Lăsaţi intelectualii să vină la mine

30 octombrie 2015
Cum se ratează o dezbatere jpeg

Conducerea PSD a anunţat, pe mai multe voci, că şi-ar dori să redeschidă dialogul cu intelectualitatea: cu cea de stânga, dar chiar şi cu cea de dreapta, deşi din ambele părţi se aud voci critice. Bună intenţie, nimic de zis! Să ne gîndim niţel…Cum putem citi această generoasă invitaţie?

1. Poate fi vorba de o banală manevră electorală. Stăm bine cu „masele”, dar avem oarecari probleme cu „elitele”. Nu că ne-ar interesa foarte mult colaborarea lor, dar ar da bine, pentru imagine, cîteva voci „culturale” care să accepte, fie şi de formă, să ne pună în coşniţă două-trei vorbe bune. În ce mă priveşte, n-am a face reproşuri grave acestui mod de gîndire. E bine ca o formaţiune politică să-şi dorească o lărgire a spectrului ei de simpatizanţi şi e normal să aibă în vedere o strategie electorală cu eficienţă sporită. Ca să nu mai spun, că, oricum, e preferabil să auzim asemenea cordiale invitaţii, în locul vechilor lozinci feseniste: „Noi muncim, nu gîndim!”, sau „Moarte intelectualilor!” S-ar zice că lucrurile evoluează spre bine…

2. Poate fi vorba de o decizie tactică: un semnal în plus că PSD, în forma lui actuală, încearcă să se departajeze de asocierea (nemeritată…) cu mentalitatea comunistă, pentru care intelectualii şi „personalităţile” aveau un rol secundar, în umbra „muncitorilor şi ţăranilor”, singuri reprezentanţi (numeric şi calitativ) ai „poporului”. Iarăşi, nu mă pot declara iritat că un partid politic îşi manifestă intenţia „democratică” de a acorda un statut de onorabilitate tuturor categoriilor sociale şi profesionale. Mi se pare mai mult decît recomandabil ca politicienii să ajungă, fie şi cu întîrziere, la concluzia că intelectualii, cu toate păcatele lor, nu sunt chiar de lepădat. Ba din contra: pot avea un decisiv impact mediatic asupra publicului.

3. Poate fi vorba de pură retorică. Invocarea intelectualităţii, a „valorilor spirituale” sună, întotdeauna, bine într-un discurs cît de cît festiv. Ţine de ornamentica „de efect” a vorbirii. Că doar n-o să vorbim doar de „fabrici şi uzine”, de taxe şi investiţii, de pensii şi autostrăzi. „Băgăm” şi un damf de cultură, ceva „fin”, o piruetă abilă, care să arate că, în fond, suntem şi noi băieţi cu carte.

Nu mă grăbesc să decid care dintre variantele de mai sus e cea plauzibilă. Probabil că reţeta finală le-a inclus pe toate trei. Aş face, însă, cîteva observaţii, în atenţia pesediştilor de bună credinţă, dar şi a celor din alte partide, dispuşi să-şi apropie „intelectualitatea”. Mai întîi, aş face o deosebire între discursul dlui Iliescu şi cel al dlui Dragnea. Atît cît l-am cunoscut, dl Iliescu are, ca să zic aşa, un „complex” autentic al intelectualităţii. E, vorba foştilor lui tovarăşi de drum, un „intelectualist”: citeşte, merge la concerte şi s-ar bucura sincer ca, din cînd în cînd, să „schimbe idei” cu niscaiva „intelectuali”. Pe dl Dragnea nu-l cunosc. Dar intenţia lui mărturisită nu era de ordinul unei generale deschideri spre cultură, ci de un ordin strict propagandistic: să atragem, „în mijlocul nostru”, intelectuali care „să-şi aducă contribuţia”…„Chiar dacă ne critică” (Vechi reflex al gîndirii PCR: intelectualii e bine să fie „cu noi”; a-i accepta – pînă la un punct -  şi pe cei „critici” e o concesie).

O a doua problemă este conţinutul specific al noţiunii de „intelectual” în România de azi. Aş zice că avem prea mulţi. Intri în puşcărie infractor şi ieşi intelectual, autor de cărţi, cititor de filozofie şi istorie. Doctoratele se dau pe bandă rulantă, plagiatul e socotit un moft, simplă „armă politică” în mîinile „detractorilor”, diplomele livrate de Colegiul Naţional de Apărare şi de Academia Naţională de Informaţii au devenit „populare”. Îţi vine să întrebi: de ce mai aveţi nevoie de „intelectuali”? N-aveţi destui? Păi numai rafinatele minţi care „fac analize” subtile, seară de seară, la Antena 3 şi ar trebui să vă fie deajuns.

Pe de altă parte, dacă ne punem problema să „activăm” politic resursele intelectuale ale ţării, trebuie să începem prin a reflecta asupra atractivităţii instituţiilor şi partidelor noastre. Intelectualii sunt mofturoşi. Vor să aibă interlocutori competitivi. E greu să-i seduci, promiţîndu-le un dialog constant şi „constructiv” cu personaje care – fie ei miniştri, parlamentari, sau lideri de partid – au dificultăţi de exprimare, îşi etalează, arogant, diferitele grade de semi- şi sfertodoctism, iar cînd le vine la îndemînă dau de pământ cu intelectualii calificaţi care nu le sunt pe plac. Cum să vrei să atragi intelectuali, cînd nu dai doi bani pe Mircea Cărtărescu, cînd îi dai cu tifla lui Neagu Djuvara, sau cînd arunci în aer Institutul Cultural Român, pentru că nu-ţi place Horia Roman Patapievici. (Am văzut, fireşte, că dl. Dragnea recunoaşte greşeala „intervenţiei” politice în „reorganizarea” ICR, dar nu pot să nu mă întreb, unde era dl Dragnea în nefasta clipă a „erorii” şi de unde această bruscă „schimbare la faţă”?). Cînd s-au auzit minimale reacţii de partid faţă de bălăcărirea grobiană a diverşilor intelectuali care nu erau bine „orientaţi” politic? De ce s-ar îngrămădi intelectualii să caute cu lumînarea o solidarizare ideologică, sau măcar o tacla profitabilă cu de-alde Ponta, Palada, Codrin Ştefănescu, Maria Grapini, Pelican, Olguţa Vasilescu (deşi…), Marian Oprişan şi puzderie de mulţi alţii. Pînă şi un băiat „finuţ” ca Tăriceanu te face să roşeşti intelectualmente cînd vezi că nu poate folosi niciodată corect „care” şi „pe care”. Şi nici în celelalte culori ale spectrului politic lucrurile nu stau mai bine.

Nu intru, acum, în dezbaterea privind intelectualii de stînga şi de dreapta. Fapt e că cei de stînga, atîţia cîţi sunt şi atît cît sunt, nu se grăbesc să se alăture marii stîngi pesediste, ceea ce ar trebui să fie pentru cei de la vîrful partidului un prilej de autoanaliză şi nelinişte. De intelectualii de dreapta nu mai vorbesc. Nici ei nu prea au unde să se aciueze. Care „dreapta”? Polarizarea „stînga-dreapta” este, la noi, o simplă chestiune de acomodare lucrativă. Nu umblăm cu convingeri, cu doctrine, cu consecvenţe. „Toţi suntem români, mai mult sau mai puţin oneşti”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.