O meserie fără frontiere: gazetăria

25 noiembrie 2016
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Nu e foarte înţelept să te legi de gazetari. Am făcut-o de cîteva ori şi am fost amendat prompt şi nemilos… Am, poate, doar scuza că eu însumi pot fi calificat, pe o anumită latură a activităţii mele scriitoriceşti, drept gazetar şi că, deci, mă exprim „colegial”, adică oarecum dinlăuntrul breslei.

Pe de altă parte cred că ceea ce fac, uneori, nu e propriu-zis gazetărie, ci mai curînd un gen distinct de „publicistică”: comentariu, reacţie (uneori divagatorie) la evenimentul cotidian, pe scurt o simplă formă de participare, mai mult sau mai puţin literară, la viaţa comunităţii. În mintea mea, jurnalismul cu adevărat profesionist e altceva: culegere, verificare şi transmitere de informaţii, încercare de a înţelege şi explica situaţii concrete, stimularea unor reacţii lămuritoare din partea „forurilor competente”.

Jurnalistul ştie ce să întrebe şi pe cine să întrebe. De asemenea, el poate modera dezbateri între convorbitori de obedienţe diferite, ceea ce înseamnă că e înzestrat cu virtutea răbdării, cu abilitatea de a armoniza excesele verbale şi comportamentale ale invitaţilor săi, garantînd egalitatea şanselor de exprimare pentru toţi participanţii la dialog. (Mă refer, evident, la acei gazetari care lucrează în studiouri audio şi video). Oricum, jurnalistul nu se justifică doar ca „dirijor” al unei adunări de „simpatizanţi”.

Trebuie să recunosc că portretul-robot de mai sus nu se regăseşte prea des în întruchipările vii ale presei noastre. Pe scenă evoluează mai curînd specii noi, hibride, fără amplasament meşteşugăresc limpede, fără profil recognoscibil, fără definiţie, fără frontiere… Jurnalistul cunoaşte un spor de autoritate fără precedent, ceea ce îi conferă o libertate de mişcare în afara oricărei reguli şi o iradiere publică pe care pregătirea şi înzestrările lui nu o susţin întotdeauna. Hermann Hesse anticipase, profetic, această evoluţie, cînd vorbise de „epoca foiletonistică”. S-a umplut lumea presei scrise şi a televiziunilor de vedete fudule, care se socotesc îndreptăţite - uneori candid - să facă dirigenţie cu musafirii lor de prin platouri şi cu noi, cititori şi telespectatori cuminţi, „condamnaţi” să le suportăm dăscăleala. Evident că sunt şi ei oameni, că, deci, au dreptul să aibă păreri şi să le împărtăşească, dar, pe de altă parte, nu poţi da pe mîna oricui, a oricărei verişoare simpatice, a oricărui unchi sfătos, a oricărui vecin de palier, un microfon, o cameră de luat vederi şi un amplu timp de emisie.

Fenomenul nu e, de altfel, strict legat de gazetărie. Asistăm, în general, la un glisaj spectaculos al meseriilor: chirurgi care se fac primari, actori care devin lideri naţionali experţi în ”meandrele” ideologiei patriotice, critici literari care devin ”analişti politici” etc. Tot aşa, gazetari care devin profeţi, exponenţi infailibili ai adevărului şi dreptăţii, constructori de ficţiuni conspiraţioniste, predicatori umezi sau indignaţi, ”conştiinţe” luminate ale neamului, hermeneuţi subtili, îndelung antrenaţi în filosofia chibritului, preocupaţi neîncetat să te lase cu gura căscată: nu te-ai prins, n-ai înţeles nimic, nu ţi-a trecut niciodată prin cap ceea ce geniul lor bine întreţinut „la sală” (în sălile de lectură ale Bibliotecii Academiei de pildă) secretează zilnic, cu un subton de dispreţ pentru ”boii” din jur, care trăiesc degeaba. Te întrebi de unde a apărut această ”viitură” psihică. Sunt eroii ei nişte simpli veleitari care profită narcisist de ”tribuna” care le-a picat în poală? Sau  nişte inşi nefericiţi, cărora profesia lor de bază nu le-a dat suficiente satisfacţii? Sau victime clinice ale unui sindrom al misiunii, ale unei „chemări” miraculoase la o străveche luptă pentru salvarea patriei dacice? Simţi, oricum, îndărătul gesticulaţiei lor, tot soiul de vocaţii deviate: ambiţii scriitoriceşti, reverii politice, aspiraţii metafizice, postùri iniţiatice, de „guru” prepotent, proiecte haiduceşti…

Fapt e că am obosit să fiu agresat de performanţa ubicuă a unor inşi care se cred datori şi pregătiţi să mă lumineze cu forţa. Îi rog, prieteneşte, să mă (ne) lase în pace! Să nu-şi mai înceapă emisiunile cu ţanţoşe conferinţe introductive, în timp ce invitaţii aşteaptă, pe margine, să le vină rîndul Să nu mai invite la emisiunile lor doar personaje de aceeaşi părere cu ei. Iar dacă vreunul e de altă părere să nu-l execute propagandistic, în cor cu ceilalţi ”comilitoni”. În general, să o lase mai încet cu expunerea convingerilor proprii, căci rolul lor nu e să mă îndoctrineze, sau să-mi vîndă opţiunile lor, ci să mă ajute să gîndesc pe cont propriu, pe baza informaţiei livrate de ei. Nu-mi plac nici cei care se joacă lacrimogen în zona „sufleţelului”, alegînd subiecte de telenovelă cu transparent substrat politic (anti-Cioloş, sau anti-Soros, sau anti-Bruxelles, sau anti-americani, sau anti-străini, sau anti-„ai lor” şi pro-„ai noştri”). În fond, nu înţeleg de unde îşi iau unii şi alţii dreptul de a mă dădăci.

Publicistică şi propagandă pentru diverse idei politice au făcut şi Eminescu, şi Caragiale, şi Goga, şi Arghezi, şi Iorga, şi Titu Maiorescu şi alţii din aceeaşi tagmă. Dar aveau în numele a ce să vorbească! Erau ”copţi” în profesia lor de bază, căliţi în schimbul competent de idei, notorii pentru isprăvile lor culturale şi civice. Dar domnii care mă iau la horă zi de zi cine sunt de fapt? Cine le-a dat mandat să peroreze edificator seară de seară? Nu exclud ca unii să fie de bună credinţă. Dar chiar şi lor le-ar prinde bine să reflecteze mai potolit la propria anvergură şi la propria îndreptăţire. Nu toţi suntem făcuţi să educăm naţiunea. Şi să avem mereu dreptate. Numai smintiţii au mereu dreptate. Şi unii forumişti.

Uneori, am impresia că marile figuri ale gazetăriei autohtone sunt nişte forumişti care au scăpat, în sfîrşit, în arena publică, au semnat cu numele lor adevărat şi au obţinut notorietatea la care jinduiau de mult în semi-obscuritate. Foarte bine! E democraţie! Dar o democraţie care nu se susţine prin pricepere dovedită şi prin merit alunecă, periculos, spre inflaţia tupeului şi spre suveranitatea arbitrară a lui „Oricine”. Gazetăria ar trebui, cred, să-şi propună ca ţel şi înlocuirea lui „Oricine” prin „Cineva”, a amorfului prezumţios prin ierarhie testabilă, a agitaţiei egalitare prin calmul discernămîntului. Altfel, ea nu va face decît să adauge dezordinii generale o poluare sonoră în plus, o confuzie suplimentară. Va transforma opinia privată în doctrină obligatorie. Doamne fereşte!

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

cruce crestinism religie gay lgbt homosexsualitate shutterstock 1941144799 jpg
Curtea Supremă a SUA a decis că elevii pot refuza, din motive religioase, participarea la ore în care li se citesc povești LGBTQ
Elevii din SUA au dreptul să nu participe la ore în în care li se citesc povești cu personaje gay sau transgender, din motive religioase, în urma unei decizii luată de Curtea Supermă.
china sua jpeg
China și SUA confirmă un acord comercial important: Exporturi de pământuri rare și relaxarea restricțiilor tehnologice
China și Statele Unite au dezvăluit vineri detalii ale unui cadru comercial care urmează să ușureze exporturile de pământuri rare și să reducă o parte din restricțiile tehnologice dintre cele două țări.
tren cale ferata adobestock jpg
Cinci trenuri cu călători, blocate din cauza furtunii violente. Copaci căzuți pe calea ferată, iar în unele zone linia a rămas fără electricitate
Cinci trenuri de călători au fost blocate vineri, 27 iunie 2025, din cauza unei furtuni violente, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate (CFR). O echipă a fost mobilizată pentru a interveni în zonele afectate, iar circulația feroviară urmează să fie reluată în cel mai scurt timp.
image png
Plaja secretă din Grecia pe care toți românii trebuie s-o viziteze măcar o dată în viață! A intrat în topul celor mai bune din lume
Din ce în ce mai mulți turiști optează pentru destinațiile de coastă europene, în căutarea celor mai frumoase plaje și piesaje desprinse din filme. Există însă o plajă europeană numită plaja „unică” din Europa, iubită de britanici și considerată „una dintre cele mai bune din lume”.
image png
Cine erau „arapii” din zona Dobrogei. Cum au ajuns în România și de ce au vrut să lupte la Mărășești
Pe cât de amplă este istoria României, pe atât de puține aspecte sunt cunoscute. Nu mulți își mai amintesc de faptul că aceasta nu a fost atât de omogenă pe cât pare, deoarece și-au făcut loc, fie și temporar, oameni de alte rase și etnii, printre care africani și asiatici. De cele mai multe ori, ac
diana buzoianu 8034740 Mediafax Foto Andreea Alexandru jpg
Cine sunt cei doi consilieri onorifici numiți de ministrul Diana Buzoianu. „Și-au dedicat cariera protejării mediului încojurător”
, ministrul Mediului, a anunțat că i-a numit în calitate de consilieri onorifici pe Laura Bouriaud și Florin Stoican, „amândoi profesioniști care și-au dedicat cariera protejării mediului încojurător”.
Alin Gălățescu, vacanță cu fiica la rude, după un maraton de evenimente de fashion
Alin Gălățescu, vacanță cu fiica la rude, după un maraton de evenimente de fashion
Alin Gălățescu are o vară plină de evenimente pe fashion.
ultima vanatoare a  lui ceausescu jpg
Animalul rar adus în România de Ceaușescu: Cântărește zeci de kilograme, seamană cu berbecul și poate ataca oameni
Pasiunea obsesivă pentru vânătoare a liderului comunist Nicolae Ceaușescu nu s-a rezumat doar la partide fastuoase și colecții impresionante de trofee.
camioane germane incendiate foto x jpeg
Rusia, suspectată de sabotaj după incendierea camioanelor armatei germane
Autoritățile germane investighează un posibil act de sabotaj, cu Rusia în centrul suspiciunilor, după ce mai multe camioane militare au fost incendiate intenționat la Erfurt.