O minte sănătoasă după un sport sănătos!

Anchetă
17 noiembrie 2010
O minte sănătoasă după un sport sănătos! jpeg

(ancheta a apărut în Dilema veche nr. 82 / 2005)

1. Ce sport aţi făcut în tinereţe?
2. Ce nu suportaţi în sportul de azi?
3. Care spectacol sportiv v-a rămas întipărit în minte?
4. Sportivul preferat.

Adriana BABEŢI

1. Gimnastică ritmică (la Palatul Pionierilor), atletism (în şcoala generală) şi canotaj (la facultate).
2. Vulgaritatea unor galerii, mitocănia unor patroni, antrenori şi chiar sportivi; dispariţia unui tip de graţie inteligentă şi a unei moralităţi pe care sportul, ca orice tip de joc, le presupune.
3. Seara campionilor, meciul de la Timişoara dintre România - Brazilia ’94. Şi o mai veche imagine a galeriei timişorene, cînd într-o noapte Poli a luat o bătută magnifică, în cîntecele şi încurajările a mii şi mii de oameni muraţi de ploaie.
4. Paolo Maldini.

Lucian BOIA

1. Mi-a plăcut şi îmi place foarte mult să înot, fără a fi însă un profesionist. Şi merg foarte mult pe jos. Cel mai bine gîndesc plimbîndu-mă. Dar asta ţine de o anume igienă a vieţii.
2. Importanţa şi puterea banului. Dar asta nu priveşte exclusiv sportul. Întotdeauna lumea a fost dominată de bani, puterea banului era însă mereu contrabalansată de ceva în societăţile tradiţionale şi chiar în cele occidentale ale secolului XIX. Astăzi nici religia, nici patriotismul, democraţia însăşi nu mai funcţionează fără bani.
3. Jocurile olimpice, campionatele mondiale... Mă interesează competiţia în sine, nu un sport sau o anume confruntare.
4. Nu cred că m-a impresionat vreodată un sportiv atît de mult.

Emil BRUMARU

1. Am jucat fotbal, am fost portar – aveam bune reflexe - sau bec, adică fundaş. Am mai jucat volei şi am făcut-o foarte bine: scoteam mingi prin rostogolire pe spate. Era spectaculos, se uitau fetele la mine...
2. Faptul că fotbaliştii au cele mai mişto femei. Sînt invidios pe ei.
3. Eram puşti cînd s-a transmis la radio meciul Bulgaria-România; i-am bătut cu 1-0 la ei acasă. Urmăresc însă toate meciurile Braziliei şi, bineînţeles, sporturile feminine, mai ales voleiul pe plajă. Îmi place, după ce marchează cîte un punct, cum se bat ele peste fund.
4. Una dintre surorile Williams, cea grasă, şi Lance Armstrong.

Neagu DJUVARA

1. Sport fac şi acum. În copilărie, la Sinaia, am făcut sky şi, mai tîrziu, mergeam în fiecare an cîte o lună în Alpii francezi. Tot în copilărie am învăţat să călăresc la nişte unchi de-ai mei de la ţară. În Africa, unde am trăit 23 de ani, am făcut călărie zilnic. Am înfiinţat chiar un club de echitaţie care la început avea numai doi cai şi care apoi a ajuns la 75 de cai.
2. Vînzarea şi cumpărarea fotbaliştilor. Îmi plăcea cînd echipele de fotbal aveau jucători naţionali.
3. Concursurile de bob de la Sinaia din tinereţea mea.
4. Boris Becker.

Nora IUGA

1. Am făcut înot la Şcoala de Înot de la Sibiu. Eram foarte bună. Pe la 17 ani puteam traversa Lacul Herăstrău dus-întors dintr-o suflare.
2. Nu-mi plac conflictele, acel frecuş al intereselor care, de fapt, există la toate nivelurile societăţii. Inclusiv în lumea scriitorilor.
3. Toate campionatele mondiale de fotbal, unde ţin cu Brazilia. Îmi amintesc un astfel de meci dintre Brazilia şi Anglia pe cînd bărbatul meu încă mai trăia. El ţinea cu Anglia, dar a învins Brazilia. Ce-a mai fost în familia noastră atunci!
4. Björn Börg, Boris Becker (cred că în spatele privirii sale atît de reci se ascundea un suflet emotiv), Beckenbauer şi, bineînţeles, Ruud Gullit, după care am fost înnebunită cînd juca la AC Milan.

Aurora LIICEANU

1. Am făcut floretă la Facultatea de Filozofie pentru că mă fascina acea întretăiere dintre un tip de mişcare artistică şi sport. De altfel, în copilărie, începînd cu clasa a V-a, mersesem cîţiva ani la o şcoală de balet. Am mai făcut şi sky.
2. Expresia colectivă, gregară a plăcerii, moda galeriilor şi a grupurilor mari. Topirea individului în mulţime mă sperie şi mă deranjează.
3. Olimpiada de la Atena, pentru felul în care grecii şi-au regizat simbolurile naţionale, o formă elegantă a nevoii moderne ca prin sport să se recupereze identitatea naţională.
4. Elisabeta Lipă şi Marius Urzică, pentru echilibru şi decenţa prezentării.


Nicolae MANOLESCU

1. Foarte multe, dar numai sporturi de pămînt: fotbal, handbal, volei, tenis şi atletism, mai exact, 100/200 m şi triplu-salt.
2. Caracterul de divertisment şi latura lui comercială exagerată. În general, nu cred că sportul are legătură cu comerţul. Comerţul falsifică sportul, vînzarea de jucători de fotbal fiind, de fapt, o vînzare de sclavi. Clubul este stăpînul lor.
3. Meciul din Liga Campionilor de acum cîţiva ani: Manchester United- Deportivo La Coruña, scor final 4-3.
4. Moser, handbalistul de la începutul anilor `60. Apoi urmează foarte mulţi: Pélé şi Dobrin, Pete Sampras şi Ilie Năstase, Bikila Adebe şi Carl Lewis, înotătorul Mark Spitz şi această extraordinară Elena Isinbaeva.

Angela MARINESCU

1. Mama mea a fost profesoară de Educaţie fizică şi campioană naţională la sky şi la înot.
Eu am făcut gimnastică la sol – eram cea mai bună din Arad -, înot şi volei.
2. Ridicarea ştachetei dincolo de posibilităţile omeneşti.
3. Nadia Comăneci cîştigînd la Montréal.
5. Ayrton Sena.

Mircea MARTIN

1. Am jucat volei şi fotbal, am făcut nataţie (de performanţă).
2. Cinismul, lipsa de cavalerism, mitocănia, vulgaritatea incomensurabilă, ziariştii sportivi care scriu şi vorbesc interminabil despre Becali şi Neţoiu etc.
3. Olimpiada de la Atena.
4. Cristi Chivu.

Dan C. MIHĂILESCU

1. Toată copilăria am fost fundaş sau portar, deşi toţi mă adorau ca arbitru. Jucam fotbal pe Şoseaua Giurgiului şi odată am fost chiar la o preselecţie la clubul Rapid, la maestrul Ureche. Mai tîrziu, mama s-a măritat cu antrenorul echipei de volei feminin al Fabricii de Ulei Muntenia. Am iubit apoi toată viaţa voleiul, dar nu am fost bun decît de ridicător, eram prea scund pentru a fi trăgător.
2. Temporizarea şi blaturile.
3. Meciul în care Pélé a dat un gol de la 18 m lobînd mingea peste zid şi lăsîndu-i pe toţi, adversari şi coechipieri, spectatori. Am visat acel gol de nenumărate ori. Ar mai fi şi finala Ligii Campionilor dintre AC Milan şi FC Liverpool de anul acesta.
4. Cel care tentează Everestul.

Andrei OIŞTEANU

1. Handbal, pe post de portar.
2. Mitocănia, xenofobia, vulgaritatea şi agresivitatea suporterilor pe stadioane. Nici conducătorii de cluburi nu stau mai bine la aceste capitole. De fapt, ei se crează şi se potenţează reciproc. Apariţia (şi supravieţuirea) în fotbalul românesc a unor indivizi de teapa lui Dragomir, Sechelariu, Becali etc. nu putea să aibă alt efect. S-a ajuns, totuşi, la un punct inacceptabil. Oricît de mitocani sînt, de pildă, suporterii din nucleul dur al galeriei echipei Steaua, ei au ajuns să ceară demisia “mîrlanului de Gigi Becali”. Mă mai deranjează faptul că, în general, jurnaliştii din presa sportivă ignoră această situaţie. Sînt întregi emisiuni sportive la TV în care se discută ore în şir dacă a fost ofsaid sau nu, daca a fost fault sau nu, dar nu se alocă nici un minut faptului că, pe stadioane, se huiduie imnul unei ţări străine, se scandează “Afară, afară/ Cu ungurii din ţară”, se afişează benere uriaşe cu textul “Un milion de ciori, o singură soluţie: Antonescu”, se răcnesc obscenităţi, se organizează bătăi cu poliţiştii şi jandarmii etc. etc. Aceste fapte nu există nici pentru conducerile cluburilor, nici pentru antrenori, nici pentru sportivi, nici pentru publiciştii de sport. Dacă nu declanşăm rapid o campanie naţională (un fel de “Coaliţia pentru un sport curat”), în care să fie implicaţi sportivi, ziarişti, formatori de opinie, organizaţii civice ş.a.m.d., ruina performanţelor etice ale sportului românesc va atrage după sine ruina performanţelor sportive. Deja acest fenomen este vizibil.
3. Atletismul, mai ales la olimpiade. Poate pentru că seamănă destul de mult cu tipul meu de activitate intelectuală: te antrenezi singur, neştiut de nimeni, timp de ani de zile, pentru o performanţă (sau un eşec) de cîteva minute.
4. Atletul american de culoare Jesse Owens. La Olimpiada de la Berlin, din 1936, „maimuţa” (cum îl numea propaganda nazistă) a spulberat teoriile naţional-socialiste privind superioritatea rasei ariene. Sub privirile turbate ale lui Hitler, el a cîştigat patru medalii de aur la toate probele la care a concurat.

Mihai OROVEANU

1. Am făcut atletism în lotul naţional, mai exact aruncarea cu ciocanul. Ca sporturi „adjuvante” am practicat haltere, lupte, tir, călărie şi paraşutism. De la acestea două din urmă am fost dat afară din cauza greutăţii. Am fost şi campion la rugby în naţionala de juniori, rugby-ul fiind pasiunea mea absolută.
2. Galeriile şi fotbaliştii, pentru că aleargă cu pieptul scos în faţă şi pe călcîie ca nişte comisari de poliţie.
3. Toate întrecerile de atletism.
4. Lia Manoliu şi Lance Armstrong.

Dan PERJOVSCHI
 
1. Înot şi sărituri în apă. La Sibiu. La Baia Populară. Cînd săream prost primeam de la antrenorul meu sas o nuia peste fund, cînd săream bine o tabletă de glucoză.
2. Cazinourile pictate, ca la Doroftei, pe spate.
3. Lance Armstrong.
4. Ladislau Bölöni.

Tia ŞERBĂNESCU

1. Am făcut handbal la Şcoala Sportivă nr. 2, unde l-am avut coleg pe Cristian Gaţu şi antrenor pe Frederic Spier. Am mai jucat şi tenis de cîmp.
2. Vulgaritatea, agresivitatea, violenţa.
3. Maratonul cîştigat de Lidia Şimon la Campionatul Mondial de Atletism de la Montréal din 2003. A fost o cursă senzaţională cap-coadă: pe ultimul km şi-a dat jos şapca, şi-a turnat apă în cap şi a ţîşnit printre cele două japoneze din faţa sa. A fost fantastic.
4. Ionela Tîrlea, tenismena Justine Hein-Hardenne, Leon Rotman, primul canoteur român care a cîştigat, la sfîrşitul anilor `50, două titluri olimpice, Iolanda Balaş, Nadia Comăneci, Cristian Gaţu şi Florea Dumitrache.

Mihai ŞORA

1. În liceu am făcut canotaj pe Bega. Am făcut şi înot, dar nu la modul profesionist. Acum merg pe jos între 5-10 km zilnic.
2. Exploatarea comercială. În tinereţea mea valoarea sportivilor nu se calcula în bani.
3. Finala Cupei Campionilor dintre Steaua şi Barcelona din 1986. A fost un meci extraordinar.
4. Ilie Năstase şi Helmut Duckadam.

a consemnat Marius CHIVU

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.