Mindfulness, filozofie sau modă?

26 martie 2019
Mindfulness, filozofie sau modă? jpeg

Mindfulness-ul este un concept care își are rădăcinile cele mai importante în filozofia orientală, în budism și hinduism. În context filozofic și religios, termenul este strîns legat de meditație și alte practici precum yoga. În lumea vestică, mindfulness a pătruns în context secularizat, în domeniul academic din SUA sau în practica psihoterapeutică. La nivel psihologic, conceptul de mindfulness are o gamă largă de aplicații, fiind la baza unor metode și tehnici foarte eficiente în managementul stresului sau terapia depresiei și a anxietății. Mai tîrziu, aplicațiile lui s-au extins la domenii mai vaste precum gestionarea emoțiilor, parenting, educație relațională etc.

Definit concret, mindfulness înseamnă „a fi prezent” în momentul de față, a fi conștient de ceea ce ți se întîmplă, o formă de analiză, la rece: gîndesc că gîndesc, conștientizez ce simt, înțeleg ce mi se întîmplă, eu sînt prezent aici și acum.

Conceptul este un instrument valoros pentru echilibrul nostru emoțional. Cînd  ne confruntăm cu o suferință, cînd durerea unei pierderi sau anticiparea unui eșec ne tulbură, putem deveni prizonierii propriilor noastre căi de a rezolva problemele. Căci cele mai disfuncționale și dificile strategii pe care noi le avem – cele de coping, de a face față,  într-un mod de criză sînt tocmai strategii de disociere, de evadare: să nu te gîndești la ceea ce ți se întîmplă, să bagi emoțiile negative sub covor, să te gîndești la altceva. Or acest tip de strategie nu face decît să perpetueze și să accentueze problemele de care vrem să scăpăm. Așadar, mindfulness-ul poate fi un exercițiu foarte bun cînd vine vorba despre anxietăți sau de adicții – disfuncționalități care au la bază acel mecanism al evadării constante, al fugii de emoții care ni se par de netolerat, ignorînd faptul că tocmai această evadare ne alimentează în continuare și mai mult anxietățile și dependențele.

Mindfulness-ul poate fi privit și ca atitudine pe care o poți exersa cu sau fără sprijin, și o poți dezvolta printr-o serie de exerciții care să se focalizeze atît pe ceea ce gîndești, dar și pe corp. Există tehnici și metode de a exersa sau a practica această stare de conștientizare și prezență acută, cele mai multe dintre ele pornind de la senzațiile și percepțiile propriului corp. De la exerciții de relaxare și respirație în care să fii conștient ce se întîmplă cu corpul tău (extrem de utile pentru  noi, cei care trăim într-un mediu urban, deconectați de corpul nostru) pînă la cele de meditație, există mijloace prin care ne putem antrena pentru a fi mai conștienți de sine.

Bineînțeles, există și dificultăți în practicarea mindfulness-ului. sîntem atît de obișnuiți să fugim de propria suferință încît confuntarea cu propriile emoții, accesul la ceea ce nu ne-am permis să simțim și să procesăm, poate fi privit ca o amenințare copleșitoare. În unele contexte, persoane care se luptă cu anxietatea și depresia pot ajunge într-o stare în care elimină factorii de distragere, încearcă să se conecteze la propriul corp și devin copleșiți de intensitatea trăirilor.

O altă dificultate este legată de procesarea suplimentară de care are nevoie creierul nostru pentru meta-analiza comportamentului, a propriilor gînduri și reacții. Creierul nostru este capabil de prize de conștiință, de momente în care ne conștientizăm pe noi înșine dar procesarea paralelă nu este posibilă. Orice sarcină suplimentară de analiză, înțelegere, conștientizare consumă ceva din resursele creierului și încetinește unele procese pentru că fiecare sarcină stă în așteptare pentru a fi realizată în faze scurte, succesive. Astfel, deși pentru procesarea și gestionarea emoțiilor, cît și pentru crearea unui spațiu intim într-o relație, starea de mindfulness este un instrument necesar și extrem de util, există unele procese pentru care avem nevoie de toată energia disponibilă conștientizarea continuă nu este productivă.

Există studii consistente legate de faptul că noi sîntem fericiți și productivi mai ales cînd reușim să intrăm într-o stare care se numește „flow”. Această stare de flux apare atunci cînd faci ceva de care ești pasionat și timpul se oprește în loc, nu mai simți nimic nu te mai concentrezi asupra ta deloc, sau aproape deloc, devii una cu obiectul muncii și concentrării tale. E situația pianistului care se așază în fața pianului și pune degetele pe clape - nu mai există nimic în univers pentru el. E cazul matematicianului care e fascinat și provocat de o problemă sau de frumusețea unei ecuații. I se întîmplă medicului care petrece ore întregi pentru o operație complexă.

Din această perspectivă, există un „pericol”  al mindfulness-ului ar fi suprautilizarea. Cînd îmi propun să fiu atît de conștient și de prezent în fiecare moment din viața mea și fac dintr-un instrument un obiectiv în sine, pot ignora sau chiar dezechilibra aspecte care țin de muncă sau de procesul creativ. Așa cum retina obosește dacă stai tot timpul cu ochii focalizați pe un obiect, nu poți sta în mindfulness tot timpul: e un exercițiu, o atitudine, un instrument de aplicare a unei filozofii de viață. Prin suprautilizare și trivializare, poate deveni o “modă”, un alt cuvînt golit de semnificație din vocabularul omului postmodern, urban, (hiper)consumator de servicii și experiențe.

Ca atitudine, conștientizarea propriilor trăiri presupune deschidere spre sine,  acceptare a ceea ce sînt ca om în lume și explorarea continuă a universului meu interior. Obiectivul este transcendent.

a consemnat Stela GIURGEANU

Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.
pexels engin akyurt 2952871 jpg
Top 7 cărți de istorie pe care trebuie neapărat să le citești
Acum îți oferim șapte propuneri de cărți care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta.

Adevarul.ro

image
Cine a transformat România într-o țară de asistați social
România ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească un job, dar nu vor. Sau, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de autorități.
image
Un bărbat a păstrat ani de zile o piatră crezând că este aur. S-a dovedit că aceasta este mult mai valoroasă
În 2015, David Hole făcea o cercetare în Parcul Regional Maryborough, în apropiere de Melbourne, Australia. Înarmat cu un detector de metale, el a descoperit ceva ieșit din comun - o piatră roșiatică foarte grea, care se afla în niște argilă galbenă.
image
Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV
Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane