„Muzica mea nu lasă pe nimeni indiferent” - interviu cu Angelo BRANDUARDI

17 august 2015
„Muzica mea nu lasă pe nimeni indiferent”   interviu cu Angelo BRANDUARDI jpeg

Începe Festivalul Dilema veche la Alba Iulia, unde veți fi prezent. Ce ne puteți spune despre concertul dvs. din 23 august?

Va fi un concert variat, care va conține piese din întreaga mea carieră – și cele cunoscute, și cele mai puțin cunoscute. E un concert împărțit în două. Prima parte va acorda mai multă importanță ritmului, civilizației tobelor. Partea a doua va reprezenta civilizația sufletului, a spiritului, așadar muzica va deveni mai rarefiată, mai ezoterică, mai magică. Asta pentru a demonstra că se poate ajunge la transă prin intermediul muzicii atît datorită ritmului, cît și minimalismului. Partea a doua va fi cîntată sub deviza “cu cît mai puțin, cu atît mai mult”. În schimb, prima parte va conține un aport ritmic substanțial. În ambele părți, vom fi în căutarea extazului, pentru că muzica nu e ceva care se desfășoară “aici și acum”, ci este o viziune împinsă dincolo de poarta închisă, dincolo de zid. E ca și cum ai intra într-o grădină secretă, dimineața: desculț, cu discreție și în tăcere.

Care va fi raportul dintre repertoriul “pop” și cercetările dvs. legate de muzica veche?

Va fi și asta, chiar dacă nu într-o manieră evidentă. Eu țin concerte dedicate integral muzicii vechi, am ținut unul chiar săptămîna trecută. Caracteristica mea dintotdeauna a fost amestecul între cele două domenii. Eu sînt un artist crossroads, nu sînt un artist pop, nici unul clasic, chiar dacă vin dinspre muzica clasică. Țin totuși să reamintesc că sînt un cunoscător destul de profund al muzicii populare românești, de care m-am folosit de mai multe ori în unele dintre piesele mele. Este o muzică foarte frumoasă, sublimată în minunatul nai al lui Gheorghe Zamfir.

Concertul dvs. de la Festival face parte dintr-un turneu european. Ce ne puteți spune despre acest turneu?

Sîntem în turneu de ceva timp. Am fost în Franța, apoi în Germania, acum sîntem în Italia, apoi venim la Alba Iulia. După o scurtă pauză pentru vacanțe, reluăm turneul în Elveția și Austria. Este un turneu bazat pe tipul de concert, pe conceptul despre care am vorbit la început. Va dura cîteva luni, se va încheia anul viitor. Totul merge foarte bine, oamenii sînt fericiți. Partea a doua – incredibil, dar adevărat – are parte de înțelegere în aceeași măsură ca și prima, deși, la nivel muzical, este mai dificilă. Ceea ce mă umple de bucurie, căci extazul e mai frumos decît exaltarea.

Într-un alt interviu, acum cîțiva ani, vă declarați de acord cu definiția pe  care v-a dat-o un jurnalist italian: “Angelo Branduardi e ca usturoiul”. Sînteți în continuare de acord cu ea?

Sînt întru totul de acord. E cea mai frumoasă definiție care s-a dat vreodată muzicii și imaginii mele. Jurnalistul Marco Mangiarotti, care-mi e bun prieten, a spus că muzica mea e ca usturoiul: un gust foarte exact, foarte ușor de recunoscut, pe care îl iubești sau îl urăști. Muzica mea nu lasă pe nimeni indiferent. Sînt multe persoane care o iubesc și multe care o urăsc. Și e bine că e așa. Căci artiștii pentru toate anotimpurile nu sîn artiști adevărați. Un artist trebuie să împartă publicul.

Acum cîteva decenii, în primii dvs. ani de activitate, succesul era definit altfel față de cum e definit astăzi. Care e locul muzicii dvs. speciale în lumea de azi, în care succesul are o altă dimensiune?

Succesul, astăzi, are dimensiunea temporală de 6 luni. Mă refer la talents show, unde există un învingător care dansează doar o vară și apoi dispare. Muzica e  făcută fără inimă și cu mijloace economice precare și nu mai există, din partea caselor de discuri – care practic nu prea mai sînt și în curînd nu vor mai fi deloc – capacitatea de a  cultiva artiștii, dîndu-le timp. Căci artistul nu se naște învățat, are nevoie de timp pentru a evolua, are nevoie de timp pentru a gîndi, are nevoie de timp pentru a crește. Toate acestea nu mai există azi. E un mare păcat. Așa încît chiar și potențialele talente care ar putea exista sînt tîrîte de o maree de zgomote. Căci muzica de la radio este zgomot. E zgomotul  de care îți dai seama la 3 dimineața, cînd totul e tăcut și îți dai seama ce e liniștea. Și în acel moment îți spui “deci ce era înainte era zgomot”. Eu fac muzică de 45 de ani, nu mai am nevoie să demonstrez nimic. Joc “în prelungiri”. Muzica mea e o muzică de nișă, are are însă nișe numeroase. E și o nișă de hit parade, aproape incredibil, unde ascultătorii demonstrează că iubesc ce fac eu. Fiind nu doar un artist italian, ci un artist internațional, am posibilitatea să fac ceea ce vreau. Este maximum ce-și poate dori un artist.

Muzica dvs. e iubită de generația mea, care o ascultă de 30-40 de ani, dar și de un public tînăr. Cum vedeți relația dintre ceea ce faceți și noile generații?

Vin mulți tineri la concertele mele în ultima vreme și sînt mulți tineri care au cumpărat ultimele mele discuri, care sînt tot ce se poate imagina mai anticomercial, precum Il Rovo e la Rosa. E un salt generațional, care apare la fiecare 3-5 ani, căci o parte din publicul vechi te abandonează, iar dacă nu ai un public nou, cariera ta s-a terminat. Sînt foarte fericit să-i văd pe tinerii care se apropie de muzica mea. La ultimul concert de muzică veche pe care l-am dat acum o săptămînă erau foarte mulți tineri și adolescenți  care veniseră să asculte ceva diferit. E nevoie de diversitate, de originalitate. Pentru a fi original și diferit, trebuie să ai un caracter puternic, adică un caracter rău. Iată de ce se spune despre mine că am un caracter rău. Dar sînt o persoană amabilă.

Mulțumesc, ne vedem la Alba Iulia. Nu uitaţi să luați cu dvs. și “caracterul rău”, o să fie nevoie.

Mulțumesc, a fost o plăcere. Un salut tuturor! Ne vedem foarte curînd în Alba Iulia. Va fi un festival variat și frumos. Sînt foarte curios și foarte fericit să vin pentru prima dată în România.

interviu realizat de Mircea VASILESCU

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.