Linia fragilă dintre corpuri și vîrste

4 martie 2015
Linia fragilă dintre corpuri și vîrste jpeg

Plecat din România în urmă cu aproape șaisprezece ani, coregraful și dansatorul Romulus Neagu a devenit parte integrantă a dansului contemporan din Portugalia, ca urmare a unei burse oferite de de Forum Danca și Fundația Proiect DCM. Ultima oară, în fața publicului din România, înainte de invitația lansată anul acesta de Centrul Național al Dansului, Romulus Neagu a prezentat piesa If I… but I’m here, în Festivalul BucurESTi.VEST, pe 19 mai 2001, la Teatrul Odeon, la invitația lui Cosmin Manolescu.

Recunosc că am o prejudecată legată de spectacolele în care copiii și adulții împart spațiul scenic, prejudecată datorată discriminării pe care spectatorul o poate face atunci cînd privește spectacolul: copilul este pasibil de a acumula un monopol al atenției, iar judecata lucidă de valoare este suspendată, grație faptului că vîrsta și inocența sînt arsenalul esențial al prezenței sale. 

Cu această preconcepție am mers la Festivalul LIKE CNDB #1 să văd spectacolul Banco do Tempo, creat de Romulus Neagu și fiul său, Tiberiu Neagu, în vîrstă de zece ani. Spre marea mea bucurie, mi s-a mai demolat o prejudecată, meritul fiind al tatălui și, în egală măsură, al fiului, grație faptului că am asistat la un spectacol-confesiune, în care între vîrste și corpuri se instituise o linie fragilă, menținută activă de fluidul subtil, dar puternic al autenticității relației transfigurate în dans.

Mi-a fost limpede că nu eram de acord cu prezența copiilor pe scenă pentru că, de cele mai multe ori, în astfel de spectacole, scopul este impresionarea publicului, fie prin virtuozitate, fie prin firul narativ al unei povești menite să emoționeze, eventual pînă la lacrimi. Nimic din toate acestea în

, niciun artificiu retoric, nicio intenție deturnată spre exterior, deși rezultanta forțelor manifestate în scenă a fost o mare emoție, generată de exercițiul sincer al întîlnirii planului patern cu planul filial.  Spectacolul ne înfățișează o balanță în perfect echilibru între sensibil și abstract, între identitatea și subiectivitatea concretă a interpreților și caracterul universal al relației. Spectacol-mărturisire, spectacol- oglindă,

Desigur, există un concept coregrafic marcat prin piloni clari, între care libertatea se manifestă ca principiu aflat la baza mișcării. Mă feresc să spun improvizație, pentru că s-ar putea crea o confuzie. Tema este atît de bine integrată de cei doi artiști, încît nu e vorba doar de aici și

, ci mai degrabă de

și

pe un drum cu borne eficient ancorate în traseu, cu indicatoare emoționale care configurează ferm gesturile libere. 

Muzica live creată de André Cardoso nu este menită să genereze un simplu cadru muzical, ci un spațiu sonor vital de manifestare al elementelor confesiunii. Corpurile par a scrie muzica, dupa cum muzica pare ea însăși să fie cea care asigură grafica gesturilor, pe fundalul convențional al scenei, întocmai cum un aer puternic stimulează respirația celor ce se aventurează pe un drum ascendent.

Desigur, nu putem să nu ne gîndim cum va arăta acest spectacol cînd Tiberius va mai crește. Chiar și peste un an sau doi, el va arăta cu siguranță altfel, și nu mă refer la dezvoltarea fizică, ci la transformările de tip emoțional, la metamorfozele care intervin în relația tată-fiu, odată cu trecerea anilor. Un lucru este sigur: este greu de delimitat o linie fermă între vîrstele celor doi, poate pentru că Tiberius are o maturitate scenică demnă de orice performer adult valoros, iar Romulus își însoțește tehnica și expresivitatea cucerite prin ani de-a rîndul de muncă asiduă cu un spirit ludic și o inocență fără de care e greu de conceput un act artistic autentic.

Vă fac o mărturisire: aș vrea să văd acest spectacol şi peste treizeci de ani. Aș vrea să fiu atunci martora manifestării modului în care crescut relația, aș vrea să înțeleg cum s-a parcurs drumul și ce gesturi încărcate de sens s-au născut din străbaterea lui. Mi-aș dori să văd și atunci fragilitatea graniței dintre corpuri și vîrste, indistincția necesară dintre maturitate și copilărie. Aș vrea să regăsesc, în cheia vremurilor de atunci, colecția de stări pe care

mi-a dat-o acum.

Gina Şerbănescu este critic de artele spectacolului.

Banco do tempo

Creație și interpretare: Romulus Neagu și Tiberius Neagu

Muzica live: André Cardoso

Desen de lumini: Cristóvão Cunha

Fotografia: Fernando Carqueja

Producția: Intruso; Ecaterina Neagu

Design grafic: José Cruzio

Traduceri text: Isabel Meleiro

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.