Melancolic, despre democraţie

24 iulie 2015
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Mai toată lumea ştie cum a definit Winston Churchill democraţia: „cea mai proastă formă de guvernămînt cu excepţia tuturor celorlalte“. Mai expresivă (şi mai scandaloasă) este însă o altă formulare a prim-ministrului britanic: „Cel mai puternic argument împotriva democraţiei este o conversaţie de cinci minute cu un votant obişnuit“. Ce poate rezulta dintr-o astfel de conversaţie?

Că „votantul obişnuit” are criterii de evaluare care nu prea au de-a face cu democraţia, cu „principiile”, cu ideile sublime şi valorile diafane. Pe scurt, că votul lui e, în genere, incompetent, umoral, părtinitor, manipulabil. Votează „promisiuni”, idiosincrasii, idei fixe, instincte şi interese private, speranţe oarbe. Nu perspectiva, ci imediatul, nu ţara, ci eu, „noi şi-ai noştri”. Cu alte cuvinte, votul nu e rezultatul reflecţiei responsabile, al unei alegeri dezinteresate, al unei opinii argumentabile. E o ”pornire”, un ”capriţ”, o toană, o ”pandalie”. Sau, măcar, simpla anticipare a unui profit personal. Şi asta nu numai la noi. În 1976, o mulţime de alegători germani l-au preferat pe Helmut Schmidt pentru că era din Hamburg, iar ei ţineau cu echipa de fotbal a oraşului cu pricina. Alţii o găseau foarte simpatică pe soţia candidatului, dna Schmidt… Dar e destul să te uiţi la marile adunări populare din jurul lui Adolf Hitler, la masele de cetăţeni italieni fascinaţi de Mussolini, la sutele de mii de entuziaşti izbucnind în urale ori de cîte ori un dictator „carismatic” îşi debitează lozincile. S-a mai spus: în asemenea situaţii, „masa” devine o dihanie distinctă de membrii ei, o vietate dezlănţuită, capabilă să legitimeze orice dezastru.

Să nu se grăbească comentatorii pe care îi indispun mereu, pînă la exasperare, să reia melodia „conservatorismului” meu defazat, a firii mele reacţionare, insensibile la suferinţele aproapelui şi la drepturile omului, a gîndirii mele ”visceral” anti-comuniste (dacă nu direct cripto-fasciste) etc. Nu, nu vreau să calomniez democraţia. Subscriu definiţiei churchilliene citate la început. Constat, totuşi, că tocmai în fisurile ei îşi găsesc locul duşmanii ei reali, sabotorii ”idealurilor” ei, cei pentru care democraţia e pură demagogie, instrument optim pentru achiziţia de ranguri, bunuri şi adepţi.

O privire rapidă asupra procedeelor politice de care uzează liderii dibaci pentru a-şi adjudeca – evident în mod democratic – susţinerea ”populară” evidenţiază două din temele lor predilecte:

1.Tema „pe-un picior de plai”, constînd în stimularea (virilă sau lacrimogenă) a sentimentului naţional. Suntem un popor ales. Suntem foarte buni, cei mai buni: de la frumuseţi şi resurse naturale la deşteptăciune, ospitalitate, omenie, toleranţă, modestie, hărnicie etc. Avem cele mai frumoase femei de pe planetă. Am salvat de păgîni, prin rezistenţa noastră eroică, civilizaţia occidentală. Suntem cei mai evlavioşi dintre creştini, suntem daci şi i-am învăţat latineşte pe romani. Avem haz (de necaz), avem demnitate, avem cei mai viteji strămoşi. Tipul acesta de cuvîntare dă o mare satisfacţie mai ales anonimilor frustraţi, cu identitate incertă, cu performanţă mediocră: se pot salva prin pedigree. Sunt, toţi, nu-i aşa, rude cu Decebal, Ştefan Cel Mare, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, George Enescu, Nadia Comaneci şi Gică Hagi.                    

2. Tema „dor şi jale”. Cu asemenea înzestrări, trebuia să facem parte din elita lumii. Iar dacă nu aşa stau lucurile, nu e vina noastră. Ba din contra! La cîtă excelenţă, atîta ghinion. Suntem înconjuraţi de duşmani, am fost, dintotdeauna, „în calea tuturor răutăţilor”, suntem marii păgubaşi ai istoriei. Urîţi de toţi, invidiaţi, pîndiţi de toţi hămesiţii, de toţi netrebnicii, de toate liftele universului. Toţi poftesc la averea noastră, la minţile noastre, la teritoriile noastre. Suntem preocuparea insomniacă a unei conspiraţii universale. Nu se ştie exact de ce, de ce tocmai noi? Procopsiţi, în diverse feluri, sunt şi alţii. Dar se vede treaba că suntem mai fîşneţi, mai cumsecade, mai făloşi decît toţi şi îi scoatem pe toţi din ţîţîni. Suntem ispita maximă a mapamondului, perla coroanei, vînată de hoardele reunite ale  colonialismului ocult.

Dacă facem o sinteză între populismul fascist şi cel comunist, „ideile” de mai sus, cu unele „acomodări” şi nuanţe, se dovedesc mereu valabile, numai bune de pescuit simpatii, voturi, militanţi şi soldaţi. Vorbim despre poporul suveran şi nedreptăţit, despre duşmani ascunşi (”agenturi”, ”grupuri de interese”, capitalişti veroşi, în goană după profit, evrei care conduc lumea, slavi necivilizaţi, americani imperialişti, organizaţii internaţionale care vor să ne amputeze suveranitatea, intelectuali vînduţi etc). Vorbim despre marile nedreptăţi pe care le-am suferit în trecut, despre reparaţiile morale şi materiale la care avem dreptul, despre viitorul luminos care ne aşteaptă, dacă ştim să ne alegem conducătorii. Nu uităm să pomenim cît mai des de „cei mulţi şi defavorizaţi, care binemerită sprijinul nostru”. Folosim abil, în disputele interne, „ameninţările” externe, înlocuim disputa inteligentă prin stigmat, băşcălie şi înjurătură. Iar dacă facem toate astea, vom fi iubiţi, vom fi aplaudaţi, vom fi votaţi. Tipul acesta de retorică nu dă greş niciodată. „Votantul obişnuit” o apreciază enorm şi e gata să o aducă la putere.

Carevasăzică e greu fără democraţie, dar nici cu ea nu putem dormi liniştiţi. Cu ce e superior – te întrebi inevitabil – hazardul alegerilor democratice (care aduc pe scenă cohorte întregi de parlamentari, miniştri, primari, prefecţi, consilieri judeţeni pe care nu vrei să-i auzi şi să-i vezi, darămite să le dai pe mînă soarta ta şi a naţiei), cu ce e, deci, superior acest hazard „generos” hazardului eredităţii monarhice (care poate aduce la vîrf personaje nereuşite, dar măcar cu un coeficient – mai puţin ipocrit – de „fatalitate”). De ce ar fi votul lui Mitică mai „onest”, mai ştiutor, mai îndreptăţit, decît votul întîmplării sau al Providenţei?

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Agresiune sexuala FOTO Shutterstock jpg
Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică riscă închisoarea. Proiect de lege
Deputatul liberal Florin Roman a depus marți, în Parlament, un proiect de lege privind înăsprirea sancțiunilor pentru minorii care comit acte de violență, dar și pentru părinții acestora.
banner dan negru jpg
Dan Negru, despre povarea prețurilor din piețe: „Ai noștri lucrează la cules de căpșuni în Spania, ca să aibă bani de cireșe în România”. Scumpirile-record, în 2025
Dan Negru, despre povarea prețurilor: „Ai noștri lucrează la cules de căpșuni în Spania, ca să aibă bani de cireșe în România”
Soldați ruși pe front FOTO Profimedia jpg
Peste 20.000 de ruşi recent naturalizaţi luptă în Ucraina. „Nu dobândesc doar drepturi, ci şi obligaţii”
Preşedintele Comitetului de Anchetă al Rusiei (CIR), Aleksandr Bastrîkin, a precizat marți, 20 mai, la Forumul Internaţional Juridic de la Sankt Petersburg, că peste 20.000 de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi luptă pe frontul ucrainean.
image png
Cristina Ciobănașu rupe tăcerea despre relația cu dentistul Alexandru Mureșan. Ce temeri a avut actrița la începutul poveștii de dragoste
După despărțirea de Vlad Gherman, actorul cu care și-a împărțit aproape 10 ani din viață, Cristina Ciobănașu și-a refăcut viața în brațele lui Alexandru Mureșan, de profesie medic stomatolog. Deși sunt discreți în ceea ce privește relația lor, actrița a oferit recent un interviu amplu în care a vorb
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România are un nou președinte. Avem nevoie de la el de înțelepciune și echilibru, iar el are nevoie de o dreaptă politică unită!
Duminică, 18 mai, românii l-au ales pe Nicușor Dan ca președinte al României. A fost o alegere democratică clară, o alegere făcută cu speranță de către cei mai mulți, dar și cu teamă, de către unii. De ce?
pro rusi Bulgaria, captura video jpg
Partidul pro-rus Renașterea din Bulgaria instigă la revoltă armată împotriva adoptării euro. „O perversiune morală și sexuală”
Formațiunea bulgară pro-rusă Renașterea a lansat un apel violent către cetățeni, cerându-le să se înarmeze și să iasă în stradă pentru a opri trecerea Bulgariei la moneda euro, planificată pentru 1 ianuarie 2026.
trump avion prezidential foto x jpg
Avionul „cadou” de la statul Qatar ar fi fost de fapt cerut de Donald Trump
Administrația Trump ar fi fost cea care a inițiat discuțiile cu statul Qatar pentru a achiziționa un avion Boeing 747, care ar putea fi folosit temporar pe post de Air Force One. Asta contrazice declarațiile publice ale președintelui Donald Trump, care a susținut că avionul reprezintă un „cadou”.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 011INQUAM Photos Malina Norocea jpg
De la ordonanțe controversate la zboruri de lux: parcursul politic al lui Sorin Grindeanu, noul șef al PSD
Sorin Grindeanu, ales să preia conducerea interimară a PSD, a condus în ultimii ani ministerul Transporturilor și s-a afirmat ca lider de bază pentru fostul președinte Marcel Ciolacu.
image png
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie, pentru a-i feri de purici verzi și alți dăunători? Trucul știut doar de grădinarii cu experiență
Florile fac parte din viața noastră și ne însoțesc în cele mai sincere, dar și în cele mai dureroase momente. Cu toate acestea, există foarte multe persoane care iubesc trandafirii și astfel îi plantează în curțile lor. Îngrijirea lor nu este neapărat dificilă dacă ții cont de anumite reguli esenția