorilor există şi liste diferite, concurente, e de văzut dacă asta va fi un avantaj pentru moderaţi, pe fondul popularităţii în creştere a preşedintelui Rouhani” mi-a explicat într-un interviu pentru Radio România, analistul şi blogger-ul Ehsan Rezaie.

Puţini politicieni iranieni sînt 100% liberali ori 100% ultraconservatori. Cum iranienii l-au preferat în 2013 pe Rouhani ca preşedinte, tocmai pentru că este un conservator moderat care nici nu are accente îngroşate de discurs ca fostul preşedinte Ahmadinejad dar nici nu pare să vrea să reformeze radical regimul de la Teheran, este posibil ca şi la alegerile parlamentare, oamenii să vrea să îi ofere lui Rouhani un parlament moderat cu care să poată lucra.

Azi 9 femei, mîine 50...

În actualul Majlis sînt 9 femei şi 281 de bărbaţi. Aşa că, politicienii femei s-au mobilizat, anul acesta, poate ca niciodată, pentru alegerile parlamentare, chiar dacă foarte multe candidate au fost respinse de Consiliul Gardienilor. Interesant e că la numărul de candidaţi femei, conservatorii moderaţi şi ultraconservatorii nu diferă foarte mult. De exemplu, pentru lista pentru Teheran a moderaţilor sînt 8 candidate iar pe cea a ultraconservatorilor sînt 6. Din anii ’90 pînă acum, în Parlamentul iranian au intrat tot mai puţine femei. Aşa că, un grup de activiste pentru drepturile femeilor (astfel de grupuri sînt foarte active în Iran şi nu se sfiesc de la proteste publice) a lansat, special pentru alegerile legislative o campanie numită „Schimbarea la faţă a parlamentului dominat de bărbaţi” cu scopul declarat, pe site-ul campaniei, de a obţine 50 de locuri pentru femei în viitorul Majlis.

Alt grup, are ambiţii şi mai mari – a derulat „Campania Femeilor pentru 100 de locuri”. Un vis frumos dar atît, mi-a spus Ehsan Rezaie, în condiţiile în care numărul femeilor nu a depăşit 6% din totalul parlamentarilor, decît în 1996, pe vremea preşedintelui reformist Khatami. E drept că, anul acesta şi-au înscris candidaturi de 3 ori mai multe femei decît la scrutinul parlamentar din 2012.

În premieră, în istoria Republicii Islamice Iran, 16 femei şi-au înscris candidaturi şi pentru Consiliul Experţilor, format doar din teologi, dar au fost respinse de Consiliul Gardienilor. Însă dincolo de orice obstacol, faptul că iraniencele s-au mobilizat mai mult decît în alţi ani, arată un anume tip de atmosferă, care se poate concretiza şi într-un număr mai mare de femei parlamentari.

Graniţe blurate

În general, Occidentul are tendinţa de a simplifica peisajul politic iranian. Dacă în anii 90 era poate mai simplu să îi împarţi pe politicienii iranieni în liberali reformişti şi ultraconservatori, scena politică la Teheran este, de fapt, de o complexitate năucitoare cu tabere schimbătoare şi linii de neclare de demarcaţie ideologică. Există multe personaje politice care pe o anume temă, de exemplu obligativitatea vălului islamic pentru femei, au poziţii ultraconservatoare dar în alte privinţe, au o opinie tipic liberală, adică, de exemplu, susţin o politică externă bazată pe dialog şi deschidere.

„Europenii şi americanii au impresia că aici e vorba de o luptă între liberali şi conservatori. De fapt, grupările politice sînt foarte volatile, foarte fluide, există numeroase facţiuni care pot fi de acord în anumite privinţe şi complet opuse în altele. Ele se grupează în fronturi comune doar în cazul unor evenimente speciale, ca alegerile, şi îşi formează abia atunci platforme şi programe politice” mi-a spus, analistul şi blogger-ul Ehsan Rezaie.

Evident că importantă e şi influenţa Pasdaran – Gărzile Revoluţionare Islamice şi a Basij – Miliţiile de Voluntari. În general Pasdaran şi Basij, care sînt foarte bine ancoraţi în rîndul populaţiei, mai ales în clasele sărace şi din oraşele mici, preferă candidaţii ultraconservatori şi îi promovează în consecinţă, aşa cum s-a întîmplat cu Mahmud Ahmadinejad, care nu ar fi ajuns preşedinte în 2005, fără  campania electorală intensă făcută de Pasdaran şi Basij.

Liderul Suprem şi viitorul Iranului

Tot prin vot direct, iranienii îi aleg, dintre candidaţii aprobaţi, şi pe cei 88 de teologi si ayatollahi care formează Consiliul Experţilor,  instituţie care îl desemnează pe liderului suprem al Iranului, îi supervizează activitatea şi, teoretic, îl şi poate demite, dar pînă acum Consiliul nici nu a părut să supervizeze şi nici nu a demis pe nimeni. Iranul a avut pînă acum 2 lideri supremi – pe Ayatollahul Ruhollah Khomeini, liderul revoluţiei islamice din 1979, care, de altfel, a şi creat postul de lider suprem, şi actualul deţinător al funcţiei, Ayatollahul Khamenei. Un lider suprem e practic ales pe viaţă, dar are opţiunea să se retragă dacă doreşte sau nu îi mai permite sănătatea.

Nici în cazul alegerilor pentru Consiliul Experţilor, nu au lipsit controversele, mai ales pentru că nepotul primului lider suprem al Iranului, ayatollahul Khomeini, a fost descalificat, tot de Consiliul Gardienilor. De fiecare dată cînd am ajuns în Iran, din 2004 pînă acum, am tot auzit discuţii despre problemele de sănătate ale actualului lider suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Anii au trecut, dar ayatollahul Ali Khamenei nu a dat semne că s-ar retrage. Totuşi, ayatollahul Khamenei a suferit o operaţie anul trecut şi, deşi pare să îşi fi revenit complet, asta nu schimbă faptul că are 77 de ani.

Aşa că, cei 88 de teologi pe care îi aleg acum iranienii să formeze Consiliul Experţilor, ar putea, în viitorii 8 ani de mandat, să îl desemneze pe viitorul cel mai puternic om din Iran, cel care conduce de fapt ţara şi decide liniile generale de politică externă şi internă. Dacă cei mai mulţi membri vor fi conservatori moderaţi, e posibil ca ei să determine alegerea unui viitor lider suprem mai înclinat spre reforme decît cel actual. De menţionat e că actualul preşedinte Rouhani candidează el însuşi la un loc în Consiliul Experţilor.

Dar, e important de spus, că nici un viitor lider suprem, chiar şi unul considerat moderat de Occident, nu va modifica radical regimul de la Teheran. Problema este că, un calcul simplu arată că lista moderaţilor nici nu acoperă toate locurile din Consiliu, asta după ce Consiliul Gardienilor a descalificat un număr record de candidaţi, cam 80%. Însă, pe viitor, trebuie luate în calcul tocmai liniile politice şi ideologice blurate de care îmi vorbea bloggerul Ehsan Rezaie, pentru că nu este exclus, ca preşedintele Rouhani, odată ales în Consiliu, că reuşească prin faimosul său talent de mediator să atragă şi ultraconservatori pe o cale ceva mai moderată.

Carmen Gavrilă este jurnalistă, trimis special al Radio România în Iran.

Foto: wikimedia commons

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

raceala jpg
Cunoscut epidemiolog, despre Boala X: Gravitatea acestei afecțiuni este dificil de evaluat în acest moment. Care sunt simptomele
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a vorbit despre Boala X, noua afecțiune respiratorie, despre care se cunosc puține informații.
Ulei de gatit FOTO Shutterstock jpg
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
incendiere mormant Hafez al Affas/ FOTO:AFP
Mormântul dictatorului sirian lui Hafez el-Assad a fost incendiat, după fuga fiului său în Rusia
Prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad a declanșat manifestări de bucurie, dar și de haos în toată țara.
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Olimpiu Moruțan, în fața marelui moment: fotbalistul revine, după opt luni
Jucătorul român și-a revenit de la accidentare.
ue uniunea europeana europa pixa descopera 1024x682 jpg
20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
Trăind sub tirania evenimentelor politice societatea românească a uitat să celebreze două decenii de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
fcsb facebook jpg
FCSB a găsit înlocuitor pentru Daniel Bîrligea. Poate semna încă din iarnă
Evoluțiile bune ale lui Daniel Bîrligea l-au adus în atenția echipelor din străinătate.
daniel david ubb fb jpg
Cine este Daniel David, vehiculat ca posibil candidat la președinție. „Partidele proeuroene trebuie să facă o listă preliminară”
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, este vehiculat ca posibil candidat comun din partea partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale.
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
rebeli sirieni/ FOTO: AFP/Getty Images
Cum au reușit rebelii sirieni să umilească Rusia cu ajutorul Ucrainei. Rolul jucat de serviciile ucrainene în căderea regimului Assad
Rebelii sirieni care au preluat puterea weekendul trecut au primit drone și alte forme de sprijin din partea agenților de informații ucraineni, care au dorit să submineze Rusia și pe aliații săi sirieni, conform unor surse familiare cu activitățile militare ale Ucrainei în străinătate.