Luna Laurie

4 noiembrie 2010
Luna Laurie jpeg

Nu ştiu cîţi dintre voi au petrecut ore în şir, cu pixul şi hîrtia alături, încercînd să extragă versurile întortocheate de pe primele albume semnate de Laurie Anderson. Şi mai apoi, odată versurile extrase, să caute amici binevoitori şi mai pricepuţi în ale englezei să încerce o traducere măcar aproximativă. Se întîmpla în anii `80, pe vremea cînd vinilurile de valoare circulau încă pe canale subterane, ca un drog al libertăţii, vîndut uneori la liber în faţa magazinului Muzica. Chiar şi acum însă, cu toată explozia tehnologică şi sub imperiul a-toate-cuceritor al Internetului, muzica şi versurile lui Laurie Anderson sînt la fel de avangardiste ca în urmă cu 30 de ani. Cum spunea cineva: "Într-un univers metaforic, Laurie Anderson e luna, iar Frank Zappa, soarele."

Născută în 1947 în orăşelul Glen Ellyn, din statul Illinois, Laurie Anderson a absolvit magna cum laudae şi Phi Beta Kappa (cea mai veche distincţie academică americană destinată artelor liberale şi ştiinţelor, numită astfel după prima frăţie universitară, fondată în 1776) secţia de Istoria Artei de la Barnard College. În 1969 îşi prezintă prima operă de amploare, o simfonie foarte ciudată, interpretată la claxoane de maşini, iar cîţiva ani mai tîrziu face un turneu mondial cu avangardistul spectacol „Duets on Ice”, în timpul căruia apărea pe scenă cîntînd la vioară şi purtînd ghete cu patine ale căror lame erau prinse în blocuri de gheaţă. Spectacolul dura, fireşte, pînă ce gheaţa se topea definitiv. După ce obţine o diplomă în sculptură de la Columbia University, Laurie petrece anii `70 desenînd comics-uri, lucrînd ca instructor de artă sau ca (şi) critic de artă.

Primul single al artistei, „It's Not the Bullet that Kills You (It`s the Hole)”, alături de alte cîteva piese, au făcut parte din prima instalaţie marca Laurie Anderson, un vechi tonomat expus la Holly Solomon Gallery din New York. De altfel, viaţa sa va fi întotdeauna strîns legată de Big Apple. Tîrziu în deceniul opt, face cîteva imprimări spectaculoase, care apar în ediţii limitate, fie private, fie pe diverse compilaţii. Cea mai importantă dintre aceste înregistrări este de departe albumul You`re the Guy I Want to Share My Money With, editat de casa de discuri Giorno Poetry Systems (condusă de poetul new-yorkez John Giorno, un vechi apropiat al lui Andy Warhol), album pe care Laurie îl împarte cu John Giorno şi William S. Burroughs. Una dintre cele mai frumoase întîmplări din acea vreme are loc în 1978, atunci cînd Laurie Anderson se produce pe scena de la Nova Convention, o conferinţă majoră care a reunit multe personalităţi ale avangardei americane, printre care William S. Burroughs, John Cage, Frank Zappa, Allen Ginsberg, Timothy Leary sau Philip Glass. Sculptor, scriitor, desenator, muzician şi inventator de instrumente, Laurie Anderson îşi anunţa deja intenţiile de artist universal.

„O Superman”

În ciuda expunerii destul de importante pe scena experimentală new-yorkeză, Laurie Anderson avea să devină cunoscută la nivel planetar abia în 1981, imediat după apariţia single-ului „O Superman”. Editată iniţial într-un tiraj redus de One Ten Records, piesa a ajuns pînă pe locul secund în topurile pop din Marea Britanie (cu sprijinul esenţial al legendarului DJ John Peel, mare fan al muzicii lui Laurie, care a promovat-o intens), ceea ce a dus la un contract imediat cu Warner Bros Records, care prevedea imprimarea la casa americană a nu mai puţin de şapte albume. Parte a unei lucrări mai ample („United States”, inclusă pe albumul Big Science), piesa „O Superman” este o bijuterie minimalistă, jumătate vorbită-jumătate cîntată, inspirată de aria „O Souverain, O Juge, O Père” din opera Le Cid a lui Jules Massenet. Activismul proverbial al artistei americane iese încă o dată la iveală, ideea piesei venindu-i după o audiţie a celebrei arii interpretată de tenorul afro-american Charles Holland, victimă a nenumărate acte rasiste în timpul carierei. Scos din repertoriul de concert pentru mulţi ani, „O Superman” a revenit în forţă în septembrie 2001, atunci cînd, la doar o săptămînă de la atacurile teroriste, Laurie a susţinut un fabulos concert la Town Hall din New York. Cîteva dintre versurile din acea seară aveau să fie dureros de actuale în context: „This is the hand, the hand that takes / Here come the planes / They`re American planes. Made in America / Smoking or non-smoking?”. 

Home of The Brave

Probabil cea mai importantă lucrare semnată Laurie Anderson, Home of The Brave este cu siguranţă, în ciuda răsunătorului insucces comercial, unul dintre cele mai spectaculoase filme-concert ale secolului trecut. Filmat în vara lui 1985 la Park Theater din Union City, New Jersey, filmul-concert beneficiază de o distribuţie de excepţie: percuţionistul David van Tieghem, claparul John Askew şi chitaristul Adrian Belew (arhicunoscut celor care ştiu de Talking Heads şi King Crimson). Este faimoasă şi apariţia meteorică a lui William S. Burroughs, care dansează un tango cu Laurie, în timpul uneia dintre piese.

Filmul are, dincolo de muzica şi versurile punătoare pe gînduri, o mulţime de foiţe de ceapă avangardiste, care dezvăluie în final o capodoperă şi un autor. Laurie, fan declarat al lui Thomas Pynchon (romancierul american care ne-a dat monumentalele, la propriu şi la figurat, V şi Gravity`s Rainbow), demonstrează aici una dintre marile sale capacităţi: aceea de povestitor. Asemeni povestaşului lui Llosa, ne ţine împreună cu un senzaţional discurs filozofico-tehnologic despre Zero şi Unu, ne trece prin superba „This is The Picture (Excellent Birds)”, piesă scrisă împreună cu Peter Gabriel, pentru a ne aminti de cinema şi de Fassbinder în „White Lily”. „Smoke Rings”, „Sharkey’s Day”, „Kokoku” şi, mai ales, „Language is a Virus” vin să susţină paleta conceptuală şi interpretativă a filmului.

După ce a circulat pe casetă VHS şi pe Laserdisc în anii ’90, filmul e programat să apară pe DVD, probabil cea mai aşteptată transpunere pe suport modern a unei experienţe clasice. În 2003, Laurie a devenit primul (şi pînă acum singurul) artist-rezident al NASA, colaborare ce a dus la opera The End Of The Moon, iar în 2004 a făcut parte din echipa care a regizat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena. În 2007 a primit Premiul Gish (unul dintre cele mai valoroase financiar premii americane, 300.000 de dolari, cu care au mai fost onoraţi artişti precum regizorul Ingmar Bergman sau muzicianul Bob Dylan), premiu care se acordă anual pentru contribuţia la promovarea umanităţii, a frumuseţii lumii şi a înţelegerii vieţii.

Pe plan personal, o singură menţiune – este căsătorită, din 2008, cu vechiul său partener de viaţă şi de scenă, Lou Reed.

Cătălin Toader este jurnalist freelancer.

Foto: Kevin Kennefick

Concert LAURIE ANDERSON, Transitory Life
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 19:00
Teatrul Național de Operetă Ion Dacian, București

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.