O nouă carte despre Primăvara de la Praga

19 noiembrie 2018
O nouă carte despre Primăvara de la Praga jpeg

2018 e anul centenar, e adevărat, dar e și anul jubileu pentru evenimente precum Primăvara de la Praga. În bibliografia românească consacrată subiectului au intrat cîteva volume interesante. Menționez cartea profesorului Mihai Retegan, 1968. Din primăvară pînă în toamnă (Rao, 2014) și Lavinia Betea (coord.), 21 august 1968. Apoteoza lui Ceaușescu (Polirom, 2009). Mai nou, în serie intră și un „ochean invers” asupra momentului, Zdeněk Mlynář, Înghețul vine de la Kremlin (Vremea, 2018). Un ochean invers în două sensuri. Nu e vorba despre cum au fost metabolizate evenimentele de la Praga la București, ca în cazul primelor două volume, ci este vorba de o relatare de la fața locului, din Praga. În al doilea rînd, perspectiva îi aparține unui insider al puterii de la Praga, ci nu unui dizident cehoslovac, chiar dacă pînă la urmă Mlynář a emigrat și a scris cartea de față din exil.

Pentru că Zdeněk Mlynář a fost membru al nomenclaturii cehoslovace pînă la înăbușirea revoluției și cîțiva ani apoi, fiind secretar al Partidului Comunist Cehoslovac. Mlynář e autorul manifestului politic „Pentru o organizare politică democratică a societății”, care a fost publicat în mai 1968, la apogeul Primăverii de la Praga. În cartea autobiografică menționată, el explică la un moment dat ce a însemnat apartenența la nomenclatură: salariu de zece ori mai mare decît media, toate cheltuielile de întreținere achitate de la bugetul public, cadouri uneori luxoase de la subalterni. Dar Mlynář, ca și liderul slovac al Primăverii pragheze, Alexander Dubček, a crezut că sistemul poate fi reformat din interior, că există un mod comunist dar și european de a face politică. Teorie care este convingător demontată de însuși Leonid Brejnev, care a venit supărat la Praga să pună lucrurile la punct.

Cu alte cuvinte, cartea lui Mlynář nu face decît să confirme ceea ce a scris într-un eseu recent Adam Michnik, politologul polonez co-îndurător al condiției de intelectual anti-stalinist în Europa de est comunistă: Primăvara de la Praga este momentul în care intelectualii realizează că sistemul e nereformabil, că în comunism e ceva anti-european, anti-democratic fundamental. Secretul lui Polichinelle, am putea spune, din moment ce pînă și Brejnev îl știa.

Dar dacă e așa, se demonstrează încă o dată că România era defazată față de curentul ideatic și de mentalitate al vremii. Pentru că tocmai atunci, Ceaușescu poza în apărător al libertății popoarelor în fața „amestecului în treburile interne”, cu alte cuvinte un apărător al Primăverii de la Praga. Atitudinea lui îndrăzneață a dus la o emulație în rîndul intelectualității române, care s-a înscris pe capete în PCR. Adevărul e că treaba părea foarte serioasă; în celebrul său discurs de pe terasa CC, în fața a 100.000 de oameni, Ceaușescu îndemna poporul în ropot de aplauze sincere să pună mîna pe arme și să se apere în fața unei invazii militare sovietice. Nu e de mirare că mulți l-au crezut. Dar contrastul rămîne. În vreme ce, după Budapesta și Praga, intelectualii est-europeni realizau rezistența comunistă la europenizare, la București ei făceau alianță cu unul dintre liderii comuniști care s-au dovedit pînă la urmă un fidel credincios al cultului stalinist al puterii.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Paradisul care atrage turiști români cu prețuri neschimbate de 10 ani. „Numai la noi se practică japca”
Românii aleg demulte ori să-și petreacă vacanțele în străinătate, în special vara, spre disperarea hotelierilor care se plâng de lipsa clienților. Însă, în foarte multe cazuri, turistul român face această alegere pentru că, nu e un secret, un sejur în străinătate e mai ieftin decât în propria țară
image
Radonul, ucigașul invizibil din Ardeal. Medic: „Se atașează de aerosol și rămâne la nivelul de 1-1,5 m înălțime, exact unde respiră copiii”
A crescut numărul cazurilor de cancer pulmonar la nefumători, iar un motiv este iradierea cu radon, un gaz radioactiv incolor și inodor foarte periculos pentru sănătate dacă se acumulează în clădiri.
image
Căutătorii de artefacte milenare. Fabuloasele noi descoperiri ale detectoriştilor, arheologii amatori plini de surprize
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute din ţinutul Neamţului, arheologii amatori au reuşit, graţie hazardului şi perseverenţei, să aducă la lumină vestigii din vremuri trecute

HIstoria.ro

image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.
image
Un proces pe care CIA l-a pierdut
În toamna lui 1961, CIA se mută din Washington în noul şi splendidul sediu de la Langley, Virginia.
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.