O dat─â pentru totdeauna

17 martie 2014
Cum se rateaz─â o dezbatere jpeg

Nu m─â simt ├«ndemnat s─â m─â justific sau s─â m─â explic, dinaintea unor calomniatori harnici care, m├«na┼úi de rea-credin┼ú─â, ur─â, partizanat orb, sau ÔÇ×ordine de susÔÇŁ, ├«n┼úeleg s─â m─â ├«ncondeieze grosolan, de c├«te ori au ocazia, pe forumuri sau pe unele posturi de televiziune.

Dar le sunt, poate, dator, celor care m─â onoreaz─â cu

, cu unele l─âmuriri, astfel ├«nc├«t imaginea lor despre mine s─â fie nu strict ├«ng─âduitoare sau idolatr─â, ci pur ┼či simplu corect─â. Voi oferi, deci, ├«n cele ce urmeaz─â, c├«teva rapide clarific─âri cu privire la ÔÇ×capetele de acuzareÔÇŁ ale ÔÇ×procesuluiÔÇŁ meu. O dat─â pentru totdeauna!

C├«ndva, ├«n 1981 cred, am participat la primele dou─â dintr-o lung─â serie de conferin┼úe pe tema ÔÇ×medita┼úiei transcendentaleÔÇŁ. Conferin┼úele erau g─âzduite la Institutul de Psihologie al Academiei Rom├óne ┼či aveau un caracter public. Mi s-au p─ârut neinteresante, drept  care am suspendat frecventarea ├«ntregului program. Dup─â vreun an, am fost abordat de un lucr─âtor al Securit─â┼úii - cel ÔÇŁarondatÔÇŁ trebilor culturale ÔÇô care m-a ├«ntrebat dac─â am fost de fa┼ú─â la conferin┼úele cu pricina. Am confirmat, fire┼čte, de┼či episodul disp─âruse, aproape, din memoria mea. Interlocutorul meu m-a informat c─â am gre┼čit ┼či c─â gre┼čeala mea va avea consecin┼úe. Nu l-am luat prea ├«n serios, dar am aflat cur├«nd c─â omul ┼čtia ce spune. Institutul de Psihologie a fost desfiin┼úat, sute de cercet─âtori, arti┼čti ┼či profesori au r─âmas f─âr─â slujb─â, a ie┼čit ditamai scandalul, pe baza unui scenariu absurd, ├«n care se vorbea de  ├«nalt─â tr─âdare, subversiune ├«mpotriva ordinii socialiste etc. 

├Än ce m─â prive┼čte, am fost ÔÇŁexecutatÔÇŁ ├«ntr-o ampl─â ┼čedin┼ú─â la locul de munc─â, dat afar─â din ├«nv─â┼ú─âm├«nt (eram lector universitar la Institutul de Arte Plastice ÔÇ×Nicolae GrigorescuÔÇŁ), dat afar─â din partid (contemporanii ├«┼či vor reaminti, probabil, ca ÔÇ×a fi dat afar─â din partidÔÇŁ era mai r─âu dec├«t a nu fi fost niciodat─â membru de partid) ┼či pus sub interdic┼úia de a publica. Mi s-a oferit, ca solu┼úie de subzisten┼ú─â, un post de muncitor necalificat la o fabric─â de sticl─â. So┼úia mea, care m─â ├«nso┼úise la Institutul de Psihologie, a fost ┼či ea dat─â afar─â din slujb─â ┼či ÔÇ×invitat─âÔÇŁ s─â ocupe un post de muncitor necalificat la fabrica de ciorapi ÔÇ×AdesgoÔÇŁ. Eram, a┼čadar, ├«n situa┼úia de a nu ne putea ├«ntre┼úine, risc├«nd, totdat─â, dac─â refuzam ÔÇ×oferteleÔÇŁ de serviciu amintite, s─â c─âdem sub culpa de ÔÇ×parazitismÔÇŁ. Am dat Ministerul ├Änv─â┼ú─âm├«ntului ├«n judecat─â. Am pierdut. Am cerut diferite audien┼úe. Un tovar─â┼č de la prim─ârie m-a ├«ndemnat s─â fac un memoriu c─âtre ┼čeful statului. Ajutat de un unchi mai rodat ca mine ├«n birocra┼úia lingvistic─â a unui astfel de document, l-am f─âcut. ÔÇ×Nu e suficientÔÇŁ- a observat cel de la prim─ârie. ÔÇ×Ad─âuga┼úi o anex─âÔÇŁ. Am ad─âugat. Aceste dou─â ├«nscrisuri sunt numite ast─âzi, de binevoitorii mei, ÔÇ×scrisoriÔÇŁ slugarnice c─âtre Ceau┼čescu. Evident, ele aveau toate tarele limbajului de lemn al epocii. M─â disculpam de acuza┼úiile de subminare a statului, declaram c─â vreau s─â-mi fac, ├«n continuare, meseria, ├«mi afirmam cumin┼úenia ┼či zelul patriotic. Nu sunt deloc m├«ndru de a fi semnat acest text. Am scuza situa┼úiei-limit─â ├«n care m─â aflam, dar gestul r─âm├«ne unul de compromis. Singurul, totu┼či, de care m─â fac vinovat ├«n ├«ntreaga perioad─â a coexisten┼úei  mele cu regimul. (Constat, ├«n acela┼či timp, c─â autori notorii de jenante omagii publice adresate familie Ceau┼čescu au beneficiat ┼či beneficiaz─â de un regim mult mai ├«ng─âduitor dec├«t am─âr├«tele mele ÔÇŁscrisoriÔÇŁ care, de altfel, n-au avut nici un efect). 

Una din acuza┼úiile care mi se f─âceau ├«n timpul procesului ┼či al ÔÇ×demasc─ârilorÔÇŁ prin care am trecut era aceea c─â a┼č fi t─âinuit participarea mea la conferin┼úele ÔÇ×transcendentalilorÔÇŁ. Este motivul pentru care, ├«n memoriul meu, am relatat, drept contra-argument , faptul de a fi recunoscut, dinaintea unui lucr─âtor al securit─â┼úii, prezen┼úa mea ├«n sal─â, la data respectiv─â (vezi mai sus). Dar nu eu m─â dusesem s─â ÔÇ×raportezÔÇŁ asta. R─âspunsesem strict la un ÔÇ×interogatoriuÔÇŁ. Ei bine, acest pasaj al memoriului meu a devenit dovada peremptorie c─â am livrat informa┼úii Securit─â┼úii, c─â, pe scurt, am fost un docil colaborator, chiar dac─â unul neconven┼úional, de vreme ce, recunosc├«nd c─â am participat la ┼čedin┼úele de la psihologie, comiteam o dela┼úiune ├«mpotriva mea ├«nsumiÔÇŽ Am relatat, de altfel, toate acestea ┼či cu alte ocazii. Pentru detalii, se poate citi interviul dat Mirelei Corle┼úean (Evenimentul Zilei, 29 sept. 2010), reluat ├«n  ultimul meu volum (ÔÇ×Din vorb─â-n vorb─âÔÇŁ, Humanitas, 2013). ├Än acela┼či volum, am reprodus ┼či un alt interviu, pe aceea┼či tem─â, acordat Doinei Jela. Nu mai am nimic de ad─âugat. 

                     

N-am fost membru ├«n nici un partid post-revolu┼úionar, n-am solicitat niciodat─â un post de demnitar ┼či n-am ├«ntreprins niciodat─â nimic pentru a ajunge ├«ntr-o pozi┼úie de putere. ├Än furor-ul ÔÇ×revolu┼úieiÔÇŁ, am fost propus ministru al Culturii de Mircea Dinescu. Din dorin┼úa de a reveni la meserie, am demisionat dup─â doi ani, de┼či mi se ceruse s─â r─âm├«n. La Externe, am ajuns de azi pe m├«ine, ├«n decembrie 1997, ca solu┼úie de ├«nlocuire a demisionarului Adrian Severin. Propunerea a venit din partea lui Petre Roman. ┼×i de la Externe am demisionat, dup─â numai jum─âtate de mandat, m├«nat de aceea┼či nevoie de a m─â ├«ntoarcere la ale mele. ├Än CNSAS, m-a convins s─â intru tot Mircea Dinescu. ┼×i de acolo am plecat prin demisie. ├Än sf├«r┼čit, Traian B─âsescu (iar─â┼či la sugestia poetului) m-a invitat s─â accept func┼úia de consilier. Am p─âr─âsit-o dup─â patru luni. ├Änc├«t ideea c─â am fost coco┼úat mereu ├«n pozi┼úii de v├«rf pe baz─â de manevre oculte, de lingu┼čeli, n─ârav  sau poft─â de privilegii, este o fic┼úiune venit─â, nu o dat─â, de la exponen┼úi ┼či sus┼úin─âtori ai unor personaje care chiar cu asta se ocup─â: cu dob├«ndirea ┼či p─âstrarea puterii, ca ┼či cu ÔÇ×valorificareaÔÇŁ ei lucrativ─â.

Bilan┼úul ministeriatelor mele n-o fi cine ┼čtie ce, dar nu m-am ocupat, totu┼či, numai de ecleruri ┼či omlete. M─â flatez de a fi ├«nfiin┼úat Muzeul ┼ó─âranului Rom├ón, Editura Humanitas, Institutul de Studii Orientale (distrus ulterior) sau Casa de Film a Ministerului Culturii, cu Lucian Pintilie ca director. Am reinstituit Comisia Monumentelor Istorice, am redeschis, dupa mul┼úi ani de ├«ntrerupere, Festivalul ┼či Concursul ÔÇ×George EnescuÔÇŁ, am oferit direc┼úia Teatrului Na┼úional marelui regizor Andrei ┼×erban, am organizat prima expunere a operelor rom├óne┼čti ale lui Br├óncu┼či ├«n Statele Unite etc. Sub mandatul meu de la Externe, s-a decis ├«nceperea negocierilor de aderare a Rom├óniei la Uniunea European─â (Helsinki, 1999), s-a ob┼úinut pre┼čedin┼úia OSCE ┼či s-a accelerat cursa integr─ârii ├«n NATO datorit─â strategiei de politic─â extern─â adoptat─â de Pre┼čedin┼úie ┼či MAE ├«n timpul crizei Kosovo.    

        

Antena 3 a citat abundent dintr-un text al meu scris ├«n 1990. Textul era invocat ÔÇô ├«n emisiune - ca fiind un atac la adresa demonstran┼úilor din Pia┼úa Universit─â┼úii. O prob─â ÔÇô a c├«ta? ÔÇô de neonestitate. ├Än realitate, e vorba de discursul pe care l-am ┼úinut cu ocazia ├«ncheierii lucr─ârilor CPUN ┼či care se adresa membrilor CPUN prezen┼úi ├«n sal─â, admonesta┼úi, laolalt─â cu to┼úi politicienii momentului, pentru felul confuz ┼či zgomotos ├«n care ├«n┼úelegeau s─â fac─â politic─â, ├«nc─â marca┼úi de duhul ceau┼čismului. Nici o leg─âtur─â cu Pia┼úa Universit─â┼úii. C├«t despre Pia┼ú─â, reamintesc cititorilor c─â Ministerul Culturii (urmat de Ministerul ├Änv─â┼ú─âm├«ntului) a fost singurul organism guvernamental care, dup─â venirea minerilor, a dat un comunicat de distan┼úare fa┼ú─â de violen┼úele petrecute ├«n strad─â. De asemenea, Ministerul Culturii a finan┼úat singurul documentar corect despre Pia┼úa Universit─â┼úii (regia: Stere Gulea), f─âr─â echivalent p├«n─â ├«n momentul de fa┼ú─â.

B─ânuiesc c─â dl. Petre Roman are lucr─ârile lui Adorno pe noptier─â. Dac─â ar fi r─âsfoit-o pe cea intitulat─â ÔÇ×Minima MoraliaÔÇŁ, ar fi v─âzut c─â ├«ntre cartea filosofului german ┼či cartea mea nu exist─â nicio leg─âtur─â. Titlul e, ├«nt├«mpl─âtor, acela┼či. Dar ÔÇ×minima moraliaÔÇŁ e o locu┼úiune latin─â (aleas─â de mine prin raportare la ÔÇ×Magna MoraliaÔÇŁ aristotelic─â, a┼ča cum ar─ât ├«n prefa┼ú─â), asupra c─âreia nu exist─â monopol. Dac─â a┼č scrie o lucrare pe care a┼č intitula-o ÔÇŁEvrika!ÔÇŁ nu mi s-ar putea repro┼ča c─â l-am plagiat pe ArhimedeÔÇŽ  

                     

Aici m─â declar vinovat. C├«nd am ceva de obiectat, nu ┼úin cont de ierarhii. Observ, totu┼či, c─â nu am criticat pe nimeni dintre cei cu care am avut de a face, recurg├«nd la arsenalul grotei. N-am f─âcut pe nimeni bou, prost ┼či porc.

de care a┼č fi beneficiat de pe urma carierismului meu multilateral. Precizez, pentru cei care ├«┼či ├«nchipuie c─â am fost coco┼úat non-stop ├«n v├«rful piramidei, c─â, din 25 de ani post-revolu┼úionari, n-am lucrat ├«n serviciul public dec├«t opt. ├Än leg─âtur─â cu orice alte (pre┼úioase) venituri ┼či avantaje dob├«ndite pe c─âi ÔÇ×impureÔÇŁ, a┼čtept detalii, cifre, probe.     

       

vorbind, m─â dau b─âtut: sunt gras, ur├«t, poate nu prea rom├ón, am ochi bulbuca┼úi ┼či m─ân├«nc toat─â ziua, pe banii contribuabililor, ecleruri ┼či omlete.

Era fatal ca metehnele mele s─â fie transferate ┼či asupra unor membri ai familiei. A┼ča s-a n─âscut legenda racol─ârii so┼úiei mele de c─âtre serviciile noastre de informa┼úii. Dosarul de la CNSAS (invocat doar par┼úial de anali┼čtii vigilen┼úi) dovede┼čte, ├«ntr-adev─âr, c─â s-a ├«ncercat o asemenea racolare, ceea ce se ├«nt├«mpla, de regul─â, cu to┼úi cei  care plecau la studii ├«n str─âin─âtate (era vorba de o t├«n─âr─â de 18 ani). Citit p├«n─â la  cap─ât, acela┼či dosar arat─â ├«ns─â c─â racolarea a fost ratat─â ┼či c─â numitei Catrinel Ple┼ču nu i se poate imputa nici o urm─â de activitate informativ─â.       

                

├Änainte de a ├«ncheia, ┼úin s─â mul┼úumesc tuturor acelora care, ├«n zilele din urm─â, mi-au dat calde semne de solidaritate. M-am sim┼úit adesea stingherit de tapajul n─âscut, f─âr─â voia mea, ├«n jurul unei nefericite seri la un post de televiziune. Dar, de fapt, nu despre mine e vorba. Ci despre atmosfera moral─â ┼či profesional─â a unei ┼ú─âri, ├«n care bunul gust, bunul sim┼ú, onestitatea, meseria, comportamentul civilizat ┼či respectul pentru valori stau sub amenin┼úarea unor g─â┼čti de neispr─âvi┼úi, de netrebnici, de mercenari rudimentari: oameni cu preg─âtire precar─â, oameni care nu se pot recomanda prin nici o isprav─â, ├«n nici un domeniu; guralivi, prost crescu┼úi, incul┼úi, domina┼úi de resentiment, instincte brutale ┼či interes privat. Avem de ce s─â ne temem. 

Citi╚Ťi textul integral pe

00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.