Nu e vina mea!

10 decembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

Trăim într-o societate în care neasumarea greșelilor este la ordinea zilei. Pare că niciodată noi nu sîntem vinovați de nimic. Ceilalți au comis-o. Dar nici ceilalți nu vor recunoaște vreo vină. Și așa devenim campioni la sportul aruncării pisicii moarte în curtea vecinului. Ce înseamnă, așadar, asumarea și, dacă vorbim la nivel de societate, de ce vorbim mai degrabă despre o cultură a neasumării? De ce este atît de greu să recunoști cînd ai greșit?

Dacă ar fi să creionăm o definiție foarte scurtă a asumării, aceasta este un exercițiu de responsabilitate, în care admit că o parte semnificativă din ceea ce se întîmplă a fost declanșată, susținută sau provocată de mine, că deciziile pe care le-am luat au rănit pe alții (și pe mine) și că eu pot face ceva pentru a îmbunătăți lucrurile. Și aceasta pentru că singurul element din orice ecuație asupra căruia pot acționa sînt eu. E o marcă a maturității emoționale, relaționale, sociale.

Cultura neasumării, la nivel de societate, ne transformă oare într-o societate de oameni imaturi, o societate cu imaturități relaționale și valorice? De ce trăim, după atîta vreme, încă o democrație imatură?

Într-o societate ca a noastră, unde este inadmisibil să greșești, în care am fost aproape toți elevi cu fobia creionului roșu, în care a greși era echivalent cu a nu fi suficient de bun, de inteligent sau capabil, neasumarea greșelii este o consecință naturală, un mod de a supraviețui. Fuga de responsabilitate este cea mai rapidă cale pe care am învățat-o spre a scăpa de disconfortul și de durerea tehnicilor bine intenționate dar crude de „motivare”. Am fost certați, scoși în fața clasei, umiliți, demontați – toate în ideea că astfel ne vom învăța minte și vom deveni mai buni. Pînă cînd am ieșit de pe băncile școlii și din casa părintească, am ajuns la concluzia că lumea nu ne iartă nimic. Acceptarea, empatia, asumarea responsabilității nu sînt valori proeminente în societatea românească. Greșeala de a fi uman, de a comite o eroare într-un anumit domeniu, devine echivalentă cu eșecul pe toate planurile. Greșești profesional, ești anulat și personal. Greșești într-un context social, ești desființat ca persoană, dezumanizat.

Așa că ajungem să ne apărăm cu vehemență greșelile, pentru că ne e frică de o judecată aspră și preferăm să fugim decît să suportăm consecințele, considerînd fuga cea mai bună soluție de a ne delimita de efectele pe care un eșec le poate avea asupra noastră. Credem că un eșec ne anulează pentru că nu am fost învățați, și nici nu sîntem capabili să face distincție între ceea ce înseamnă valoarea personală și cea profesională. Pentru mulți dintre noi, un eșec într-un anumit context anulează ceea ce reprezint eu ca persoană, în totalitate.

Există și o presiune socială care să ne facă să fugim de responsabilitate? Sîntem răi cu cei care greșesc?

Cred că nu vorbim doar despre o presiune, ci și despre un fenomen care se numește „eroare fundamentală de atribuire”: dacă eu am avut un eșec, încerc să-l atribui unor cauze exterioare. Profesorul are ceva cu mine, șeful mă discreditează, colegii mă sabotează. Dar dacă o altă persoană are un eșec, aceluia îi atribui automat cauze interioare: e prost, nu se pricepe, nu a fost capabil.

În cazul succesului, atribuirea funcționează în sens invers. Dacă eu am un succes, acesta se datorează cauzelor interioare: am reușit pentru că sînt deștept, am standarde, m-am zbătut. Dacă celălalt are succes, acesta revine cauzelor externe: a avut pile, a avut noroc, s-a „descurcat”.

Acest tip de discurs pe care îl propagăm în mod constant ne servește ca să acopere teama fundamentală că atunci cînd ceva nu mi-a reușit sînt desființat, drept urmare nu mai am nimic care să mă facă în mod inerent valoros.

A nu-ți asuma este în primul rînd o fugă. Atît de consecințe, cît și de imaginea pe care o vezi în oglindă cînd te gîndești la ce s-a întîmplat. Să fii capabil să asumi ce ai spus sau ai făcut la un moment dat, să recunoști că ai greșit, dar mai ales să înțelegi consecințele greșelii tale, faptul că acesta a rănit pe cineva, această asumare cere o anumită formă de stabilitate interioară. E ca și cum trebuie să ridici o greutate foarte mare – trebuie să fii foarte stabil pe picioare ca să reușești să o ții deasupra capului. Să îți asumi o greșeală nu înseamnă doar o recunoaștere verbală, ci conștientizarea că, dacă tu ai greșit, tu ești și cel mai în măsură să îndrepți greșeala.

Vorbim despre o componentă socială și una culturală a asumării. Cea socială ține de modelele pe care le ai în jurul tău, de oameni care își asumă responsabilitatea și fac ceva pentru ca lucrurile să se schimbe și eventual nu li se întîmplă nimic rău atunci cînd își asumă greșelile. Dacă însă lîngă tine ai exemple de oameni care au fost puși la zid, dacă judecata negativă e radicală pentru lucruri mărunte, cu atît mai mult vei intra în această schemă de protecție, a neasumării.

Componenta culturală nu e nici ea propice pentru ca sămînța asumării să se dezvolte în noi. Ca popor, noi supunem unei judecăți aspre orice greșeală, dar justificăm la nesfîrșit propriile derepaje.

Nu avem destul exercițiu nici în a accepta asumarea cuiva; nu știm nici să ne asumăm, dar nici să acceptăm scuzele cuiva. Dacă cineva își cere scuze există două reacții tipice. Prima: o iertare exagerată prin care îmi neg și eu dreptul de a fi suferit, pentru că mă simt inconfortabil cînd cineva își cere scuze. Nu vrem să-l facem pe acela care se scuză să se simtă „prost”,  ajungînd să ne fie practic milă de cel care ne-a făcut un rău. A doua reacție este total opusă: cînd am adunat atît de multe resentimente, orice ar spune și ar face cel care încearcă să-și asume greșeala, izbucnesc. Lovesc și mai tare, și continui să reproșez.

Să nu confundăm asumarea cu justificarea. A-ți asuma nu înseamnă să îți pui cenușă în cap și atît. Și nici să-ți iei asupra ta mai multă vină decît ai în realitate. Asumarea este o caracteristică a omului responsabil, care își poate recunoaște vina, în mod real și fără teamă. A-ți asuma înseamnă pînă la urmă conștientizarea corectă a greșelii, implicațiile, dar și angajarea de a o repara. A-ți asuma este o parte dintr-un nesfîrșit proces de învățare.

La nivel macro schimbările și tendințele se creează strop cu strop. Fiecare bucățică pe care o aduce fiecare contează. Nu putem face inginerie socială și să transformăm România peste noapte într-o societate responsabilă, dar ne putem asigura că oamenii din jurul nostru primesc de la noi șansa să-și asume responsabilitatea într-un climat cît mai lipsit de prejudecăți, de acuze și reproșuri vehemente, un climat orientat pe refacere și construire. Doar așa se propagă schimbarea. Căci realitățile mari sînt construite din realitățile mici, din modul cum reacționăm unii față de ceilalți.

 a consemnat Stela GIURGEANU

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

sarmale freepik jpg
Rețeta tradițională de sarmale folosită de gospodinele din Maramureș! Vor fi perfecte pentru masa de Crăciun
Deja ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar mulți dintre noi ne vom dori să pregătim sarmalele într-un mod cât mai tradițional și mai gustos! Din fericire, rețeta folosită de gospodinele din Maramureș este perfectă în acest scop!
bilet avion jpeg
Zboruri deasupra Rusiei: companiile aeriene chineze câștigă piața, cele europene pierd. Cu cât s-au scumpit biletele de avion
Zborurile europene către China au devenit mai lungi, mai scumpe și chiar mai greu de găsit, pe măsură ce tot mai multe companii aeriene anulează rute — dar companiile aeriene chineze nu se confruntă cu astfel de probleme.
AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.