Meșterul Manole, o geometrie sacrificială

4 iulie 2018
Meșterul Manole, o geometrie sacrificială jpeg

„Crearea culturii cere cîteodată negrăite jertfe: ea ucide şi devastează. Creaţia îşi are pîrjolul ei. Meşterul Manole şi-a zidit soţia sub pietre şi var, pentru ca să înalţe biserica. Surprindem gîlgîind în această legendă ecoul crud al conştiinţei sau al presimţirii că o creaţie trece peste vieţi şi devastează adesea chiar pe creator. A crea nu înseamnă pentru creator dobîndirea unui echilibru, după cum o prea naivă şi plată interpetare ar vrea să ne facă să credem. Se creează cu adevărat cel mai adesea numai la înalte tensiuni, cărora organele de execuţie nu le rezistă totdeauna. Creaţia sfarmă adeseori pe creator. Şi creatorul de cultură în genere nu poate să aibă măcar mîngîierea că atenuează cruzimile inerente vieţii. Dimpotrivă, uneori el le agravează, sau îi adaogă noi cruzimi.” (Lucian Blaga, Geneza metaforei şi sensul culturii)

Înainte de a prezenta o perspectivă asupra viziunii regizorului Andrei Măjeri cu privire la universul dramaturgic conținut de piesa Meșterul Manole de Lucian Blaga sînt  necesare anumite interogații: de ce un astfel de text nu se întîlnește prea des cu scena? De ce e nevoie de aniversarea Centenarului Marii Uniri (piesa este doar cu 9 ani mai „tînără” decît statul național român) pentru ca Lucian Blaga să fie prioritar într-un teatru care îi poartă numele?

Aceste întrebări pot fi extrapolate asupra unei arii extinse a dramaturgiei românești care nu reprezintă deloc o prioritate pentru regizorii noștri, două dintre motivele care ar putea fi invocate fiind, pe de o parte, problema limbajului, dificultatea de a transpune textele într-o rostire scenică veridică, pe de altă parte concepția conform căreia ele nu mai sînt  scrieri care să respectele exigențele contemporaneității, în planul artelor spectacolului.

simeon stalpnicul png
Meșterul Manole, o geometrie sacrificială jpeg

Ambele dificultăți sînt  depășite de regizorul Andrei Măjeri, care se poziționează într-o perspectivă din care textul lui Blaga emană valențe ce stimulează integrarea sensurilor de către actori (de aici și rostirea care crește potențialul cuvintelor), iar problematica piesei este solid fixată în repere contemporane.

Travaliul de zidire al bisericii, cu succesivele sale căderi este integrat unui spațiu aflat cumva între lumi, într-o zonă duală, întocmai ca structura lăuntrică a starețului Bogumil. E o lume maniheistă, în care totul poate fi citit în cheie faustică: dihotomia rău-bine este înlocuită, mai ales în sfera vizuală și acustică a spectacolului, de un joc al unor forțe care nu își dezvăluie alianța pînă la capăt, dar care își fac simțită prezența în situații care transcend scheme logice familiare. Aceste aspecte sînt , desigur, conținute de textul lui Blaga, dar ele ajung să iasă cu mai multă forță la lumină prin modul în care este aleasă identitatea estetică a spectacolului.

Factorul principal care contribuie la cimentarea contextului menționat este viziunea regizorală care se fundamentează pe o abordare de tip geometric a unei realități ce scapă interpretărilor de ordin rațional. Există în această montare o abordare matematică a realității ce permite însă manifestarea unor fapte care eludează înțelegerea comună. Sacrificiul soției lui Manole pare a fi cerut de forțe de dincolo lumea noastră, dar acestea se întîlnesc, în logica dualității deja menționate, cu capriciile politice, cu voința sistemului sau cu fricile meșterilor (care în această viziune sînt  trei, nu nouă, dar aleși ca tipologii reprezentative pentru economia spectacolului – Mihai-Florian Nițu, Cosmin StănilăRadu Dogaru).

Decorul creat de Mihai Păcurar revelează această geometrie în care este înscris sacrificiul tocmai prin modul în care, la nivel vizual, lumile se întîlnesc în punctul nodal spre care converg binele, răul, iubirea, teama, lașitatea sau curajul nebun. Simplitatea acestui decor în complicitate cu universul sonor ales de Andrei Măjeri este cea care potențează forța întîlnirii dintre planuri contrastante din punct de vedere ontologic. Astfel, ceea ce este profund autohton se integrează într-un sălaș universal în care valorile, tarele sau cruzimile locului găsesc un mod eficient de a se manifesta cu sens.

În perfectă simbioză cu decorul, costumele create de Lucian Broscățean se impun ca metafore care pun în valoare profilul fiecărui personaj. Ele sînt  rezultatul unei munci de cercetare în sfera spiritualității în care se înscrie textul lui Lucian Blaga. Straiele sînt  expresii ale adîncimilor care altfel nu ar fi fost vizibile și care subzistă în articulațiile psihologice ale fiecăruia dintre personaje. Deși sînt  fundamentate pe principiile unor viziuni ancestrale, costumele așază asupra spectacolului o notă de contemporaneitate incontestabilă, tocmai pentru că ele sînt  gîndite în sfera unei universalități care se întîlnește în chip fericit cu geometria sacrificială imaginată de Andrei Măjeri.

Desigur, există în spectacol ecouri ale problemelor și controverselor care planează asupra bisericii acestor vremuri dar, privit în ansamblu, spectacolul nu se fixează în îngustimile unui timp exclusiv sau al unui spațiu determinat, chiar dacă acestea sînt  numite.

simeon stalpnicul png
mesterulmanole 33 jpg jpeg

Spectacolul este coerent, deși prezintă unele scene care ar putea, la prima vedere, să compromită ansamblul. Ne putem întreba de ce e nevoie de armele cu care își fac simțită puterea solii lui Vodă, dar la o privire mai atentă această scenă evidențiază asumările feminismului, controversele cu privire la statutul femeii contemporane într-un stat care nu cedează hățurile unui mamut patriarhal. Tipologiile feminine din spectacol – manifestate prin înțelepciunea amfitrioanei (Miriam Cuibus), revolta dublată de fragilitate a Mirei (Romina Merei) sau forța solilor (Anca Hanu, Sînziana Tarța) se armonizează și contrastează alternativ cu planul masculin, „încununat” de un Vodă (Ioan Isaiu) ținut în viață de o perfuzie cu sînge albastru.

Există o întreagă tehnică a contrastului în această montare. Personajele și situațiile se situează periodic în contrapunct: tipologiile meșterilor (pescarul, ciobanul și călugărul) sînt  contrazise chiar de oscilațiile pe care le prezintă în raport cu Manole (Sorin Leoveanu, care își construiește rolul cu conținere, făcînd însă vizibile toate tensiunile, zbuciumul și furia care îl locuiesc). Personajul mitic Găman e profund ambivalent. Interpretarea lui Radu Lărgeanu modelează o existență scenică în care pot coexista laturi ce frizează monstruosul, dar care se fixează în zone de o sensibilitate rară și care, tot prin contrast, activează și mai mult austeritatea întregului context. Arhanghelul (Cristian Rigman) pendulează între har și consumerim (nu vedem în fiecare zi un înger într-un căruț de supermarket). Starețul Bogumil (Ionuț Caras) este purtătorul cheie al mărcilor contrastului, prin propovăduirea transcenderii unor dihotomii care delimitează binele de rău, raiul de iad, sensul de absurd.

Spectacolul semnat de Andrei Măjeri și echipa lui are, în concluzie, meritul de a fi fost realizat printr-o arheologie onestă și creativă în textele lui Lucian Blaga (țesînd și scrieri filosofice și poetice în substanța textului dramatic) și de a provoca un exercițiu de conștientizare cu privire la posibilitățile scenice pe care le deschide un text atît de puțin vizitat.

Gina Șerbănescu este critic de teatru.

Fotografii de Nicu Cherciu (color) şi Raluca Ciornei (alb-negru)

Meșterul Manole, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj Napoca 

Scenariu de Andrei Măjeri după Lucian Blaga
Regia și ilustrația muzicală: Andrei Măjeri
Decor și video design: Mihai Păcurar
Costume și styling: Lucian Broscățean
Mișcarea scenică: Sinkó Ferenc
Pregătirea muzicală: Incze G. Katalin
Încălțăminte: Mihaela Glăvan
Imprimeuri digitale realizate la: YOUNG Advertising
Consultant creativ: Liana Martin
Asistenţi de regie: Alexandra Felseghi, Petro Ionescu
Maestru de lumini: Mădălina Mînzat
Distribuţia:
Manole: Sorin Leoveanu
Mira: Romina Merei
Starețul Bogumil: Ionuț Caras
Găman: Radu Lărgeanu
Întîiul (a fost cîndva cioban): Mihai-Florian Nițu
Al doilea (a fost cîndva pescar): Cosmin Stănilă
Al treilea (a fost cîndva călugăr): Radu Dogaru
Amfitrion spectacol / Doamna lui Vodă: Miriam Cuibus
Vodă: Ioan Isaiu
Solii lui Vodă: Anca Hanu, Sînziana Tarța
Umbra lui Manole: Ruslan Bîrlea
Protestatarul / Arhanghelul: Cristian Rigman
Femeile: Adriana BăilescuElena IvancaIrina Wintze
Meșterii copii / Călugării: Dragoș Bîrlea, Tudor Corb, Teodor Pop-Curșeu și Alex Todea
Regia tehnică: Arhidiade Mureşan
Operatori lumini: Mădălina Mînzat, Andrei Mitran
Sonorizare / video: Marius Rusu, Vasile Crăciun
Sufleor: Ana-Maria Moldovan

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!

Adevarul.ro

image
Preotul care a jignit iubitorii de animale primește replica unui călugăr: „Ele nu l-au izgonit pe Iisus“
Mesajele publicate de preotul Matei Vulcănescu despre iubitorii de animale au stârnit controverse. Un călugăr de la Schitul Straja din Hunedoara arată de ce animalele trebuie iubite și nu disprețuite.
image
Fetiță lăsată de părinți în apă fierbinte, moartă în chinuri. Soții criminali au contestat arestarea
Doi soți din Călărași au fost trimiși în judecată pentru omor calificat, pentru că și-au lăsat fiica de 2 ani și 10 luni să moară în chinuri. În rechizitoriul procurorilor se menționează că fetița s-a aflat în agonie timp de mai multe ore.
image
Cum sunt relațiile în care femeia e mai în vârstă decât bărbatul
Într-o lume încărcată de prejudecăţi, rolul bărbatului într-o relație de cuplu este văzut ca fiind acela de a oferi protecție și stabilitate familiei și partenerei.

HIstoria.ro

image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.
image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.