ONGFest 2015

8 mai 2015
ONGFest 2015 jpeg

Pe 9 şi 10 mai are loc în Bucureşti cea de-a șasea ediție a ONGFest, Festivalul Organizațiilor Neguvernamentale, organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în Parcul Herăstrău, la intrarea dinspre piață Charles de Gaulle. Evenimentul de deschidere a avut loc astăzi, 8 mai, începînd cu ora 9.30, la Biblioteca Națională. 

Pe parcursul celor două zile, peste 130 de organizații din România și peste 30 din afară țării, își prezintă proiectele în față publicului larg: organizează dezbateri, ateliere educative, jocuri și concursuri pe teme variate și destinate tuturor vîrstelor. 

Programul evenimentului

Într-o manieră sobră sau ludică, prin dezbateri foarte serioase sau activități nonformale interactive, vizitatorii sînt invitați să descopere rolul cetățeanului și ONGului în bunul mers al unei comunități, dar și să reflecteze asupra care modalităților prin care poate ulterior să se implice în mod direct. Diversitatea celor mai bine de 160 de organizații participante (social, mediu, educație, tineret, sport, antreprenoriat, sănătate, dezvoltare urbană, justiție și anticorupție), precum și varietatea de activități pe care le vor propune publicului (dezbateri începînd de la drepturile femeilor, legea partidelor sau votul de la distanță, pînă la amenajarea spațiilor verzi, astronomie, „body painting” sau ateliere de creație pentru copii) fac din ONGFest un eveniment pentru orice vîrstă și orice profesie.   

În parteneriat cu Reprezentantă Comisiei Europene în România, sărbătorim anul acesta Ziua Europei în ONGFest: tombole și activități tematice sînt organizate pe tot parcursul zilei, iar la căderea serii ne bucurăm de prezența IKHAIA BAND și Andra și lansăm artificii. 

Mai multe detalii despre programul dezbaterilor se găsesc aici. Iar programul activităților nonformale se găsește  aici.

Despre participanţi

Ediția 2015 a ONGFest reunește peste 130 de ONG-uri din România și peste 30 de ONG-uri din Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia,  Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania. Alături de acestea participă și o serie de companii, instituții publice ce desfășoară proiecte în folosul comunității.   

Lista completă a organizațiilor participante este disponibilă  aici.

Despre comunităţile model

Media europeană a implicării cetățenilor în inițiativele organizațiilor neguvernamentale este de 20%, în timp ce media din România este de sub 5%. FDSC își propune să crească această cifră, iar ONGFest aduce în fiecare an în față publicului exemple de implicare și cetățenie activă. Anul acesta, ONGFest prezintă „comunitati model”: comunitățile model sînt cele ce promovează încrederea reciprocă, luarea deciziilor în mod democratic și transparent, participarea voluntară și solidaritatea. Aduc împreună oameni cu abilități diverse care se completează reciproc și permit mai ușor atingerea unor scopuri comune. Împreună, membrii comunității pot influența deciziile autorităților publice. Comunitățile permit integrarea socială și construirea încrederii reciproce. Comunitățile nu sînt izolate, ele comunică și se întrepătrund.   

ONG-urile din comunități informează și formează cetățenii. Îi ajută să rezolve probleme și să își îmbunătățească viață. Mediază opinii și ajută cetățenii să găsească soluțiile cele mai bune. Inițiază comunități model.  Indiferent de domeniul de activitate în care ONG-urile își desfășoară activitatea, la ONGFest 2015 sînt promovate comunitățile și inițiativele lor. Apoi oamenii sînt încurajați să fie alături de ele.   

Beneficiari, voluntari, aspiranți ai unor idei sau donatori, fiecare își poate găsi cel puțin o activitate sau organizație de interes sîmbătă și duminică la ONGFest, în parcul Herăstrău.    

ONGFest este finanțat parțial prin Fondul ONG, granturile Spațiului Economic European, 2009-2014. Mai multe detalii pe www.fondong.fdsc.ro.    

Persoană de contact: Vera Ularu, coordonator comunicare Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (vera.ularu@fdsc.ro, 0753.220.110) 

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este o organizație neguvernamentală, independența, înființată în anul 1994, în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene. Fundația dezvoltă proiecte în domenii cum sînt educație, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială. Dezvoltă și administrează progranme de finanțare, campanii de promovare și advocacy pentru organizatile neguvernamentale. Pînă în acest moment, FDSC a facilitat finanțarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizațiilor neguvernamentale, avînd în acest moment în portofoliu aproape 500 de proiecte, puse în practică de peste 800 de organizații neguvernamentale, de pe tot teritoriul României. Mai multe detalii se găsesc pe  www.fdsc.ro.

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii