O zi de violenţă

15 februarie 2012
O zi de violenţă jpeg

Alaltăieri mi-am ales filme exclusiv violente. Am început ziua cu Captive, filmul regizorului filipinez Brillante Mendoza, din competiție, cu Isabelle Huppert. O ficțiune bazată pe fapte reale despre un grup de turiști de felurile origini, prinși în Filipine de un grup de fundamentaliști musulmani și ținuți captivi luni de zile pentru recompense în bani. Familii de chinezi, filipinezi, o franțuzoiacă asistent social și companioana ei locală sînt răpiți brutal și supuși la o călătorie în condiții extreme pe mare, spre un refugiu din inima junglei. Prizonierii sînt supravegheați de niște teroriști tineri, nepăsători, fanatici, care dau totuși pe alocuri semne de umanitate. Mendoza își permite scurte momente de umor mai degrabă grosier și țintește spre un cocktail de contraste: captivii sînt aduși la un spital unde bolnavii le oferă mîncarea lor, sînt lăsați să facă duș, și în timp ce teroriștii sînt atacați din afară și începe un schimb intens de focuri pe stradă, asistăm la toate detaliile unei nașteri netrucate; apoi li se face instructajul rigorii musulmane – femeile trebuie acoperite din cap pînă în picioare și nu au voie să se așeze lîngă bărbați care nu sînt soții lor, ca în final una dintre victime să fie forțată să se mărite în junglă. Pentru a acoperi toată captivitatea, regizorul face salturi mari peste evenimente, sacrificînd practic, de fiecare dată, ce era mai interesant - detaliile vieții de prizonierat, prieteniile timide care se leagă, mecanismele de supraviețuire. Isabelle Huppert nu are prea multe de făcut în afara atacurilor de panică. Filmul nu e, chiar deloc, în mod paradoxal, preocupat de personaje, deși militează pentru umanitate. Numai militantism, propagandă și previzibil. Bifează din primele zece minute toate paranoismele occidentale: aflăm că autorul actului terorist e Osama Bin Laden, ni se dezvăluie monstrous portretul fanatismului musulman. Încă o dată, cineastul și producătorii ignoră iresponsabili răul potențial pe care îl fac religiei musulmane, ai căror reprezentanți mai moderați nu primesc nici un loc în film ca să se apere.


Coreeanul Mai wei/My way în regia lui Je-kyu Kang e o reconstituire cu actori a unor episoade din războiul sino-japonez din Al doilea război mondial, pe fundalul cărora se derulează povestea rivalității a doi atleți, unul coreean și unul japonez. Filmul lui Je-kyu Kang, un succes uriaș în Coreea, nu are însă nici o legătură cu noua estetică cool a cinema-ului coreean. Je-kyu Kang nu pare să fi învățat nimic din thrillerele coreene ale ultimului deceniu și actorii lui nu par că fac parte din minunata enclavă de actorie coreeană. Dimpotrivă, pare grefat direct pe super-telenovelele nord-coreene de pe vremea lui Kim Ir-sen. Găleți de lacrimi și găleți de sînge, Mai wei pare cinci filme nord-cooerene într-unul singur combinate cu masacre chinetice à la Gladiator. Actori incapabili să joace (ar trebuie să fie cameleonici ca să o poată face) fiindcă destinele personajelor lor trec prin schimbări complete de macaz. Kang vrea să mizeze pe rețeta infailibilă: glorie cu pauze de umor. Pe ecran nu e decît exploitation cu pauze de debilitate. Dar tonul extatic împiedică filmul să fie atît de prost încît să devină bun.

Obosiți deja de mațe vărsate și jugulare transformate în fîntâni arteziene, și după un popas la un stakehouse argentinian (unde ispita din meniu era friptura de cangur), am mers și la Diaz: Don’t Clean Up This Blood, co-producție italo-română despre raidul poliției care a avut loc la un liceu din Genova, drept răspuns la manifestațiile de protest prilejuite de  Summitul G8 de la Genova din 2001. Producătorul român e Bobby Păunescu prin Mandragora Movies. Monica Bârlădeanu, Ana Ularu și mulți alți actori români au roluri micuțe în film.

Poveștii îi trebuie ceva să se adune, regizorul italian Daniele Vicari fracturează puțin cam tare acțiunea la început. Amorsarea e greoaie, marcată de recurența obsesivă a unei anumite sticle goale aruncată de mîna cuiva. Sticla dansează înainte și înapoi, se sparge și se întregește cît noi sîntem introduși în birourile improvizate și la petrecerile unei gloate vesele de puști veniți din toate țările UE. Sînt și rămîn anonimi, dar Vicari are un ochi atent pentru vitalitatea și peisajul mulțimilor. Îndată ce poliția se pune în mișcare și descinderea începe, totul se încheagă cu o limpezime înfricoșătoare. Mai mult de jumătate din film sînt scene în care poliția rupe sistematic oasele unor tineri luați pe neașteptate, fără apărare. Pusă în perspectiva interesantă și complet întîmplătoare a celor două filme văzute mai devreme, violența din Diaz e atît de reală și atît de insuportabilă, încît scenele cu arestări din filmele văzute ulterior s-au dovedit mult mai traumatizante decît ar fi fost normal. Concertul violenței din Diaz e feroce. Nu vedem un manifestat bătut o dată, ci vedem, cred, zeci de manifestanți bătuți pe rînd, la fel, cu bastonul peste gură, desfigurați în moduri simetrice, pentru ca atunci cînd totul devine insuportabil să vină și ambulanțele și să se termine totul… numai ca să continue cu forțe proaspete mai departe, în beciurile poliției italiene. După proiecție, regizorul și-a cerut scuze de la victimele invitate la Berlin, că nu a putut arăta totul, deși lor li s-au întîmplat mult mai multe. Critica nu a aplaudat Diaz, acuzînd abuzul scenelor de violență și arătîndu-se sceptică cu privire la șansele ca filmul să găsească distribuitori. Dar după o zi plină de felurite violențe perspectiva a fost întrucîtva diferită.


Violența cinematografică are întotdeauna o savoare și ceva amuzant, pe cînd violența pur și simplu nu e deloc fotogenică, ci al naibii de înfricoșătoare. Diaz se încheie cu gestul unei fete de a-și acoperi gura mutilată în încercarea de a-și menaja mama care o privește prin sîrma gardului. Rămîne surîsul înlăcrimat din privire care încearcă să fie încurajator. Unele povești trebuie neapărat spuse și nu se pune problema de terapie.

Laura Popescu e critic de film.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

volodimir zelenski / FOTO:X
Zelenski, alături liderii europeni la o întâlnire organizată de NATO. Discuțiile privesc sprijinul Ucrainei în contextul revenirii lui Trump
Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni săptămâna viitoare cu principalii lideri europeni la Bruxelles, unde vor discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia în contextul revenirii lui Donald Trump la putere, scrie Agerpres.
image png
Plan Roșu de Intervenție în Giurgiu. Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină, implicate într-un accident rutier. Doi copii, transportați la spital
Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină au fost implicate, vineri seară, în accident rutier în judeţul Giurgiu, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Două fetiţe, de 9 şi 12 ani, au fost transportate la un spital din Capitală.
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică de pe Netflix care i-a cucerit pe abonați. A fost adăugată recent și se află pe locul 1
A sosit weekendul și cu siguranță vrei să te relaxezi urmărind un film singur, sau de ce nu, cu familia. Dacă ești în pană de idei și nu știi la ce producție să te mai uiți, venim noi cu o recomandare. Aflată în prezent pe locul 1 în top cele mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix,
autostrada 5 jpg
Circulăm pe încă 16 kilometri de autostradă. Când va fi gata restul tronsonului
A fost o zi importantă ieri, în istoria autostrăzii Sibiu – Piteşti. S-au inaugurat alţi 15,77 kilometri, cu cuprinşi între nodurile rutiere de la Bascov şi Băiculeşti. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în 2027 să putem circula pe autostradă de la Bucureşti până la Sibiu, fără înt
cristela georgescu instagram jpg
Cristela Georgescu, alergând prin zăpadă purtând un costum de baie: „Are efect sedativ”
Cristela Georgescu a ajuns din nou virală pe rețelele de socializare. Dacă acum ceva timp internauții se amuzau după ce au apărut în mediul online filmulețe cu ea când își dă palme ca să scape de boli, dansează pe muzică latino și vorbește despre ce a învățat de la dr. Colin Campbell, de data aceast
cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.