Marii datornici și micii păgubași

10 aprilie 2015
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Se vorbeşte, din nou (şi în curînd se va tăcea iar, pentru o vreme) despre datoria uriaşă a TVR. Şi alte companii ale statului au mari datori, adunate de ani întregi, despre care se mai vorbeşte din cînd în cînd, dar nu se întîmplă nimic. Pe de altă parte, în ultima vreme fiscul a închis sau a amendat mici magazine pentru nereguli de cîţiva lei. Ceva nu se leagă în povestea asta.

TVR a fost, ani la rînd, vînată de politicieni pentru a fi folosită în scopuri politice şi electorale. Singura “strategie” a fost schimbarea Consiliului de administraţie şi a preşedintelui în funcţie de partidul care ajungea la putere, după un mecanism simplu: se trîntea în Parlament raportul de activitate al televiziunii publice şi astfel se dădea cale liberă înlocuirii conducerii. Se vorbeşte despre “reforma TVR” de un sfert de veac, dar nu se întîmplă nimic.

La rapoartele de activitate nu s-a uitat nimeni serios, n-au fost analizate faptele, realizările, cifrele. Totul s-a redus la un mecanism politic: să-i înlocuim pe “ai lor” cu “ai noştri”. Aşa că datoriile s-au tot acumulat. Acum, unii zic că ar trebui anulate, alţii că nici nu se pune problema. Televiziunea publică nu mai are cine ştie ce audienţă, nici misiunea publică nu prea şi-o mai poate îndeplini. Nu are cum, din moment ce e înglodată în datorii, n-are bani pentru producţii de calitate, iar oricine ar conduce-o ştie că la un moment dat va fi înlocuit din motive de joc politic, nu de competenţă ori rezultate. Probabil că se va mai tîrîi aşa o vreme, iar pînă la urmă datoriile se vor şterge. Dacă tot e la noi moda să ne punem, în mai toate situaţiile, întrebarea “dar în Europa cum e?”, atunci putem lua un termen de comparaţie şi pentru TVR. Nu e cazul să o comparăm cu BBC sau cu televiziunea publică germană; e mai util să ne uităm în ograda fraţilor italieni. Şi acolo, decenii la rînd, s-a întîmplat la fel: conducerea televiziunii publice era numită politic, instituţia era supradimensionată şi cheltuia orbeşte, iar din cînd în cînd Statul găsea o formulă prin care să o scutească de datorii. Cred că aşa se va întîmpla şi la noi, dintr-un motiv simplu: TVR nu are cum să plătească datoria istorică, nu va avea prea curînd atîţia bani. Sau îi va avea dacă va creşte abonamentul. Nu va aproba nimeni aşa ceva, de teamă să nu se pună rău cu electoratul. Dar, cu datorii sau fără, televiziunea publică şi-a pierdut încrederea unei mari părţi a publicului. Iar asta se recuperează mult mai greu decît banii.

La talpa ţării – adică acolo unde ar trebui să fie prezentă televiziunea publică – se întîmplă de cîtva timp un fenomen interesant: fiscul face controale la micile magazine şi firme şi dă sancţiuni aspre – inclusiv suspendarea activităţii – pentru nereguli de cîţiva lei. În spatele acestei acţiuni pare să stea o idee clară: corupţia şi evaziunea fiscală sînt foarte răspîndite la baza societăţii şi de acolo trebuie pornit pentru a le eradica. Ceea ce sună corect. Probabil că nu e om să nu fi dat în viaţa lui o mică şpagă, o “atenţie”, după cum – îmi zicea un amic care se ocupă de consultanţă – probabil că nu e firmă care să fie sută la sută în regulă, să n-aibă măcar un decont aiurea sau o factură greşită. Numai că duritatea măsurilor – de pildă, închiderea unor magazine pentru cîţiva lei – apărută brusc după decenii de delăsare poate avea efecte perverse.

Bunăoară –

– în magazinele săteşti a apărut teama de a mai vinde “pe caiet”, adică pe datorie. E o practică aproape generalizată în lumea săracă a României: oamenii îşi iau de la magazin ce le trebuie şi plătesc cînd iau pensia, ori salariul (minim pe economie), ori ajutorul social. E o practică bazată pe ceea ce instituţiile publice nu au, dar în comunităţile săteşti încă se mai păstrează: încrederea. În ţesutul social de la talpa ţării, felul acesta de comerţ este o necesitate care funcţionează pentru că încă mai există un anume spirit comunitar. Oamenii săraci cumpără pe datorie pentru că nu le ajung banii, patronii de mici magazine acceptă varianta asta pentru că oricum n-au încotro, aia e "piaţa locală", aşa arată clientela. Un magazin dintr-un sat nu e, de cele mai multe ori, un business, e o biată prăvălie din care patronul - dacă lucrează cinstit - îşi întreţine familia, îşi mai dichiseşte casa şi eventual pune nişte bani deoparte pentru bătrîneţe. Atît. Îl invidiază uneori consătenii că e înstărit, dar de multe ori - ştiu cazuri - respectivul patron îndeplineşte şi o funcţie socială, acceptînd vînzarea pe datorie. La ţară, oamenii se cunosc între ei şi (încă mai) au încredere. Oricît de îndreptăţite de necesitatea luptei cu evaziunea fiscală, măsurile dure au ca efect pierderea acestei încrederi. Micii păgubaşi care nu mai pot lua pe datorie vor gîndi simplu: “pe ăia care au datorii de milioane, Statul îi lasă în pace, tot noi, amărîţii, trebuie să plătim”. Aşa încît vor veni, poate, mai mulţi bani la buget, dar nu şi mai multă încredere în instituţiile statului.

Articol apărut pe

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.