Marea intoxicare

23 iunie 2014
Oameni fericiți jpeg

Regimul ştirilor şi al dezbaterilor de presă pare, de multă vreme, modelat în aşa fel încît să dubleze sărăcia materială a ţării cu o drastică şi schimonositoare indigenţă sufletească şi intelectuală. Zi de zi, ni se dă la rumegat fînul fad al unei realităţi de primă instanţă, rudimentară, previzibilă, trivială. Sub bagheta inconturnabilă a ziarelor şi a televiziunilor, trăim în inflaţia derizoriului.

Nu au curs decît informaţiile ieftine, vandabile pe scară largă şi îndobitocitoare. Esenţială este contribuţia politicienilor. Principala lor ocupaţie este vînătoarea duşmanului, harţa obscenă, mica josnicie de cartier, sau înşelătoria. Ne confruntăm, chiar în aceste zile (dar situaţia e veche), cu o ilustare dezgustătoare a modului în care o ţară întreagă este intoxicată cu mari cantităţi de kitsch gazetăresc: toate canale de televiziune mărunţesc, cu o dizgraţioasă voluptate, aceleaşi obosite „breaking news“, reiau la nesfîrşit aceleaşi vorbe şi imagini, cu motivaţii care merg de la ură şi comandă politică, pînă la neprofesionalism şi lăcomie de rating. Nu contest necesitatea de a transmite şi comenta ştiri legate de vîrful scenei noastre politice. Dar felul în care se face asta, stilistica şi dozajul formulărilor, prezenţa unor personaje pe care, în mod normal, nu le-ai primi în casă, nici măcar prin intermediul televizorului – toate la un loc dau senzaţia unui deprimant nivel de civilizaţie şi de viaţă publică. Pentru că miza nu este niciodată un principiu, o exigenţă a statului de drept, un efort de normalizare. Miza este de ordin strict pugilistic: adversarul trebuie burduşit, evacuat, exterminat dacă se poate.

Repet, oamenii politici, din toate taberele, sunt surse constante ale dezmăţului: mint, şarjează, spun una şi fac alta, spun azi una şi mîine alta, fac tot ceea ce le reproşează oponenţilor, îşi oblojesc rudele, amicii, colegii de partid şi pilele, trăiesc la preţuri mici şi se bîrfesc ţăţeşte unii pe alţii. Alături de ei, se înscriu şi furnizorii de spectacole- bordel, „entertainerii“ de gang, care ne ţin la curent cu divorţuri, fente erotice, escapade porcoase, ambalate în maldăre de buze turgescente şi funduri frisonante.

Presa însă, în loc să amendeze, să corijeze, să marginalizeze asemenea sordide derapaje, le amplifică, le popularizează, le stimulează. Trăieşte din mocirlă, consumă şi ne face şi pe noi să consumăm dejecţia cotidiană a unor personaje de mîna a doua şi a treia. Pînă la un punct, e amuzant să observi „nuanţele“ partizane ale frazeologiei şi ale montajului jurnalistic politicianist. Dacă unul „de-ai noştri“ e ameninţat cu scuipatul, victima e cel (potenţial) scuipat. Dacă unul „de-ai lor“ e scuipat, victima e scuipătorul, iar cel scuipat, oricum, o merita! DNA-ul e nedrept si manipulat din umbră dacă se ia de „băieţii noştri“. Dacă se ia şi de vreunul din „băieţii lor“, se stabileşte prompt că instituţia „are şi părţi bune“.

Rezultatul articolelor şi emisiunilor care ne fură, zilnic, lungi ore din viaţă este îmbolnăvirea dramatică a naţiei. Şi să nu mi se spună că nu mă obligă nimeni să citesc ce nu-mi place şi să mă uit la televizor. E ca şi cînd mi s-ar spune că, dacă strada e plină de gropi, n-am decît să nu ies din casă. Şi apoi, nu e vorba de mine. Toxina e generalizată şi atacă milioane de oameni. Iată trei dintre consecinţele epidemiei: 

1. Dispariţia discernămîntului. Sufocat de o singură specie de informaţie, alcătuită din scandal şi mojicie, cetăţeanul sfîrşeşte prin a nu mai şti ce e important şi ce nu. Lucrurile cu adevărat importante devin subalterne, palide, în vreme ce tot soiul de sfîrîiacuri zgomotoase sunt aduse la rampă şi devorate sinucigaş.

2. Peisajul cotidian îşi pierde bogăţia, culorile, ierarhiile, pentru a se rezuma la o singură notă, la monodimensionalitate, la strigăt. O omogenizare fatală anulează relieful divers al vieţii. Moarte entropică a sensibilităţii şi a gîndirii.

3. Anemiat prin inaniţie emoţională şi mentală, „consumatorul” eşuează, pînă la urmă, într-o formă sau alta de depresie: nu mai speră nimic, nu mai vrea nimic, nu mai crede în nimic. Devine materia primă a tuturor găştilor, a tuturor şmecherilor, a tuturor „elitelor” politice. Ajunge să gîndească brambura (deunăzi am văzut un reportaj, în care cîţiva ţărani şi o fostă învăţătoare din sat pledau pentru sanctificarea lui Ceauşescu…) şi - cum altfel? – votează brambura sau nu votează. Terenul pentru anestezia la valori, pentru fermentaţia resentimentară, pentru anarhie şi desfigurare e, astfel, pregătit. Cine ne mai poate ajuta? Dumnezeu? Da, dar – iertat să-mi fie că invoc un text dinafara convenţiei pravoslavnice – ” Allah nu schimbã starea unor oameni pânã ce ei nu schimbã ceea ce se aflã în suflete.” (Coran, Surata 13, ”Tunetul”, versetul 11).

Citiți articolul integral pe

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.