Mai știm să ascultăm?

19 noiembrie 2018
Mai știm să ascultăm? jpeg

În societatea românească de azi, criticăm faptul că dezbaterile publice asupra unor teme controversate se desfășoară, cel mai adesea, între doi interlocutori care vorbesc paralel. Care nu se ascultă unul pe altul, ci mai ales fiecare pe sine. Dialogul devine un soi de monolog, iar cîștig de cauză are cel care vorbește mai tare, acoperindu-și interlocutorul nu cu argumente, ci cu vehemență. Ce se întîmplă însă la firul ierbii? Mai știm să-i ascultăm pe cei din jur? Și, mai ales, ce se pierde cînd nu ne auzim decît pe noi înșine?

Nu toate conversațiile sînt monologuri paralele, dar fenomenul este mai frecvent decît am fi dispuși să recunoaștem. Cred că suferim în egală măsură de lipsa de resurse pentru a-l auzi, dar și pentru a-l vedea pe celălalt, fiind atît de acaparați de propriul film, încît, pur și simplu, nu mai avem „lungime de bandă” pentru cel de lîngă noi.

Consecința e că de multe ori ajungem să manifestăm o formă de „narcisism conversațional”. Avem o mare nevoie să ne spunem povestea noastră și sîntem prea puțin dispuși să ascultăm povestea altcuiva. Ar putea părea o explicație simplistă și copilărească, dar tocmai în copilărie am învățat de la părinții noștri că ei puteau spune orice poveste voiau, iar poveștile noastre nu contau – sau contau doar în măsura în care ofereau răspunsurile pe care voiau ei să le audă. Mamele noastre erau obișnuite să ne asculte în fundal. Poveștile noastre „de viață” contau doar pentru noi (în măsura în care micile aventuri din spatele blocului, mingea pe care a spart-o Gigel, sau ursulețul pe care l-a ascuns Maria erau aventuri inedite care ne consumau și ne învățau lecții valoroase despre locul și rolurile noastre în lume). Și „sufeream” intens pe marginea acelor povești care pentru noi erau adevărate „drame”, dar cînd le povesteam, mamele noastre nu păreau atît de implicate emoțional pe cît ne așteptam noi să fie. Dădeau din cap, ziceau un „aha” absent, urmat de bine cunoscutul „dar temele ți le-ai făcut?” Atunci devine explicabil faptul că mulți dintre noi am rămas cu o sumedenie de povești nepovestite înăuntrul nostru. Dispoziția de a asculta crește cînd nevoia de a ne spune propriile povești se diminuează.

Pe de altă parte, abilitatea de a asculta activ și conștient se învață. În perioada copilăriei și adolescenței se învață prin model, în timp ce sîntem beneficiarii ascultării adulților semnificativi din viața noastră. Ca adult, schimbarea devine necesară cînd conștientizăm că neascultîndu-l pe celălalt am pierdut informații, oportunități, relații. Că trecem pe lîngă poveștile extrem de valoroase ale multor oameni pe care nu i-am ascultat, deși i-am auzit. Dezvoltarea abilității de a asculta activ devine un mijloc de a ne depăși limitele și a ieși în afara insulei pe care ne-am izolat de unii singuri.

Există și tehnici comportamentale pe care ni le putem însuși fără o schimbare de filozofie personală – schimbări „tehnice” care pot deveni obiceiuri sănătoase. Un prim exercițiu util este acela de a ne observa pe noi înșine și a conștientiza de cîte ori nu îl ascultăm de fapt pe celălalt, ci ne formulăm un răspuns la ceea ce s-a spus deja. Acesta este și un bun indiciu cu privire la cît de mult suferim de „narcisism conversațional”. Dacă cea mai mare parte a unei conversații e petrecută anticipînd următoarea replică, dacă am ratat multe din ceea ce a spus partenerul de discuție și nu am rămas cu prea multe din ceea ce a spus, atunci probabil avem nevoie de exerciții de ascultare.

Din seria acestor exerciții, ne putem propune conștient, să ne temperăm pînă la eliminare intervențiile de genul: „și mie mi s-a întîmplat” – genul acela de macazuri pe care le folosim ca să deturnăm povestea celuilalt înspre noi.

Dezvoltarea abilităților de ascultare intenționată și activă include în mod necesar exersarea întrebărilor. Aceasta înseamnă să ne propunem voluntar ca într-o conversație să existe un număr foarte mic de propoziții care se termină în punct și multe care să fie interogative. Să adresăm interlocutorului întrebări de tipul: „Cum a fost situația asta pentru tine?”, „Ce te-a afectat cel mai mult?” sau „Ce ai vrea să faci mai departe?” Și, bineînțeles, clasica și prea repede uitata „Ce pot face eu pentru tine?” E fantastic să descoperi cît de mult te poți îmbogăți și tu primind răspunsuri la aceste întrebări, cîte uși se deschid, cîte descoperiri se ascund în simple conversații.

Pe de altă parte, este extrem de important să (re)descoperim fascinația pentru oameni și pentru poveștile lor. Pentru că nici o tehnică, nici un exercițiu de comunicare nu poate înlocui dorința autentică de a ne apropia de oamenii cu care stăm de vorbă și a afla cîte ceva despre universul lor interior.

a consemnat Stela GIURGEANU

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.