Meșterii din Spanțov

11 aprilie 2014
Meșterii din Spanțov jpeg

“Meşterii din Spanțov” e o iniţiativă locală care demonstrează că soluţiile eficiente de dezvoltare vin și din cadrul comunităţilor. Proiectul  va aduce venituri într-o comunitate cu un grad ridicat de sărăcie, unde aproximativ 40% din persoane sînt de etnie romă. Acesta va promova meşteşugul romilor rudari din localitate. Tradiţiile acestora vor fi promovate prin organizarea de ateliere meşteşugăreşti cu tineri din comunitate şi cu designeri din Bucureşti, iar piaţa de desfacere pentru produsele lor va fi consolidată.

Fundația PACT (Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare) a cîștigat  consursul “Idei din Țara lui Andrei” în noiembrie 2013 și a început proiectul în luna ianuarie a acestui an. Prin intermediul Irinei Pop, Manager Proiecte Advocacy la Fundația PACT, aflăm întreaga poveste a proiectului.

Fundația este o organizație neguvernamentală și non-profit activă în domeniile dezvoltării comunitare și economiei sociale. PACT lucrează în mediul rural și mic urban din sudul României și contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea ințiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale.

PACT activează în Spanțov din 2008, cînd, printr-un proiect al Fundației, s-a format în comunitate un grup de inițiativă condus de Estera Anghel, Cristina Costea și Emilia Ion. Ele au înființat Asociația de Dezvoltare Comunitară “Împreună pentru Viitor” și de atunci s-au implicat constant în proiecte pentru comunitatea din Spanțov, pentru copii, tineri și pentru oamenii aflați în situații dificile. În Spanțov mai bine de o treime din locuitori sînt de etnie romă, iar Emilia, Cristina și Estera au reușit nu numai să-i ajute foarte concret, prin campanii de strîngere de fonduri, un Club de Educație Alternativă și un loc de joacă pentru copii, dar și să adune în jurul lor mulți tineri și oameni activi de toate vîrstele care au adus  schimbări.

Ideea afacerii s-a născut chiar în comunitate. Printr-un proiect anterior al Fundației PACT, tinerii din Spanțov au realizat un portofoliu al tradițiilor locale și au căutat, împreună cu membrii comunității, o idee prin care să le valorifice,  și, în același timp, să le ridice nivelul de trai. Au aflat că, deși, în trecut, meșteșugul prelucrării lemnului era foarte răspîndit, astăzi mai există doar 5 meșteri în vîrstă care îl practică, deoarece meșteșugarii reușesc cu greu să obțină venituri din produsele lor. Cele trei fete de la “Împreună pentru Viitor” și-au propus să creeze o întreprindere socială prin care să valorifice produsele tradiționale ale rudarilor, să le promoveze și să le găsească piață de desfacere, încurajînd astfel și tinerii din comunitate să deprindă meșteșugul și să valorifice economic moștenirea culturală a localității.

Din experiența în peste o sută de comunități, reprezentanții Fundației PACT au aflat că, în general, oamenii de la sate își doresc din ce în ce mai mult să nu lase moștenirea culturală locală să se piardă, și caută soluții să o păstreze și să o transmită mai departe. În plus, o parte din acest patrimoniu imaterial are și un însemnat potențial economic și poate să devină o sursă sustenabilă de dezvoltare economică și socială.

Meșterii din Spanțov cu care PACT lucrează sînt rudari, și practică acest meșteșug din tată în fiu, de cînd se știu. Ei lucrează lemnul cu mîna pentru a face linguri, vase și copăi, scaune și mese cu trei picioare. Cei care mai au uneltele de care au nevoie, le au de zeci de ani de la părinții sau bunicii lor și le prețuiesc mai presus de orice - pentru că știu că astfel de unelte nu se găsesc acum de vînzare în magazine.

Meșterii rudari își vînd produsele din casă în casă, în Spanțov și în satele din apropiere, mai ales în jurul sărbătorii Moșilor, cînd lumea cumpără linguri și vase de lemn. Nea Ion, unul dintre cei cinci meșteri din acest proiect, își umple primăvara căruța de linguri și scăunele și pleacă prin satele din sudul țării cîte două-trei săptămîni. De multe ori, nici oamenii care-i iau obiectele nu au mulți bani, așa că Nea Ion le dă la schimb pentru făină, ouă sau alte produse pe care le aduce bucuros acasă pentru familie. Deși nici unul dintre meșteri nu reușește să se întrețină exclusiv din vînzarea obiectelor din lemn, aceștia continuă să le facă pentru plăcerea de a lucra lemnul cu mîna și de a păstra un obicei moștenit de la bunici.

Asociația locală, împreună cu consultanții Fundației PACT, prin acest proiect, vor dezvolta planuri de afaceri și de marketing și vor organiza în comunitate întîlniri între meșteșugarii locali și tineri artiști și designeri. În același timp, mai mulți tineri vor învăța să lucreze lemnul de la meșterii mai în vîrstă, și comunitatea va pune umărul la lansarea afacerii, contribuind la organizarea unui eveniment tradițional în localitate. Dincolo de creșterea veniturilor în comunitate, proiectul va crea punți între rural și urban, între tradițional și modern, între tineri și bătrîni, și va readuce comunității mîndria valorilor locale.

PS: Totul a pornit de la Idei din Țara lui Andrei”. Asemenea Irinei Pop, sînt invitați și alți români să-și prezinte, pînă pe 16 aprilie, ideile de dezvoltare pe termen lung a comunităților în care trăiesc. După 16 aprilie, își pot susține proiectele preferate pentru a deveni realitate cu voturi pe www.taraluiandrei.ro.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.