Molotov pentru creier

29 februarie 2016
Molotov pentru creier jpeg

Aura Maru, du-te free, Editura Cartier, 2015.

Una dintre cele mai neîndreptățite cărți de poezie din 2015 este volumul de debut al Aurei Maru, Du-te free. S-a scris foarte puțin despre el, a lipsit din mai toate clasamentele și bilanțurile publicate în revistele literare sau pe blogurile de specialitate. Pe cale de consecință, nici instituția premiilor literare nu prea a reacționat. Cel puțin aceasta este percepția mea. Cum prin această rubrică eu nu-mi doresc deloc să mă pliez pe media critică, scriu și voi scrie despre tot ceea ce mi se pare mie că merită semnalat și valorizat. Să nu vă mire dacă veți observa că voi comenta aici cărți despre care nimeni nu s-a pronunțat în nici un fel. Nu este cazul Aurei Maru. Cei care au descoperit cartea s-au arătat de-a dreptul entuziasmați de această scriitură alertă, vie, liberă de orice constrîngeri formale sau imagistice. Un exemplu în acest sens îl constituie recenzia empatică și comprehensivă a Mariei Pilchin din Revista literară (Chișinău), nr. 3/ 2016.â

Du-te free e cartea unei poete „excursioniste” între lumi și civilizații radical diferite. Această afirmație comportă o nuanțare. Aura Maru s-a născut în ianuarie 1990 (OMG) în Republica Moldova, dar și-a făcut studiile la București, New York și Berlin, actualmente fiind doctorandă în literatură comparată la University of California, Berkeley. Iată, așadar, primul sens al „excursionismului” de care aminteam mai sus. Există însă și un al doilea sens fără de care „hoinăreala” ei întru cunoaștere nu ar avea nici o relevanță.

Acest al doilea sens este și miza cărții de față. Înainte de a dezvolta această idee, vreau să fac o altă apreciere. Poezia Aurei Maru apare uneori ca un joc între detașare și implicare, între notația simplă, pur constatativă și autoexplorarea viscerală. Acest lucru se poate observa cu ușurință în textele de deschidere ale celor patru cicluri din care e compus volumul, anume: „pariu", „o noțiune foarte abstractă", „căi lăturalnice" și „hudson". Respectivele texte degajă o oarecare senzație de distanță, de emoție blocată, de fotogramă sintetic-anticipativă: „nu credeam să / fac surfing / pe flăcări” sau „atunci / cînd / tot / ce / se / poate / spune / despre / poem / e / însuși / poemul” sau, cel mai reușit, „între / 1868 / cînd / își rupe / doi mușchi / călărind / și / calul / din / torino / (1889) / Nietzsche / a mers / pe jos”. Această senzație e contrazisă, bineînțeles, de desfășurarea oarecum dramatică, sinuasă, în foță a poemelor ce urmează. De exemplu, „manualul convalescentului" și „încă nu" sînt legate între ele printr-o lumină surprinsă la intensități diferite: „dîra de neon” și „lumina de xerox”. Această lumină revelează o corporalitate ce stă sub semnul bolii, o corporalitate capabilă să exprime prin ea însăși o anumită inadaptare la ceea ce putem numi convențional normalitate. Trupul, și mai ales creierul, este depozitarul anomaliilor, al deformațiilor. Deloc întîmplător, poemul „viața cea nouă (deformații)" funcționează ca un criteriu de ordonare a tuturor aspectelor interiorității: „dintre cei alergînd în jurul blocurilor / singură eu n-am uitat / durerea brațului sucit / mîna celuilalt îți cuprinde toracele / și aproape oprindu-ți respirația / îți cere triumfător / parola / și nu e nimic de spus / și îți auzi oasele scrîșnind / și mai bine ai muri stîlcit / ținîndu-te de cuvîntul ăsta / cu picioarele și cu brațele / pînă anomaliile devin / schimbări de paradigmă / sînt deformații”.

Tot ceea ce urmează după acest prag este de o intensitate mai pregnantă, desele schimbări de cadru mărturisesc modificări în adîncul ființei. Cea aflată mereu în mișcare, cu trolerul după ea, prin diferite mijloace de transport nu aspiră spre un loc anume. Locul ei e mișcarea însăși. Acesta este sensul profund al „excursionismului” autoarei. Explorarea unor stări de vacuitate nu îi este străină. Lipsa de sens are sens pentru ea, mai ales atunci cînd creierul ei de înaltă tensiune modifică lumea printr-o percepție explozivă: „cînd vorbim toată mașinăria din cap se oprește / și atunci mă întreb unde sînt toate zgomotele / și de ce chiar acum cîteva clipe a fost așa ca și cum / nu m-am gîndit niciodată la nimic / obiecte de pretext din mîinile mele în mîinile lui / întrebări la care nici unul nu poate răspunde încă / sensuri ajustate din mers orice care să prelungească / felul ciudat în care s-au oprit lucrurile / pe insula asta / toxiche Café Altes Europa / unde fiecare a înțeles că celălalt are totul / mai ales slăbiciunile care l-ar face / să nu vadă slăbiciunile celuilalt”.

După cum am mai sugerat, creierul este adevăratul trup. El defalchează realități la prima mînă, le scoate pe acestea din stabilitatea lor. Nimic nu rămîne așa cum pare la prima vedere. Nici locurile, nici călătoriile. Sau, paralel cu aceste peregrinări de la Est la Vest și de la Vest la Est, devine tot mai vizibilă călătoria interioară, una lipsită de bucuria descoperirilor, dar pe parcursul căreia se modifică ființa celei care percepe și judecă (cu o radicalitate controlată) lumea ce i se deschide / închide în față. Calitatea cea mai importantă a cărții de față derivă din surtcircuitarea ce are loc între diferitele tipuri de realitate și conștiința în expansiune. Această conștiință nu este una spiritualizată. Dimpotrivă, ea se hrănește parcă din aproprierea eșecurilor. O strofă din amplul poem „hudson" – „cineva se întreabă / dacă oamenii pot să se schimbe cu adevărat / un fel de self-brainwash / cică asta ar fi posibil și ai putea să te schimbi / dacă scrii despre viața ta / apoi schimbi ce scrii” – se află în strînsă legătură cu rîndurile de final ale cărții: „fericirea mea n-a fost niciodată mai greșită. ce se naște din eșec își / mușcă pumnii […]. mai departe / orice poate fi. împrăștierea luminii. întunericul în pas- / tile mici, în fiecare zi. (xanax-ul e opiul poporului. / nu mințiți poporul cu xanax-ul). Desfacerea paradigmelor / din cap, în sfîrșit. Pe covor o horă de hîrtie, cu omuleți / aproape vii”. Se pare că și cele mai avansate tehnici automotivaționale pot da uneori greș, atunci cînd prin creier nu mai circulă sîngele, ci lichidul ușor inflamabil și neiertător al autoscopiei.

Volumul du-te free al Aurei Maru reprezintă, în opinia mea, unul dintre cele mai convingătoare debuturi în poezie din ultima vreme.

Citiţi aici un alt poem de Aura Maru.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.