La închisoare cu savanţii!

24 octombrie 2012
La închisoare cu savanţii! jpeg

Pe data de 22 octombrie 2012, judecătorului italian Marco Billi şi-a asigurat un loc în istorie, ce-i drept, alături de figurile din perioada de glorie a Inchiziţiei. Verdictul său în procesul intentat de rudele victimelor cutremurului din l`Aquila din anul 2009 a fost clar: 6 ani de închisoare, pentru 6 dintre cei mai reputaţi geofizicieni ai Italiei şi un reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Culpa? Condamnaţii au subestimat riscul producerii unui cutremur de intensitate mare în l’Aquila, acum trei ani. Astfel, pentru domnul Billi nu a contat imposibilitatea de a evalua precis riscul unui cutremur important. Faptul că cei 6 oameni de ştiinţă nu au prevăzut apariţia unui cutremur major a devenit acum o crimă.

Doresc să reamintesc pe scurt faptul că nici un cutremur major nu poate fi prognozat cu precizie (decît poate cu o precizie de decenii). Cu atît mai mult, Italia poate fi considerată un paradis pentru geologi şi geofizicieni. Aici frumuseţea peisajului se datorează mai ales structurii geologice deosebit de complexe. Iar această complexitate geologică face ca în Italia să putem întîlni toate tipurile de cutremure: de la cele datorate erupţiilor vulcanice, la cele profunde, care apar la contactele dintre plăcile tectonice, precum şi la cutremurele de mică adîncime, datorate în general unor prăbuşiri subterane (peşteri al căror acoperiş se poate supra sub propria greutate), tasări sau alunecări pe falii superficiale, fenomene normale pentru partea superficială a scoarţei terestre – dar greu de localizat atît ca spaţiu cît şi ca timp.

Italia este una dintre ţările cel mai bine monitorizate din punct de vedere seismic şi vulcanic, iar Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din peninsulă este una dintre cele mai prestigioase instituţii de profil din lume. Mai mult, Italia, prin acelaşi institut, coordonează la nivel European marile reţele de observatoare geofizice şi geologice, tot datorită experţilor săi de valoare. Iar în spatele marilor performanţe ale acestui institut s-a aflat în numeroase rînduri şi fostul director, profesorul Enzo Boschi, şi el pe lista celor condamnaţi.

Din păcate însă, procesul nu a avut drept cauză starea de siguranţă seismică a clădirilor prăbuşite. Nici nu a fost luat în considerare argumentul că, doar pentru a putea identifica sursele cutremurelor de suprafaţă geofizicienii şi geologii ar avea nevoie de bugete anuale de zeci sau sute de ori mai mari decît cele actuale - şi de decenii întregi de măsurători şi observaţii. Totul a fost mai degrabă o punere pe tavă a unor ţapi ispăşitori.

Durata procesului spune de asemenea multe. Într-o ţară în care procesele mafioţilor şi ale politicienilor corupţi durează cu anii, justiţia s-a pronunţat clar şi limpede în doar 13 luni în probleme de seismologie, domeniu care este încă foarte puţin înţeles în complexitatea sa (evident, doar de geofizicieni).

Verdictul judecătorului Marco Billi creează acum în Uniunea Europeană un precedent - şi pune în discuţie limita dintre penal şi admisibil în domeniul erorilor ştiinţifice.

Cine i-ar putea însoţi pe cei 6 geofizicieni în celulă?
-    Fără discuţie, primii pe listă ar trebui să fie meteorologii care îşi greşesc prognozele.
-    Creatorii modelelor de evoluţie a nivelului mării vor trebui să meargă şi ei la închisoare dacă realitatea va fi mai sumbră decît rezultatele studiilor lor.
-    Alunecările de teren neanunţate (chiar dacă estimate, dar fără o dată sigură) ar fi de asemenea o bună cauză de proces.
-    Proiectanţii vechilor diguri – neîntreţinute de decenii şi care se rup la inundaţii extreme, care au loc odată la 500 de ani, ar putea fi şi ei printre potenţialii culpabili.
-    Nu trebuie să ne oprim doar la ştiinţele naturale. Fizicienii care recomandau energia nucleară ar trebui de asemenea să fie închişi pentru că nu au putut prognoza o Fukushima.

Dar de ce să ne oprim doar la fenomenele naturale? Catastrofele cauzate de calculatoarele care se blochează ar trebui să îi trimită după gratii pe inventatorii acestora şi pe creatorii de software. După aceeaşi idee, poate că  la fel ar trebui să păţească şi proiectanţii de maşini şi avioane, care nu au estimat niciodată corect riscul potenţial al accidentelor. Oricum ar fi, oamenii de ştiinţă şi inginerii trebuie să plătească. Niciodată însă nu se va discuta despre cei care finanţează – sau nu – cercetarea.

Urmările acestui proces sunt dramatice pentru comunicarea dintre oamenii de ştiinţă şi populaţie. Care savant responsabil va mai avea acum curajul să îşi dea cu părerea despre posibilele urmări ale unor catastrofe naturale (fie ele cutremure, inundaţii, prăbuţiri de versanţi sau furtuni extreme)? Acum au fost pedepsiţi cercetători care au presupus că activitatea seismică nu va creşte în intensitate. Dar nu cumva vor fi pedepsiţi şi cei care, din dorinţa de a preveni efectele unor cutremure majore, vor exagera efectele acestora? Nu vor fi geofizicienii buni de plată şi pentru costurile unor evacuări masive şi nejustificate de cataclisme majore?

Soluţia cea mai simplă şi sigură va fi, de aceea, negarea oricărei păreri în legătură cu riscurile majore ale omenirii. Iar decapitarea din ultimii ani a bugetelor cercetării din domeniu în majoritatea statelor europene va juca de asemenea un rol în tăierea şi mai mare a legăturilor dintre oamenii de ştiinţă şi restul populaţiei.
Oricum, ar fi putut fi şi mai rău. Gîndiţi-vă că ar fi putut fi pregătite iar rugurile, iar urmaşii lui Giordano Bruno arşi de vii spre satisfacţia gloatei, a analfabeţilor şi semidocţilor.

Adrian Stănică este jurnalist și director științific la Institutul Național de Geologie și Geoecologie Marină.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

treason 6971578 1280 jpg
Ce scuze folosesc cel mai des bărbații sau femeile infidele. Cât la sută dintre persoane tind să înșele
Atunci când partenerii își oferă prea multă iubire, tind să devină infideli. Da, deși sună ciudat, înșelăciunea nu are de-a a face cu dragostea. Cel puțin, nu în majoritatea cazurilor. Iată, totuși, ce scuze folosesc femeile și bărbați atunci când își trădează partenerul de viață.
Elton John, foto Shutterstock jpg
Cum se simte Elton John după ce și-a pierdut parțial vederea vara trecută: „Este o perioadă foarte stresantă. Nu-mi văd băieții jucând rugby și fotbal”
Au apărut noi informații despre starea de sănătate a celebrului artist Elton John, care a contractat vara trecută o infecție oculară severă. Cântărețul a povestit că a trecut printr-o perioadă „foarte stresantă” din cauza acestei probleme, care i-a afectat vederea și i-a influențat viața.
netflix jpg
Fillmul memorabil de pe Netflix care a cucerit toată planeta în aprilie 2025. Are o actriță superbă, iar povestea magică îți va schimba viața
Filmul care a rupt audiența pe Netflix și a ținut oamenii lipiți de ecrane. Această producție a făcut furori la nivel mondial, iar fanii platformei de streaming au dus producția pe primul loc la nivel global. Iată despre ce titlu îndrăgit este vorba.
R 3620960 1377770806 4635 jpeg
Gică Petrescu, vocea petrecerilor românești. „Un soldat sovietic mi-a turnat pe cap o sticlă întreagă de apă de colonie «Krasnaia Moscova»“
Gică Petrescu a cântat cu aceeași pasiune și la terasele Micului Paris, și la Cazinoul din Sinaia, și în spelunci, dar și în apartamente, unde s-a băut paharul până la fund și treji sau beți cu toții au cântat „Uite-așa aș vrea să mor“.
image png
Premonițiile înfricoșătoare ale unui fost clarvăzător al CIA: „Iranul va declanșa sfârșitul lumii dacă nu acționăm acum!”
Mediumul Uri Geller a trimis o scrisoare deschisă președintelui Donald Trump în care îl îndeamnă să nu „semneze niciun acord cu Iranul” care ar permite acestei națiuni să construiască arme nucleare, după ce a avut premoniții terifiante privind „Ziua Judecății de Apoi”.
crin antonescu craiova foto facebook jpg
Crin Antonescu, miting electoral la Craiova, în fața a 25.000 de oameni. Ponta: „Mă doare sufletul când văd această umilință”
Craiova a găzduit sâmbătă un mare miting electoral pentru susținerea lui Crin Antonescu, cel care este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale din luna mai.
Volodimir Zelenski FOTO AFP
Scurgere de informații la Kiev, privind acordul cu SUA. Zelenski cere teste cu aparatul poligraf
Zelenski a cerut Serviciului de Securitate al Ucrainei să investigheze scurgerea de informații privind un document sensibil care detaliază cea mai recentă propunere a SUA.
noroc in afaceri jpg
Zodia care va avea noroc din plin până la sfârșitul anului 2025. Acești nativi au trecut prin multe greutăți, dar lucrurile se vor schimba
Universul este în continuă transformare, ceea ce aduce mult noroc pentru anumite semne zodiacale. Totuși, există o zodie care atrage norocul pentru tot restul anului, începând din luna aprilie.
image png
Piedone, atac grobian la Nicușor Dan: „Ești o loază de care mi-e mai scârbă ca de gândacii descoperiți”
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a reacționat la criticile primarului Nicușor Dan, care a spus că face mult spectacol cu afacerile oamenilor.