Nu e vina mea!

10 decembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

Trăim într-o societate în care neasumarea greșelilor este la ordinea zilei. Pare că niciodată noi nu sîntem vinovați de nimic. Ceilalți au comis-o. Dar nici ceilalți nu vor recunoaște vreo vină. Și așa devenim campioni la sportul aruncării pisicii moarte în curtea vecinului. Ce înseamnă, așadar, asumarea și, dacă vorbim la nivel de societate, de ce vorbim mai degrabă despre o cultură a neasumării? De ce este atît de greu să recunoști cînd ai greșit?

Dacă ar fi să creionăm o definiție foarte scurtă a asumării, aceasta este un exercițiu de responsabilitate, în care admit că o parte semnificativă din ceea ce se întîmplă a fost declanșată, susținută sau provocată de mine, că deciziile pe care le-am luat au rănit pe alții (și pe mine) și că eu pot face ceva pentru a îmbunătăți lucrurile. Și aceasta pentru că singurul element din orice ecuație asupra căruia pot acționa sînt eu. E o marcă a maturității emoționale, relaționale, sociale.

Cultura neasumării, la nivel de societate, ne transformă oare într-o societate de oameni imaturi, o societate cu imaturități relaționale și valorice? De ce trăim, după atîta vreme, încă o democrație imatură?

Într-o societate ca a noastră, unde este inadmisibil să greșești, în care am fost aproape toți elevi cu fobia creionului roșu, în care a greși era echivalent cu a nu fi suficient de bun, de inteligent sau capabil, neasumarea greșelii este o consecință naturală, un mod de a supraviețui. Fuga de responsabilitate este cea mai rapidă cale pe care am învățat-o spre a scăpa de disconfortul și de durerea tehnicilor bine intenționate dar crude de „motivare”. Am fost certați, scoși în fața clasei, umiliți, demontați – toate în ideea că astfel ne vom învăța minte și vom deveni mai buni. Pînă cînd am ieșit de pe băncile școlii și din casa părintească, am ajuns la concluzia că lumea nu ne iartă nimic. Acceptarea, empatia, asumarea responsabilității nu sînt valori proeminente în societatea românească. Greșeala de a fi uman, de a comite o eroare într-un anumit domeniu, devine echivalentă cu eșecul pe toate planurile. Greșești profesional, ești anulat și personal. Greșești într-un context social, ești desființat ca persoană, dezumanizat.

Așa că ajungem să ne apărăm cu vehemență greșelile, pentru că ne e frică de o judecată aspră și preferăm să fugim decît să suportăm consecințele, considerînd fuga cea mai bună soluție de a ne delimita de efectele pe care un eșec le poate avea asupra noastră. Credem că un eșec ne anulează pentru că nu am fost învățați, și nici nu sîntem capabili să face distincție între ceea ce înseamnă valoarea personală și cea profesională. Pentru mulți dintre noi, un eșec într-un anumit context anulează ceea ce reprezint eu ca persoană, în totalitate.

Există și o presiune socială care să ne facă să fugim de responsabilitate? Sîntem răi cu cei care greșesc?

Cred că nu vorbim doar despre o presiune, ci și despre un fenomen care se numește „eroare fundamentală de atribuire”: dacă eu am avut un eșec, încerc să-l atribui unor cauze exterioare. Profesorul are ceva cu mine, șeful mă discreditează, colegii mă sabotează. Dar dacă o altă persoană are un eșec, aceluia îi atribui automat cauze interioare: e prost, nu se pricepe, nu a fost capabil.

În cazul succesului, atribuirea funcționează în sens invers. Dacă eu am un succes, acesta se datorează cauzelor interioare: am reușit pentru că sînt deștept, am standarde, m-am zbătut. Dacă celălalt are succes, acesta revine cauzelor externe: a avut pile, a avut noroc, s-a „descurcat”.

Acest tip de discurs pe care îl propagăm în mod constant ne servește ca să acopere teama fundamentală că atunci cînd ceva nu mi-a reușit sînt desființat, drept urmare nu mai am nimic care să mă facă în mod inerent valoros.

A nu-ți asuma este în primul rînd o fugă. Atît de consecințe, cît și de imaginea pe care o vezi în oglindă cînd te gîndești la ce s-a întîmplat. Să fii capabil să asumi ce ai spus sau ai făcut la un moment dat, să recunoști că ai greșit, dar mai ales să înțelegi consecințele greșelii tale, faptul că acesta a rănit pe cineva, această asumare cere o anumită formă de stabilitate interioară. E ca și cum trebuie să ridici o greutate foarte mare – trebuie să fii foarte stabil pe picioare ca să reușești să o ții deasupra capului. Să îți asumi o greșeală nu înseamnă doar o recunoaștere verbală, ci conștientizarea că, dacă tu ai greșit, tu ești și cel mai în măsură să îndrepți greșeala.

Vorbim despre o componentă socială și una culturală a asumării. Cea socială ține de modelele pe care le ai în jurul tău, de oameni care își asumă responsabilitatea și fac ceva pentru ca lucrurile să se schimbe și eventual nu li se întîmplă nimic rău atunci cînd își asumă greșelile. Dacă însă lîngă tine ai exemple de oameni care au fost puși la zid, dacă judecata negativă e radicală pentru lucruri mărunte, cu atît mai mult vei intra în această schemă de protecție, a neasumării.

Componenta culturală nu e nici ea propice pentru ca sămînța asumării să se dezvolte în noi. Ca popor, noi supunem unei judecăți aspre orice greșeală, dar justificăm la nesfîrșit propriile derepaje.

Nu avem destul exercițiu nici în a accepta asumarea cuiva; nu știm nici să ne asumăm, dar nici să acceptăm scuzele cuiva. Dacă cineva își cere scuze există două reacții tipice. Prima: o iertare exagerată prin care îmi neg și eu dreptul de a fi suferit, pentru că mă simt inconfortabil cînd cineva își cere scuze. Nu vrem să-l facem pe acela care se scuză să se simtă „prost”,  ajungînd să ne fie practic milă de cel care ne-a făcut un rău. A doua reacție este total opusă: cînd am adunat atît de multe resentimente, orice ar spune și ar face cel care încearcă să-și asume greșeala, izbucnesc. Lovesc și mai tare, și continui să reproșez.

Să nu confundăm asumarea cu justificarea. A-ți asuma nu înseamnă să îți pui cenușă în cap și atît. Și nici să-ți iei asupra ta mai multă vină decît ai în realitate. Asumarea este o caracteristică a omului responsabil, care își poate recunoaște vina, în mod real și fără teamă. A-ți asuma înseamnă pînă la urmă conștientizarea corectă a greșelii, implicațiile, dar și angajarea de a o repara. A-ți asuma este o parte dintr-un nesfîrșit proces de învățare.

La nivel macro schimbările și tendințele se creează strop cu strop. Fiecare bucățică pe care o aduce fiecare contează. Nu putem face inginerie socială și să transformăm România peste noapte într-o societate responsabilă, dar ne putem asigura că oamenii din jurul nostru primesc de la noi șansa să-și asume responsabilitatea într-un climat cît mai lipsit de prejudecăți, de acuze și reproșuri vehemente, un climat orientat pe refacere și construire. Doar așa se propagă schimbarea. Căci realitățile mari sînt construite din realitățile mici, din modul cum reacționăm unii față de ceilalți.

 a consemnat Stela GIURGEANU

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Céline Dion la 55 de ani. Ce i-ar fi declanșat boala nemiloasă: „I-au dispărut cei doi stâlpi și s-a prăbușit“
Cântăreaţa de origine canadiană, Céline Dion, este una dintre cele mai de succes interprete din istoria muzicii pop. În cei peste 35 de ani de carieră a vândut peste 250 de milioane de albume. S-a căsătorit cu impresarul ei cu care are trei copii și alături de care a rămas până finalul vieții lui.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.