Mitingul de la statui

18 martie 2014
Mitingul de la statui jpeg

Oameni cu cărţi în mîini. Ieşiţi în stradă să protesteze împotriva agresiunii abjecte pe care postul Antena 3 o comite sistematic asupra unor intelectuali de vază (Andrei Pleşu acum, H.-R. Patapievici, Mircea Cărtărescu altcîndva), asupra unor valori ale culturii româneşti.

Grupul pentru Dialog Social şi revista 22 au făcut – ca şi alte dăţi – un gest prompt de civism. Au lansat un Apel, semnat pînă la data cînd scriu de peste 5000 de persone. Au organizat mitingul din Piaţa Universităţii unde s-au adunat cam 500 de oameni. Oameni cu cărţi în mîini. Fără lozinci, fără politizări răcnite obsesiv, fără instigări la atacarea unor adversari. Au vorbit Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Andrei Cornea, Andreea Pora, Daniel Cristea-Enache: cu sens, cu consistenţă, cu hotărîre. Trebuie să determinăm CNA să-şi facă treaba pentru care îl plătim: să ferească spaţiul public de toxina urii şi a gunoiului verbal produsă de posturi teroriste de televiziune. Acesta era mesajul. Cerem unei instituţii publice să-şi îndeplinească funcţia într-un stat de drept. Atît.

Iată un stil de demonstraţie foarte rar în România. 500 de oameni nu sînt puţini dacă ţinem seama de calitatea şi de stilul mesajului lor. Ei au adus în stradă atitudinea normalităţii responsabile, foarte rar prezentă în democraţia noastră zdruncinată.

Apelul GDS şi 22 – impecabil formulat – se numea „apel la solidaritate cu Andrei Pleşu”. Dar finalul avea o nuanţă importantă: „ne simţim cu toţii agresaţi”. Aşadar, nu numai solidari cu Andrei Pleşu, ci şi solidarizaţi de Andrei Pleşu, ca reacţie la atacul împotriva unui intelectual de calitatea lui. Noi toţi, cei care am fost în Piaţa Universităţii, care am semnat Apelul, cerem ca spaţiul public să fie asanat. Mulţi alţii la fel ca noi. Nu e aici doar o problemă de persoane, ci de comunitate. Noi toţi avem dreptul să pretindem un aer public respirabil. Avem datoria să apărăm personalităţi reale, pe care încearcă să le terfelească un post imund de televiziune.

În timpul comunismului, fantoşa spaţiului public era locuită de limbajul betonului ideologic, monoton, cenuşiu, spălător de creier. Doar în ascuns, în închisori, lagăre şi carcere, opresorii practicau limbajul dejecţiei, al batjocurii infraomeneşti pentru a încerca să distrugă oameni şi valori. Acum, limbajul şi gîndirea hrubei răsună la lumină. Se lăfăie pe posturi ca Antena 3, pe anumite bloguri, pe forumuri, acolo unde publicaţiile nu aplică riguros criteriul de selecţie al decenţei.
    
Dar putem încerca să combatem această toxină. Există ceva mijloace. Două s-au menţionat în Piaţă şi în emisiunea „Actualitatea românească” de la B1 în aceeaşi seară. Presiuni legale pentru ca CNA să aplice sancţiuni adecvate postului Antena 3. Şi acţiune în justiţie. M-aş alătura fără şovăială oricărui grup de acţiune civică, nepolitizată care ar da în judecată Antena 3 pentru miasmele pe care le difuzează în spaţiul public. Căci nu de la o personalitate sau alta dintre cele atacate trebuie să aşteptăm să ceară socoteală în justiţie. Noi trebuie să cerem, cei care vedem că personalităţile şi valorile sînt atacate, care constatăm că civilitatea şi exigenţele unei societăţi democratice sînt batjocorite.  
 
Sîmbătă, în preziua referendumului din Crimeea, zeci de mii de oameni au manifestat la Moscova împotriva agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. S-a spus că Putin a permis demonstraţia ca să arunce în obrazul Vestului o probă mimată de democraţie. Oricum ar fi, demonstranţii aceia îşi riscau liniştea, siguranţa, poate chiar mai mult decît atît. Sînt înconjuraţi de ostilitatea unei majorităţi sensibile la politica imperiului expansionist, se pot aştepta la varii forme de represiune. Pe deasupra, nu pot spera ca gestul lor să fie eficace. „Nu cred că asta va schimba ceva”  – spunea o demonstantă, cadru universitar – „dar era de datoria noastră să venim aici şi să spunem ceea ce gîndim” (cf. Libération Monde).

Noi nu sîntem într-o situaţie atît de gravă, de extremă. În România, democraţia scîrţîie, e maltrată, parodiată, intoxicată, dar, deşi cu hopuri, funcţionează totuşi. A reacţiona împotriva tehnicilor securiste ale Antenei 3 înseamnă a încerca să cureţi mecanismul de o impuritate. Putem spera să izolăm mizeria. Să nu aşteptăm prea mult. Avem prea aproape de noi spectacolul putinismului: o Antena 3 de stat, unde minciuna are amploare geopolitică, iar democraţia e în aşa măsură controlată că nu mişcă.

Foto: Marian Iliescu, adevarul.ro
 

RRM2iun jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.