O nou─â carte despre Prim─âvara de la Praga

19 noiembrie 2018
O nou─â carte despre Prim─âvara de la Praga jpeg

2018 e anul centenar, e adev─ârat, dar e ╚Öi anul jubileu pentru evenimente precum Prim─âvara de la Praga. ├Än bibliografia rom├óneasc─â consacrat─â subiectului au intrat c├«teva volume interesante. Men╚Ťionez cartea profesorului Mihai Retegan, 1968. Din prim─âvar─â p├«n─â ├«n toamn─â (Rao, 2014) ╚Öi Lavinia Betea (coord.), 21 august 1968. Apoteoza lui Ceau╚Öescu (Polirom, 2009). Mai nou, ├«n serie intr─â ╚Öi un ÔÇ×ochean inversÔÇŁ asupra momentului, Zden─Ťk Mlyn├í┼Ö, ├Änghe╚Ťul vine de la Kremlin (Vremea, 2018). Un ochean invers ├«n dou─â sensuri. Nu e vorba despre cum au fost metabolizate evenimentele de la Praga la Bucure╚Öti, ca ├«n cazul primelor dou─â volume, ci este vorba de o relatare de la fa╚Ťa locului, din Praga. ├Än al doilea r├«nd, perspectiva ├«i apar╚Ťine unui insider al puterii de la Praga, ci nu unui dizident cehoslovac, chiar dac─â p├«n─â la urm─â Mlyn├í┼Ö a emigrat ╚Öi a scris cartea de fa╚Ť─â din exil.

Pentru c─â Zden─Ťk Mlyn├í┼Ö a fost membru al nomenclaturii cehoslovace p├«n─â la ├«n─âbu╚Öirea revolu╚Ťiei ╚Öi c├«╚Ťiva ani apoi, fiind secretar al Partidului Comunist Cehoslovac. Mlyn├í┼Ö e autorul manifestului politic ÔÇ×Pentru o organizare politic─â democratic─â a societ─â╚ŤiiÔÇŁ, care a fost publicat ├«n mai 1968, la apogeul Prim─âverii de la Praga. ├Än cartea autobiografic─â men╚Ťionat─â, el explic─â la un moment dat ce a ├«nsemnat apartenen╚Ťa la nomenclatur─â: salariu de zece ori mai mare dec├«t media, toate cheltuielile de ├«ntre╚Ťinere achitate de la bugetul public, cadouri uneori luxoase de la subalterni. Dar Mlyn├í┼Ö, ca ╚Öi liderul slovac al Prim─âverii pragheze, Alexander Dub─Źek, a crezut c─â sistemul poate fi reformat din interior, c─â exist─â un mod comunist dar ╚Öi european de a face politic─â. Teorie care este conving─âtor demontat─â de ├«nsu╚Öi Leonid Brejnev, care a venit sup─ârat la Praga s─â pun─â lucrurile la punct.

Cu alte cuvinte, cartea lui Mlyn├í┼Ö nu face dec├«t s─â confirme ceea ce a scris ├«ntr-un eseu recent Adam Michnik, politologul polonez co-├«ndur─âtor al condi╚Ťiei de intelectual anti-stalinist ├«n Europa de est comunist─â: Prim─âvara de la Praga este momentul ├«n care intelectualii realizeaz─â c─â sistemul e nereformabil, c─â ├«n comunism e ceva anti-european, anti-democratic fundamental. Secretul lui Polichinelle, am putea spune, din moment ce p├«n─â ╚Öi Brejnev ├«l ╚Ötia.

Dar dac─â e a╚Öa, se demonstreaz─â ├«nc─â o dat─â c─â Rom├ónia era defazat─â fa╚Ť─â de curentul ideatic ╚Öi de mentalitate al vremii. Pentru c─â tocmai atunci, Ceau╚Öescu poza ├«n ap─âr─âtor al libert─â╚Ťii popoarelor ├«n fa╚Ťa ÔÇ×amestecului ├«n treburile interneÔÇŁ, cu alte cuvinte un ap─âr─âtor al Prim─âverii de la Praga. Atitudinea lui ├«ndr─âznea╚Ť─â a dus la o emula╚Ťie ├«n r├«ndul intelectualit─â╚Ťii rom├óne, care s-a ├«nscris pe capete ├«n PCR. Adev─ârul e c─â treaba p─ârea foarte serioas─â; ├«n celebrul s─âu discurs de pe terasa CC, ├«n fa╚Ťa a 100.000 de oameni, Ceau╚Öescu ├«ndemna poporul ├«n ropot de aplauze sincere s─â pun─â m├«na pe arme ╚Öi s─â se apere ├«n fa╚Ťa unei invazii militare sovietice. Nu e de mirare c─â mul╚Ťi l-au crezut. Dar contrastul r─âm├«ne. ├Än vreme ce, dup─â Budapesta ╚Öi Praga, intelectualii est-europeni realizau rezisten╚Ťa comunist─â la europenizare, la Bucure╚Öti ei f─âceau alian╚Ť─â cu unul dintre liderii comuni╚Öti care s-au dovedit p├«n─â la urm─â un fidel credincios al cultului stalinist al puterii.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.