Like, share și partikip

2 februarie 2018
Like, share și partikip jpeg

Un film mai vechi cu Bruce Willis, Surrogates (2009), oferă imaginea unui univers distopic dintr-un viitor nu prea îndepărtat, anul 2025, în care oamenii își petrec timpul în confortul casei personale, iar viața lor socială e delegată unor androizi, niște roboți controlați de la distanță de către operatorii umani care îi dețin.

Este o lume în care ființele umane sînt conectate prin intermediul unor fire la o viață artificială, prin intermediul unor roboți care nici măcar nu sînt copiile lor fidele, ci versiuni mult mai arătoase, mai suple, mai tinere și mai vesele ale lor, ele, fiind în realitate, contrariul (îmbătrînite, apatice, supraponderale, ieșite din uzul vieții reale). Conversațiile le poartă roboții în numele lor. Tot ei merg la muncă. Tot ei participă la distracții în cluburi și fac sex. Dacă aceștia pățesc un accident, pentru ființa umană, invazia supărătoare și tracasantă a realității din jur stăruie doar pînă în momentul în care se achiziționează un nou robot și e cuplat înapoi.

Bruce Willis – personajul lui – e admonestat de soție întrucît preferă să-și păstreze carcasa propriului corp în exercitarea atribuțiilor sociale, spre deosebire de ea, care nu mai părăsise propria cameră de ceva vreme. Acesta e fundalul pe care se dezvoltă scenariul unui film ce ar fi putut, altminteri, fi mult mai bun.

Nu are cum să nu îți dea fiori posibilitatea evoluției speciei umane într-o asemenea direcție. Nici nu cred că sîntem foarte departe, chiar dacă, în viitorul apropiat, doar într-un sens metaforic. Cunosc destule persoane care, dacă ar fi private de accesul la Internet, ar contracta aceeași senzație de disconfort pe care o resimțeau indivizii din Surrogates cînd li se defecta androidul care-i întrupa în viața socială. Dependența de mediul online e deja cronică în rîndul multora dintre noi.

Această dependență se află – nu e mare secret științific aici – în relație directă de cauzalitate cu insatisfacția resimțită la nivelul vieții private, cu sentimentul de inadecvare pe care îl oferă mediul în care se desfășoară existența. Cînd alienarea față de mediul înconjurător e profundă, evadarea în mediul online e un narcotic cum nu se poate mai potrivit.

Internetul devine, astfel, un univers unde, asemenea filmului Surrogates, îți poți desemna un eu virtual – în care ești tot tu, dar altoit pe o structură artificială – care să te degreveze de multe din responsabilitățile ce revin eului real. Putem ușor să ne edificăm urmărind civismul online. Atîţia citoyens drapaţi în faldurile generoase ale moralităţii comunitare, atîţia luptători eroici pentru cauze mărețe, atîția justițiari nemiloși cu cei care încalcă principiile democrației rar a cunoscut România de cînd locuitorii ei paşnici şi, cum să zic eu, extrem de cuminţi de felul lor, au fost blagosloviţi cu Facebook!

Internetul augmentează imaginea și personalitatea propriei persoane. Mai mult, el absolvă eul de nenumărate lipsuri și îl împodobește cu o mie una calități (îi dă iluzia că e generos, curajos, empatic, solidar, sexy, implicat în problemele majore ale societății, pentru care suferă de mama focului cu like-uri, share-uri & partikip). Centrul de greutate al preocupărilor individului se deplasează cu asupra de măsură dinspre a fi către a părea. Nimic nou sub soare, însă platformele online conferă acestei construcții photoshopate a eului o nouă dimensiune, în baza faptului că, dacă înainte trebuia cît de cît să probezi aceste aparențe cu prezența fizică, acum ești, în mare parte, absolvit de corvoada în cauză.

Intenția de a face ceva, de a-ți asuma orice devine echivalentă, în planul conștiinței individuale, cu punerea ei în practică, se suprapune peste aceasta și se confundă cu aceasta. Asta este o față a problemei. Cealaltă o constituie alternativa.

Se prezintă mereu studii despre impactul negativ pe care accesul la tehnologia ultramodernă îl poate avea asupra relațiilor interumane. Studiile sînt numeroase. Rezultatele, zdrobitoare.

Totuși, care e alternativa? Pentru că soluțiile oferite își merită doar parțial numele. Plimbările în aer liber, întîlnirile cu prietenii, sportul, călătoriile sînt, neîndoielnic, mult mai benefice pentru sănătatea spirituală și fizică a individului, dar, dacă sîntem atenți, observăm că, inclusiv în timpul concediilor, al întîlnirii cu prietenii, al plimbării prin parc sau al deconectării din mall, Internetul (via Facebook și Instagram) e nelipsit de la acest gen de activități. Inclusiv la concerte, la filme și la piese de teatru, jumătate din cei prezenți în săli își verifică măcar o dată telefonul (și rareori o fac pentru a vedea dacă au fost sunați). Ruptura de mediul online nu e niciodată completă, s-ar putea adăuga că, pentru mulți, aceste tentative de extracție individuală în lumea reală sînt, prin natura lor, temporare și subordonate principalei îndeletniciri de fiecare zi, scufundarea în oceanul internaut. Cîteodată, îi bănuiești că socializează și pleacă în diverse locuri doar ca să aibă un pretext să posteze despre ei pe Facebook, ei neavînd nici un chef să iasă din casă.

Totuși, de ce fac asta?

Un posibil răspuns pe care l-am găsit e acela că online-ul e un univers încețoșat, în care falsitatea vieții exterioare își poate stabili lejer un domiciliu legitim, ceea ce atenuează insatisfacția pe care individul o captează în sine ca urmare a derulării rutinei personale. Pe alt palier, am depistat, ici-colo, un sentiment de singurătate pe care nu îl pot anula nici prietenii, nici natura, nici călătoriile, dar care poate dispărea parțial din gîndurile acelora care intră pe Internet în căutare… de uitare de sine.

Mă uit la persoanele tinere și remarc cum din ce în ce mai des îşi expun parcele de trăiri proprii pe platoul acestei perpetue expoziții mondiale a frînturilor de viață particulară. Pe unele le „citești” doar aruncîndu-ți o privire pe trei postări și două fotografii. Și nu doar pe ele, și pe cele mai în vîrstă.

Au mii de „prieteni”. Nu lasă să le scape cea mai mică ocazie să spună ce fac, unde sînt, ce mănîncă. Cu fotografii clare, să se convingă și „prietenii” că nu blufează. Totul e pe Internet. La vedere.

Își fac diverse conturi la început fiindcă e fun, dar apoi se transformă într-un mod de existență. Like-ul capătă o pondere in ce în ce mai mare și devine pentru prestigiul personal ce e bitcoin-ul pentru portofoliul financiar, chiar dacă are un caracter speculativ și o valoare fluctuantă.

Printr-un paradox demn de remarcat, dependența de online, în loc a întregi individul, îi scindează personalitatea. Îl rupe în două. Nu chiar în dr. Jekyll și Mr. Hyde, dar Mr. Hyde se simte mult în elementul lui în lumea virtuală cu cît senzația de incongruență cu lumea în care trăiește dr. Jekyll e mai adîncă. Problema spinoasă, ca să judecăm la rece, e că nici dr. Jekyll nu are o ofertă tentantă ca să petreacă mult timp în realitate. Căci atunci cînd aceasta există, prezența în online se reduce semnificativ și Mr. Hyde se estompează.

Unde ne îndreptăm, nu am habar, deși trendul pare bine bătătorit pentru următorii ani.

Pentru mine, demodat fiind, Internetul seamănă cu merele din supermarket: sînt mai mari, mai frumoase, mai strălucitoare și au un gust mai insipid decît o bucată de carton. Ca și cum aș mînca un măr-surogat.

Viața reală, în schimb, aduce cu merele din grădina lu’ mamaie: trebuie să mă urc în copac să le culeg, sînt mai mici, mai viermănoase, se strică mai rapid, dar cînd gust unul, simt parfumul și savoarea merelor din vremea copilăriei.

De poftă, recunosc, mă mai păcălesc cîteodată și cumpăr mere și din supermarket. Dar numai pentru a realiza, încă o dată, că abia aștept, de fapt, să dau like, share și partikip la culesul merelor din grădina lu’ mamaie. Acum, na, ce preferă fiecare!

Foto: flickr

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

variola maimutei
Primul caz de infectare cu noua tulpină mpox, confirmată în California
Oficialii americani din domeniul sanitar au confirmat primul caz de infectare cu noua variantă mpox (variola maimuței). Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din California, pacientul este o persoană care s-a întors recent din Africa de Est.
index webp
Povestea celui mai spectaculos castel din Moldova. A supraviețuit războaielor, comunismului, incendiilor și invaziei sovietice
Pe meleagurile Moldovei, între județele Neamț și Iași, se ascunde în pădure un castel unic. Bijuteria arhitecturală a rezistat în fața tuturor războaielor, invaziei sovietice, incendiilor, chiar și comunismului.
GcXF4ZYXcAAG6ou jfif
Navă de spionaj rusă, escortată de Marea Britanie, după ce a fost observată în preajma cablurilor submarine în Marea Irlandei
O navă de spionaj rusă a fost escortată în afara Mării Irlandei după ce a patrulat o zonă cu infrastructură submarină critică.
image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.