Luna Laurie

4 noiembrie 2010
Luna Laurie jpeg

Nu ştiu cîţi dintre voi au petrecut ore în şir, cu pixul şi hîrtia alături, încercînd să extragă versurile întortocheate de pe primele albume semnate de Laurie Anderson. Şi mai apoi, odată versurile extrase, să caute amici binevoitori şi mai pricepuţi în ale englezei să încerce o traducere măcar aproximativă. Se întîmpla în anii `80, pe vremea cînd vinilurile de valoare circulau încă pe canale subterane, ca un drog al libertăţii, vîndut uneori la liber în faţa magazinului Muzica. Chiar şi acum însă, cu toată explozia tehnologică şi sub imperiul a-toate-cuceritor al Internetului, muzica şi versurile lui Laurie Anderson sînt la fel de avangardiste ca în urmă cu 30 de ani. Cum spunea cineva: "Într-un univers metaforic, Laurie Anderson e luna, iar Frank Zappa, soarele."

Născută în 1947 în orăşelul Glen Ellyn, din statul Illinois, Laurie Anderson a absolvit magna cum laudae şi Phi Beta Kappa (cea mai veche distincţie academică americană destinată artelor liberale şi ştiinţelor, numită astfel după prima frăţie universitară, fondată în 1776) secţia de Istoria Artei de la Barnard College. În 1969 îşi prezintă prima operă de amploare, o simfonie foarte ciudată, interpretată la claxoane de maşini, iar cîţiva ani mai tîrziu face un turneu mondial cu avangardistul spectacol „Duets on Ice”, în timpul căruia apărea pe scenă cîntînd la vioară şi purtînd ghete cu patine ale căror lame erau prinse în blocuri de gheaţă. Spectacolul dura, fireşte, pînă ce gheaţa se topea definitiv. După ce obţine o diplomă în sculptură de la Columbia University, Laurie petrece anii `70 desenînd comics-uri, lucrînd ca instructor de artă sau ca (şi) critic de artă.

Primul single al artistei, „It's Not the Bullet that Kills You (It`s the Hole)”, alături de alte cîteva piese, au făcut parte din prima instalaţie marca Laurie Anderson, un vechi tonomat expus la Holly Solomon Gallery din New York. De altfel, viaţa sa va fi întotdeauna strîns legată de Big Apple. Tîrziu în deceniul opt, face cîteva imprimări spectaculoase, care apar în ediţii limitate, fie private, fie pe diverse compilaţii. Cea mai importantă dintre aceste înregistrări este de departe albumul You`re the Guy I Want to Share My Money With, editat de casa de discuri Giorno Poetry Systems (condusă de poetul new-yorkez John Giorno, un vechi apropiat al lui Andy Warhol), album pe care Laurie îl împarte cu John Giorno şi William S. Burroughs. Una dintre cele mai frumoase întîmplări din acea vreme are loc în 1978, atunci cînd Laurie Anderson se produce pe scena de la Nova Convention, o conferinţă majoră care a reunit multe personalităţi ale avangardei americane, printre care William S. Burroughs, John Cage, Frank Zappa, Allen Ginsberg, Timothy Leary sau Philip Glass. Sculptor, scriitor, desenator, muzician şi inventator de instrumente, Laurie Anderson îşi anunţa deja intenţiile de artist universal.

„O Superman”

În ciuda expunerii destul de importante pe scena experimentală new-yorkeză, Laurie Anderson avea să devină cunoscută la nivel planetar abia în 1981, imediat după apariţia single-ului „O Superman”. Editată iniţial într-un tiraj redus de One Ten Records, piesa a ajuns pînă pe locul secund în topurile pop din Marea Britanie (cu sprijinul esenţial al legendarului DJ John Peel, mare fan al muzicii lui Laurie, care a promovat-o intens), ceea ce a dus la un contract imediat cu Warner Bros Records, care prevedea imprimarea la casa americană a nu mai puţin de şapte albume. Parte a unei lucrări mai ample („United States”, inclusă pe albumul Big Science), piesa „O Superman” este o bijuterie minimalistă, jumătate vorbită-jumătate cîntată, inspirată de aria „O Souverain, O Juge, O Père” din opera Le Cid a lui Jules Massenet. Activismul proverbial al artistei americane iese încă o dată la iveală, ideea piesei venindu-i după o audiţie a celebrei arii interpretată de tenorul afro-american Charles Holland, victimă a nenumărate acte rasiste în timpul carierei. Scos din repertoriul de concert pentru mulţi ani, „O Superman” a revenit în forţă în septembrie 2001, atunci cînd, la doar o săptămînă de la atacurile teroriste, Laurie a susţinut un fabulos concert la Town Hall din New York. Cîteva dintre versurile din acea seară aveau să fie dureros de actuale în context: „This is the hand, the hand that takes / Here come the planes / They`re American planes. Made in America / Smoking or non-smoking?”. 

Home of The Brave

Probabil cea mai importantă lucrare semnată Laurie Anderson, Home of The Brave este cu siguranţă, în ciuda răsunătorului insucces comercial, unul dintre cele mai spectaculoase filme-concert ale secolului trecut. Filmat în vara lui 1985 la Park Theater din Union City, New Jersey, filmul-concert beneficiază de o distribuţie de excepţie: percuţionistul David van Tieghem, claparul John Askew şi chitaristul Adrian Belew (arhicunoscut celor care ştiu de Talking Heads şi King Crimson). Este faimoasă şi apariţia meteorică a lui William S. Burroughs, care dansează un tango cu Laurie, în timpul uneia dintre piese.

Filmul are, dincolo de muzica şi versurile punătoare pe gînduri, o mulţime de foiţe de ceapă avangardiste, care dezvăluie în final o capodoperă şi un autor. Laurie, fan declarat al lui Thomas Pynchon (romancierul american care ne-a dat monumentalele, la propriu şi la figurat, V şi Gravity`s Rainbow), demonstrează aici una dintre marile sale capacităţi: aceea de povestitor. Asemeni povestaşului lui Llosa, ne ţine împreună cu un senzaţional discurs filozofico-tehnologic despre Zero şi Unu, ne trece prin superba „This is The Picture (Excellent Birds)”, piesă scrisă împreună cu Peter Gabriel, pentru a ne aminti de cinema şi de Fassbinder în „White Lily”. „Smoke Rings”, „Sharkey’s Day”, „Kokoku” şi, mai ales, „Language is a Virus” vin să susţină paleta conceptuală şi interpretativă a filmului.

După ce a circulat pe casetă VHS şi pe Laserdisc în anii ’90, filmul e programat să apară pe DVD, probabil cea mai aşteptată transpunere pe suport modern a unei experienţe clasice. În 2003, Laurie a devenit primul (şi pînă acum singurul) artist-rezident al NASA, colaborare ce a dus la opera The End Of The Moon, iar în 2004 a făcut parte din echipa care a regizat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena. În 2007 a primit Premiul Gish (unul dintre cele mai valoroase financiar premii americane, 300.000 de dolari, cu care au mai fost onoraţi artişti precum regizorul Ingmar Bergman sau muzicianul Bob Dylan), premiu care se acordă anual pentru contribuţia la promovarea umanităţii, a frumuseţii lumii şi a înţelegerii vieţii.

Pe plan personal, o singură menţiune – este căsătorită, din 2008, cu vechiul său partener de viaţă şi de scenă, Lou Reed.

Cătălin Toader este jurnalist freelancer.

Foto: Kevin Kennefick

Concert LAURIE ANDERSON, Transitory Life
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 19:00
Teatrul Național de Operetă Ion Dacian, București

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.