Legiuitorii culturii naţionale

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Cum se ratează o dezbatere jpeg

După dramaticul episod de la clubul Colectiv, se vorbeşte abundent şi în „stradă”,  şi la televiziune, şi în dezbaterile politice despre necesitatea unei radicale schimbări a „clasei politice”. Cea mai la îndemînă pare să fie schimbarea guvernului. Mai greu de imaginat pe termen scurt e o reformă reală a partidelor politice. Greu de provocat (altfel decît prin alegeri) e şi o schimbare radicală a parlamentului.

E vorba de sute de inşi, care se simt legitimaţi prin zeci de mii de voturi. Ajungem să ne întrebăm, astfel, dacă se poate spera o „schimbare a clasei politice”, fără să sperăm într-o schimbare de fond a mentalităţii şi a procedurilor electorale, pe scurt – într-o schimbare semnificativă la nivelul alegătorilor. Căci parlamentul de azi e, totuşi, rezultatul, unor alegeri libere… Evident, „oferta” e decisivă. Alegi dintre cei deja aleşi de partide pentru listele lor de campanie. E, deci, răspunderea politicienilor de partid să livreze o „marfă” cît de cît paluzibilă. Ne putem întreba, aşadar, ce ne-au livrat, pînă acum, partidele existente. Pe mîna cui sîntem? Cu titlu de experiment, voi lua, ca mostră, domeniul de care mă simt mai apropiat: cultura. Ce constatăm? Să aruncăm o privire asupra Comisiei de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.

Din numărul total al membrilor ei (24), se pot reţine 10 care, prin formaţie, au legătură, într-un fel sau altul, cu studii de filologie, artă, sau jurnalism: Slavomir Gvozdenovici (Minorităţi), Traian Dobrinescu (PNL), Dragoş-Ionel Gunia (PNL), Theodor Paleologu (PNL), Radu Mihai Popa (PPDD ?), Ioan Tămâian (PNL), Angel Tîlvăr (PSD), Mihai-Răzvan Sturzu (PSD), Gheorghe Mirel Taloş (PNL), Mădălin Ştefan Voicu (PSD). Pe aceeaşi listă se pot adăuga trei absolvenţi de teologie (Gigel-Sorinel Ştirbu-PNL, Ioan Vulpescu-PSD, Iacob Puşcaş-PSD, via PPDD) şi un actor (Marton Arpád-Francisc-UDMR, deţinător şi al unei diplome de drept). De amintit este şi Kelemen Honor (UDMR) care, deşi medic veterinar la bază, a făcut şi filosofie şi a publicat literatură.  Menţionez, pe de altă parte că, deşi activitatea de „jurnalist” a lui Radu Mihai Popa (la OTV!) e atestabilă, n-am găsit nicăieri detalii despre formaţia sa profesională.

Restul membrilor comisiei sunt fie ingineri, fie economişti, fie oameni de afaceri. E interesant că, printre ei, se află vreo cinci sau şase (adică un sfert din „echipă”) care au certificate de absolvire fie de la Colegiul Naţional de Apărare, fie de la Academia de Poliţie din Iaşi, fie de la Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti, fie de la Institutul Diplomatic Român. Cu titlu de amuzament, observ că, dintre cele 24 de nume ale comisiei, 12 (adică jumătate) sunt triple (Gigel-Sorinel, Lucian-Manuel, Dragoş-Ionel etc.). Dar asta e o problemă de „sociologie” onomastică, irelevantă deocamdată. Merită să ne oprim, rapid, şi asupra cîtorva deputaţi din comisie, de competenţa cărora depindem în plan cultural.

Secretarul comisiei este dl Florin-Costin Pâslaru, PSD. Cea mai mare parte din cariera sa profesională (1984-2000) şi-a dedicat-o pisciculturii din Galaţi. Evident, a absolvit şi „academiile” obligatorii ale politicianului român (Informaţii, Apărare, Poliţie), dar pasiunea lui a rămas aproape de peşti… Se mîndreşte ca fiind „iniţiatorul celui mai mare eveniment din zona de Est a României”, ajuns la a 10-a ediţie: „Festivalul Scrumbiei”. Calităţile cu care se recomandă sunt „oratoria” şi „forţa creativă”, calităţi care se dovedesc fertile, de vreme ce posesorul lor are două maşini şi multe bijuterii, în valoare de 17.000 de euro.

La acest capitol, nu stă rău nici dl Florin-Alexandru Alexe (PNL), deţinător al unui Jaguar şi al funcţiei de preşedinte al comisiei (altfel, e specialist în marketing). Dl Lucian-Marcel Ciubotaru (PNL) a studiat Economia şi Afacerile Internaţionale, a lucrat la Agroincrest şi Vinalcol Bacău şi a reuşit să-şi cumpere vreo 7 terenuri şi ceva case. Ajungem apoi la dl Florea Damian (ALDE, via PSD, PC), care declară că are o colecţie de artă şi obiecte preţioase în valoare de peste 200.000 de euro, plus 5 terenuri în Ilfov şi cam 4 case. Ca legitimare pentru poziţia sa în comisia de care ne ocupăm, dl Damian oferă, pe lîngă diplomele sale de inginer şi economist, şi o decoraţie: Ordinul Meritul Sportiv, clasa I. În componenţa comisiei se distinge şi dl. Vasile Ghiorghe (sic!) Gliga, inginer, dar cetăţean de onoare în Ibăneşti şi în Chiheru de Jos, precum şi preşedinte al Casei Româno-Chineze şi al Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România. Dl Gunia, istoric şi jurnalist, a fost consilier la „Drumuri şi Poduri Prahova SA” şi şef servicu la Parcul Industrial Ploieşti. Are o Honda şi un Mercedes. Dna Liliana Mincă, deja cunoscută telespectatorilor, a studiat la ASE şi la Colegiul de Apărare, e doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii şi s-a ocupat de controlul exporturilor din MAE. Tocmai bună pentru afaceri culturale este şi dna Marioara Nistor, PSD, contabil, o vreme, la Brăila (Transporturi Auto, Inject-Trading SRL), ajunsă în PSD din PPDD (s-ar zice că partidul lui Dan Diaconescu a furnizat mai cu seamă culturnici…). De la dl Dan-Cristian Popescu aflăm că „a fost învăţat să trăiască sănătos”, drept care a făcut sport. Altfel, e matematician, a umblat pentru diplome prin SUA şi a făcut rost de vreo 8 terenuri în Bucureşti şi 2 la Hollywood. Admite, cinstit, ca are 420.000 de euro într-un cont al Băncii din Cipru.

În sfîrşit. Din toată adunarea, n-am, de fapt, idee decît despre Theodor Paleologu, Ioan Vulpescu (bune performanţe la Ministerul Culturii), Kelemen Hunor. Contacte încurajatoare am avut şi cu dnii Angel Tîlvăr şi, la Sibiu, cu Ioan Tămâian. Fireşte, nu pot contesta legătura dintre cultură şi Mădălin Ştefan Voicu. În rest, nu pot aproxima criteriile după care s-a întocmit comisia de la Cameră şi nu-mi fac nici o iluzie cu privire la competenţele şi la eficienţa ei. Dar am devenit curios. Data viitoare o să răsfoiesc şi alte comisii. Să ştim şi noi pe cine am votat, cine ne reprezintă şi cine ne hotărăşte soarta…

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

sharon stone profimedia jpg
Sharon Stone, divină la 66 de ani! A făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino
Sharon Stone (66 de ani) a făcut senzație la Festivalul de Film de la Torino 2024. Actrița a pășit pe covorul roșu purtând o rochie strălucitoare și o capă impresionantă, decorată cu 3.000 de flori din mătase.
referendum Bucuresti  FOTO FB PMB png
Bucureştenii cu viză de flotant pot vota la referendumul lui Nicușor Dan indiferent de data obţinerii vizei
Biroul Electoral Central (BEC) a precizat, duminică, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor din Capitală, că bucureştenii care au viză de flotant pot vota la referendum, indiferent de data la care au obţinut viza.
candidati jpg
FOTO. Alegeri 2024. Cum s au prezentat politicienii la vot. Candidatele, dar și soțiile candidaților au oferit o lecție de eleganță
Alegerile prezidențiale din 2024 au adus în prim-plan nu doar discursurile candidaților, ci și prezențele elegante ale acestora și ale însoțitorilor lor. În ziua votului, atenția a fost captată atât de declarațiile pline de emoție, cât și de ținutele alese cu grijă.
nose cover  jpg
„Nose Cover”, noul trend al adolescenților care intrigă, ar putea fi de fapt un gest salvator
În era social media, un nou trend fotografic captivant a apărut printre adolescenții Generației Z: gestul de a-și acoperi mijlocul feței, mai ales nasul, cu mâna. Denumit „Nose Cover”,
Max Verstappen (EPA) jpg
Max Verstappen scrie istorie în Formula 1: campion mondial a patra oară la rând
Olandezul și-a sărbătorit triumful în Las Vegas.
profimedia 0938121632 jpg
O manifestaţie anti-NATO la Montreal a degenerat în violențe și încleștări cu poliția. Trudeau a denunțat acțiuni antisemite
O manifestaţie anti-NATO, vineri, la Montreal, a degenerat în violenţe şi a necesitat intervenţia poliţiei. Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat-o ca fiind antisemită, relatează AFP și Jerusalem Post.
talhar
Crimă dublată de tâlhărie la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile din casă
Un bărbat de 35 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Tulcea după ce a omorât o femeie. Inculpatul a intrat în locuinţa femeii, a agresat-o, după care i-a furat bijuteriile pe care le purta.
Stadiul lucrărilor la Lotul 4 al Autostrăzii Sibiu Pitești în septembrie 2024 Foto Asociația Pro Infrastructură
Tronsonul 4 al Autostrăzii Piteşti-Sibiu este pe jumătate gata. „Constructorul lucrează 24h/24h, inclusiv în weekend!”
Ritmul alert în care se lucrează la tronsonul 4 al autostrăzii Piteşti-Sibiu face ca acesta să fie în acesta moment realizat în proporţie de peste 50%.
Procesul electoral după deschiderea urnelor în București și Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Primele rezultate, publicate la ora 21.00
Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din 2024 vor fi prezentate duminică, imediat după ora 21.00, la încheierea procesului de votare din primul tur al alegerilor. Sunt rezultate parțiale, publicate la finalizarea procesului de vot, pe baza informațiilor centralizate de casele de sondare.