O zi mai puțin cunoscută: ziua datelor deschise

Andra BUCUR
22 februarie 2015
O zi mai puțin cunoscută: ziua datelor deschise jpeg

Cum ar fi dacă am ști exact la ce oră ajunge autobuzul în stație? Sau cum ar fi dacă am putea notifica Primăria despre groapa din mijlocul asfaltului trimițînd o poză de pe mobil, iar după cîteva zile groapa ar dispărea? Sau dacă am ști care instituții publice, universități și cafenele au rampe de acces pentru persoane cu dizabilități?

Dacă avem date deschise, aceste servicii și informații ar fi la îndemînă. Datele deschise sunt toate datele pe care le au autoritățile publice, disponibile online și care pot fi reutilizate fără nicio restricție tehnică sau juridică.

Pentru a încuraja publicarea datelor deschise, la nivel internațional celebrăm, în fiecare an, pe 21 februarie, ziua internațională a datelor deschise

În această zi, cetățeni, organizații neguvernamentale, companii private și instituții publice publică date, crează aplicații software de tipul celor menționate mai sus și vizualizări, promovînd politici publice adaptate realităților sociale.

În România, Coaliția pentru date deschise și Guvernul României au organizat conferința națională cu ocazia zilei datelor deschise, care a fost un prilej pentru societatea civilă, mediul de afaceri și autorități publice să își împărtășească viziunea, frustrările și dificultățile în ceea ce privește accesul la informații. Printre subiectele de pe agendă, s-au numărat publicarea redevențelor și taxelor, venituri la bugetul de stat, obținute din cele peste 450 de perimentre de exploatare, reutilizarea comercială a datelor deținute de anumite instituții de cultură și accesul la reproduceri ale picturilor din muzee online și despre accesul gratuit la legislație actualizată. 

Cum a ajuns ziua datelor deschise o mișcare în România?

În perioada comunistă societatea românească a învățat pentru prima dată importanța accesului la informații și rolul pe care îl au informațiile în dezvoltarea sau manipularea unei societăți. În tînăra democrație românească, în 1991, s-a consacrat dreptul cetățenilor de a fi informați cu privire la treburile publice. Statul trebuia să dea socoteală cetățenilor. Cu timpul, informația deținută de instituțiile publice a ajuns să însemne mai mult decît o dare de seamă, ducînd la politici publice mai bine fundamentate, la servicii publice adaptate la nevoile cetățenilor și la dezvoltare economică, toate acestea odată cu apariția noilor tehnologii.

Nu apreciem oare că putem să căutăm mersul trenurilor online, harta farmaciilor din oraș sau cît a cheltuit statul pe km de autostradă în ultimii ani?  Asta înseamnă să ai date deschise. 

În România deschiderea datelor din sectorul public pentru a fi reutilizate și valorificate este un proces lent și abia la început de drum, dar extrem de important, pentru că avem ocazia să ne inspirăm de la țări cu experiență, precum Marea Britanie, și să facem lucrurile eficient și colaborativ de la început. Reprezentantul guvernamental al Marii Britanii a fost și a vorbit la ziua națională a datelor deschise în România și a prezentat pașii urmați de UK în această direcție, o țară care a publicat pentru cetățenii săi peste 23.000 de seturi de date, față de cele 200 publicate de guvernul român. 

România și-a asumat

  în domeniul datelor deschise, menite să îmbunătățească nivelul de transparență al sectorului public și să remedieze anumite probleme sociale. Astfel, politicile publice asumate își propun facilitarea accesului la legislația națională, la cercetările efectuate cu bani publici și implicarea cetățenilor în încheierea și monitorizarea contractelor care au ca obiect bani publici.

Cine este promotorul datelor deschise în România?

Coaliția pentru date deschise  este o platformă de organizații, universități și experți care promovează deschiderea datelor în România, arătînd ce se poate face atunci cînd informațiile sunt disponibile online, într-un format tehnic lizibil de către un program pentru calculator. Așadar, Coaliția împreună cu cetățeni voluntari au realizat cu ajutorul datelor guvernamentale mai multe aplicații software, printre care: un grafic al speranței de viață și al cauzelor de deces din 1990 pînă în prezent, un motor de căutare care îți arată prețul medicamentului după numele acestuia sau după substanța activă, așa cum a fost stabilit de Agenția Națională a Medicamentului și harta spitalelor și a farmaciilor din Brașov, cu informați despre numărul de paturi și specializări.

Andra Bucur este de profesie jurist. Coordonează, în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, proiecte legate de transparență, date deschise, drepturile omului.

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.