Justiţia socială

19 februarie 2014
Ce este justiţia socială? jpeg

Pe 20 februarie este Ziua Mondială a Justiţiei sociale - un concept destul de puţin cunoscut în România. Despre ce este vorba şi la ce se referă conceptul de "justiţie socială" - sînt cîteva întrebări pe care le-am adresat lui Florin Moisă, directorul Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj, organizaţie care a dezvoltat numeroase proiecte destinate comunită?ilor de romi. În prezent, CRCR administrează o parte din programul Fondul ONG în România, finanţat prin granturile SEE şi norvegiene, granturi care sprijină dezvoltarea comunităţilor dezavantajate şi îmbunătăţirea situaţiei romilor în comunităţile interetnice.

Ce este justiţia socială?
Cred că discuţia poate porni de la modul în care, într-o societate, sînt distribuite anumite tipuri de resurse, de la cele materiale, la cele de putere sau influenţă, ajungînd la cele de prestigiu social. Datele statistice arată existenţa unor diferenţe semnificative între diferite grupuri sociale sau etnice în cadrul societăţii, date care confirmă lipsa de egalitate sau de echitate socială, implicit şi lipsa unei egalităţi a şanselor, foarte des invocată de promotorii echităţii sociale. Cred că nu există o societate umană care să fi reuşit o construcţie bazată pe egalitate/echitate socială, dar acest lucru nu este decît un motiv în plus pentru eforturi consistente în acest sens.

Cum este abordat conceptul în UE?
În prezent Uniunea Europeană este preocupată de o temă apropiată justiţiei sociale - incluziunea socială. La nivel de individ, incluziunea socială se traduce prin procesul prin care acesta reuşeşte să-şi atingă întregul potenţial, indiferent de experienţă sau de circumstanţele de viaţă. La nivel de societate, incluziunea sociala e suma măsurilor prin care aceasta caută să reducă inegalitatea, să promoveze coeziunea socială şi să pună în echilibru drepturile şi responsabilităţile individuale. Practic, Statul (sau sectorul privat interesat de justiţia socială) se concentrează asupra creşterii egalităţii de şanse pentru cei din grupurile vulnerabile, astfel încît să aibă acces facil la resurse sociale, la creşterea prestigiului şi a influenţei în societate, participînd la luarea deciziilor care îi privesc.
Realitatea de zi cu zi a celor dezavantajaţi este realitatea celor cuprinşi în cercul vicios al sărăciei şi excluderii sociale. Constatăm că schimbările rapide din economie şi din societate ne introduc într-o lume în care riscul devine o prezenţă permanentă în viaţa individului, iar o atare situaţie generează nevoia unei abordări noi, în care statutul bunăstării ar trebui să reconsidere managementul riscurilor la nivelul individului, familiei sau comunităţii, punînd accent pe creşterea capacităţii individului de a supravieţui, de a face faţă provocărilor economice şi sociale.

Avem nevoie de justitie socială în România?
Cu siguranţă! România pare a fi un exemplu perfect pentru societăţile în care injustiţia socială este prezentă, cu multiple grupuri considerate vulnerabile şi a căror neincludere socială face ca întreaga societate să piardă efectiv resurse imense. Dacă e să dăm un exemplu din domeniul de care mă ocup cu precădere, un raport al Bancii Mondiale din anul 2010 arată faptul că în România costurile economice anuale cauzate de pierderi de productivitate aferente excluziunii romilor ajung la aproximativ 887 milioane euro, ceea ce înseamnă o pierdere anuală din PIB de 0,63-2,13%. Exemplele ar putea continua şi cu celelalte grupuri vulnerabile.

a consemnat Vera Ularu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.