John McCain: un politician de rasă

27 august 2018
John McCain: un politician de rasă jpeg

Vestea morții senatorului John McCain a făcut turul Facebook-ului în România. A fost aproape la fel de distribuită, după subiectiva mea experiență online, ca în cazurile unor cîntăreți sau actori autohtoni – deși McCain era politician american.

De unde notorietatea în România a unei astfel de personalități de peste Ocean? La noi politica externă nu este chiar o pasiune pentru public, iar politicienii au o imagine destul de proastă. Dar fără îndoială că există și aici destule cercuri în care poziția constant pro-democratică și antitotalitară a senatorului a fost cunoscută și urmărită. Au fost și momente în care ea s-a făcut simțită și la București, cînd derapajele democratice erau semnalate de senator. În plus, John McCain a avut o imagine de politician de mare seriozitate chiar și pentru standardele americane. Ceva ce pe meleagurile noastre nu s-a mai întîlnit de mult, poate din interbelic (probabil cu unica excepție a lui Corneliu Coposu).

O dovedește „episodul fondator” al carierei sale politice. Provenind dintr-o familie de militari, McCain a luptat în războiul din Vietnam. Într-una dintre misiuni, avionul său a fost doborît, iar el a fost capturat împreună cu alți camarazi de arme de către inamici. Cînd au aflat vietnamezii susținuți de sovietici pe cine au pus mîna – bunicul și tatăl lui McCain au fost amîndoi amirali de patru stele – au vrut să îi negocieze eliberarea. Dar McCain a refuzat, și nu a plecat din captivitate decît odată cu ceilalți prizonieri americani. Întîmplarea a intrat în folclorul politic american, încît pornind de la ea, la moartea sa unii au spus că „McCain was a rare Washington figure who was liked and respected – for who he was”. Era respectat și apreciat, lucru rar la Washington, dar pentru ce fusese, nu neapărat pentru ce devenise. După război, a rămas marcat de rănile suferite, șchiopătînd apoi mulți ani. Un aghiotant al său a povestit cum într-o campanie electorală el a fost cel care l-a pieptănat odată înainte de o apariție publică: după Vietnam, senatorul nu își mai putea ridica mîinile deasupra capului.

Una dintre calitățile prin care a devenit popular chiar și printre adversarii politici a fost capacitatea de a dialoga cu cei de altă părere. McCain a fost politicianul republican care „crea punți” de negociere așa încît procesul să evolueze. La moartea sa, numeroși colegi de partid și președintele Trump au trimis familiei mesaje de compasiune, dar și democrați precum Barack Obama și Joe Biden. Ultimii au făcut pereche la funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte împotriva lui John McCain și Sarah Palin, la alegerile prezidențiale din 2008.

A fost momentul de vîrf al carierei politice a lui John McCain. Dar și cel în care e posibil să fi comis și cea mai mare greșeală politică – pentru că, e un truism, de greșeli nu e nimeni scutit. În dorința de a cîștiga cursa, John McCain a riscat și a decis să o coopteze pe Sarah Palin ca partener de candidatură pentru funcția de vicepreședinte. Deși populară și cu o anumită aderență la electoratul conservator, Sarah Palin avea numeroase lacune ca politician, ignoranța ei în materie de politică externă sau în alte domenii devenind în scurt timp proverbială. Din parteneriatul ei electoral cu McCain a apărut în anii următori mișcarea populistă Tea Party din zona republicană și ulterior, spun criticii, și pîrtia pentru afirmare în partid a candidaturii din 2016 a lui Donald Trump. Deși McCain și Trump s-au ciocnit la scurt timp după ce cel din urmă a devenit președinte, McCain este cel ce i-a deschis porțile în partid riscantei candidaturi antisistem a lui Donald Trump. Republicanii se gîndesc acum, după moartea lui McCain, dacă a meritat.

Foto: wikipedia

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.