Lumea de sub unghii

2 noiembrie 2016
Lumea de sub unghii jpeg

 ● Marius Aldea, sinistra, Casa de Editură Max Blecher, 2015.

Din start mi s-a părut interesant la Marius Aldea modalitatea prin care reușește să recreeze limbajul oral. Nu transplantează expresii, nu transpune în scrisul său vorbirea populară sau regională, dar imprimă textelor sale o anumită degajare a limbajului și o anumită flexibilitate specifice vorbirii populare. De fapt, e vorba mai mult despre libertate, despre un perimetru  în care autorul se simte cel mai  sigur pe sine. Poemele din primul ciclu, d` ai casei, numesc, așa cum indică și titlul, personajele cărții: „neluță”, „cristina”, „soare”, „cataramă”, „fononă”, „turcoaica”, „chioru`” și „maica”. Toți acești protagoniști  nu se disting neapărat prin limbaj, ci prin ceea ce fac ele. Limbajul e, la Marius Aldea, atitudine. Nu trebuie să căutăm în poezia de față doar subtilități expresive, ci forța, dinamica și, de multe ori, tragismul unor caractere: „rîde la cîinele din lanț / cîndva va băga furca în el / fiindcă nu are ce să-i dea de mîncare / neluță va băga furca în tot / și va vorbi prin crăpăturile pămîntului /  cu tataia și cu maica” („neluță”).

Tragismul de care vorbeam se insinuează cumva brutal în scene memorabile, dar și la nivel subtil prin unele metafore depoetizate (dacă mă pot exprima astfel, de genul „pămîntul de sub unghii”. Avem de-a face cu o lume în continuă mișcare, cu oameni care își dau continuu replici, care sînt ceea ce sînt prin felul în care apar percepuți de ceilalți dintr-o perspectivă psihologică  pe care doar cititorul e capabil să o înțeleagă. Lumea vermaculară își are regulile ei de multe ori precizate ca atare în texte: „cînd te abați de la regulă / te abați de la viață / a scris cu semințe de floarea soarelui / pe mormîntul fiului / la prima ninsoare din an („sub unghii e o lume la fel de nebună”). Fragmentul citat face parte din primul poem din secțiunea a treia a cărții, intitulată „abateri. la țară”. Cea de-a doua, „de-ale gurii”, conține mai multe ipostaze ale vieții de zi cu zi. Întreaga poezie a lui Marius Aldea este o abatere de la normă. Atît la nivel de limbaj, cît și la nivel de atitudine. Substanța cărții se face vizibilă gradual. În prima parte a cărții aceasta nu e anunțată decît prin unele mici indicii care devin mult mai elocvente la relectură. Din această parte a doua a cărții, recomand spre lectură poemul „noi ne-am îngropat morții”.

Există în poezia lui Marius Aldea și o anumită dualitate în percepția lucrurilor. În legătură cu aceasta, aș vrea să fac o precizare. Nu poetul privește și înțelege dual lucrurile, ci lucrurile sînt duale, au esențe duble. În asemenea situații, poetul doar constată și consemnează: „cu funia asta s-au spînzurat mai mulți / dar pentru priponit animalul cu ea / e încă bună / […] / ce bine-i să-ți treci palmele / prin iarba fragedă / avioanele lasă pe cer zeci de funii / coaja de săpun o ții în buzunar / vezi prin ea ca printr-o apă limpede” („funia”).

Lumea lui Marius Aldea e prin excelență stranie. Iar această stranietate derivă din desfășurarea naturală a lucrurilor. Stranietatea e aici o formă de normalitate. Această stare a lucrurilor nu are legătură cu vreo viziune prismatică a autorului (așa ducă cum am sugerat și mai sus). Autorul nu face decît să ordoneze lucrurile: „femeile pun căldări / sub streșini strîng apă / să se spele cu leșie / și s-aștepte / bărbații beau cu icoana pe / pe masă să prindă curaj / de cînd cu seceta și blestemul / ele rămîn uscate / seară de seară” („în sfîrșit plouă”). Distihul „mai demult zicea tataia” poate fi citit ca o completare a textului anterior.

Nu aș spune că poezia din volumul de față ar fi o „artă de familie”, cum s-a spus în legătură cu cărțile altora, unii dintre ei, foarte buni. Dar în Sinistra se simt foarte clar legăturile de esență dintre membrii unei familii extinse. Aicvi familia nu e un spațiu de protecție, ci o lume construită parcă după niște reguli împotriva naturii. Viața trăiește în moarte. Morții trăiesc alături de cei vii. Vii au nevoie de prezența morților și tot așa: „tatăl nostru care ești în pămînt / toate s-au întîmplat atît de repede / încît mulți te-au invidiat / eu aș fi vrut să mai învăț cîte ceva / cum se schimbă o priză / cum se procedează la primul bărbierit” („tatăl nostru care ești în pămînt”). Între morți și vii există o legătură de determinare reciprocă. Moartea nu e stranine în sine, e chiar unul dintre puținele lucruri firești din lumea lui Marius Aldea.  Modul în care se poziționează ceilalți la ea instituie regula jocului, perspectiva/ perspectivele de lectură. De aceea mă întreb (mai mult sau mai puțin sau deloc retoric). Unde se află cu adevărat Poezia din cartea de față? În această lume sinistră, esența e cumva la vedere, fiind în același timp ascunsă. Metafora „pămîntul de sub unghii” mi se pare că aproximează cel mai bine universul poetic al lui Marius Aldea.

Din punctul meu de vedere, sinistra este una dintre cele mai bune cărți apărute anul trecut, o carte care cere totuși răbdare cititorului pentru ca acesta să-i deslușească adevărata frumusețe.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.