Lupta cu îngerul la români

28 septembrie 2011
Lupta cu îngerul la români jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 497, 20-26 sep. 2002, la tema "Om bogat, om bogat")

"Vedeţi dumneavoastră, dacă un înger ar veni aşa pe seară - fîl, fîl - şi mi-ar zice: nea Dumitre, dumneata ai fost un pensionar de treabă, sărac din tinereţe, cu familie mare şi copii care acu' îţi trag un şut în fund, şi mi-ar arăta toate alea ale lui de înger să mă conving eu că nu e, dracu, de la vreo emisiune d'aia care-şi bate joc de oameni, şi mi-ar zice dup-asta, uite, noi ăştia ne-am gîndit să te facem miliardar peste noapte, eh, atuncea, domnu' reporter, o să zic şi eu că ăia care ieri n-aveau nici d-un pepene şi azi ne scuipă din jeep sînt oameni cinstiţi ca mine, numai că au avut aşa o baftă să dea îngeru' peste ei mai devreme." Nea Dumitru îmi clipeşte hîtru cu un ochi. Îl mai întreb, credul şi prost ca orice reporter devotat micilor poveşti care nasc mari articole, cînd şi cum i s-a întîmplat să fie scuipat dintr-un jeep. Cu o dezamăgire bruscă şi autentică, nea Dumitru pune punct gloriosului articol ce v-ar fi furat cu siguranţă privirile de la primele lui propoziţii - Dumitru Călan a fost scuipat de şoferul unui jeep. Pur şi simplu. - cu cuvintele: "Hai, dom'le, atîta lucru nu v-au învăţat în presă? Era o metaforă."

Sper că o s-aveţi toată înţelegerea pentru tot ce va urma. Cu coada între picioare şi cu un mare articol mort de la primele propoziţii veţi conveni că mai mult decît "toţi care are averi e hoţi şi fură" nu puteam să scot de la doamna Mariana, o femeie cu batic, bine proptită pe un scăunel de pescar, în spatele unui morman de pepeni. Şi, cum piaţa e mare şi lungă şi mulţi oamnei feluriţi mişună printr-însa care cu treaba şi îngerii şi dracii şi pepenii lui, nimic să nu vă pară ciudat cînd am să vă spun că la întrebarea cu averile şi cinstea o doamnă, nu atît în vîrstă cît voinică şi nu atît voinică pe cît rujată, m-a scurtcircuitat cu o lovitură de geantă bine ţintită drept în moalele capului. Cuvintele pe care le-a însoţit loviturii mi-au rămas, ce-i drept, mai mult ca un ecou stins şi, tocmai de aceea, prea puţin lizibile şi concrete: "Bă-dă-ra-nu-le! Îmi furi cartofii! (cred) Cine naiba te-a pus! Fură! Fură!". Poate că ultimele strigăte ale doamnei cu ruj roşu au fost răspunsul la întrebarea mea. Dar, după cum v-am spus deja, nu pot fi deloc ferm, iar ceea ce cred trebuie considerat mai mult o părere şi o opinie şi, în nici un caz, o convingere pe temeiul unei baze solide.

Însoţit de priviri împărţite (acuzatoare, amuzate, compătimitoare) şi de o inevitabilă ruşine, am ieşit din piaţă cu regretul de a fi lăsat în urmă cel puţin vreo duzină de păreri interesante.

Pe stradă, primele trei răspunsuri au sunat cam aşa: "Foarte puţini şi-au făcut averea pe căi cinstite. Să vă dau un exemplu: Gigi Becali. Are ăsta faţă de afacerist cinstit? Şi aşa-s toţi." (Camelia Bocciu, asistentă medicală)

"Imixtiunea politicului. Părerea mea. Totu' e furt. Averile se fac în cîrdăşie cu cine e la putere." (Bogdan, student)

"Nu ştiu în altă parte, da' la noi, în afară de ăia care au avut moşteniri babane dinaintea comunismului şi ăia care au cîştigat la loto, eu nu cred să fie cineva care,  fii atent la paradox, să nu se fi înţeles cu oamenii statului ca să fure statul. Nu, dacă mă gîndesc bine, taie-i p-ăia care au cîştigat la loto, că oricum n-au să vadă vreun ban vreodată." (Iulian Serea, inginer)

Următoarele cinci păreri au fost aruncate în fugă. Probabil că există un stas al răspunsurilor date în fugă la această întrebare, pentru că, din cinci persoane, patru au răspuns, greu de crezut, identic: "Toţi fură.". Unul singur, Răzvan Cervici, şomer, 34 de ani, a rostit enigmaticele cuvinte: "Sînt copiii părinţilor lor".

O domnişoară s-a plîns că are o groaznică durere de cap. Dacă o întreb despre averi şi oameni bogaţi, mi-a spus, s-ar putea ca durerea să-i dea pe-afară. În afară de asta, ce treabă are ea cu oamenii ăştia. Să întreb pe alţii.

Alţii, doamna Chiose, 49 de ani, pictoriţă, are o teorie, spune ea, "bazată eminamente pe bun-simţ". Şi anume: "Dacă oamenii ăştia, buni-răi, nu contează, şi-ar fi cîştigat averile pe căi cinstite, nu că nu şi-ar fi făcut vile peste vile şi nu şi-ar fi cumpărat cele mai scumpe maşini, nu, asta-i normal şi fiecare om face ce vrea cu banii pe care-i are, dar atunci cînd ar fi dat nas în nas cu omul de rînd cum au fost şi ei odată nu l-ar trata ca pe un gîndac sau ca pe o fiinţă inferioară că s-ar gîndi pînă la urmă la el ca la egalul lor într-o oarecare măsură. Ar zice şi ei bună-ziua şi-ar avea bun-simţ ca orice om care şi-a cîştigat cu greu averea, că banul nu se găseşte în copaci, nu? Cu părere de rău, eu una n-am văzut om cu avere care să aibă şi bun-simţ, aşa că, ori i-au luat de-a gata de la cineva, ori i-au cîştigat furînd. Altă cale nu există."

Şi, după doamna Chiose, providenţa şi-a trimis de-a dreptul în mine pe căi ascunse şi legănate, mesagerul. Iar acesta, cu iz de votcă şi iar de votcă, astfel a grăit: "Pleacă, dom'le, acasă cu întrebările astea". Toate lucrurile au sensul lor ascuns. Eu aşa cred. Am plecat.

Happy Ending

Cu forţe nebănuite, înfruntînd făţiş vrăjmaşul, m-am întors a doua zi, n-o să credeţi, tocmai în piaţă. Chiar de la prima întrebare, lumea s-a arătat îngăduitoare în privinţa averilor unor oameni, iar domnul Birbirică mi-a dat numai puţin de trei exemple de oameni cinstiţi pe care-i cunoaşte el din Banat ce astăzi trăiesc într-un huzur fără griji. Toţi aceştia au purces pe la începuturile anilor '90 în afara ţărişoarei noastre şi s-au întors cu bani pe care i-au investit cu cap. Acum au de toate şi nu mai sînt vecinii domnului Birbirică, dar îl sună şi îl întreabă de sănătate. O doamnă mi-a spus că şi bogaţii tot oameni sînt: unii buni şi alţii răi. O alta mi-a atras atenţia ca nu care cumva să-i uit pe fotbalişti. (Şi, Doamne, cum aş fi putut să-i uit?)

În sfîrşit, am început şi eu să mă dumiresc. Averile sînt ca reportajul: sînt zile în care se fac furînd şi altele în care joci fotbal. Nici o dilemă.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Povestea românului care spală mașinile regelui Charles. „M-am trezit, într-o zi, cu un telefon de la oamenii lui“
Un tânăr din Tecuci (Galați) plecat să muncească în Marea Britanie și-a deschis propria firmă, iar seriozitatea și munca de calitate l-au adus în postura de a spăla în prezent mașinile Casei Regale, dar și pe cele ale altor celebrități din insulă.
image
Franța se pregătește pentru un război naval „împotriva cuiva care vrea să ne distrugă”
Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, contraamiralul Jacques Mallard, comandantul grupului de luptă al portavioanelor franceze, a declarat că forțele navale franceze își schimbă antrenamentul, pregătindu-se de război.
image
Mobilizarea rezerviștilor Armatei Române. „Am tras cu arma, mi-am reamintit, ar trebui introdus serviciul militar obligatoriu!“
Sute de rezerviști din județele Galați și Brăila, cu vârste cuprinse între 37 și 63 de ani, au primit ordine de chemare în unitățile militare. Ei au participat în Poligonul Smârdan (Galați) la un exercițiu de trageri cu muniție reală de război.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.