Omul care nu mai aduce cartea

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

După 15 ani, emisiunea lui Dan C. Mihăilescu de la PRO TV se desfiinţează. Să ne bucurăm că a durat atît (în ciuda multor scepticisme, în primul rînd ale criticului) sau să fim trişti că nu mai este? “Nici aşa, nici altminteri”, vorba lui Caragiale. Mai bine să stăm strîmb şi să cugetăm drept.

Într-un text scris cu sprinteneală, spumoşenie şi inteligenţă, aşa cum ne-a obişnuit, Dan C. Mihăilescu spune că decesul emisiunii s-a petrecut “cu graţie amicală, comprehensiune ludic-reciprocă şi suavă resemnare de ambele părţi”, că nu poartă ranchiună postului şi că a rămas deschisă “orice cale de revenire, cu condiţia găsirii unei surse credibile şi «cu blazon» de sponsorizare”. E galant, cum îl ştim. Şi face o frumoasă recapitulare a acestor 15 ani în care a adus cartea în faţa unui public amestecat, de la “liceeni aburiţi şi şomeri de toate vîrstele” pînă la “academicieni, stilisticieni, oenologi, scenografi, teologi, financiari, muzeografi, coregrafi, patisieri şi tot ce mai vreţi dumneavoastră”. Tocmai acesta a fost “secretul” emisiunii. N-a fost un “lux cultural excesiv”, cum zice Dan C. Mihăilescu. A fost o găselniţă excepţională, realizată după tot tipicul şi cu tot harnaşamentul televiziunii din Pache Protopopescu. Nu se putea găsi cineva mai potrivit decît Dan C. pentru a vorbi despre cărţi într-un mod inteligent, viu şi “pe-nţeles”. Nu se putea găsi cineva mai obsedat de cărţi şi lectură, cu un orizont al gusturilor larg şi divers (dar bine strunit de un bun conservatorism), capabil să prezinte la fel de firesc un eseu filozofic “greu”, un jurnal de călătorie sau un bestseller oarecare şi să găsească în fiecare cîte-o boabă de farmec şi de plăcere a cititului.

Dan C. a fost, timp de 15 ani, un fel de furtună bonomă care dădea buzna în casele oamenilor timp de cîteva minute, vorbind despre cărţi şi scoţîndu-i din tiparele vieţii obişnuite. Punîndu-i pe gînduri. Audienţa emisiunii sale era bună, arată o analiză din Forbes: în 2015, a avut în medie 416.000 de telespectatori pe minut. E foarte mult pentru o emisiune despre cărţi. E mai mult decît media de audienţă a unor televiziuni de ştiri şi decît audienţa unor talk-show-uri despre care se vorbeşte mult şi cărora li s-a dat o exagerată atenţie numai pentru că au produs, pe bandă rulantă, scandaluri şi atacuri, inducînd ideea că “asta e actualitatea”.

Dintre aceste sute de mii de telespectatori, 53 % sînt cu studii medii; nu e vorba, aşadar, despre o emisiune pentru intelectuali care stau cu degetul la tîmplă. E (a fost) pentru cititori de tot felul. N-a fost, aşadar, un “lux cultural excesiv”, ci o emisiune TV normală, bine făcută, care a adus enorme servicii ideii de lectură în societatea noastră. De ce s-a desfiinţat, atunci? Pentru că PRO TV vrea să “eficientizeze” grila de programe, iar “Omul care aduce cartea” nu aducea şi beneficii financiare. În termeni strict economici, decizia e justificată.

Dar nu mă pot reţine să nu mă întreb: de ce nu aducea beneficii financiare? De ce o asemenea emisiune nu a atras mai multă publicitate ori vreun sponsor strategic? De ce companiile de la noi – româneşti sau multinaţionale – nu au vrut (sau au vrut în prea mică măsură) să se asocieze cu inteligenţa, farmecul, expresivitatea, cultura unui personaj ca Dan C.? Căci, dacă stăm strîmb şi judecăm drept, costurile de producţie ale unei asemenea emisiuni sînt – faţă de producţii precum “Master Chef”, “Românii au talent” şi altele asemenea – un fleac. De ce nu s-au găsit banii necesari pentru a o produce în continuare?

E o întrebare care ar trebui să ne preocupe pe toţi. Căci, de la 1 ianuarie, “omul nu ne va mai aduce cartea”. Şi prin asta nu pierde el, nu pierde PRO TV. Pierdem toţi.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.