Legiuitorii culturii naţionale

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Cum se ratează o dezbatere jpeg

După dramaticul episod de la clubul Colectiv, se vorbeşte abundent şi în „stradă”,  şi la televiziune, şi în dezbaterile politice despre necesitatea unei radicale schimbări a „clasei politice”. Cea mai la îndemînă pare să fie schimbarea guvernului. Mai greu de imaginat pe termen scurt e o reformă reală a partidelor politice. Greu de provocat (altfel decît prin alegeri) e şi o schimbare radicală a parlamentului.

E vorba de sute de inşi, care se simt legitimaţi prin zeci de mii de voturi. Ajungem să ne întrebăm, astfel, dacă se poate spera o „schimbare a clasei politice”, fără să sperăm într-o schimbare de fond a mentalităţii şi a procedurilor electorale, pe scurt – într-o schimbare semnificativă la nivelul alegătorilor. Căci parlamentul de azi e, totuşi, rezultatul, unor alegeri libere… Evident, „oferta” e decisivă. Alegi dintre cei deja aleşi de partide pentru listele lor de campanie. E, deci, răspunderea politicienilor de partid să livreze o „marfă” cît de cît paluzibilă. Ne putem întreba, aşadar, ce ne-au livrat, pînă acum, partidele existente. Pe mîna cui sîntem? Cu titlu de experiment, voi lua, ca mostră, domeniul de care mă simt mai apropiat: cultura. Ce constatăm? Să aruncăm o privire asupra Comisiei de cultură, arte şi mijloace de informare în masă a Camerei Deputaţilor.

Din numărul total al membrilor ei (24), se pot reţine 10 care, prin formaţie, au legătură, într-un fel sau altul, cu studii de filologie, artă, sau jurnalism: Slavomir Gvozdenovici (Minorităţi), Traian Dobrinescu (PNL), Dragoş-Ionel Gunia (PNL), Theodor Paleologu (PNL), Radu Mihai Popa (PPDD ?), Ioan Tămâian (PNL), Angel Tîlvăr (PSD), Mihai-Răzvan Sturzu (PSD), Gheorghe Mirel Taloş (PNL), Mădălin Ştefan Voicu (PSD). Pe aceeaşi listă se pot adăuga trei absolvenţi de teologie (Gigel-Sorinel Ştirbu-PNL, Ioan Vulpescu-PSD, Iacob Puşcaş-PSD, via PPDD) şi un actor (Marton Arpád-Francisc-UDMR, deţinător şi al unei diplome de drept). De amintit este şi Kelemen Honor (UDMR) care, deşi medic veterinar la bază, a făcut şi filosofie şi a publicat literatură.  Menţionez, pe de altă parte că, deşi activitatea de „jurnalist” a lui Radu Mihai Popa (la OTV!) e atestabilă, n-am găsit nicăieri detalii despre formaţia sa profesională.

Restul membrilor comisiei sunt fie ingineri, fie economişti, fie oameni de afaceri. E interesant că, printre ei, se află vreo cinci sau şase (adică un sfert din „echipă”) care au certificate de absolvire fie de la Colegiul Naţional de Apărare, fie de la Academia de Poliţie din Iaşi, fie de la Academia Naţională de Informaţii din Bucureşti, fie de la Institutul Diplomatic Român. Cu titlu de amuzament, observ că, dintre cele 24 de nume ale comisiei, 12 (adică jumătate) sunt triple (Gigel-Sorinel, Lucian-Manuel, Dragoş-Ionel etc.). Dar asta e o problemă de „sociologie” onomastică, irelevantă deocamdată. Merită să ne oprim, rapid, şi asupra cîtorva deputaţi din comisie, de competenţa cărora depindem în plan cultural.

Secretarul comisiei este dl Florin-Costin Pâslaru, PSD. Cea mai mare parte din cariera sa profesională (1984-2000) şi-a dedicat-o pisciculturii din Galaţi. Evident, a absolvit şi „academiile” obligatorii ale politicianului român (Informaţii, Apărare, Poliţie), dar pasiunea lui a rămas aproape de peşti… Se mîndreşte ca fiind „iniţiatorul celui mai mare eveniment din zona de Est a României”, ajuns la a 10-a ediţie: „Festivalul Scrumbiei”. Calităţile cu care se recomandă sunt „oratoria” şi „forţa creativă”, calităţi care se dovedesc fertile, de vreme ce posesorul lor are două maşini şi multe bijuterii, în valoare de 17.000 de euro.

La acest capitol, nu stă rău nici dl Florin-Alexandru Alexe (PNL), deţinător al unui Jaguar şi al funcţiei de preşedinte al comisiei (altfel, e specialist în marketing). Dl Lucian-Marcel Ciubotaru (PNL) a studiat Economia şi Afacerile Internaţionale, a lucrat la Agroincrest şi Vinalcol Bacău şi a reuşit să-şi cumpere vreo 7 terenuri şi ceva case. Ajungem apoi la dl Florea Damian (ALDE, via PSD, PC), care declară că are o colecţie de artă şi obiecte preţioase în valoare de peste 200.000 de euro, plus 5 terenuri în Ilfov şi cam 4 case. Ca legitimare pentru poziţia sa în comisia de care ne ocupăm, dl Damian oferă, pe lîngă diplomele sale de inginer şi economist, şi o decoraţie: Ordinul Meritul Sportiv, clasa I. În componenţa comisiei se distinge şi dl. Vasile Ghiorghe (sic!) Gliga, inginer, dar cetăţean de onoare în Ibăneşti şi în Chiheru de Jos, precum şi preşedinte al Casei Româno-Chineze şi al Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România. Dl Gunia, istoric şi jurnalist, a fost consilier la „Drumuri şi Poduri Prahova SA” şi şef servicu la Parcul Industrial Ploieşti. Are o Honda şi un Mercedes. Dna Liliana Mincă, deja cunoscută telespectatorilor, a studiat la ASE şi la Colegiul de Apărare, e doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii şi s-a ocupat de controlul exporturilor din MAE. Tocmai bună pentru afaceri culturale este şi dna Marioara Nistor, PSD, contabil, o vreme, la Brăila (Transporturi Auto, Inject-Trading SRL), ajunsă în PSD din PPDD (s-ar zice că partidul lui Dan Diaconescu a furnizat mai cu seamă culturnici…). De la dl Dan-Cristian Popescu aflăm că „a fost învăţat să trăiască sănătos”, drept care a făcut sport. Altfel, e matematician, a umblat pentru diplome prin SUA şi a făcut rost de vreo 8 terenuri în Bucureşti şi 2 la Hollywood. Admite, cinstit, ca are 420.000 de euro într-un cont al Băncii din Cipru.

În sfîrşit. Din toată adunarea, n-am, de fapt, idee decît despre Theodor Paleologu, Ioan Vulpescu (bune performanţe la Ministerul Culturii), Kelemen Hunor. Contacte încurajatoare am avut şi cu dnii Angel Tîlvăr şi, la Sibiu, cu Ioan Tămâian. Fireşte, nu pot contesta legătura dintre cultură şi Mădălin Ştefan Voicu. În rest, nu pot aproxima criteriile după care s-a întocmit comisia de la Cameră şi nu-mi fac nici o iluzie cu privire la competenţele şi la eficienţa ei. Dar am devenit curios. Data viitoare o să răsfoiesc şi alte comisii. Să ştim şi noi pe cine am votat, cine ne reprezintă şi cine ne hotărăşte soarta…

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?