Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri
Așa se numește albumul foto al Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Fotograf: Samoilă Mârza. Istoria: interesantă (și accesibilă datorită biografului și nepotului lui Samoilă Mârza, Aurel Sîntimbrean, în lucrarea Samoilă Mârza, 1886-1967. Fotograful unirii Transilvaniei cu România 1 Decembrie 1918, Alba Iulia).
După ce a absolvit liceul în Alba Iulia și a făcut doi ani de ucenicie alături de un cunoscut fotograf sibian, Samoilă Mârza a fost inclus, începînd cu anul 1914, în armata austro-ungară, la Serviciul de topografie și fotografie. A imortalizat fețele războiului în Galiția, în Riga și în Trieste, iar la finalul conflictului, în noiembrie 1918, a ajuns în Viena, unde a profitat de moment și a fotografiat sfințirea primului steag tricolor al Consiliului Național Român Militar.
La sfîrșitul lunii noiembrie, Samoilă Mârza a ajuns acasă, în satul Galtiu, comuna Sîntimbru, din județul Alba, unde oamenii se organizau să plece către Alba Iulia. Nu înainte de a fi trași în poză de talentatul lor consătean, desigur. În 1 decembrie, fotograful a pornit la drum alături de țăranii din Galtiu și de bicicleta sa, pe care ducea aparatul de fotografiat (cu burduf). Avea cu el și o geantă în care erau cîteva clișee fotografice pe sticlă. Și să nu uităm trepiedul.
La ora 11, delegația a ajuns în Alba Iulia. Vremea nu era tocmai ideală pentru fotografii, mai ales în condițiile tehnice ale epocii, astfel încît domnul Mârza nu a reușit să facă decît cinci fotografii. Trei dintre acestea ilustrează mulțimea adunată în piața din Alba Iulia, iar celelalte două surprind tribuna oficială, inclusiv momentul citirii actului unirii de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. Samoilă Mârza nu era la eveniment în vreo calitate oficială, poza din plăcere, deci, din păcate, nu avea permis de acces în sala unirii. Nici o grijă, exista un fotograf angajat oficial de comitetul de organizare, care trebuia să acopere marele eveniment. Nici o grijă, doar că acesta nu s-a prezentat. De ce? Poate și pentru că momentul nu îi pria prea mult, german fiind (pe numele său Arthur Bach).
Astfel, întîmplarea (noroc cu ea!) a făcut ca singurele poze ale Marii Uniri din 1 decembrie 1918 să îi aparțină lui Samoilă Mârza, care le-a adunat într-un album pe care l-a numit Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri. A dăruit apoi cîte un exemplar mai multor figuri istorice ale vremii, printre care Regele Ferdinand, Nicolae Iorga, Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, episcopul greco-catolic Iuliu Hossu și generalul Berthelot (care, în semn de mulțumire, i-a trimis un permis de călătorie gratuită pe căile ferate din Franța).
Trei dintre aceste mărturii în imagini ale Marii Uniri mai există și astăzi la Arhivele Naționale, la Biblioteca Academiei și la Episcopia Greco-Catolică de la Cluj.
Oare cum va arăta albumul foto al Marii Unirii la Centenar? Stop-cadru.