Măștile lui Ianuș

18 ianuarie 2016
Măștile lui Ianuș jpeg

Fratele începător Marius, Jos masca, Marius Ianuș! Cele mai reușite versuri ale poetului, cu o prefață de Paul Cernat și o postfață a autorului, Editura Garofina, 2015.

Despre Marius Ianuș s-au spus multe. Și bune și rele. A fost deopotrivă apreciat și contestat. Cert este că poezia lui nu a lăsat pe nimeni indiferent. Cei care l-au contestat au făcut-o cu patimă, cu violență, iar ceilalți s-au întrecut în verdicte critice entuziaste și maximale: „cel mai bun și mai puternic poet afirmat la noi în ultimii 20 de ani” (Paul Cernat), „cel mai bun poet al generației tinere” (Daniel Cristea Enache), „o revelație a ultimilor ani de poezie” (Iulian Boldea), „o poezie care sugerează un rău acut de existență și o stare de spirit specifică acestor copii ai revoluției în lumea impură a tranziției noastre” (Eugen Simion), „cel mai cunoscut poet român, cel în urma căruia se impune, în sfîrșit un nou realism, atașat unei alte realități” (Alexandru Matei).

Deși nu mă opun categoric fagmentelor citate mai sus, cred totuși că nu trebuie uitat faptul că poezia douămiistă nu se rezumă doar la o singură direcție, al cărei vârf de lance ar fi Marius Ianuș. În nici un caz. Autori precum Dan Sociu, Radu Vancu, Claudiu Komartin sau Teodor Dună (atît de diferiți între ei) reușesc prin scrierile lor să insereze tot atîtea contrapuncte în discursul poetic al ultimilor 15 ani. Se vede limpede că poezia douămiistă nu este una de pluton, ci una care propune – în ansamblul ei – un discurs eteroclit.

Marius Ianuș este, înainte de toate, acela care și-a asumat acut, sincer, deschis, scandalos, avangardist poezia ca pe o nebunie personală, ca pe un pact esențial între realitatea sălbatică și  corozivă a anilor ’90 - ’00 și destinul său fluctuant, atipic, compus dintr-o serie de eșecuri asumate brutal până la capăt. Poezia e viața resimțită ca pe o stare de necesitate, turbulentă, atroce. Critica literară, atunci cînd discută astfel de cazuri „la limită”, se grăbește să recurgă la unele clișee de gândire: „scriitorul ia totul de la zero”, „poetul respinge tot ce s-a scris înaintea sa” etc. E o gîndire comodă, deloc sensibilă la nuanțe. În cazul lui Ianuș nici măcar nu se pune problema să respingă ce s-a scris înaintea sa. Ianuș nu se luptă cu literatura. Aceasta e un dat ce se regăsește undeva într-unul din straturile personalității sale problematice. El se luptă cu viața, cu tot ce-l înconjoară, cu toate cutumele existenței, cu toate barierele mentale. Își asumă o condiție joasă, se revendică de la un underground neviciat de recunoașterea rapidă a meritelor sale literare. Ca și Angela Marinescu, el nu are ce căuta în mainstream pentru că și-ar pierde miza esențială a poeziei sale, o poezie generată de amintitele ratări succesive recunoscute/ asumate cu o sinceritate pe care poetul însuși o consideră – în Cartea de vizită a unui poet – a fi mai mult decât  autenticitate: „Ei au bani pe stradă și așteaptă / să le mai dai și tu, pe stradă. / Ei intră în creierul tău în apartament / și creierul tău e împroșcat pe stradă. / Ei te fac să cumperi coca-cola pe stradă! / mă piș în cocacola pe stradă! / Ei aleargă pe stradă și vor / să alergi ca ei! / Sunt beat pe stradă! / Am fugit de la spitalul de nebuni / în pijama și cu șlapi în picioare, pe stradă!” („Manifest fracturist. Pe stradă").

Poezia lui Ianuș pare scrisă cu energia unui narcoman, ca să-l parafrazez pe Kerouac. Dar la acest poet nu substanțele interzise provoacă o percepție modificată a realității, ci trăirea intensă, totală, modifică realitatea. Doar singurătatea e o prezență concretă. Important, scriitorul își reprimă orice formă de autoînduioșate. El nu analizează, ci expulzează: „Am nevoie de cineva... ascultă... / Și un buldozer care te calcă pe nervi are nevoie / de cineva... / Și un cîine cu ochii plîngăcioși care amușină / o ladă de gunoi. / Și o cerșetoare nebună care se bîțîie la o / gură de metrou. / Și toți oamenii din spitalele în care am zăcut cu lunile. / Și toate macaralele care și-au ridicat gîturile / melancolice în spații virane, / de parc-ar fi trebuit să-și înfigă / căngile lucitoare în lună” („Explicîndu-i unui vagabond ce-i poezia").

Cartea de față conține totuși mult prea puține texte din „anii nebuniei”. Îmi pare rău că i s-au părut „reușite” atît de puține poeme. Acestora li se adaugă mult mai multe fragmente din cărțile mai noi. Au și ele frumuseșea lor, mai mult, într-un teatru al măștilor acestea sunt absolut necesare. Multe texte din volumele Refuz fularul alb, Vino, Măicuță! și mai ales din Scrisori către prințesa prințeselor de hîrtie sînt poezii adevărate, rezistente în orice context ar fi ele citite. Și totuși, nu e păcat să se lepede de atît de multe poeme?

Marius Ianuș își înțelege demersul său scriitoricesc (nu spun estetic) ca pe o misiune personală. E treaba lui și numai a lui. Mi se pare destul de pătimaș încă. Dar și patima asta isihastă (ce oximoron!) poate nu e altceva decît tot o mască. Așa că repet după el: „Jos masca, Marius Ianuș!”.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.
 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

copil autist batut
Revoltător. Nicio sancțiune dată în cazul unui copil cu handicap grav bătut crunt de o infirmieră. Care sunt motivele
Un copil cu handicap grav care a fost bătut crunt acum doi ani de o infirmieră din Târgu Jiu nu va primi niciun leu ca daune morale, deși traumele suferite au fost teribile. La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Craiova a dat sentința definitivă în acest caz.
castorii parasutati captura video jpg
Castorii parașutați: ciudata misiune din anii '40. Ce urmărea operațiunea și ce s-a întâmplat cu animalele
Astăzi, castorii pot fi zăriți din nou în România, după ce specia fusese considerată dispărută timp de aproape două secole. În 2020, un exemplar a fost filmat pe râul Cugir, iar în 2021, Uniunea Europeană a finanțat un program prin care 90 de castori au fost relocați din Germania și Cehia în județel
targul de fete de pe muntele gaina foto daniel guta
Comunele din Apuseni cu un număr record de sate. Fiecare cu muntele lui, iar oamenii străbat kilometri până la vecini
Câteva comune din Munții Apuseni numără fiecare cel puțin 30 de sate, așezări pitorești locuite din cele mai vechi timpuri de moți, oamenii muntelui și ai pădurii, care nu s-au putut dezlipi de locurile natale, în ciuda greutăților îndurate de-a lungul secolelor.
emanuel mazare foto arhiva personala jpg
Povestea elevului român genial, medaliat cu aur la Balcaniada de Matematică. Vrea să facă facultatea în România
România s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică încheiată în această săptămână la Sarajevo, obținând patru medalii de aur și două medalii de argint. Emanuel Mazăre, elev la Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești a obținut medalia de aur.
apa pixabay (2) jpg
Mitul celor doi litri de apă, demontat. Ce cantitate ar trebui să consumi zi de zi, conform unui studiu japonez?
Mult timp, regula de aur pentru hidratare a fost simplă: opt pahare de apă pe zi, adică aproximativ doi litri. Însă, un studiu recent desfășurat de Institutul Național de Inovare Biomedicală, Sănătate și Nutriție din Japonia vine să zdruncine această recomandare universal valabilă.
copil bolnav de rujeola pojar foto shutterstock jpg
Când miturile fac legea în România. Rujeola nu este o simplă boală a copilăriei
Rujeola nu este „o simplă boală a copilăriei”, cum încă mai cred unii părinți. Este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave. În România, mulți copii ajung în spital, unii în stare gravă, din cauza refuzului părinților de a-i vaccina.
par alb istock jpg
Albirea prematură a părului începe în farfurie: nutrientul-cheie care influențează culoarea naturală
Te confrunți cu primele fire albe? Află cum un mineral esențial și o alimentație corectă pot încetini albirea părului. Sfaturi de la specialiști și soluții naturale care chiar funcționează!
sandu sticlaru colaj captura video jpg
Actorul emblematic ce nu s-a oprit din învățat. La 80 de ani s-a înscris la cursuri de informatică
Născut pe 15 octombrie 1923, în orașul Roman, Sandu Sticlaru a fost unul dintre actorii care au lăsat o amprentă discretă, dar profundă asupra scenei românești. Provenind dintr-o familie de origine evreiască, și-a urmat vocația artistică la Conservatorul de Artă Dramatică din București, pe care l-a
Anul Nou care n a fost The New Year That Never Came Foto FB jpg
Gala Premiilor Gopo: „Anul Nou care n-a fost", desemnat cel mai bun film de lungmetraj. Producția a mai primit alte nouă premii
Filmul „Anul Nou care n-a fost”, regizat de Bogdan Mureşanu, a primit Trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, la cea de a XIX-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care s-a desfăşurat, marţi seara, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Capitală.