Mai vrem în UE? Sau ieşim de tot?

13 ianuarie 2017
Şcoala produce analfabeţi? jpeg

Văd că, după numirea noului guvern, se anunţă catastrofe în serie. Unii spun că presa va fi gîtuită mai abitir ca pe vremea lui Năstase, alţii că justiţia va fi pusă pe butuci. Multă lume crede că va fi rău, căci noua putere se va comporta abuziv, va face ce-are chef, cu baronii ei cu tot. Va reinstaura domnia corupţiei. Poate fi ceva mai rău decît atît?

Ce-i drept, sunt semne că puterea a luat-o grabnic exact într-acolo. Avocatul Poporului a avut brusc revelaţia că trebuie să consteste la Curtea Constituţională legea care le interzice celor cu condamnări penale să ocupe un post în guvern. Se vorbeşte insistent despre o lege a amnistiei şi despre o alta, care să-i scutească pe primari de răspundere în caz că au călcat pe bec. Ce-i drept, atitudinea generală a multor lideri PSD şi ALDE asta sugerează: că au revenit hămesiţi la putere şi vor să se răzbune pentru cît au stat pe bară, înghiţind guvernarea tehnocraţilor, care le-a arătat cetăţenilor că se poate şi altfel. Că mulţi cetăţeni n-au priceput sau nu le pasă – sau nu vor altfel, nu vor o bună guvernare, vor doar salarii şi pensii mărite – asta e altă discuţie. Dar, atîta timp cît cele dintîi griji ale noii puteri sunt legea amnistiei şi spălarea de păcate a penalilor, peisajul arată foarte, foarte prost.

Mi se pare însă că, în acest iureş al „restauraţiei”, ar trebui să nu pierdem din vedere şi alte lucruri, oricît de gravă ni s-ar părea pofta noii puteri de a-şi rezolva rapid problemele cu justiţia. Cu majoritatea confortabilă pe care o are în parlament, acest guvern va rezista pînă în 2020. Va trebui să se ocupe, totuşi, şi cu altceva. Să mai şi facă treabă, după ce îşi va fi lins rănile. Or, în acest caz apare o întrebare: va fi în stare? Audierile miniştrilor în comisiile parlamentare mi s-au părut jenante. Nu numai pentru că au fost făcute formal, la juma’ de oră (ceea ce arată o mentalitate de stăpîni care fac ce vor, fără respect pentru cetăţenii care au votat). Ci şi pentru că în timpul audierilor n-a apărut mai nici o idee de politici publice, iar unii dintre miniştrii importanţi păreau nimeriţi întîmplător pe-acolo, fără să aibă habar despre ce au de făcut. Nu se poate să fii ministru al Afacerilor Europene şi să vorbeşti duios despre „această ţară frumos numită grădina Maicii Domnului”. Ce şi cum va discuta d-na ministru cu omologii săi din UE? Nu se poate să fii ministru de Finanţe şi să te-ncurci în „principiul prosopului umed” pînă pierzi şirul. Nu se poate să fii ministrul Educaţiei şi să emiţi o asemenea frază: „Pentru că populaţia care este educată sunt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu atenţie”. Nu se poate ca, măcar de ochii lumii, să nu vii, la audierile parlamentare, şi cu altceva decît nişte intervenţii improvizate care seamănă mai mult a tacla decît a discurs argumentat. Nu se poate să fii demnitar al statului (cu umflarea în pene aferentă) şi să te prezinţi în faţa unei comisii parlamentare (şi a alegătorilor!) în veşminte intelectuale atît de subţiri, să faci gafe, să laşi senzaţia de cîrpeală, de pospai.

Aşa încît, pe lîngă teama că, stăpîni pe situaţie, actualii guvernanţi se vor grăbi să adopte nişte legi care slăbesc statul de drept, adaug şi teama că (unii dintre ei, cel puţin) nu prea se pricep la domeniile pe care le vor avea de gospodărit, aşa că vor fi doar executanţi ai directivelor de partid. N-am observat, la audieri şi în perioada de după, comportamente şi atitudini demne de nişte miniştri ai unei ţări europene, ci doar, vorba lui Topîrceanu, „tristeţi provinciale”. De la preşedintele Comisiei Europene a venit un semnal destul de clar (scris, desigur, în stil diplomatic – sec, dar ferm): „Aşteptăm continuitatea direcţiei pozitive a României în ceea ce priveşte o guvernare stabilă, o creştere economică robustă, o producţie consolidată, o creştere a standardelor de viaţă şi un sistem judiciar independent care poate susţine lupta împotriva corupţiei”. N-am remarcat ca vreun reprezentant al noii guvernări să se obosească să răspundă public la asta ori să-şi asume aceste obiective care nu sunt altceva decît cîteva condiţii de bază ale Uniunii Europene. Nu ne mai pasă de apartenenţa la UE? Altădată, ai noştri erau foarte sensibili la toate semnalele venite dinspre Bruxelles. Acum, de la riscul de a depăşi deficitul bugetar pînă la încercările de a bloca justiţia, noua guvernare pare mai degrabă nepăsătoare faţă de poziţia noastră europeană.

Începe prost. Ar trebui să ne repetăm în minte o întrebare valabilă pentru următorii patru ani: „mai vrem în UE? sau ieşim de tot?”

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.