Meșterul Manole, o geometrie sacrificială

4 iulie 2018
Meșterul Manole, o geometrie sacrificială jpeg

„Crearea culturii cere cîteodată negrăite jertfe: ea ucide şi devastează. Creaţia îşi are pîrjolul ei. Meşterul Manole şi-a zidit soţia sub pietre şi var, pentru ca să înalţe biserica. Surprindem gîlgîind în această legendă ecoul crud al conştiinţei sau al presimţirii că o creaţie trece peste vieţi şi devastează adesea chiar pe creator. A crea nu înseamnă pentru creator dobîndirea unui echilibru, după cum o prea naivă şi plată interpetare ar vrea să ne facă să credem. Se creează cu adevărat cel mai adesea numai la înalte tensiuni, cărora organele de execuţie nu le rezistă totdeauna. Creaţia sfarmă adeseori pe creator. Şi creatorul de cultură în genere nu poate să aibă măcar mîngîierea că atenuează cruzimile inerente vieţii. Dimpotrivă, uneori el le agravează, sau îi adaogă noi cruzimi.” (Lucian Blaga, Geneza metaforei şi sensul culturii)

Înainte de a prezenta o perspectivă asupra viziunii regizorului Andrei Măjeri cu privire la universul dramaturgic conținut de piesa Meșterul Manole de Lucian Blaga sînt  necesare anumite interogații: de ce un astfel de text nu se întîlnește prea des cu scena? De ce e nevoie de aniversarea Centenarului Marii Uniri (piesa este doar cu 9 ani mai „tînără” decît statul național român) pentru ca Lucian Blaga să fie prioritar într-un teatru care îi poartă numele?

Aceste întrebări pot fi extrapolate asupra unei arii extinse a dramaturgiei românești care nu reprezintă deloc o prioritate pentru regizorii noștri, două dintre motivele care ar putea fi invocate fiind, pe de o parte, problema limbajului, dificultatea de a transpune textele într-o rostire scenică veridică, pe de altă parte concepția conform căreia ele nu mai sînt  scrieri care să respectele exigențele contemporaneității, în planul artelor spectacolului.

simeon stalpnicul png
Meșterul Manole, o geometrie sacrificială jpeg

Ambele dificultăți sînt  depășite de regizorul Andrei Măjeri, care se poziționează într-o perspectivă din care textul lui Blaga emană valențe ce stimulează integrarea sensurilor de către actori (de aici și rostirea care crește potențialul cuvintelor), iar problematica piesei este solid fixată în repere contemporane.

Travaliul de zidire al bisericii, cu succesivele sale căderi este integrat unui spațiu aflat cumva între lumi, într-o zonă duală, întocmai ca structura lăuntrică a starețului Bogumil. E o lume maniheistă, în care totul poate fi citit în cheie faustică: dihotomia rău-bine este înlocuită, mai ales în sfera vizuală și acustică a spectacolului, de un joc al unor forțe care nu își dezvăluie alianța pînă la capăt, dar care își fac simțită prezența în situații care transcend scheme logice familiare. Aceste aspecte sînt , desigur, conținute de textul lui Blaga, dar ele ajung să iasă cu mai multă forță la lumină prin modul în care este aleasă identitatea estetică a spectacolului.

Factorul principal care contribuie la cimentarea contextului menționat este viziunea regizorală care se fundamentează pe o abordare de tip geometric a unei realități ce scapă interpretărilor de ordin rațional. Există în această montare o abordare matematică a realității ce permite însă manifestarea unor fapte care eludează înțelegerea comună. Sacrificiul soției lui Manole pare a fi cerut de forțe de dincolo lumea noastră, dar acestea se întîlnesc, în logica dualității deja menționate, cu capriciile politice, cu voința sistemului sau cu fricile meșterilor (care în această viziune sînt  trei, nu nouă, dar aleși ca tipologii reprezentative pentru economia spectacolului – Mihai-Florian Nițu, Cosmin StănilăRadu Dogaru).

Decorul creat de Mihai Păcurar revelează această geometrie în care este înscris sacrificiul tocmai prin modul în care, la nivel vizual, lumile se întîlnesc în punctul nodal spre care converg binele, răul, iubirea, teama, lașitatea sau curajul nebun. Simplitatea acestui decor în complicitate cu universul sonor ales de Andrei Măjeri este cea care potențează forța întîlnirii dintre planuri contrastante din punct de vedere ontologic. Astfel, ceea ce este profund autohton se integrează într-un sălaș universal în care valorile, tarele sau cruzimile locului găsesc un mod eficient de a se manifesta cu sens.

În perfectă simbioză cu decorul, costumele create de Lucian Broscățean se impun ca metafore care pun în valoare profilul fiecărui personaj. Ele sînt  rezultatul unei munci de cercetare în sfera spiritualității în care se înscrie textul lui Lucian Blaga. Straiele sînt  expresii ale adîncimilor care altfel nu ar fi fost vizibile și care subzistă în articulațiile psihologice ale fiecăruia dintre personaje. Deși sînt  fundamentate pe principiile unor viziuni ancestrale, costumele așază asupra spectacolului o notă de contemporaneitate incontestabilă, tocmai pentru că ele sînt  gîndite în sfera unei universalități care se întîlnește în chip fericit cu geometria sacrificială imaginată de Andrei Măjeri.

Desigur, există în spectacol ecouri ale problemelor și controverselor care planează asupra bisericii acestor vremuri dar, privit în ansamblu, spectacolul nu se fixează în îngustimile unui timp exclusiv sau al unui spațiu determinat, chiar dacă acestea sînt  numite.

simeon stalpnicul png
mesterulmanole 33 jpg jpeg

Spectacolul este coerent, deși prezintă unele scene care ar putea, la prima vedere, să compromită ansamblul. Ne putem întreba de ce e nevoie de armele cu care își fac simțită puterea solii lui Vodă, dar la o privire mai atentă această scenă evidențiază asumările feminismului, controversele cu privire la statutul femeii contemporane într-un stat care nu cedează hățurile unui mamut patriarhal. Tipologiile feminine din spectacol – manifestate prin înțelepciunea amfitrioanei (Miriam Cuibus), revolta dublată de fragilitate a Mirei (Romina Merei) sau forța solilor (Anca Hanu, Sînziana Tarța) se armonizează și contrastează alternativ cu planul masculin, „încununat” de un Vodă (Ioan Isaiu) ținut în viață de o perfuzie cu sînge albastru.

Există o întreagă tehnică a contrastului în această montare. Personajele și situațiile se situează periodic în contrapunct: tipologiile meșterilor (pescarul, ciobanul și călugărul) sînt  contrazise chiar de oscilațiile pe care le prezintă în raport cu Manole (Sorin Leoveanu, care își construiește rolul cu conținere, făcînd însă vizibile toate tensiunile, zbuciumul și furia care îl locuiesc). Personajul mitic Găman e profund ambivalent. Interpretarea lui Radu Lărgeanu modelează o existență scenică în care pot coexista laturi ce frizează monstruosul, dar care se fixează în zone de o sensibilitate rară și care, tot prin contrast, activează și mai mult austeritatea întregului context. Arhanghelul (Cristian Rigman) pendulează între har și consumerim (nu vedem în fiecare zi un înger într-un căruț de supermarket). Starețul Bogumil (Ionuț Caras) este purtătorul cheie al mărcilor contrastului, prin propovăduirea transcenderii unor dihotomii care delimitează binele de rău, raiul de iad, sensul de absurd.

Spectacolul semnat de Andrei Măjeri și echipa lui are, în concluzie, meritul de a fi fost realizat printr-o arheologie onestă și creativă în textele lui Lucian Blaga (țesînd și scrieri filosofice și poetice în substanța textului dramatic) și de a provoca un exercițiu de conștientizare cu privire la posibilitățile scenice pe care le deschide un text atît de puțin vizitat.

Gina Șerbănescu este critic de teatru.

Fotografii de Nicu Cherciu (color) şi Raluca Ciornei (alb-negru)

Meșterul Manole, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj Napoca 

Scenariu de Andrei Măjeri după Lucian Blaga
Regia și ilustrația muzicală: Andrei Măjeri
Decor și video design: Mihai Păcurar
Costume și styling: Lucian Broscățean
Mișcarea scenică: Sinkó Ferenc
Pregătirea muzicală: Incze G. Katalin
Încălțăminte: Mihaela Glăvan
Imprimeuri digitale realizate la: YOUNG Advertising
Consultant creativ: Liana Martin
Asistenţi de regie: Alexandra Felseghi, Petro Ionescu
Maestru de lumini: Mădălina Mînzat
Distribuţia:
Manole: Sorin Leoveanu
Mira: Romina Merei
Starețul Bogumil: Ionuț Caras
Găman: Radu Lărgeanu
Întîiul (a fost cîndva cioban): Mihai-Florian Nițu
Al doilea (a fost cîndva pescar): Cosmin Stănilă
Al treilea (a fost cîndva călugăr): Radu Dogaru
Amfitrion spectacol / Doamna lui Vodă: Miriam Cuibus
Vodă: Ioan Isaiu
Solii lui Vodă: Anca Hanu, Sînziana Tarța
Umbra lui Manole: Ruslan Bîrlea
Protestatarul / Arhanghelul: Cristian Rigman
Femeile: Adriana BăilescuElena IvancaIrina Wintze
Meșterii copii / Călugării: Dragoș Bîrlea, Tudor Corb, Teodor Pop-Curșeu și Alex Todea
Regia tehnică: Arhidiade Mureşan
Operatori lumini: Mădălina Mînzat, Andrei Mitran
Sonorizare / video: Marius Rusu, Vasile Crăciun
Sufleor: Ana-Maria Moldovan

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.
dughin  jpg
Ideologul lui Putin amenință Europa de Est: „Ori o să fie neutri, ori o să fie ai Rusiei. Oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”
Ideologul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei, dacă nu sunt neutre. „Nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă”, spune acesta.
razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și dezinformare în România și Bulgaria. Compania care a jucat un rol semnificativ
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică cunoscut sub numele de BG Elve, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Ultima Speranță pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul: Ruinele care Caută Salvare
Ascunsă la marginea comunei Ciuperceni din județul Teleorman, Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul, odinioară un lăcaș sacru de închinare și reculegere, se află într-o stare avansată de degradare.
lidl jpg
Ce trebuie să știm despre faimosul unt Pilos de la Lidl? Este favoritul multor români
Untul este un ingredient extrem de important în bucătărie, iar cu cât este mai gras, cu atât va fi mai delicios. Iar dacă folosim la gătit untul Pilos, pe care îl găsim pe rafturile magazinelor Lidl, este bine să știm precis de unde vine acesta!
joe biden profimedia jpg
Cel mai mare act de clemență pe final de mandat. Biden grațiază 39 de persoane și comută sentințele în cazul altor 1.500
Președintele Joe Biden a comutat pedepsele a 1.500 de persoane plasate în arest la domiciliu în pandemie și a grațiat 39 de americani condamnați pentru infracțiuni nonviolente. Este cel mai mare act de clemență dintr-o singură zi din istoria modernă, promovând a doua șansă și egalitatea.