Paradoxul Teodor Graur

22 octombrie 2016
Paradoxul Teodor Graur jpeg
img 0076 JPG jpeg

Pe artistul Teodor Graur l-am văzut în ultimii ani în mai multe expoziţii solo, fie că mă refer la Balcanian XXI (reciclare şi meştereală), curatoriată de Erwin Kessler la Muzeul Ţăranului Român și Galeria Recycle Nest ori la Nostalgia, realizată de Raluca Voinea la spaţiul tranzit.ro din Bucureşti. În această vară, m-a bucurat (era ca o confirmare a unei vechi intuiții) întîlnirea dintre același Graur şi artistul unei alte generaţii, Cristian Rusu, la Cluj, la Galeria Plan B (M – curator Diana Marincu), într-o dublă chestionare a monumentalului. 

Teodor Graur e unul dintre artiștii foarte activi ai generației ’80, a realizat fotografie, video, performance, pictură, desen, dar în practica lui recentă s-a concentrat asupra obiectelor şi instalaţiilor. Obiectele lui Teodor Graur pornesc de la elemente deja existente, pe care artistul le găseşte întîmplător ori în căutarea cărora pleacă intenționat; asupra lor operează modificări, le îmbină şi transformă în altceva. Fie că vorbim de obiecte realizate din elemente recognoscibile asamblate, ori din elemente radical transformate: capacul de tablă devine, de exemplu, o cu totul altă formă, o stea în cinci colţuri. Alături de ele, îşi face apariţia şi obiectul de design interior, împreună cu un întreg crez al artistului în jurul design-ului genuin. Într-un alt caz, instrumentele de lucru (topor, ferăstrău) se plasează inteligent pe muchia dintre artă şi pură utilitate și devin obiecte de meta-artă, atunci cînd sînt prinse în spaţiul de expoziţie: aşezarea lor în galerie într-o anumită poziţie „artistică” le transfigurează, dar ele amintesc, încă, de atelierul meşterului, cu uneltele sale agăţate în cuie, gata pentru a fi folosite.

Galeria Nicodim din Bucureşti şi-a inaugurat pe 30 septembrie noul său spaţiu, plasat într-o imensă hală, în incinta Combinatului Fondului Plastic, pe Strada Băiculeşti nr. 29. Galeria s-a deschis cu un solo show Teodor Graur, o expoziţie intitulată Natura-cultură. Star&grey (Made in Romania). O hală populată cu obiecte de mai mari ori mai mici dimensiuni, cu instalaţii înalte care amintesc de Tatlin ori cu mici instalaţii care îţi cer atenţie sporită pentru a identifica fiecare detaliu. Pe unul dintre pereţi, se află o „Declaraţie” a artistului, intitulată simplu chiar aşa şi semnată „Autorul”, din care citez următorul fragment:  “Materialele folosite în această instalaţie sînt/au fost, în cea mai mare parte, reciclate. Astfel, elemente din lemn, metal, ceramică... după încheierea unui ciclu de producţie şi exploatare, cu costurile aferente, şi-au găsit o nouă utilizare intrînd în alte configuraţii, de obiecte cu un nou statut (operă de artă). În noul ciclu, nu mai există practic costuri de producţie, ori ele sînt neglijabile, cu rezultatul economiei resurselor. Dacă reciclarea este o metodă a eficienţei economice, cu aplicabilitate în diverse domenii, există, din nefericire, în practică reversul medaliei: risipa de orice fel, exploatarea inconştientă a resurselor naturale, cheltuirea nejustificată pe bunuri şi servicii, poluarea... Atunci cînd o anumită acţiune periclitează viaţa oamenilor se pune şi problema morală: ce se cîştigă şi ce se pierde totodată prin aceasta? Sau, cu ce costuri se realizează un proiect?”.

Sub acest text, se află un mic morman de lemne uscate, lăsate în forma lor „naturală” şi demarcate cu ajutorul cîtorva bucăţi de cărămidă. Lemnele acestea au încă ceva din sufletul pădurii, deşi nu mai au viaţă; în acelaşi timp, trăieşti prin ele suferinţa dislocării într-un spaţiu aseptic, propice artei. Alăturate expoziţiei, acest text plus mormanul de lemne sînt în sine o lucrare de artă conceptuală, un soi de modus operandi al artistului.

Privindu-i numeroasele obiecte, grupate sub numele generic de „instalaţie” (aşa cum stă scris sub titlul expoziţiei) – unele arătînd obsesia artistului pentru formele brâncuşiene, pentru Coloana Infinită ori Cocoşul, altele monumentalizînd brazii uscaţi pe care îi aruncăm cu nonşalanţă pe stradă după trecerea Crăciunului – realizezi rapid rădăcinile, genealogia artistului, artiștii săi sursă. Prezenţa lui Graur se simte încă în spaţiu, simţi mîna care a îmbinat elementele diferite şi încerci să întorci fiecare obiect la originea lui: cuva de inox înapoi într-o maşină de spălat funcțională, de exemplu, iar micile suveniruri din interiorul acesteia înapoi într-o vitrină, într-o sufragerie. E un performance total ceea ce realizează artistul. În acelaşi timp, Graur întoarce aceste obiecte către sacru, le extrage din statutul lor incert (de lemn, de „fiare vechi”, inutile etc.) şi le (re)sacralizează, le dă aura obiectului de artă.

Arta contemporană ne-a obişnuit azi cu lucrul cu obiectul cotidian, pe care, printr-o simplă atingere şi recontextualizare, artistul îl transformă – de cele mai multe ori ironic – într-un obiect de artă și în același timp de reflecţie asupra unei situaţii existente; la Teodor Graur, acest lucru este cum nu se poate mai clar. Totuși, în ciuda Declarației sale, pare că unica provocare a lui Teodor Graur e de a face Artă, un a cu majuscule, de a face obiecte estetic frumoase, de „neatins”. Efectiv, de a reconfigura şi a reordona lumea din jurul său, ca un mic Dumnezeu capabil să făurească, să creeze artă. Teodor Graur rescrie în gesturile lui toată istoria artei secolului XX și deschide o mare cutie a Pandorei. Întregul discurs despre reciclare-risipă și problema morală aferentă se alătură unor tensiuni care îl definesc artistic pe Teodor Graur, dar reverberează asupra unei întregi generații de artiști. Gestul performativ, avangardist, alături de gestul artistului perfect instituționalizat, artistul liber, vagabond, ludic pînă la moarte, alături de artistul cuminte – sau, mai bine zis, cumințit –, al unei galerii, STAR-artistul (priviți cu atenție în expoziție seria The Star Maker) total. Artistul unei generații pline de contradicții pe deplin întemeiate și de visuri încă nu pe deplin împlinite.

Instalaţia Natura-cultură. Star&grey (Made in Romania) a artistului Teodor Graur rămîne deschisă la Galeria Nicodim din Bucureşti pînă pe 26 noiembrie. 

Credite foto: Daria Ghiu 

img 0073 JPG jpeg
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

ianis hagi sportpictures jpeg
Ianis Hagi, batjocorit de antrenorul lui Rangers. Philippe Clement merge prea departe cu umilirea românului
Mijlocașul tricolor, șanse zero să revină la prima echipă a lui Rangers.
Gigi Becali jpg
Gigi Becali a scăpat de acuzația de spălare de bani. Procurorii DNA au dispus clasarea dosarului
Emil Nuțiu, acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat de Tribunalul București. Nuțiu, un evaluator ANRP, ar fi supraapreciat valoarea unui teren din Voluntari cu peste 160%.
Cum ne creăm nefericirea prin ceea ce gândim și cum putem scăpa de gândurile negative mp4 thumbnail png
Cum ne creăm nefericirea prin ceea ce gândim și cum putem scăpa de gândurile negative, explică psihologul Aloma Odogwu
Suntem setați să gândim negativ? Oamenii sunt creatorii propriei nefericiri? Din ce sa naște un gând negativ? La Adevărul Live toate explicațiile vin de la psihologul Aloma Odogwu
Exercitii pentru barbia dubla  Sursa foto shutterstock 2399863527 jpg
5 exerciţii simple pentru combaterea bărbiei duble
Pierderea elasticității pielii şi apariţia bărbiei duble sunt consecințe foarte frecvente ale reducerii nivelului de colagen, dar acestea pot fi combătute cu câteva exerciții simple, făcute zilnic.
AccessABILITY Expo main visual RO png
AccessABILITY Expo găzduiește târgul de locuri de muncă ED&I, cu mii de oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități din România
Zeci de companii, vor pune la dispoziție mii de locuri de muncă destinate comunității cu dizabilități în cadrul primei ediții a AccessABILITY Expo va avea loc între 27 și 29 septembrie la Biblioteca Națională a României din București.
Spania a mărit vârsta celor care se pot vaccina cu Astra Zeneca la 65 de ani
Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier
O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul administrării unui vaccin Oxford-AstraZeneca a arătat că, în mod greșit, pacientul de 27 de ani a fost chemat la vaccinare mai devreme decât trebuia și că ulterior s-au făcut o serie de alte greșeli.
netflix pexels jpg
Filmul care i-a cucerit pe abonații Netflix. Are o poveste impresionantă, iar un celebru și îndrăgit actor joacă în rolul principal
Un film din anul 2017, care îl are pe îndrăgitul actor Chris Evans în rolul principal, a fost lansat în urmă cu două zile pe Netflix și a urcat deja pe locul 2 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming. În plus, pelicula se află pe locul 1 și pe platforma Prime Video. Despr
barbat dat disparut dupa 10 ani   IPJ Gorj png
Un bărbat din Gorj a fost dat dispărut după zece ani de când a plecat la muncă în Norvegia și nu s-a mai întors
Un bărbat din Târgu Cărbuneşti, Gorj, a fost dat dispărut după zece ani. Dănuț Cătălin Dobrescu, în vârstă de 35 de ani, a plecat în Norvegia în 2014 pentru a munci și nu s-a mai întors. Poliția a demarat o căutare națională pentru găsirea sa.
Oleksandr Usyk si Tyson Fury (EPA) jpg
Campionul mondial la box Oleksandr Usyk a fost arestat în Polonia. Reacția lui Volodimir Zelenski
Preşedintele Volodimir Zelenski a reacţionat prompt şi dur imediat ce a fost informat că boxeul ucrainean Oleksandr Usyk, campion mondial ca categoria grea, a fost încătuşat de autorităţi pe un aeroport din Polonia.