Molotov pentru creier

29 februarie 2016
Molotov pentru creier jpeg

Aura Maru, du-te free, Editura Cartier, 2015.

Una dintre cele mai neîndreptățite cărți de poezie din 2015 este volumul de debut al Aurei Maru, Du-te free. S-a scris foarte puțin despre el, a lipsit din mai toate clasamentele și bilanțurile publicate în revistele literare sau pe blogurile de specialitate. Pe cale de consecință, nici instituția premiilor literare nu prea a reacționat. Cel puțin aceasta este percepția mea. Cum prin această rubrică eu nu-mi doresc deloc să mă pliez pe media critică, scriu și voi scrie despre tot ceea ce mi se pare mie că merită semnalat și valorizat. Să nu vă mire dacă veți observa că voi comenta aici cărți despre care nimeni nu s-a pronunțat în nici un fel. Nu este cazul Aurei Maru. Cei care au descoperit cartea s-au arătat de-a dreptul entuziasmați de această scriitură alertă, vie, liberă de orice constrîngeri formale sau imagistice. Un exemplu în acest sens îl constituie recenzia empatică și comprehensivă a Mariei Pilchin din Revista literară (Chișinău), nr. 3/ 2016.â

Du-te free e cartea unei poete „excursioniste” între lumi și civilizații radical diferite. Această afirmație comportă o nuanțare. Aura Maru s-a născut în ianuarie 1990 (OMG) în Republica Moldova, dar și-a făcut studiile la București, New York și Berlin, actualmente fiind doctorandă în literatură comparată la University of California, Berkeley. Iată, așadar, primul sens al „excursionismului” de care aminteam mai sus. Există însă și un al doilea sens fără de care „hoinăreala” ei întru cunoaștere nu ar avea nici o relevanță.

Acest al doilea sens este și miza cărții de față. Înainte de a dezvolta această idee, vreau să fac o altă apreciere. Poezia Aurei Maru apare uneori ca un joc între detașare și implicare, între notația simplă, pur constatativă și autoexplorarea viscerală. Acest lucru se poate observa cu ușurință în textele de deschidere ale celor patru cicluri din care e compus volumul, anume: „pariu", „o noțiune foarte abstractă", „căi lăturalnice" și „hudson". Respectivele texte degajă o oarecare senzație de distanță, de emoție blocată, de fotogramă sintetic-anticipativă: „nu credeam să / fac surfing / pe flăcări” sau „atunci / cînd / tot / ce / se / poate / spune / despre / poem / e / însuși / poemul” sau, cel mai reușit, „între / 1868 / cînd / își rupe / doi mușchi / călărind / și / calul / din / torino / (1889) / Nietzsche / a mers / pe jos”. Această senzație e contrazisă, bineînțeles, de desfășurarea oarecum dramatică, sinuasă, în foță a poemelor ce urmează. De exemplu, „manualul convalescentului" și „încă nu" sînt legate între ele printr-o lumină surprinsă la intensități diferite: „dîra de neon” și „lumina de xerox”. Această lumină revelează o corporalitate ce stă sub semnul bolii, o corporalitate capabilă să exprime prin ea însăși o anumită inadaptare la ceea ce putem numi convențional normalitate. Trupul, și mai ales creierul, este depozitarul anomaliilor, al deformațiilor. Deloc întîmplător, poemul „viața cea nouă (deformații)" funcționează ca un criteriu de ordonare a tuturor aspectelor interiorității: „dintre cei alergînd în jurul blocurilor / singură eu n-am uitat / durerea brațului sucit / mîna celuilalt îți cuprinde toracele / și aproape oprindu-ți respirația / îți cere triumfător / parola / și nu e nimic de spus / și îți auzi oasele scrîșnind / și mai bine ai muri stîlcit / ținîndu-te de cuvîntul ăsta / cu picioarele și cu brațele / pînă anomaliile devin / schimbări de paradigmă / sînt deformații”.

Tot ceea ce urmează după acest prag este de o intensitate mai pregnantă, desele schimbări de cadru mărturisesc modificări în adîncul ființei. Cea aflată mereu în mișcare, cu trolerul după ea, prin diferite mijloace de transport nu aspiră spre un loc anume. Locul ei e mișcarea însăși. Acesta este sensul profund al „excursionismului” autoarei. Explorarea unor stări de vacuitate nu îi este străină. Lipsa de sens are sens pentru ea, mai ales atunci cînd creierul ei de înaltă tensiune modifică lumea printr-o percepție explozivă: „cînd vorbim toată mașinăria din cap se oprește / și atunci mă întreb unde sînt toate zgomotele / și de ce chiar acum cîteva clipe a fost așa ca și cum / nu m-am gîndit niciodată la nimic / obiecte de pretext din mîinile mele în mîinile lui / întrebări la care nici unul nu poate răspunde încă / sensuri ajustate din mers orice care să prelungească / felul ciudat în care s-au oprit lucrurile / pe insula asta / toxiche Café Altes Europa / unde fiecare a înțeles că celălalt are totul / mai ales slăbiciunile care l-ar face / să nu vadă slăbiciunile celuilalt”.

După cum am mai sugerat, creierul este adevăratul trup. El defalchează realități la prima mînă, le scoate pe acestea din stabilitatea lor. Nimic nu rămîne așa cum pare la prima vedere. Nici locurile, nici călătoriile. Sau, paralel cu aceste peregrinări de la Est la Vest și de la Vest la Est, devine tot mai vizibilă călătoria interioară, una lipsită de bucuria descoperirilor, dar pe parcursul căreia se modifică ființa celei care percepe și judecă (cu o radicalitate controlată) lumea ce i se deschide / închide în față. Calitatea cea mai importantă a cărții de față derivă din surtcircuitarea ce are loc între diferitele tipuri de realitate și conștiința în expansiune. Această conștiință nu este una spiritualizată. Dimpotrivă, ea se hrănește parcă din aproprierea eșecurilor. O strofă din amplul poem „hudson" – „cineva se întreabă / dacă oamenii pot să se schimbe cu adevărat / un fel de self-brainwash / cică asta ar fi posibil și ai putea să te schimbi / dacă scrii despre viața ta / apoi schimbi ce scrii” – se află în strînsă legătură cu rîndurile de final ale cărții: „fericirea mea n-a fost niciodată mai greșită. ce se naște din eșec își / mușcă pumnii […]. mai departe / orice poate fi. împrăștierea luminii. întunericul în pas- / tile mici, în fiecare zi. (xanax-ul e opiul poporului. / nu mințiți poporul cu xanax-ul). Desfacerea paradigmelor / din cap, în sfîrșit. Pe covor o horă de hîrtie, cu omuleți / aproape vii”. Se pare că și cele mai avansate tehnici automotivaționale pot da uneori greș, atunci cînd prin creier nu mai circulă sîngele, ci lichidul ușor inflamabil și neiertător al autoscopiei.

Volumul du-te free al Aurei Maru reprezintă, în opinia mea, unul dintre cele mai convingătoare debuturi în poezie din ultima vreme.

Citiţi aici un alt poem de Aura Maru.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Theo Rose jpg
„Mama m-a lovit... mă păruia.” Theo Rose, dezvăluiri neștiute din copilărie. Cât de stricți au fost părinții cu ea
Theo Rose (27 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre cele mai copleșitoare momente din copilăria ei. Artista a explicat cât de stricții erau cei care i-au dat viață, dar a dezvăluit și modul în care a ales să îl crească pe fiul ei, Sasha.
masina cheie inchiriata istock jpg
Noul model Dacia care face furori pe piața europeană. Cum arată și cât costă LCV-ul cu dotări de top
Noua mașină Dacia ar putea face furori pe piața europeană. Este vorba despre cel mai ieftin model LCV, cu dotări de top.
Marcel Ciolacu FOTO Facebook jpg
Marcel Ciolacu: „Sistemul de termoficare actual, din toate marile municipii ale țării, nu este viabil”
Marcel Ciolacu a abordat problema urgentă a sistemelor de termoficare din România. Premierul a subliniat nevoia unei schimbări majore pentru a se oferi servicii publice de calitate și sustenabile.
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Amenda usturătoare primită de un șofer pentru că a parcat câteva minute pe un loc de reședință
Un șofer a primit o amendă usturătoare, după ce a parcat autoturismul pentru doar trei minute pe un loc de reședință.
Str. Aurel Vlaicu (Aeroport Otopeni)
O nouă variantă de acces la Aeroportul Otopeni - Un drum cu jumătate de măsură
Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, principala poartă aeriană a României, continuă să fie afectat de problemele legate de conectivitate, o situație care subminează potențialul economic și poziția strategică a țării în regiune. Recentul anunț al domnului secretar de stat Irinel Scrioșteanu
Ședința plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru dezbaterea bugetului României pe anul 2024, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
SONDAJ Marcel Ciolacu și George Simion, în turul doi la prezidențiale. Cine a câștigat și cine a pierdut din procente de la începutul lunii
Cel mai recent sondaj de opinie, realizat la comanda USR, îi plasează pe șeful PSD, Marcel Ciolacu, și pe șeful AUR, George Simion, pe primele două locuri în cursa pentru Cotroceni.
nationala romania jpg
FRF acuză jucătorii din Kosovo: „Acţiunile lor au fost premeditate”
Federația Română de Fotbal a luat poziție în scandalul provocat de jucătorii din Kosovo. Într-un comunicat acid, federalii îi acuză pe oaspeții de vineri de denaturarea adevărului și de faptul că au venit cu un plan de dinainte stabilit pentru a întrerupe meciul.
scrabble jpg
Ce semnifică prima literă a numelui tău? Te confrunți cu noroc, provocări sau succes? Verifică acum
Studiile arată că prima literă a numelui tău poartă indicii ascunse despre viața ta, relațiile tale și provocările prin care treci.
alibec bataie kosovo jpg
Tupeu fără limite: Kosovo ne acuză de rasism! Au dat un comunicat plin de minciuni
Tupeul delegației din Kosovo s-a dovedit a fi fără limite nu doar prin retragerea de pe teren după niște cauze inventate, ci și după terminarea partidei. Kosovarii au dat întâi un comunicat plin de minciuni, pentru că nu pot fi numite inexactități, după care au continuat la conferința de presă.