Mitingul de la statui

18 martie 2014
Mitingul de la statui jpeg

Oameni cu cărţi în mîini. Ieşiţi în stradă să protesteze împotriva agresiunii abjecte pe care postul Antena 3 o comite sistematic asupra unor intelectuali de vază (Andrei Pleşu acum, H.-R. Patapievici, Mircea Cărtărescu altcîndva), asupra unor valori ale culturii româneşti.

Grupul pentru Dialog Social şi revista 22 au făcut – ca şi alte dăţi – un gest prompt de civism. Au lansat un Apel, semnat pînă la data cînd scriu de peste 5000 de persone. Au organizat mitingul din Piaţa Universităţii unde s-au adunat cam 500 de oameni. Oameni cu cărţi în mîini. Fără lozinci, fără politizări răcnite obsesiv, fără instigări la atacarea unor adversari. Au vorbit Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Andrei Cornea, Andreea Pora, Daniel Cristea-Enache: cu sens, cu consistenţă, cu hotărîre. Trebuie să determinăm CNA să-şi facă treaba pentru care îl plătim: să ferească spaţiul public de toxina urii şi a gunoiului verbal produsă de posturi teroriste de televiziune. Acesta era mesajul. Cerem unei instituţii publice să-şi îndeplinească funcţia într-un stat de drept. Atît.

Iată un stil de demonstraţie foarte rar în România. 500 de oameni nu sînt puţini dacă ţinem seama de calitatea şi de stilul mesajului lor. Ei au adus în stradă atitudinea normalităţii responsabile, foarte rar prezentă în democraţia noastră zdruncinată.

Apelul GDS şi 22 – impecabil formulat – se numea „apel la solidaritate cu Andrei Pleşu”. Dar finalul avea o nuanţă importantă: „ne simţim cu toţii agresaţi”. Aşadar, nu numai solidari cu Andrei Pleşu, ci şi solidarizaţi de Andrei Pleşu, ca reacţie la atacul împotriva unui intelectual de calitatea lui. Noi toţi, cei care am fost în Piaţa Universităţii, care am semnat Apelul, cerem ca spaţiul public să fie asanat. Mulţi alţii la fel ca noi. Nu e aici doar o problemă de persoane, ci de comunitate. Noi toţi avem dreptul să pretindem un aer public respirabil. Avem datoria să apărăm personalităţi reale, pe care încearcă să le terfelească un post imund de televiziune.

În timpul comunismului, fantoşa spaţiului public era locuită de limbajul betonului ideologic, monoton, cenuşiu, spălător de creier. Doar în ascuns, în închisori, lagăre şi carcere, opresorii practicau limbajul dejecţiei, al batjocurii infraomeneşti pentru a încerca să distrugă oameni şi valori. Acum, limbajul şi gîndirea hrubei răsună la lumină. Se lăfăie pe posturi ca Antena 3, pe anumite bloguri, pe forumuri, acolo unde publicaţiile nu aplică riguros criteriul de selecţie al decenţei.
    
Dar putem încerca să combatem această toxină. Există ceva mijloace. Două s-au menţionat în Piaţă şi în emisiunea „Actualitatea românească” de la B1 în aceeaşi seară. Presiuni legale pentru ca CNA să aplice sancţiuni adecvate postului Antena 3. Şi acţiune în justiţie. M-aş alătura fără şovăială oricărui grup de acţiune civică, nepolitizată care ar da în judecată Antena 3 pentru miasmele pe care le difuzează în spaţiul public. Căci nu de la o personalitate sau alta dintre cele atacate trebuie să aşteptăm să ceară socoteală în justiţie. Noi trebuie să cerem, cei care vedem că personalităţile şi valorile sînt atacate, care constatăm că civilitatea şi exigenţele unei societăţi democratice sînt batjocorite.  
 
Sîmbătă, în preziua referendumului din Crimeea, zeci de mii de oameni au manifestat la Moscova împotriva agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. S-a spus că Putin a permis demonstraţia ca să arunce în obrazul Vestului o probă mimată de democraţie. Oricum ar fi, demonstranţii aceia îşi riscau liniştea, siguranţa, poate chiar mai mult decît atît. Sînt înconjuraţi de ostilitatea unei majorităţi sensibile la politica imperiului expansionist, se pot aştepta la varii forme de represiune. Pe deasupra, nu pot spera ca gestul lor să fie eficace. „Nu cred că asta va schimba ceva”  – spunea o demonstantă, cadru universitar – „dar era de datoria noastră să venim aici şi să spunem ceea ce gîndim” (cf. Libération Monde).

Noi nu sîntem într-o situaţie atît de gravă, de extremă. În România, democraţia scîrţîie, e maltrată, parodiată, intoxicată, dar, deşi cu hopuri, funcţionează totuşi. A reacţiona împotriva tehnicilor securiste ale Antenei 3 înseamnă a încerca să cureţi mecanismul de o impuritate. Putem spera să izolăm mizeria. Să nu aşteptăm prea mult. Avem prea aproape de noi spectacolul putinismului: o Antena 3 de stat, unde minciuna are amploare geopolitică, iar democraţia e în aşa măsură controlată că nu mişcă.

Foto: Marian Iliescu, adevarul.ro
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.